pontosnews.gr
Παρασκευή, 18/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκόπια: Δημοτικές εκλογές αύριο με φαβορί τους υποψήφιους του VMRO

Το κόμμα του πρωθυπουργού Χρ. Μίτσκοσκι προβλέπεται να επικρατήσει σε όλους μεγάλους δήμους της χώρας

18/10/2025 - 3:49μμ
Νέοι ψηφίζουν στα Σκόπια για τις βουλευτικές εκλογές και το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Νέοι ψηφίζουν στα Σκόπια για τις βουλευτικές εκλογές και το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Δημοτικές εκλογές διεξάγονται αύριο, Κυριακή στα Σκόπια. Οι εκλογές αφορούν την ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων σε 80 δήμους της χώρας, καθώς και στον δήμο των Σκοπίων, που αποτελεί ξεχωριστή, μητροπολιτική αυτοδιοικητική οντότητα.

Για την εκλογή δημάρχου από τον πρώτο γύρο απαιτείται ποσοστό άνω του 50%. Σε περίπτωση που κανείς υποψήφιος δεν συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 2 Νοεμβρίου, μεταξύ των δύο επικρατέστερων του πρώτου γύρου.

Στο σλαβικό πολιτικό μπλοκ, οι δημοτικές αυτές εκλογές αναμένεται να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία του δεξιού κυβερνώντος κόμματος, VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Αντίθετα, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), υπό την ηγεσία του Βένκο Φίλιπτσε, αναμένεται να αναμένεται να καταγράψει ακόμη μία βαριά ήττα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να ταλανίζεται από εσωστρέφεια, μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάιο του 2024.

Στην πρωτεύουσα Σκόπια, όπου ζουν περίπου 550.000 κάτοικοι, 16 υποψήφιοι διεκδικούν τη δημαρχία, με τον υποψήφιο του VMRO-DPMNE, Όρτσε Γκιοργκίεφσκι να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί νέος δήμαρχος. Το κόμμα του Χρ. Μίτσκοσκι προβλέπεται να επικρατήσει και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας (Κουμάνοβο, Μπίτολα/Μοναστήρι, Πρίλεπ, Οχρίδα, Βέλες).

Σε περίπου 15 δήμους από τους 81 που υπάρχουν πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο, το οποίο αποτελεί το 25% του πληθυσμού της χώρας. Στους αλβανόφωνους δήμους αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη μεταξύ του συγκυβερνώντος αλβανικού συνασπισμού VLEN (Αξίζει) και του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού «Εθνική Συμμαχία για την Ολοκλήρωση», του οποίου ηγείται το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της χώρας, το DUI του Αλί Αχμέτι.

Το DUI συμμετείχε στις κυβερνήσεις συνασπισμού των Σκοπίων επί δύο δεκαετίες. Παρά την πρωτιά του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές μεταξύ των αλβανικών κομμάτων, ο πρωθυπουργός Μίτσκοσκι επέλεξε να σχηματίσει κυβέρνηση με το VLEN, καταγγέλλοντας το DUI ως «καθεστώς» και φορέα εκτεταμένης διαφθοράς.

Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί τις σφοδρές αντιδράσεις του κόμματος του Αχμέτι, το οποίο κάνει λόγο για περιφρόνηση του αλβανικού στοιχείου από τον Μίτσκοσκι, την κυβέρνηση του οποίου χαρακτηρίζει ως την πιο «αντιαλβανική» που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα και ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Το εκλογικό σώμα της χώρας αριθμεί περίπου 1,8 εκατομμύριο ψηφοφόρους. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ της Κυριακής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα παρέμβαση AKP και MHP για την επανεκλογή Ερντογάν

17/09/2026 - 10:32μμ
(Φωτ.: EPA / Sascha Steinbach)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στην υποεπιτροπή αφοπλισμού του PKK ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν

17/09/2026 - 7:58μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Dariusz Sankowski)
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση της Κομισιόν για «κόφτη» στα social media σε παιδιά κάτω των 13 και γονικό έλεγχο έως τα 15

17/09/2026 - 6:17μμ
(Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)
ΚΟΣΜΟΣ

CBO: Στα 38 δισ. δολάρια το μέχρι στιγμής κόστος του πολέμου στο Ιράν για τις ΗΠΑ

17/09/2026 - 4:52μμ
(Φωτ.: AP Photo/Jacquelyn Martin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Απειλεί με δασμούς ή διακοπή εμπορίου με την ΕΕ λόγω του σχεδίου για τον Καναδά – «Το βρίσκω γελοίο»

17/09/2026 - 9:48πμ
Ταξιδιώτισσα στο «Ελ. Βενιζέλος» (φωτ.: EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμένη βαλίτσα: Σήμερα η ευρωπαϊκή απόφαση για τη διεκδίκηση αποζημίωσης

17/09/2026 - 9:21πμ
Μέλος των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ταξιαρχία κομάντος απέναντι από τη Σάμο – Στο φόντο τα νησιά

17/09/2026 - 8:26πμ
Συγγενείς κοιτούν φωτογραφίες θυμάτων, 16 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: 6.150 αγνοούμενοι μετά τις πλημμύρες – 1.298 σοροί παραμένουν χωρίς ταυτότητα

16/09/2026 - 10:44μμ
Μαζικές συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: αρχείο EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στο όνομα της «οικογένειας», στο εδώλιο τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+

16/09/2026 - 7:32μμ
Γραφική απεικόνιση της εικαζόμενης διαδρομής που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά Σύρων μαχητών μέσω Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν κατά τον πόλεμο του 2020 (πηγή: nordicmonitor.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Nordic Monitor: Η «μυστική γέφυρα» της Άγκυρας για τη μεταφορά τζιχαντιστών στο Αρτσάχ το 2020

16/09/2026 - 5:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Νέα Ορλεάνη: Επαναλειτουργεί το επίτιμο προξενείο της Ελλάδας – Ιστορική η διαδρομή της Ορθοδοξίας στην περιοχή

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)

Επίθεση σκύλων με τρεις τραυματίες στη Βούλα

3 ώρες πριν
Συζήτηση στη Βουλή και ψήφιση για την άρση ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλουκαι των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Μακάριου Λαζαρίδη (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής: «Ναι» στην άρση ασυλίας της Κωνσταντοπούλου, «όχι» για Αυγενάκη και Λαζαρίδη

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ιωάννης Καποδίστριας: Αποκατάσταση του Μεγάρου του στην Κέρκυρα με κονδύλι 5,5 εκατ. ευρώ

3 ώρες πριν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)

Τουρκία: Νέα παρέμβαση AKP και MHP για την επανεκλογή Ερντογάν

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Europa League: Κουζούλανε την… Ευρώπη ο ΟΦΗ

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV