pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συνθήκη Φιλίας υπέγραψαν Βρετανία-Γερμανία – Πώς σχετίζεται με τα Eurofighter και την Τουρκία

Επιστροφή στον άξονα Βρετανία-Γερμανία-Γαλλία μετά το Brexit

17/07/2025 - 3:38μμ
Φρίντριχ Μερτς και Κιρ  Στάρμερ μετά την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας. Δίπλα τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας (φωτ.: EPA / Jaimi Joy  / POOL)

Φρίντριχ Μερτς και Κιρ Στάρμερ μετά την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας. Δίπλα τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας (φωτ.: EPA / Jaimi Joy / POOL)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Συνθήκη Φιλίας, η οποία εμβαθύνει τους δεσμούς σε τομείς που εκτείνονται από την άμυνα μέχρι τις μεταφορές, υπέγραψαν η Βρετανία και η Γερμανία κατά το πρώτο ταξίδι του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς στο Λονδίνο.

Η γερμανική επίσκεψη διαδέχεται την τριήμερη γαλλική διά του Εμανουέλ Μακρόν – είναι η μεγαλύτερη συνεργασία των τριών κορυφαίων ευρωπαϊκών δυνάμεων σε μια περίοδο απειλών και αβεβαιότητας.

Η Ευρώπη έχει αντιμετωπίσει νέους δασμούς των ΗΠΑ, καθώς και ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να υπερασπιστεί τους Ευρωπαίους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, έναντι της ρωσικής εισβολής.

Σχολιάζοντας στο Reuters τη Συνθήκη Φιλίας Βρετανίας-Γερμανίας, ο Νικολάι φον Οντάρζα από το think-tank SWP του Βερολίνου σημείωσε ότι «αφενός είναι ένα σημάδι της ομαλοποίησης των γερμανοβρετανικών σχέσεων μετά το Brexit, και αφετέρου ένα σημάδι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό ως εταίρος ασφαλείας λόγω της διατλαντικής αβεβαιότητας».

Το κείμενο περιλαμβάνει ρήτρα για αμοιβαία βοήθεια, η οποία «υπό το πρίσμα του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε αξιωματούχος.

Βασίζεται στην περσινή αμυντική συμφωνία, η οποία περιλάμβανε την κοινή ανάπτυξη όπλων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς, και έρχεται μετά τη συμφωνία της Γαλλίας και της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σχετικά με τα αντίστοιχα πυρηνικά τους οπλοστάσια.

Η Γερμανία έχει παρόμοιες συνθήκες φιλίας με λίγες μόνο χώρες όπως η Γαλλία, υπογραμμίζοντας τη στενότητα των δεσμών τους. Η συγκεκριμένη βρετανογερμανική συνθήκη είναι η μεγαλύτερη από το 1945.

«Κοινές εξαγωγές» σε Typhoon Eurofighter και Boxer

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της Πέμπτης, η Βρετανία και η Γερμανία δεσμεύτηκαν να «επιδιώξουν κοινές εξαγωγές» για να συγκεντρώσουν παραγγελίες από άλλες χώρες για εξοπλισμό που κατασκευάζουν από κοινού, όπως το μαχητικό αεροσκάφος Typhoon Eurofighter και το τεθωρακισμένο όχημα Boxer.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση των πωλήσεων και αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανατροπή από τα προηγούμενα 10 χρόνια, όταν η Γερμανία εμπόδισε τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία να αγοράσουν τα αεροσκάφη.

Τα Typhoon Eurofighterκατασκευάζονται από μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των BAE Systems στη Βρετανία και της Airbus στη Γερμανία, με τις διάφορες κυβερνήσεις-εταίρους να είναι υπεύθυνες για τις παραγγελίες σε διαφορετικές χώρες.

Το Boxer κατασκευάζεται από μια γερμανοβρετανική κοινοπραξία, την Rheinmetall BAE Systems Land.

Ενισχύοντας περαιτέρω τους δεσμούς, η γερμανική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Stark συμφώνησε επίσης να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο στη Βρετανία, την πρώτη μονάδα παραγωγής εκτός Γερμανίας, για τη δημιουργία μη επανδρωμένων συστημάτων με τεχνητή νοημοσύνη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ /Sebastien Nogier)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Έκλεψαν συλλεκτικές κάρτες Pokémon αξίας 80.000 ευρώ

13/08/2026 - 7:52μμ
(Φωτ.: Alan Wilson / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρκτική: Πρόστιμο 4.550 ευρώ σε άνδρα που ξύπνησε πολική αρκούδα

13/08/2026 - 3:15μμ
Ο πυρηνικός σταθμός της Τσερναβόντα στη Ρουμανία, στις 5 Αυγούστου 2026. Οι δύο αντιδραστήρες του χρησιμοποιούν νερό από τον Δούναβη για την ψύξη τους (φωτ.: EPA / Robert Ghement)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Εκτός λειτουργίας ολόκληρος ο πυρηνικός σταθμός της Τσερναβόντα – «Στέρεψε» ο Δούναβης

13/08/2026 - 1:17μμ
Υποστηρικτής του φυλακισμένου δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κρατά πλακάτ με το σύνθημα «Δεν υπάρχει σωτηρία για κανέναν μόνο του – ή όλοι μαζί ή κανείς», έξω από τις φυλακές Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη. 15 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ιμάμογλου εγκαταλείπει το CHP και εντάσσεται στο Νέο Κόμμα

13/08/2026 - 12:20μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, στο Οβάλ Γραφείο. 11 Αυγούστου 2026. (φωτ.: The White House / Joyce N. Boghosian)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Ο Τραμπ αλλάζει τακτική – Οικονομική ασφυξία αντί νέων βομβαρδισμών

13/08/2026 - 9:32πμ
Ο Νόαμ Μπέταν, εκπρόσωπος του Ισραήλ, ερμηνεύει το τραγούδι «Michelle» στον μεγάλο τελικό της 70ής Eurovision, στη Βιέννη, στις 16 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Eurovision: Νέος κανόνας «φωτογραφίζει» το Ισραήλ – Μπορεί να κερδίσει, αλλά όχι να διοργανώσει

13/08/2026 - 8:58πμ
Επισκέπτης παρατηρεί την κυψελοειδή εγκατάσταση για τα 65 χρόνια από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου. Το έργο, μήκους 30 και ύψους τριών μέτρων, έχει στηθεί μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Τείχος του Βερολίνου: 65 χρόνια από τη νύχτα που μια πόλη κόπηκε στα δύο – Η νέα «διάφανη» εγκατάσταση

13/08/2026 - 8:34πμ
Η πετρελαιοκηλίδα στα ανοιχτά του Ομάν, όπως καταγράφηκε από δορυφόρο στις 11 Αυγούστου 2026 (φωτ.: European Union / Copernicus Sentinel-3)
ΚΟΣΜΟΣ

Ομάν: Πετρελαιοκηλίδα άνω των 2.000 τ.χλμ. χτυπά τις ακτές – Φόβοι για οικολογική καταστροφή

12/08/2026 - 11:40μμ
Συμβολικό χταπόδι με τα αρχικά της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), έξω από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη, πριν από την εξέταση προσφυγής κατά των εξουσιών παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών στο εξωτερικό, στις 14 Ιανουαρίου 2020 (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία «λύνει τα χέρια» των μυστικών υπηρεσιών – Hackbacks, παρακολουθήσεις και ενεργές επιχειρήσεις

12/08/2026 - 11:16μμ
Μέλος σωστικού συνεργείου του κολομβιανού στρατού δίνει οδηγίες σε εθελοντές κατά τη διάρκεια ερευνών σε κτήρια που κατέστρεψε ο σεισμός, στην Περέιρα της Κολομβίας (φωτ.: EPA / Carlos Ortega)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Κολομβία: Μάχη με το χρόνο στα ερείπια – Αγωνία για 11χρονη και τους παππούδες της

12/08/2026 - 9:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άποψη της Σίβηρης στην Χαλκιδική, την Πέμπτη 13 Αυγούστου, λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς (φωτ.: Δήμητρα Μερζιεμεκίδου/ EUROKINISSI)

Σίβηρη Χαλκιδικής: Η ιστορία του οικισμού που δοκιμάζεται – Η σχέση με Πόντιους και Μικρασιάτες

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Europa League: Καταστροφική βραδιά στις Βρυξέλλες και συνέχεια στο Conference για τον ΠΑΟΚ

7 ώρες πριν
(Πηγή: tiktok.com/@seak_o_youtuberr/video)

Λίμνη Πλαστήρα: Προσαγωγή οδηγού βυτιοφόρου για επικίνδυνη οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα

7 ώρες πριν
Χορούς του Πόντου θα απολαύσουν και φέτος όσοι πάνε στο The Northcote Festival, στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook.com/profile.php?id/The Northcote Festival)

Ποντιακά στο Northcote Festival της Μελβούρνης

8 ώρες πριν
Μεγάλες καταστροφές από τη φωτιά στη Σίβηρη της Χαλκιδικής (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Φωτιά στη Χαλκιδική: Βελτιωμένη η εικόνα στη Σίβηρη – Σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης οι απεγκλωβισθέντες

8 ώρες πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ίμβρος: Συγκίνηση στο συλλείτουργο για τα 65 χρόνια ιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV