pontosnews.gr
Παρασκευή, 18/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στενό του Ορμούζ: Αρνητική και η Ισπανία – Στάρμερ: Δεν θα συρθούμε σε έναν ευρύτερο πόλεμο»

Πετρελαιοφόρο με σημαία Πακιστάν διέπλευσε το στενό καταδεικνύοντας ότι ορισμένες μεταφορές επωφελούνται έπειτα από διαπραγματεύσεις» με το Ιράν – Μείωση στις τιμές του πετρελαίου

16/03/2026 - 4:56μμ
Πετρελαιοφόρο με σημαία Λιβερίας μεταφέρει αργό πετρέλαιο στην Ινδία αφού διέσχισε το Στενό του Ορμούζ την περασμένη Πέμπτη (φωτ.: EPA/Divyakant Solanki)

Πετρελαιοφόρο με σημαία Λιβερίας μεταφέρει αργό πετρέλαιο στην Ινδία αφού διέσχισε το Στενό του Ορμούζ την περασμένη Πέμπτη (φωτ.: EPA/Divyakant Solanki)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Ισπανία δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική αποστολή στο Στενό του Ορμούζ, επειδή κρίνει παράνομο τον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν, δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ισπανίας.

Η αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ έχει κατακρίνει την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση στο Ιράν και έχει απαγορεύσει σε αμερικανικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν κοινά λειτουργούμενες βάσεις στη νότια Ισπανία.

Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες απέρριψε το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ για στρατιωτική υποστήριξη για την ασφάλεια του Στενού καθώς και τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ για ένα «πολύ κακό μέλλον» για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν συμμετάσχουν σε αυτή τη στρατιωτική αποστολή.

«Η Ισπανία δεν θα δεχτεί ποτέ πρόχειρες λύσεις, επειδή ο στόχος πρέπει να είναι ο τερματισμός του πολέμου, και μάλιστα τώρα», τόνισε η Ρόμπλες.

Η κατάσταση στο Στενό προκαλεί σοβαρή ανησυχία στους Ευρωπαίους, αλλά η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι ότι ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί ανεξάρτητα από οικονομικές παραμέτρους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

«Δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα που θα προσέθετε ακόμη μεγαλύτερη ένταση ή θα προκαλούσε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε σε Ισπανός ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ήδη, κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, έχουν επίσης ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Στενό, ενώ άλλα, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, δεν έχουν ακόμη λάβει απόφαση.

Το Στενό του Ορμούζ, που βρίσκεται ανάμεσα στον Περσικό Κόλπο και στον Κόλπο του Ομάν, έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την εξαγωγή υδρογονανθράκων των χωρών του Κόλπου: το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και το ένα πέμπτο του υγροποιημένου φυσικού αερίου διέρχονται από αυτό.

Η Τεχεράνη το θέτει στο στόχαστρο σε αντίποινα για τα πλήγματα του Ισραήλ και των ΗΠΑ με σκοπό να προκαλέσει προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία για να ασκήσει πίεση στην Ουάσινγκτον.

«Θέλω να τελειώσει αυτός ο πόλεμος όσο το δυνατόν γρηγορότερα»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να εμπλακεί σε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν, τονίζοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η προστασία των Βρετανών πολιτών στην περιοχή και η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ σήμερα το πρωί υπογράμμισε ότι η Βρετανία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την άμυνα της χώρας και των συμμάχων της, ωστόσο «δεν θα συρθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «θέλω να τελειώσει αυτός ο πόλεμος όσο το δυνατόν γρηγορότερα», σημειώνοντας πως όσο παρατείνεται η σύγκρουση αυξάνονται οι κίνδυνοι για διευρυμένη αποσταθεροποίηση στην περιοχή και σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Την ίδια στιγμή έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ, σημειώνοντας ότι το Λονδίνο συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους για την κατάρτιση ενός κοινού σχεδίου που θα διασφαλίσει την επαναλειτουργία της κρίσιμης θαλάσσιας οδού. «Πρέπει τελικά να ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ και εργαζόμαστε με όλους τους συμμάχους μας για να καταρτίσουμε ένα βιώσιμο συλλογικό σχέδιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Στάρμερ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα εξετάζει μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως όσον αφορά το αυξημένο κόστος ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πακέτο περίπου 53 εκατ. στερλινών για την στήριξη νοικοκυριών που πλήττονται από την αύξηση των τιμών ενέργειας.

Πάντως η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσφέρει μη επανδρωμένα αεροσκάφη ανίχνευσης ναρκών και αναχαίτισης πυραύλων, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ σε συνέντευξη του χθες, Κυριακή, στο BBC.

Πετρελαιοφόρο διέπλευσε το Στενό

Πετρελαιοφόρο με σημαία Πακιστάν διέπλευσε χθες, Κυριακή, το Στενό του Ορμούζ διατηρώντας σε λειτουργία το σύστημα εντοπισμού, σύμφωνα με τα δεδομένα του ιστότοπου MarineTrafiic, για το οποίο αυτό «δείχνει πως ορισμένες μεταφορές επωφελούνται ίσως από ένα ασφαλισμένο πέρασμα έπειτα από διαπραγματεύσεις» με το Ιράν.

Το μήκους 237 μέτρων πλοίο, που μετέφερε αργό πετρέλαιο, «εισήλθε στην ιρανική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στις 11:33 UTC (14:33 ώρα Ελλάδας) της 15ης Μαρτίου και διέπλευσε το στενό του Χορμούζ στις 14:43 UTC», ανέφερε το MarineTrafiic σήμερα στο X.

«Η διέλευση αυτή πραγματοποιείται έπειτα από αρκετές εβδομάδες πολύ μειωμένης κυκλοφορίας σε αυτόν τον στρατηγικό υδάτινο δίαυλο», προσθέτει ο ιστότοπος.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Bloomberg, στις 28 Φεβρουαρίου το πλοίο ήταν ακόμη αγκυροβολημένο στο νησί Ντας, έναν κόμβο εξαγωγής πετρελαίου των Εμιράτων.

Η εταιρεία ναυτιλιακών δεδομένων Lloyd’s List Intelligence κατέγραψε την Παρασκευή 77 διελεύσεις πλοίων στο Ορμούζ από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Αλλά επρόκειτο ουσιαστικά, σύμφωνα με την ίδια, για πλοία που του λεγόμενου σκιώδους στόλου, δηλ, που λειτουργούν εκτός των παραδοσιακών κυκλωμάτων ασφάλισης και θαλάσσιας παρακολούθησης, κυρίως για να μεταφέρουν πετρέλαιο που τελεί υπό κυρώσεις ή για να παρακάμψουν ορισμένες ρυθμίσεις.

Από την 1η Μαρτίου, 20 εμπορικά πλοία, μεταξύ των οποίων εννέα πετρελαιοφόρα, δέχθηκαν επίθεση ή έστειλαν σήμα για συμβάντα στην περιοχή, σύμφωνα με την υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO, η οποία υπάγεται στο Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας. Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός έχει καταγράψει από την πλευρά του 16 συμβάντα, μεταξύ των οποίων οκτώ στα οποία ενεπλάκησαν πετρελαιοφόρα.

Μείωση στις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σήμερα μια μείωση, μετά τη διέλευση ενός μη ιρανικού πλοίου από το Στενό του Ορμούζ, κάτι που αύξησε τις ελπίδες για βελτιωμένη ροή κυκλοφορίας σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εντείνει την πίεση σε πολλές χώρες να βοηθήσουν να ανοίξει εκ νέου το Στενό.

Περίπου στις 16:05 ώρα Ελλάδας η τιμή του βαρελιού του WTI, αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, για παράδοση τον Απρίλιο, μειώθηκε κατά 5,47% στα 93,37 δολάρια.

Η τιμή του αργού Brent Βόρειας Θάλασσας, για παράδοση τον Μάιο, μειώθηκε κατά 2,77% στα 100,28 δολάρια το βαρέλι.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα παρέμβαση AKP και MHP για την επανεκλογή Ερντογάν

17/09/2026 - 10:32μμ
(Φωτ.: EPA / Sascha Steinbach)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στην υποεπιτροπή αφοπλισμού του PKK ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν

17/09/2026 - 7:58μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Dariusz Sankowski)
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση της Κομισιόν για «κόφτη» στα social media σε παιδιά κάτω των 13 και γονικό έλεγχο έως τα 15

17/09/2026 - 6:17μμ
(Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)
ΚΟΣΜΟΣ

CBO: Στα 38 δισ. δολάρια το μέχρι στιγμής κόστος του πολέμου στο Ιράν για τις ΗΠΑ

17/09/2026 - 4:52μμ
(Φωτ.: AP Photo/Jacquelyn Martin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Απειλεί με δασμούς ή διακοπή εμπορίου με την ΕΕ λόγω του σχεδίου για τον Καναδά – «Το βρίσκω γελοίο»

17/09/2026 - 9:48πμ
Ταξιδιώτισσα στο «Ελ. Βενιζέλος» (φωτ.: EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμένη βαλίτσα: Σήμερα η ευρωπαϊκή απόφαση για τη διεκδίκηση αποζημίωσης

17/09/2026 - 9:21πμ
Μέλος των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ταξιαρχία κομάντος απέναντι από τη Σάμο – Στο φόντο τα νησιά

17/09/2026 - 8:26πμ
Συγγενείς κοιτούν φωτογραφίες θυμάτων, 16 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: 6.150 αγνοούμενοι μετά τις πλημμύρες – 1.298 σοροί παραμένουν χωρίς ταυτότητα

16/09/2026 - 10:44μμ
Μαζικές συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: αρχείο EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στο όνομα της «οικογένειας», στο εδώλιο τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+

16/09/2026 - 7:32μμ
Γραφική απεικόνιση της εικαζόμενης διαδρομής που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά Σύρων μαχητών μέσω Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν κατά τον πόλεμο του 2020 (πηγή: nordicmonitor.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Nordic Monitor: Η «μυστική γέφυρα» της Άγκυρας για τη μεταφορά τζιχαντιστών στο Αρτσάχ το 2020

16/09/2026 - 5:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Νέα Ορλεάνη: Επαναλειτουργεί το επίτιμο προξενείο της Ελλάδας – Ιστορική η διαδρομή της Ορθοδοξίας στην περιοχή

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)

Επίθεση σκύλων με τρεις τραυματίες στη Βούλα

6 ώρες πριν
Συζήτηση στη Βουλή και ψήφιση για την άρση ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλουκαι των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Μακάριου Λαζαρίδη (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής: «Ναι» στην άρση ασυλίας της Κωνσταντοπούλου, «όχι» για Αυγενάκη και Λαζαρίδη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ιωάννης Καποδίστριας: Αποκατάσταση του Μεγάρου του στην Κέρκυρα με κονδύλι 5,5 εκατ. ευρώ

6 ώρες πριν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)

Τουρκία: Νέα παρέμβαση AKP και MHP για την επανεκλογή Ερντογάν

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Europa League: Κουζούλανε την… Ευρώπη ο ΟΦΗ

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV