pontosnews.gr
Κυριακή, 9/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι δέον γενέσθαι με το Ισραήλ

Του Σάββα Καλεντερίδη

17/10/2025 - 4:25μμ
Νετανιάχου και Ερντογάν το... μακρινό 2023 (φωτ.: x.com/RTErdogan)

Νετανιάχου και Ερντογάν το... μακρινό 2023 (φωτ.: x.com/RTErdogan)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ και η ανάληψη της εξουσίας από τον Αχμέντ αλ Σάραα οδήγησε σε ανατροπή των ισορροπιών και εκδίωξη του Ιράν από τη Συρία, ανοίγοντας το δρόμο στην Τουρκία για να διεκδικήσει τον έλεγχο της χώρας αυτής και τη μετατροπή της σε ένα νεοοθωμανικό προτεκτοράτο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ θα ανοίξει το δρόμο για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τη Συρία, με όρους ανάλογους με εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Κύπρο και θα ενισχύσει τις θέσεις της Τουρκίας στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Επίσης, μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει τον έλεγχο και του Λιβάνου από την Τουρκία, ενώ θα καταστήσει ευκολότερη την προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου, κάτι που αποτελεί κεντρικό στόχο για την Άγκυρα, που, δεδομένου του ελέγχου που ασκεί και στη Λιβύη, «ονειρεύεται» να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε «μουσουλμανική λίμνη».

Αντιλαμβάνεται ο καθείς ότι μια τέτοια εξέλιξη θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα ελληνικά συμφέροντα σε Κύπρο, ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, ενώ απομονώνει εντελώς και το Ισραήλ.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το Ισραήλ αντιτίθεται σθεναρά στην αύξηση της επιρροής της Άγκυρας επί του καθεστώτος Αχμέντ αλ Σάραα και στη δημιουργία αεροπορικών και στρατιωτικών βάσεων της Τουρκίας σε συριακό έδαφος.

Όμως ο αγώνας αυτός επί του εδάφους και του εναερίου χώρου της Συρίας μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας είναι δύσκολος και αμφίρροπος, δεδομένου ότι και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Κάπου εκεί, στην αντιπαλότητα Ισραήλ-Τουρκίας και στις σοβαρές απειλές που θα αντιμετωπίσει Κύπρος και Ελλάδα από τη μετατροπή της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη που θα ελέγχει και την ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να αναζητηθεί και να καθοριστεί ο κοινός τόπος συμφερόντων Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ και να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι υποχρεώσεις της κάθε πλευράς σε μια στρατηγική συμφωνία.

Ειδάλλως, υπάρχει κίνδυνος Ελλάδα και Κύπρος να διαθέσουμε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για αγορά οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ, να του προσφέρουμε αρκετά σε διάφορους τομείς και αυτό να μην είναι δεσμευμένο για τίποτα έναντι ημών.

Πέραν δε τούτου, μη υπαρχούσης μιας τέτοιας συμφωνίας, αφήνουμε ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικής σύμπραξης της Τουρκίας με το Ισραήλ, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, ακόμα και σε τομείς όπως τα ενεργειακά, που θα πλήττουν τα ελληνικά συμφέροντα σε Κύπρο και Ελλάδα.

Άλλωστε, όπως προκύπτει από ανάλυση που δημοσιεύθηκε στις 10 Οκτωβρίου σε μεγάλη εφημερίδα του Ισραήλ, τη Yedioth Ahronoth, κάποιοι και στις δύο χώρες «ψάχνονται» για την επόμενη ημέρα στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις.

Η Yedioth Ahronoth, μία από τις κορυφαίες εφημερίδες του Ισραήλ, δημοσίευσε μια ανάλυση για το πρόσωπο του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT), Ιμπραήμ Καλίν.

Τα κυριότερα σημεία της εν λόγω ανάλυσης, που υπογράφει η δημοσιογράφος Smadar Perry, είναι τα εξής:

⇒ Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του στη MIT, ο Καλίν κατείχε τον τίτλο του «Προεδρικού Εκπροσώπου» για εννέα χρόνια. Υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι που διατηρούν ακόμη επαφή μαζί του τονίζουν ότι ο Καλίν δεν ήταν απλώς ο επίσημος εκπρόσωπος της Άγκυρας. Ο Ερντογάν του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη· τον αποκαλούσαν «σκιά του προέδρου».

⇒ Ο Καλίν διατηρεί στενή σχέση με τον διευθυντή της Μοσάντ, Ντάντι Μπαρνέα, τον πρώην διευθυντή της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, και τον πρόεδρο του ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τσάχι Χανέγκμπι. Αναφέρεται επίσης ότι «παρακολουθούσε στενά» την Ιρίτ Λίλιαν, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν πρέσβειρα του Ισραήλ στην Άγκυρα, και την προσκαλούσε συχνά σε συναντήσεις μεγάλης κλίμακας. Ο Καλίν άκουγε τις εκτιμήσεις της ισραηλινής πλευράς για την κατάσταση λέξη προς λέξη.

⇒ Ενώ ο Ερντογάν περιστασιακά επιτίθεται στο Ισραήλ, ο Καλίν βλέπει την κατάσταση με πολύ πιο περίπλοκο τρόπο. Από τη μία πλευρά ασπάζεται την άποψη του προϊσταμένου του ότι «το Ισραήλ προκαλεί μεγάλη ζημιά στον λαό της Γάζας», αλλά από την άλλη, η δεινή θέση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς τον επηρέαζε πραγματικά συναισθηματικά.

⇒ Ο Καλίν κατανοεί και αποδέχεται το κράτος του Ισραήλ και, ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, διατηρεί σιωπηλά επαγγελματική επαφή με τους Ισραηλινούς ομολόγους του. Ένα μικρό δείγμα αυτού φάνηκε στο Σαρμ ελ-Σέιχ την περασμένη εβδομάδα: ο στρατηγός Νιτζάν Αλόν, επικεφαλής του Κέντρου Ομήρων και Αγνοουμένων των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας, πλησίασε τον Καλίν και τον αγκάλιασε πολύ φυσικά.

⇒ «Δεν είναι εχθρός του Ισραήλ», λέει ένας ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών που τον περιέγραψε. «Παρόλο που δεν έχει στρατιωτικό υπόβαθρο, είναι ένα εξαιρετικά έξυπνο, ηθικό, διανοούμενο άτομο, και έχει επίσης ένα ιδιαίτερο χόμπι». Το χόμπι που ανέφερε ο αξιωματούχος είναι το επτάχορδο τουρκικό όργανο που ονομάζεται μπαγλαμάς. Ο Καλίν το παίζει και τραγουδάει παραδοσιακά τουρκικά τραγούδια.

⇒ Ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του όχι μόνο θα παρακολουθεί την κατάπαυση του πυρός, αλλά προετοιμάζεται επίσης να στείλει εκατοντάδες εργάτες για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

⇒ Ο Καλίν θέλει να ανοικοδομήσει σταδιακά και προσεκτικά τις σχέσεις του με το Ισραήλ. Σύμφωνα με άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον του Καλίν, θέλει να εκτονώσει αυτές τις εντάσεις με το Ισραήλ στέλνοντας έναν Τούρκο πρέσβη στο Τελ Αβίβ και δεχόμενος έναν Ισραηλινό πρέσβη στην Άγκυρα. Ο Καλίν θέλει επίσης να ξαναρχίσουν οι πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί τουρίστες και να συνεχιστεί η ευρεία συνεργασία των δύο χωρών στη γεωργία και το εμπόριο.

⇒ Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η τουρκική πλευρά, διά στόματος Ιμπραήμ Καλίν, άσκησε σοβαρές πιέσεις στην ηγεσία της Χαμάς, για να αποδεχθεί το σχέδιο Τραμπ.

Στόχος ήταν ο κατευνασμός του Ισραήλ και η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ στην οποία να καταγράφονται με ακρίβεια οι υποχρεώσεις της κάθε πλευράς.

Ειδάλλως…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Σεχμπάζ Σαρίφ υπογράφουν τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει ένα σουνιτικό ΝΑΤΟ;

9/08/2026 - 4:04μμ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ με τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Saudi Press Agency)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα γίνει η «Συμφωνία της Μέκκας» το Μουσουλμανικό ΝΑΤΟ;

8/08/2026 - 9:23πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Κούρδων-Τούρκων

7/08/2026 - 3:54μμ
Ο Ιωσήφ και τα αδέλφια του, διά χειρός Gerbrand van den Eeckhout (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος ΣΤ’)

4/08/2026 - 10:32πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Νέοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί

2/08/2026 - 3:46μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που  καίει στην περιοχή Φίχτια Αργολίδας, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ευρώπη στις φλόγες: Από την κλιματική κρίση στη γεωπολιτική αστάθεια

1/08/2026 - 9:45πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ε’)

28/07/2026 - 9:33πμ
Από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, χθες, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται δεξιώσεις, αλλά μνήμη

25/07/2026 - 9:46πμ
Ο Ιωσήφ με τα αδέλφια του, σε πίνακα του Girodet (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Δ’)

21/07/2026 - 10:40πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΓΝΩΜΕΣ

Κύπρος 1974-2026: Από την εισβολή στην παγίωση των τετελεσμένων – Και τώρα;

18/07/2026 - 10:36πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ναυτική βάση στο Ταρτούς από δορυφόρο (μικρή εικόνα) και από το OpenStreetMap. Οι ρωσικές προβλήτες αντιστοιχούν στον αριθμό (5) έξω από τον βόρειο κυματοθραύστη. Το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων εγκαταστάσεων –αριθμημένα κτήρια– εντός της διακεκομμένης γραμμής ανήκει στο Συριακό Ναυτικό (πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Tartus_naval_base)

Ρωσία-Συρία: Υπέγραψαν συμφωνία για το μέλλον των στρατιωτικών βάσεων σε Ταρτούς και Χμέιμιμ

27 λεπτά πριν
Το Δημοτικό Σχολείο του Κεχρόκαμπου (φωτ.: facebook.com/ Κεχρόκαμπος Καβάλας-Kechrokambos Kavala)

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα a la pontiaka» στον Κεχρόκαμπο Καβάλας

58 λεπτά πριν
Το Boeing 747-284B «Olympic Zeus» της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δύο χρόνια πριν από το περιστατικό της πτήσης ΟΑ 411 (φωτ.: Wikimedia Commons / Rivet Joint)

Σαν σήμερα: Το Boeing της Ολυμπιακής που δεν έγινε… αεροπορική τραγωδία

2 ώρες πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Σεχμπάζ Σαρίφ υπογράφουν τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Τι σημαίνει ένα σουνιτικό ΝΑΤΟ;

2 ώρες πριν
Άσκηση για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο Δήμο Λαυρεωτικής, Πέμπτη 22 Μαΐου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Πυρκαγιές: Κόκκινος συναγερμός και τη Δευτέρα – Επεκτείνεται το Red Code

3 ώρες πριν
Χειροκρότημα μετά το τέλος της παράστασης «Ινάτενα» στην Αρχαία Πύδνα, Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Αρχαία Πύδνα / Ancient Pydna)

Πύδνεια 2026: Η βραβευμένη «Ινάτενα» έφερε την ποντιακή λαλιά στην Αρχαία Πύδνα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign