pontosnews.gr
Πέμπτη, 15/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Κόκκινη κάρτα» από τις ΗΠΑ σε πολίτες 12 χωρών – Ποιοι δεν θα γίνονται δεκτοί

Από σήμερα σε ισχύ ο νόμος

9/06/2025 - 3:12μμ
Πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ στην είσοδο του ομοσπονδιακού κτηρίου στη Varick Street στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/OLGA FEDOROVA)

Πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ στην είσοδο του ομοσπονδιακού κτηρίου στη Varick Street στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/OLGA FEDOROVA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα το πρωί, ώρα Ελλάδας, το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται σε πολίτες 12 χωρών η είσοδο στις ΗΠΑ.

Η «κόκκινη κάρτα» αφορά τους πολίτες από Αφγανιστάν, Μιανμάρ, Τσαντ, Κονγκό- Μπραζαβίλ, Ισημερινής Γουινέας, Ερυθραίας, Αϊτής, Ιράν, Λιβύης, Σομαλίας, Σουδάν και Υεμένη.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ελήφθη για να «προστατευθούν οι ΗΠΑ από τους ξένους τρομοκράτες και τις άλλες απειλές για την εθνική ασφάλεια».

Η αμερικανική κυβέρνηση, που ακολουθεί μια ιδιαίτερα αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, εξήγησε ότι οι χώρες αυτές περιελήφθησαν στον κατάλογο καθώς δεν διαθέτουν αποτελεσματικούς τρόπους για να διασφαλίσουν ότι γίνεται σωστός έλεγχος των ταξιδιωτών, ενώ πρόσθεσε ότι οι πολίτες τους έχουν την τάση να παραμένουν στις ΗΠΑ ακόμη και μετά τη λήξη της βίζας τους.

Περιορισμοί για τη λήψη βίζας σε 7 χώρες

Με το ίδιο διάταγμα επιβλήθηκαν περιορισμοί στην παροχή βίζας για τους πολίτες επτά ακόμη χωρών: του Μπουρούντι, της Κούβας, του Λάος, της Σιέρα Λεόνε, του Τόγκο, του Τουρκμενιστάν και της Βενεζουέλας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέκρινε την απόφασή του αυτή, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, με «τους αποτελεσματικούς περιορισμούς» που είχε επιβάλει στους πολίτες επτά κυρίως μουσουλμανικών κρατών, γνωστή από τους επικριτές της ως «Muslim ban» (η απαγόρευση των μουσουλμάνων), στις αρχές της πρώτης του θητείας στην αμερικανική προεδρία, το 2017.

Τέσσερις χώρες περιλαμβάνονται και στους δύο καταλόγους, αυτόν του 2017 και τον φετινό: το Ιράν, η Λιβύη, το Σουδάν και η Υεμένη.

«Ως πρόεδρος πρέπει να ενεργήσω για να προστατεύσω την εθνική ασφάλεια και το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και των πολιτών τους», τόνισε ο Τραμπ στο διάταγμά του, ενώ πρόσθεσε ότι επιθυμεί «να προστατεύσω τις ΗΠΑ από τους ξένους τρομοκράτες».

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει στην Αμερική αυτό που έγινε στην Ευρώπη», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στις επιθέσεις που έχουν διαπράξει ξένοι πολίτες.

Έντονες αντιδράσεις και εξαιρέσεις

Την απαγόρευση αυτή αντιμετωπίζουν με ανησυχία και σύγχυση πολλές χώρες που βρέθηκαν στον κατάλογο του Τραμπ.

Ο Φόλκερ Τουρκ Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε «την ανησυχία του αναφορικά με το διεθνές δίκαιο» εξαιτίας του «πολύ ευρέος και γενικού πεδίου εφαρμογής» της απαγόρευσης.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε το διάταγμα ως «μεροληπτικό, ρατσιστικό και απολύτως σκληρό».

Η Αφρικανική Ένωση εξέφρασε «ανησυχία για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τέτοιων μέτρων», μεταξύ άλλων και στις «διπλωματικές σχέσεις» με τις εμπλεκόμενες χώρες.

Μία από τις χώρες, το Τσαντ, ανακοίνωσε ότι ως αντίποινα αναστέλλει τη χορήγηση βίζας σε πολίτες των ΗΠΑ.

«Γνωρίζω τον πόνο που προκαλούν οι σκληρές και ξενοφοβικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις του Τραμπ, καθώς η οικογένειά μου έχει πληγεί σκληρά», έγραψε η Ιρανοαμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι στο X χθες Κυριακή. «Θα πολεμήσουμε κατά αυτής της απαγόρευσης με όλη μας τη δύναμη», πρόσθεσε.

Ωστόσο από την απαγόρευση Τραμπ προβλέπονται εξαιρέσεις για τους κατόχους ορισμένων θεωρήσεων εισόδου, για διπλωμάτες και άτομα των οποίων το ταξίδι στις ΗΠΑ «εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Πούτιν με στολή παραλλαγής σε στρατηγείο της Ρωσίας, σε άγνωστη τοποθεσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το Ιράν είναι «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία

15/01/2026 - 12:51μμ
Ιρανοί φοιτητές κρατούν πανό στη διάρκεια διαμαρτυρίας μπροστά από τη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Στο κεντρικό πανό απεικονίζεται η απόπειρα δολοφονίας του Ντ. Τραμπ τον Ιούλιο του 2024 με τη φράση «Το βέλος δεν αστοχεί πάντα» (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Δεν αποκλείει στρατιωτική επίθεση στο Ιράν – «Οι προγραμματισμένες εκτελέσεις διαδηλωτών δεν έγιναν»

15/01/2026 - 9:37πμ
Κάτοικοι κοιτάζουν μέσα από ένα κατεστραμμένο κτήριο, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές ανατολικά της Πόλης της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ανακοινώθηκε ο επικεφαλής της μεταβατικής επιτροπής διακυβέρνησης

14/01/2026 - 8:52μμ
Η σάλα στο εστιατόριο Fanático στη Μαδρίτη (φωτ.: GLH Singular)
ΚΟΣΜΟΣ

Παραλίγο νέα τραγωδία: Φωτιά από πυροτεχνήματα σε εστιατόριο της Μαδρίτης

14/01/2026 - 8:27μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά μέσα σε επιχειρησιακή ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (φωτ.: EPA / Matt Herbst)
ΚΟΣΜΟΣ

Φουντώνουν τα σενάρια για αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν – Φυγή Ιρανών προς την Τουρκία

14/01/2026 - 7:16μμ
Διαδήλωση στο Νουούκ με σύνθημα «Η Γροιλανδία ανήκει στον γροιλανδικό λαό» 
(φωτ.: EPA / Christian Klindt Soelbeck)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη αναζητά «φόρμουλα» για τη Γροιλανδία: Φόβοι για ρήξη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

14/01/2026 - 5:37μμ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνέντευξη Τύπου για την πρόταση της Κομισιόν να δοθεί νέο δάνειο στην Ουκρανία, για τη διετία 2026-2027 (φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET)
ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πρόταση δανείου 90 δισ. ευρώ παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

14/01/2026 - 3:15μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστραλία καθιερώνει ημέρα εθνικού πένθους για την αντισημιτική επίθεση στο Σίδνεϊ

14/01/2026 - 11:27πμ
Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Παλ Γιόνσον (φωτ. αρχείου: EPA/ HOW HWEE YOUNG)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Σουηδία θα δαπανήσει 437 εκατ. δολάρια για μη επανδρωμένα στρατιωτικά συστήματα

14/01/2026 - 9:46πμ
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Γιενς-Φρέντεριλ Νίλσεν και η Δανή ομόλογός του Μέτε Φρέντερικσεν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη (φωτ.: EPA/Liselotte Sabroe)
ΚΟΣΜΟΣ

Γροιλανδία: «Επιλέγουμε τη Δανία έναντι των ΗΠΑ»

13/01/2026 - 10:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/epmatsoukas)

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Αναβίωσε το έθιμο «Τ’ αποθαμενίων το κερίν» και έκοψε βασιλόπιτα

31 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)

ΓΕΕΘΑ: Δελτίο απογραφής πρέπει να καταθέσουν όσοι γεννήθηκαν το 2008-2009 και είναι στρατεύσιμοι των κλάσεων 2029-2030

57 λεπτά πριν

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών κόβει βασιλόπιτα στη Θεσσαλονίκη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Πάνος Μιχαλόπουλος)

Ο Πάνος Μιχαλόπουλος γίνεται 77 ετών – Πού είναι και τι κάνει σήμερα ο γόης των ’80s

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έβρος: Στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης και Εξωτερικών της Ολλανδίας

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/GiannisXylouris.Psarogiannis)

Πέθανε ο δεξιοτέχνης του λαούτου Γιάννης Ξυλούρης, αδερφός του Νίκου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign