pontosnews.gr
Παρασκευή, 30/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο μοιραίος Στεργιάδης για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας τον μαύρο Αύγουστο του ’22

Ο Ύπατος Αρμοστής ενθάρρυνε τον πληθυσμό να παραμείνει, παρόλο που η καταστροφή ήταν κοντά – Μαρτυρία πρόσφυγα από την Κίο

30/08/2025 - 9:47πμ
Ο Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης Αριστείδης Στεργιάδης κοιτάζει ευθεία στο φακό, υποδεχόμενος τον αρχιστράτηγο Λεωνίδα Παρασκευόπουλο (φωτ.: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»)

Ο Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης Αριστείδης Στεργιάδης κοιτάζει ευθεία στο φακό, υποδεχόμενος τον αρχιστράτηγο Λεωνίδα Παρασκευόπουλο (φωτ.: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το λιγότερο αμφιλεγόμενος. Αυτό έχει γράψει η Ιστορία για τον Ύπατο Αρμοστή της Σμύρνης Αριστείδη Στεργιάδη. Με αρμοδιότητες υπουργού, θεωρείται ένα από τα μοιραία πρόσωπα για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Το πώς, αποτυπώνεται σε μια μαρτυρία από την Κίο, από εκείνον τον μαρτυρικό Αύγουστο του 1922.

Το σχέδιο

Τον Ιούλιο του 1922, λίγο πριν από την Καταστροφή, ο Αριστείδης Στεργιάδης προτείνει τη δημιουργία αυτόνομου μικρασιατικού κράτους υπό την ψιλή επικυριαρχία του σουλτάνου.

Με κέντρο τη Σμύρνη, θα είχε δική του διοίκηση και αστυνομία, σχηματισμένες από ντόπια στοιχεία. Ο χαρακτήρας του κράτους θα ήταν αποκλειστικά μικρασιατικός-πολυφυλετικός. Σε έναν δεύτερο χρόνο το μουσουλμανικό μικρασιατικό στοιχείο θα είχε ισότιμη συμμετοχή στη διοίκησή του.

Το μειονέκτημα της πρότασης ήταν η στρατιωτική κάλυψή του από 50.000 άνδρες του ελληνικού στρατού, αλλά και από Έλληνες στρατολογημένους από την περιοχή. Διέφερε από την πρόταση των Αμυνιτών στο ότι θα συνιστούσε δημιούργημα των Μεγάλων Δυνάμεων, και όχι μιας πολιτικής φατρίας.

Η κατάρρευση του μετώπου

Το σχέδιο όχι μόνο έμεινε στα χαρτιά, αλλά στα μέσα Αυγούστου του 1922 είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Έλληνα στρατιωτικού διοικητή Αξαρίου προς τους χριστιανούς προκρίτους:

«Αν και η διαταγή του Στεργιάδου είναι να μη παρακινούμε τους πληθυσμούς να εγκαταλείψουν τον τόπον των, αλλά αντιθέτως να τους προτρέπομεν να μείνουν, σας συμβουλεύω ν’ αλλάξετε γνώμην. Ημπορείτε να έχετε εμπιστοσύνην εις τους Τούρκους;».

Στις 19 Αυγούστου, με εμπιστευτικό μήνυμά του στις αντιπροσωπείες της Ύπατης Αρμοστείας στις πόλεις Σόμα, Αδραμύττιο, Πάνορμο, Αρτάκη, Μουδανιά, Κίο, Μπάλια, Σαλιχλί και Φιλαδέλφεια, ζητούσε να συγκεντρώσουν το αρχειακό υλικό τους και να είναι έτοιμοι προς αναχώρηση, χωρίς να αντιληφθεί κάτι ο πληθυσμός.

Όμως από τον αντιπρόσωπο της Κίου ζήτησε να ενθαρρύνει τον πληθυσμό της περιοχής να παραμείνει.

Επίσης, τη νύχτα της 21ης προς 22α Αυγούστου 1922, σε τηλεγράφημά του ο Αριστείδης Στεργιάδης προς τον υποδιοικητή των ελληνικών δυνάμεων της περιοχής Κασαμπά, του λέει: «Εμποδίσατε αναχώρησιν πολιτών, καθ’ ότι στρατός επ’ ουδενί λόγο εγκαταλείψει περιφέρειάν σας».

Η στρατιωτική ηγεσία δεν συμμεριζόταν μια τέτοια διαχείριση της κατάστασης εκ μέρους του Ύπατου Αρμοστή, ενώ στη Μαγνησία ο συνταγματάρχης Φ. Φιλίππου προσπαθούσε να επιβιβάσει τον πληθυσμό σε τρένα, «παρά τις διαταγές του Στεργιάδη».

Η μαρτυρία: Κίος, 1922

Στο βιβλίο Κίος 1912-1922, Αναμνήσεις ενός Μικρασιάτη που εκδόθηκε το 1988 ο Βασίλης Κουλίγκας γράφει:

Η 26η Αυγούστου 1922 ήταν η ημέρα που έφυγε από τη Σμύρνη ο Ύπατος Αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης και μπαίνανε οι τουρκικές εμπροσθοφυλακές στη Σμύρνη. Για την Κίο ήταν η τελευταία μέρα που λειτουργούσαν Κρατικές Υπηρεσίες εκεί.

Η τελευταία άδεια αναχωρήσεως εκδόθηκε στον όνομα της Αναστασίας Αλεξάνδρου και της επέτρεπε να φύγει με τα τρία ανήλικα παιδιά της από την Κίο. Η οικογένεια έφυγε με δικό της μέσο –με ναυλωμένο πλοίο–, το ναύλωσαν και το έστειλαν στην Κίο να παραλάβει τους συγγενείς τους, πολλοί Κιώτες μαζί που έμεναν στην Κωνσταντινούπολη. Για να μπορέσουν όμως να φύγουν έπρεπε να βγάλουν Άδεια Αναχωρήσεως από το Φρουραρχείο.

Μεταξύ των οικογενειών που θα φεύγανε ήταν και μια οικογένεια που έμενε στο γειτονικό χωριό Λιγουμούς (Ελιγμοί) απ’ όπου θα περνούσε το πλοίο μετά την αναχώρηση του από Κίο για να την παραλάβει. Ήταν η οικογένεια Ψαλτίδη και Αλκιβιάδη Λουκά. Όμως δεν εφρόντισε να βγάλει Άδεια Αναχωρήσεως. Έτσι όταν το πλοίο προσέγγισε στις Λιγουμούς η εκεί λιμενική φρουρά, εκτελώντας διαταγές, απαγόρευσε την αναχώρηση.

Το πλοίο έφυγε και η οικογένεια εκείνη, με μικρά παιδιά και τις αποσκευές της, έμεινε στην παραλία και παρακολουθούσε περίλυπη το πλοίο να φεύγει και εκείνη να παραμένει εκεί για να συμμεριστεί τις συνέπειες τις καταστροφής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αφίσα «εθνικού σκοπού» του Κώστα Γραμματόπουλου (πηγή: nhmuseum.gr) και πορτρέτο του Κώστα Βάρναλη (πηγή: Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κώστας Βάρναλης, 1940: Ανδρεία έχουν μονάχα οι ελεύθεροι λαοί – Οι αδικητές έχουν μόνον θράσος

28/10/2026 - 9:05μμ
(Φωτ.: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ερυθρός Σταυρός: Σπάνιο αρχειακό υλικό με πρωταγωνίστρια την Ελληνίδα νοσηλεύτρια του ’40

28/10/2026 - 8:13μμ
Ο Ιωάννης Μεταξάς, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και απόσπασμα από την αφίσα «Έλα να τα πάρης» του Κώστα Γραμματόπουλου (1940). Εικαστική σύνθεση (πηγές: Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και Nationaal Archief / Wikimedia Commons· Συλλογή Έργων Τέχνης Alpha Bank)
ΙΣΤΟΡΙΑ

28η Οκτωβρίου: Όταν ο Μεταξάς επικαλέστηκε τον Βενιζέλο για να εξηγήσει το «ΟΧΙ»

28/10/2026 - 3:54μμ
Το διασωθέν τεμάχιο της σημαίας του 23ου Συντάγματος Πεζικού Χίου και η υπογεγραμμένη έκθεση του Ιωάννη Νικ. Μαρή (πηγή: Αρχείο Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής»)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Χιώτες που έκαψαν τη σημαία για να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών

28/10/2026 - 10:34πμ
Η Έλλη Ζουρούδη με τον Άγγελο Γριμάνη, στο «Φάσμα του Ρόδου» του Βέμπερ. Δεξιά, διαφημιστικές καταχωρίσεις και προγράμματα της εποχής, από το αρχείο του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
ΙΣΤΟΡΙΑ

Έλλη Ζουρούδη: Η πρωτοπόρος του χορού και της κατασκοπείας

27/10/2026 - 6:35μμ
Σημαιοστολισμένο μπαλκόνι για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ημέρα της Σημαίας: Από τα πολεμικά πλοία στα μπαλκόνια – Πώς επικράτησε η γαλανόλευκη

27/10/2026 - 3:04μμ
Τρεις γυναίκες με παιδιά στο στρατόπεδο Λεμπέτ της Θεσσαλονίκης, το 1922 (φωτ.: Αρχείο Ruth A. Parmelee / Hoover Institution Library & Archives)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη, 1922: Η γιατρός από την Τραπεζούντα και οι μάνες της προσφυγιάς

26/10/2026 - 8:33μμ
Τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόσπασμα από την πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Η Ταχύπτερος Φήμη», 8 Οκτωβρίου 1843. Αρχειακή σύνθεση
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η «στάσις του γιουβετσιού» – Ένα φαγοπότι, ένας πυροβολισμός και η πρώτη φοιτητική κατάληψη

26/10/2026 - 7:38μμ
Πρόσφυγες από την Κιλικία στο κατάστρωμα του ατμόπλοιου «Βασιλεύς Κωνσταντίνος», 1922 (πηγή: Λεύκωμα Αναστάσιου Κανελλόπουλου, Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κιλικία 1921: Κλειστή η πόρτα στη Σμύρνη, οι Έλληνες πρόσφυγες στη Συρία

20/10/2026 - 3:50μμ
(Πηγή: Αρχείο Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού/ ΓΕΣ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Γιαννιτσά 1912: Η κρισιμότερη σύγκρουση του Α’ Βαλκανικού Πολέμου που έκρινε την τύχη της Θεσσαλονίκης

19/10/2026 - 10:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Κακή βραδιά στην Πόλη και ήττα για τον Παναθηναϊκό

3 λεπτά πριν
(Φωτ.: Greek Street Fair Burwood - Saturday 14 November 2026/Facebook)

Ο Ποντοξενιτέας συμμετέχει δυναμικά στο φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού στο Σίδνεϊ με ποντιακά τραγούδια και χορούς

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Angeles Visdomine)

Ισπανία: Εμμένει στην άρνησή του να παραιτηθεί ο υπουργός Μεταφορών, μετά το δεύτερο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα σε λίγους μήνες

58 λεπτά πριν
Αρμενικό σπίτι με σπασμένα παράθυρα στο Ερζερούμ, μετά τη σφαγή της 30ής Οκτωβρίου 1895. Η λήψη χρονολογείται περίπου την 1η Νοεμβρίου (φωτ.: συλλογή William Sachtleben / UCLA Library)

Ερζερούμ 1895: Αμερικανός που αναζητούσε έναν ποδηλάτη κατέγραψε τη σφαγή των Αρμενίων – Οι πολύ σκληρές φωτογραφίες

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 25 Νοεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν – Τι διεκδικούν

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε πολίτες προσποιούμενη υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV