Συνθήκη Φιλίας, η οποία εμβαθύνει τους δεσμούς σε τομείς που εκτείνονται από την άμυνα μέχρι τις μεταφορές, υπέγραψαν η Βρετανία και η Γερμανία κατά το πρώτο ταξίδι του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς στο Λονδίνο.
Η γερμανική επίσκεψη διαδέχεται την τριήμερη γαλλική διά του Εμανουέλ Μακρόν – είναι η μεγαλύτερη συνεργασία των τριών κορυφαίων ευρωπαϊκών δυνάμεων σε μια περίοδο απειλών και αβεβαιότητας.
Η Ευρώπη έχει αντιμετωπίσει νέους δασμούς των ΗΠΑ, καθώς και ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να υπερασπιστεί τους Ευρωπαίους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, έναντι της ρωσικής εισβολής.
Σχολιάζοντας στο Reuters τη Συνθήκη Φιλίας Βρετανίας-Γερμανίας, ο Νικολάι φον Οντάρζα από το think-tank SWP του Βερολίνου σημείωσε ότι «αφενός είναι ένα σημάδι της ομαλοποίησης των γερμανοβρετανικών σχέσεων μετά το Brexit, και αφετέρου ένα σημάδι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό ως εταίρος ασφαλείας λόγω της διατλαντικής αβεβαιότητας».
Το κείμενο περιλαμβάνει ρήτρα για αμοιβαία βοήθεια, η οποία «υπό το πρίσμα του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε αξιωματούχος.
Βασίζεται στην περσινή αμυντική συμφωνία, η οποία περιλάμβανε την κοινή ανάπτυξη όπλων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς, και έρχεται μετά τη συμφωνία της Γαλλίας και της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σχετικά με τα αντίστοιχα πυρηνικά τους οπλοστάσια.
Η Γερμανία έχει παρόμοιες συνθήκες φιλίας με λίγες μόνο χώρες όπως η Γαλλία, υπογραμμίζοντας τη στενότητα των δεσμών τους. Η συγκεκριμένη βρετανογερμανική συνθήκη είναι η μεγαλύτερη από το 1945.
«Κοινές εξαγωγές» σε Typhoon Eurofighter και Boxer
Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της Πέμπτης, η Βρετανία και η Γερμανία δεσμεύτηκαν να «επιδιώξουν κοινές εξαγωγές» για να συγκεντρώσουν παραγγελίες από άλλες χώρες για εξοπλισμό που κατασκευάζουν από κοινού, όπως το μαχητικό αεροσκάφος Typhoon Eurofighter και το τεθωρακισμένο όχημα Boxer.
Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση των πωλήσεων και αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανατροπή από τα προηγούμενα 10 χρόνια, όταν η Γερμανία εμπόδισε τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία να αγοράσουν τα αεροσκάφη.
Τα Typhoon Eurofighterκατασκευάζονται από μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των BAE Systems στη Βρετανία και της Airbus στη Γερμανία, με τις διάφορες κυβερνήσεις-εταίρους να είναι υπεύθυνες για τις παραγγελίες σε διαφορετικές χώρες.
Το Boxer κατασκευάζεται από μια γερμανοβρετανική κοινοπραξία, την Rheinmetall BAE Systems Land.
Ενισχύοντας περαιτέρω τους δεσμούς, η γερμανική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Stark συμφώνησε επίσης να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο στη Βρετανία, την πρώτη μονάδα παραγωγής εκτός Γερμανίας, για τη δημιουργία μη επανδρωμένων συστημάτων με τεχνητή νοημοσύνη.