pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φροντιστήριο Τραπεζούντας: O ναός της ελληνικής παιδείας στον Πόντο (Μέρος Β’)

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

7/12/2025 - 10:33πμ
Σε πρώτο πλάνο φωτογραφία των αδελφών Κακούλη που απεικονίζει την Τραπεζούντα μέσα από τον Εύξεινο Πόντο. Στο βάθος λιθογραφία του 1851 με τίτλο «Τραπεζούς» (Trebizond) από τον W. H. Bartlett. (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Σε πρώτο πλάνο φωτογραφία των αδελφών Κακούλη που απεικονίζει την Τραπεζούντα μέσα από τον Εύξεινο Πόντο. Στο βάθος λιθογραφία του 1851 με τίτλο «Τραπεζούς» (Trebizond) από τον W. H. Bartlett. (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Διαβάστε ΕΔΩ το Μέρος Α’
–

Ο μητροπολίτης Τραπεζούντας Υπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Λαζικής Κωνστάντιος Α΄(Καλπαξίδης) υπήρξε μεγάλος αναμορφωτής. Στην μακρόχρονη περίοδο της ποιμαντορίας του από τον Ιούλιο του 1830 έως το 1879 που άφησε την ματαιότητα του κόσμου τούτου για να μεταβεί στην αθανασία, μεταμόρφωσε στην κυριολεξία με το σπουδαίο έργο του την πόλη.

Τι και εάν ξένοι ερευνητές όπως ο Bryer εξαπολύουν μύδρους εναντίον του για τη συνήθειά του να κατεδαφίζει βυζαντινούς ναούς και να ανεγείρει καινούργιους μεγαλύτερους! Κάθε πράξη θα πρέπει να την κρίνουμε λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο της εποχής, τις ιδιαίτερες ανάγκες της, τις ευκαιρίες που εμφανίστηκαν μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και την ετοιμότητα των πρωταγωνιστών για να τις αξιοποιήσουν. Μια τέτοια ευκαιρία αξιοποίησε ο οξύνους μητροπολίτης.

Η γνωστή φωτογραφία των αδελφών Κακούλη που απεικονίζει την Τραπεζούντα μέσα από την θάλασσα, επιχρωματισμένη με την βοήθεια του ΑΙ. (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Στις 3-11-1839 εκδόθηκε το Χάτι Σερίφ (τανζιμάτ-αυτοκρατορικό διάταγμα) το οποίο αναγνώριζε κάποιες θρησκευτικές ελευθερίες στους χριστιανούς. Ακολούθησαν το Χάτι Χουμαγιούν του 1856 και το επικαιροποιημένο Χάτι Χουμαγιούν του 1878.

Ήταν η πιο δημιουργική περίοδος για τους χριστιανούς από την απαρχή της οθωμανικής κατοχής. Για πρώτη φορά από το 1460 οι Έλληνες του Πόντου έβλεπαν «πεδίο δόξης λαμπρόν» για να ενεργήσουν. Ο Κωνστάντιος Α΄ αν και δεν διέθετε υψηλή μόρφωση, φρόντισε ώστε οι ποντιόπαιδες αλλά και οι ποντιοκορασίδες – κι αυτό κι αν είναι πρωτοποριακό για την εποχή του και δείγμα της ποιότητας του χαρακτήρα του και της διάνοιάς του – να λάβουν ελληνική παιδεία.

Το κτήριο που ανεγέρθηκε το 1845 για να στεγάσει το Φροντιστήριο κρίθηκε με τα χρόνια ανεπαρκές μπροστά στον όγκο των μαθητών και τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Έτσι ελήφθη από την ελληνική κοινότητα η απόφαση για την ανέγερση νέου κτηρίου, κατασκευασμένου με όλες τις αρχιτεκτονικές προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Για αυτόν τον ιερό σκοπό συστάθηκε Επιτροπή ανοικοδόμησης η οποία αποτελούνταν από εξέχοντα μέλη, αστούς, μεγαλεμπόρους και τραπεζίτες μεταξύ των οποίων ο κορυφαίος τραπεζίτης Κωστάκης Θεοφύλακτος. Η Επιτροπή ανέθεσε τον σχεδιασμό του κτηρίου στον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Κακουλίδη που εκείνη την εποχή ήταν εγκατεστημένος στην Αθήνα. Ο Κακουλίδης δέχτηκε ασμένως την τιμητική πρόταση και προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του (σχεδιασμός και επίβλεψη του έργου) αφιλοκερδώς για την νεολαία της ιδιαίτερης πατρίδας του. Διόρισε δε βοηθό του τον Φίλιππο Κοτσαπασούλη.

Τα δύο κτήρια, το Φροντιστήριο και ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης με το περίφημο κωδωνοστάσιό του, έργο και αυτό του Αλέξ. Κακουλίδη, αρχιτέκτονα του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας (πηγή: facebook.com/groups/ TRABZONDAN ESİNTİLER)

Η Επιτροπή οργάνωσε εράνους για την εξυπηρέτηση των αναγκών που προέκυψαν κατά την ανοικοδόμηση. Ο μητροπολίτης Τραπεζούντας προσέφερε το πρώτο μεγάλο ποσό: 50 χρυσές λίρες. Με τη συνδρομή Τραπεζουντίων, απόδημων Τραπεζουντίων αλλά και λοιπών Ποντίων πέτυχε ο πρώτος στόχος της εξασφάλισης των 3.000 χρυσών λιρών.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1899, μεγάλη γιορτή της Ανυψώσεως του Σταυρού –έχει και αυτό την σημειολογία του– ο μητροπολίτης Τραπεζούντας Κωνστάντιος Β΄(Κωνσταντίνος Καρατζόπουλος με καταγωγή από το Φερτέκι της Καππαδοκίας) τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο παρουσία του Τούρκου νομάρχη Καρδή-Μπέη.

Μέσα στο λάξευμα του θεμέλιου λίθου τοποθετήθηκε ένα φιαλίδιο που περιείχε την εξής επιγραφή:

«Βασιλεύοντος Αβδούλ Χαμίτ του Β΄, πατριαρχεύοντος Διονυσίου και αρχιερατεύοντος Κωνσταντίου Β΄, κατετέθη ο θεμέλιος λίθος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ Τραπεζούντος τη 14η Σεπτεμβρίου του 1899 προς ανέγερσιν αυτού εκ βάθρων υπό του αρχιτέκτονος κ. Αλεξάνδρου Κακουλίδου».

Το έργο όμως ήταν μεγάλο και πολυδάπανο, απαιτούνταν συνεχής ανατροφοδότηση για να συνεχιστεί. Βλέποντας ο μητροπολίτης τη δυσκολία εξυπηρέτησης των εξόδων που είχε αυτό το τεράστιο για την εποχή έργο το οποίο φυσικά δεν είχε καμία υποστήριξη από τις οθωμανικές Αρχές για να αποπερατωθεί, πήρε τη μεγάλη απόφαση να (φιλο)δωρίσει στον τσάρο Αλέξανδρο Β΄ Ευαγγέλιο του 8ου αιώνα που ανήκε στην αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών, προκειμένου να πάρει την άδεια για να πραγματοποιηθεί έρανος ανάμεσα στους Ποντίους που δραστηριοποιούνταν εργασιακά και ζούσαν στην επικράτεια της αυτοκρατορικής Ρωσίας[1]!

Πράγματι οι Πόντιοι ομογενείς προσέφεραν το απαιτούμενο ποσό και έτσι ολοκληρώθηκε το τετραώροφο νεοκλασικό κτήριο που μαρτυρούσε από μακριά με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του το ελληνικό πνεύμα!

Το κόστος κατασκευής άγγιξε με πολύ προσεκτική διαχείριση τις 15.000 χρυσές τουρκικές λίρες, ποσό που αντιστοιχεί σε σημερινά χρήματα περίπου 10.300.000 ευρώ.

Την 14ην και 15ην Σεπτεμβρίου του 1902, ακριβώς τρία χρόνια μετά από την τελετή θεμελίωσης, τελέστηκαν σε πανηγυρικό κλίμα τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς κτηρίου παρουσία όλων των αρχών, προξένων και πλήθος κόσμου. Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε θρησκευτική-πνευματική τελετή και η δεύτερη σε πολιτική εκδήλωση. Το σύντομο χρονικό διάστημα στο οποίο αποπερατώθηκε το έργο ήταν ένα θαύμα, τόσο της μηχανικής όσο και της οικονομικής διαχείρισης! Μέσα σε μόλις τρία χρόνια το όραμα των Τραπεζουντίων για την ανέγερση μιας ιδιόκτητης στέγης όπου τα παιδιά τους θα λάμβαναν υψηλή μόρφωση είχε πραγματωθεί. Τον πανηγυρικό της ημέρας με θέμα «Η ιστορία των ελληνικών γραμμάτων» εκφώνησε ο καθηγητής φιλολογίας Αριστείδης Ιεροκλής.

Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας ήταν το καμάρι και πρώτο τη τάξει ανάμεσα στα 1.400 ελληνικά σχολεία του Πόντου.

Στις τάξεις του φιλοξενούσε την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση των νεαρών Ποντίων. Από τις δύο τάξεις του 1855 έφτασε στα τελευταία χρόνια να στεγάζει δώδεκα. Οι απόφοιτοί του μπορούσαν να διδάξουν στα σχολεία του Πόντου και της Γεωργίας. Είχε έξι παραρτήματα και σε αυτά προστέθηκαν τα Παυλίδεια Εκπαιδευτήρια (Αρρεναγωγείο και Παρθεναγωγείο) και το Νηπιαγωγείο που ιδρύθηκε το 1910 από τον Κ. Θεοφύλακτο, το οποίο έδρευε και αυτό στην ενορία του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης.

Το Κεντρικό Παρθεναγωγείο Τραπεζούντας, οκτατάξιο δημοτικό και σχολαρχείο και το γαλλικό προξενείο στη συνοικία Αγ. Γρηγορίου Νύσσης, Τραπεζούντα Πόντου, δεκαετία 1890 (πηγή: nhmuseum.gr/tmimata/mesa-stis-sylloges-tou-mouseiou/item/4392)

Από το 1904 και έπειτα στέγαζε δύο Γυμνάσια αφού κάθε τάξη διέθετε δύο τμήματα με σκοπό την καλύτερη επίδοση των μαθητών. Οι δε μαθητές που ήθελαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του εμπόρου, ακολουθούσαν κατά την φοίτησή τους στη Β΄ Γυμνασίου την ανάλογη εμπορική κατεύθυνση (δίνονταν ιδιαίτερη βαρύτητα, για αυτόν τον λόγο και οι Πόντιοι διέπρεψαν σε αυτόν τον κλάδο).

Η αρχιτεκτονική

Το κτήριο του Κακουλίδη σχεδιάστηκε βάσει των σύγχρονών του ευρωπαϊκών διδακτηρίων και ήταν νεοκλασικού ρυθμού. Η κύρια είσοδός του είχε, και έτσι παραμένει έως σήμερα, προσανατολισμό στο νότο, δηλαδή στην αντίθετη πλευρά που βλέπει τη θάλασσα. Η πρόσοψη ξεπερνάει τα 8 μ., ενώ οι τάξεις είναι τοποθετημένες ώστε να βλέπουν από τα μεγάλα ανοίγματα των παραθύρων τον Εύξεινο Πόντο.

Το κτήριο, όπως μας περιγράφει η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Παρύσατις Παπαδοπούλου-Συμεωνίδου –η οποία έκανε αυτοψία και φωτογραφήθηκε καθήμενη στα θρανία του– «ανοίγει στην πόλη σε σχήμα Π, στο προαύλιο δε μπροστά στις δύο θύρες του κτηρίου που βρίσκονται στις πλάγιες πτέρυγες αυτού, στην αγκαλιά του κτηρίου λειτουργούσε το παρεκκλήσι της Αγίας Αναστασίας κατά τα χρόνια του Μητροπολίτη Χρύσανθου.[…]

Ο μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος Φιλιππίδης την εποχή που ήταν διάκονος και καθηγητής του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας στο μάθημα των θρησκευτικών, κατά τα έτη 1904-1905

»Η βορεινή αυλή του Γυμνασίου, δίπλα στα κύματα, εξυπηρετούσε τον αθλητισμό. Το σχολείο στέγαζε πνευματικούς/καλλιτεχνικούς συλλόγους (Φιλολογικό σύλλογο, Φιλαρμονική), φιλοξενούσε δε και θεατρικές παραστάσεις. Αποτέλεσε το βασικό κύτταρο αλλά και το κίνητρο για την προώθηση των γραμμάτων, της τέχνης, γενικά του πολιτισμού της Τραπεζούντας».

Ο Παπαμιχαλόπουλος στο Περιήγησις εις τον Πόντον αναφέρει πως οι μαθητές του πλησίαζαν τους χιλίους στον αριθμό και συμπληρώνει: «[…] το λαμπρόν σχέδιον δοκιμωτάτου Τραπεζουντίου αρχιτέκτονος, του κ. Αλεξ. Κακουλίδου, επιθαλάσσιον, τετραώροφον, περιλαμβάνει τεσσαράκοντα περίπου αίθουσας και δωμάτια. Οικοδομήθη καθ’ όλους τους κανόνας της υγιεινής και της παιδαγωγικής, καταλλήλως φωτιζόμενον, πληρέστατα αεριζόμενον και δι’ υποκαύστων (calorifere) θερμαινόμενον»! Το Φροντιστήριο λοιπόν όπως και η οικία του τραπεζίτη Καπαγιαννίδη στο Κρυονέρι (Σόουκ Σου) της Τραπεζούντας, διέθεταν από τις αρχές του 20ού αιώνα καλοριφέρ!

Το 1921 οι οθωμανικές Αρχές με διάφορες προφάσεις και ψευδείς κατηγορίες έκλεισαν βιαίως τον φάρο της παιδείας των Ποντίων.

Η παιδεία πάντα είναι στο στόχαστρο της εξουσίας που διέπεται από τον σκοταδισμό όπως κάθε τι το ζοφερό αντιμάχεται το φως! Στο τελευταίο έτος λειτουργίας του Φροντιστηρίου αποφοίτησαν μόνο επτά ελληνόπουλα.

Λήψη από το Ποζ-τεπέ. Η φωτογραφία έχει ληφθεί το 1930, μετά τον ξεριζωμό των Ελλήνων. Διακρίνεται στην παραλία το Φροντιστήριο και δίπλα του ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης. Λίγα χρόνια μετά, στις αρχές της δεκαετίας του 1940 οι Τούρκοι θα κατεδαφίσουν τον ναό «για να μην θυμίζει η πόλη το ελληνικό παρελθόν της». Το Φροντιστήριο σε πείσμα των καιρών, ανέλαβε αυτόν τον ρόλο (να θυμίζει το ελληνικό παρελθόν) για καθετί που κατέστρεψαν οι Τούρκοι (πηγή: facebook.com/groups/ TRABZONDAN ESİNTİLER)

Το κτήριο του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας ακόμα και σήμερα φιλοξενεί στα σπλάχνα του μαθητές, τι κι αν δεν ακούγονται πια ελληνικά στους διαδρόμους και στις αίθουσες διδασκαλίας. Από τα παράθυρά του τα τουρκόπουλα βλέπουν την ίδια θέα, την ίδια θάλασσα που έβλεπαν οι Έλληνες μαθητές. Ίσως διδάσκονται να μισούν τους γείτονες, να επαίρονται πως «τους πέταξαν στην θάλασσα» και άλλα τέτοια που ακούγονται από το στόμα των πολιτικών της Τουρκίας. Επειδή όμως τα κτήρια και δη τα κτήρια με τέτοια ιστορία κουβαλούν την αύρα των εμπνευστών και των κυρίων τους, ίσως το μυαλό των σημερινών μαθητών του «Kanuni Anadolu Lisesi» όπως λέγεται πια, να φωτιστεί και να αναζητήσουν την αλήθεια. Τότε θα ξημερώσει μια καλύτερη ημέρα όχι μόνο για τους δύο λαούς, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα!

Αλεξία Ιωαννίδου

1 Οι έρανοι των Ποντίων απευθύνονταν στους Πόντιους συμπατριώτες τους. Δεν ζητήθηκε ποτέ από κανέναν αλλοδαπό να ενισχύσει κάποιον κοινωφελή σκοπό.

Βιβλιογραφία

• Γεωργίου Θ. Κανδηλάπτου-Κάνεως, Ο Ελληνομνήμων του Πόντου, Εκδοτικός Οίκος των Αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2006.
• Επαμεινώνδα Θ. Κυριακίδου, Βιογραφίαι των εκ Τραπεζούντος και της περί αυτήν χώρας από της Αλώσεως μέχρι ημών ακμασάντων λογίων, μετά σχεδιάσματος ιστορικού περί του ελληνικού Φροντιστηρίου των Τραπεζούντιων, Αθήναι 1897.
• Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Περιήγησις εις τον Πόντον, Εκ των Τυπογραφείων του κράτους, Αθήνα 1903.
• Παρύσατις Παπαδοπούλου-Συμεωνίδου, Τραπεζούς η πόλη στο φως του πολιτισμού της, Ιστορία, Κοινωνία, Μνημεία, Αρχιτεκτονική, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2011.
• Φωτιάδης Κ. & Ηλιάδου-Τάχου Σ., Η παιδεία στον Πόντο (1682-1922), Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2007.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/ArgonautesKilkis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λαμπερή παρουσία των «Αργοναυτών» Κιλκίς στο 15ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Κατερίνη

5/06/2026 - 10:10πμ
Λάπαθον το αμβλύφυλλον (πηγή: Wikipedia)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Καλοκαίρι στον Πόντο: Όταν οι αυλές γέμιζαν με πλεξούδες από αβλούκ’

5/06/2026 - 8:57πμ
(Φωτ.: Αρχείο «Θ»)
ΠΟΝΤΟΣ

Αλέξης Παρχαρίδης: Η ποντιακή μουσική μάς κράτησε ζωντανούς μέσα στους αιώνες

4/06/2026 - 5:22μμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η κοινή μοίρα των Ελλήνων και των Ασσυρίων (1914-1923) – Μέσα από τα αρχεία του Seyfo Center και τη διεθνή βιβλιογραφία

4/06/2026 - 2:40μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Για 6η χρονιά αναβιώνει η δράση «Χορεύοντας στις γειτονιές της Νάουσας»

3/06/2026 - 11:58μμ
Ο Σάββας Κανταρτζής με τη σύζυγό του (πηγή: Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης – kcm.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάββας Κανταρτζής: Ο Κοτυωρίτης που τίμησε την Πιερία όσο λίγοι

3/06/2026 - 9:42μμ
(Φωτ.: ΜΠΣ Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

ΜΠΣ Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»: Οι λύρες και οι χοροί του Πόντου, της Θράκης, της Μακεδονίας και της Κρήτης δοξάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο

3/06/2026 - 4:11μμ
Τα γυαλιά του Αντώνιου Αθηνογένη από τις μουσειακές συλλογές της Εστίας Νέας Σμύρνης, και πορτρέτο του (φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης / Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών – ΕΙΕ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αντώνιος Αθηνογένης: Από τα δικαστήρια της Σμύρνης στα έδρανα της Βουλής

3/06/2026 - 10:58πμ
H εικόνα της Παναγίας Γουμερά μεταφέρεται στη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, τον Σεπτέμβριο του 2018 (φωτ.: Flickr / Ι. Μ. ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ Ι.Μ.Μ.)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την καρδιά του Πόντου στην Καλλιθέα: Η εικόνα και το Ευαγγέλιο της Παναγίας Γουμερά

3/06/2026 - 10:09πμ
Ο Ευάγγελος-Μάριος Γαβρής ποζάρει με κόσμο που πήγε να δει την παράσταση (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Με τον Καραγκιόζη αφηγήθηκε τον ξεριζωμό από τον Πόντο – Συγκίνησε μαθητής της Ε΄ Δημοτικού

2/06/2026 - 11:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αριστερά στο πρωτοσέλιδο της Journal de la Bourse και δεξιά ο Νικόλαος Βότσης με τη στολή του κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (πηγές: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών και Wikipedia)

«Οι εκτοπισμοί στον Πόντο ήταν οργανωμένες σφαγές» – Ο ναύαρχος Βότσης απαντά στη γαλλική φιλοτουρκική προπαγάνδα

14 λεπτά πριν
Εξωτερική άποψη του κτηρίου του υπουργείου Οικονομικών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Στα 1.600 ευρώ αυξάνεται το ακατάσχετο όριο τραπεζικών καταθέσεων

39 λεπτά πριν
Δύο στιγμιότυπα από βίντεο που τραβήχτηκαν μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Κωνστάντζας (πηγή: Χ)

Συναγερμός στη Ρουμανία: Μη επανδρωμένο σκάφος εξερράγη στο λιμάνι της Κωνστάντζας

57 λεπτά πριν
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πραγματοποιεί αυτοψία στην πορεία των οχυρωματικών έργων στην περιοχή του Έβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης)

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τον Έβρο: Ξεκινάει νέα φάση κατασκευής του φράχτη για να καλυφθούν τα κενά

2 ώρες πριν
H 44χρονη πρώην σύζυγος του Πολωνού καθηγητή, το καλοκαίρι του 2025 (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Φυλακές Κορυδαλλού: Αυτοκτόνησε η 44χρονη που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του Πολωνού καθηγητή στην Αγία Παρασκευή

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/Περιοδικό «Αρμενικά»)

«Αρμενική λύρα – Ήχοι και αντίλαλοι»: Μια σπουδαία ανθολογία αρμενικής ποίησης στα ελληνικά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign