pontosnews.gr
Πέμπτη, 29/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μπιλ Γκέιτς: Θα δωρίσει σχεδόν όλη την περιουσία του μέχρι το 2045

Κατηγόρησε τον Μασκ ότι «σκοτώνει τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου»

8/05/2025 - 10:14μμ
Ο Μπιλ Γκέιτς (φωτ.: EPA / Mads Claus Rasmussen / Denmark out)

Ο Μπιλ Γκέιτς (φωτ.: EPA / Mads Claus Rasmussen / Denmark out)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Μπιλ Γκέιτς δεσμεύτηκε σήμερα να δώσει σχεδόν το σύνολο της προσωπικής περιουσίας του τα επόμενα 20 χρόνια, λέγοντας ότι οι φτωχότεροι θα λάβουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του ιδρύματός του, σε μια χρονική στιγμή που οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο μειώνουν δραματικά τη διεθνή βοήθεια.

Ο ίδιος καταφέρθηκε κατά του Ίλον Μασκ, του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη και προσώπου-κλειδί στη διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον ότι «σκοτώνει τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου», επιβάλλοντας τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό βοήθειας των ΗΠΑ.

«Η εικόνα του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη να σκοτώνει τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου δεν είναι ωραία», δήλωσε Financial Times.

Το υπό την ηγεσία του Ίλον Μασκ υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας οδήγησε στον αποδεκατισμό της αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), η οποία είχε προηγουμένως προσφέρει δισεκατομμύρια στη χρηματοδότηση δράσεων από εμβόλια για τα παιδιά έως έκτακτη επισιτιστική βοήθεια.

Οι Γκέιτς και Μασκ συμφωνούσαν κάποτε για το ρόλο των πλουσίων στην προσφορά χρημάτων, όμως έκτοτε έχουν συγκρουστεί πολλές φορές.

Ο Μπιλ Γκέιτς ανέφερε πως επιταχύνει τα σχέδιά του να δώσει την περιουσία του και να κλείσει το Ίδρυμα Gates την 31η Δεκεμβρίου του 2045. «Ο κόσμος θα πει πολλά πράγματα για εμένα όταν πεθάνω, όμως είμαι αποφασισμένος ότι η φράση “πέθανε πλούσιος” δεν θα ειπωθεί», έγραψε ο 69χρονος δισεκατομμυριούχος, συνιδρυτής της Microsoft και φιλάνθρωπος σε μια ανάρτηση στον ιστότοπό του.

«Υπάρχουν πάρα πολλά επείγοντα προβλήματα να επιλύσω ώστε να κρατήσω πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν ανθρώπους».

Σε μια έμμεση κριτική προς τη δραματική μείωση της βοήθειας που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Γκέιτς επισημαίνει στη δήλωσή του πως θέλει να βοηθήσει στο να σταματήσουν νεογέννητα, παιδιά και μητέρες να πεθαίνουν από αιτίες που μπορούν να προληφθούν, να εξαλείψει νόσους όπως η πολυομελίτιδα, η ελονοσία και η ιλαρά και να μειώσει τη φτώχεια.

«Είναι ασαφές εάν οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τους φτωχότερους πολίτες τους», προσθέτει ο Γκέιτς, επισημαίνοντας τις περικοπές από μεγάλους δωρητές, όπως είναι η Βρετανία και η Γαλλία μαζί με τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο δωρητή παγκοσμίως.

Όπως ο ίδιος τόνισε, παρά τη μεγάλη περιουσία του ιδρύματος, η πρόοδος δεν θα είναι δυνατή χωρίς την κυβερνητική στήριξη.

Σε συνέντευξη μάλιστα που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προειδοποίησε ότι οι περικοπές στη βοήθεια παγκοσμίως ενδέχεται να οδηγήσουν στο θάνατο εκατομμύριων πιο ευάλωτων ανθρώπων τα επόμενα τέσσερα με έξι χρόνια.

Εξήρε την απάντηση στις περικοπές βοήθειας στην Αφρική, όπου ορισμένες κυβερνήσεις ανακατανέμουν προϋπολογισμούς, όμως είπε ότι για παράδειγμα η πολυομελίτιδα δεν θα εξαλειφθεί χωρίς τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ.

Ο Μπιλ Γκέιτς προέβη στις ανακοινώσεις αυτές με αφορμή την 25η επέτειο του ιδρύματος. Ίδρυσε τον οργανισμό αυτό μαζί με την τότε σύζυγό του Μελίντα Φρεντς Γκέιτς το 2000 και αργότερα συμμετείχε σε αυτό ο επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ.

«Έχω εξελιχθεί πολύ από τότε που ήμουν μονάχα ένα παιδί το οποίο ξεκινούσε μια εταιρεία λογισμικού μαζί με τον φίλο μου από το Λύκειο», ανέφερε.

Το ίδρυμα έχει δώσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια

Από τη δημιουργία του, το ίδρυμα έχει προσφέρει 100 δισεκατομμύρια δολάρια, βοηθώντας στο να σωθούν εκατομμύρια ζωές και στηρίζοντας πρωτοβουλίες όπως την εμβολιαστική ομάδα Gavi και το Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria.

Θα κλείσει αφού ξοδέψει περίπου το 99% της προσωπικής περιουσίας του, είπε ο Γκέιτς. Οι ιδρυτές του αρχικά ανέμεναν πως το ίδρυμα θα έκλεινε δεκαετίες μετά το θάνατό τους.

Ο Γκέιτς, η περιουσία του οποίου εκτιμάται σε περίπου 108 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, αναμένει πως το ίδρυμα θα δαπανήσει περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2045, με το τελικό ποσό να εξαρτάται από τις αγορές και τον πληθωρισμό.

«Πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν σε 20 χρόνια», εξήγησε ο συνιδρυτής της Microsoft. «Θέλω να διασφαλίσω ότι ο κόσμος θα πάει μπροστά σε αυτό το διάστημα».

Ο οργανισμός αυτός αποτελεί ήδη έναν τεράστιο παράγοντα στο θέμα της παγκόσμιας υγείας, με έναν ετήσιο προϋπολογισμό που θα ανέλθει σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026. Έχει δε βρεθεί αντιμέτωπος με επικρίσεις για την υπερμεγέθη δύναμη και επιρροή του στον τομέα χωρίς την αναγκαία λογοδοσία, μεταξύ άλλων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Και ο ίδιος ο Γκέιτς βρέθηκε στο επίκεντρο θεωριών συνομωσίας, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Ο Μπιλ Γκέιτς έχει μιλήσει αρκετές φορές με τον Ντόναλντ Τραμπ τους τελευταίους μήνες σχετικά με τη σημασία της συνεχούς επένδυσης στην παγκόσμια υγεία.

«Ελπίζω άλλοι πλούσιοι άνθρωποι να σκεφτούν πόσο πολύ μπορούν να επιταχύνουν την πρόοδο για τους φτωχότερους του κόσμου εάν αυξήσουν τον ρυθμό και την κλίμακα της προσφοράς τους, διότι είναι ένας τόσο βαθιά επιδραστικός τρόπος να προσφέρεις πίσω στην κοινωνία» έγραψε ο Γκέιτς.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο / Reuters.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς επιβιβάζεται στο Marine One (φωτ.: Facebook / The White House)
ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν: Τελειώνει ο χρόνος – Συμφωνία για τα πυρηνικά ή επίθεση

28/01/2026 - 6:14μμ
Η είσοδος των κεντρικών της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Έφοδος στην Deutsche Bank για τον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς

28/01/2026 - 5:02μμ
Φιλοκούρδοι διαδηλωτές συγκρούονται με την τουρκική αστυνομία στη Νουσαϊμπίν της Μαρντίν, κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ των Κούρδων της Συρίας, 20 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Metin Yoksu)
ΚΟΣΜΟΣ

Το PKK προειδοποιεί: Οι συγκρούσεις στη Συρία απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία με την Τουρκία

27/01/2026 - 7:45μμ
(Πηγή: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Όχι στην πρόσβαση παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media είπε η Βουλή

27/01/2026 - 10:51πμ
Εν αναμονή της σορού ( φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου από τη Χαμάς

26/01/2026 - 9:16μμ
Διαδήλωση Αυστραλών που ζητούν να καταργηθεί η «Ημέρα της Αυστραλίας» καθώς σηματοδοτεί την καταστροφή του πολιτισμού των αυτόχθονων πληθυσμών από τους Ευρωπαίους αποίκους (φωτ.: EPA/Jay Kogler)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: «Ημέρα Εισβολής» για τους αυτόχθονες η εθνική γιορτή της χώρας – Μεγάλα πλήθη σε ξεχωριστές αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις

26/01/2026 - 8:22μμ
(Φωτ.: EPA / Andre Borges)
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Κεραυνός έπεσε σε διαδήλωση υποστηρικτών του Μπολσονάρου – Τουλάχιστον 30 τραυματίες

25/01/2026 - 11:43μμ
Δύο φωτογραφίες που σύμφωνα με αναφορές στα social media είναι αυθεντικές και από το Ιράν (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πάνω από 30.000 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις το διήμερο 8-9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το «Time»

25/01/2026 - 9:20μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Ακέφαλο πτώμα γυναίκας βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών, στο Σισλί – Τρεις συλλήψεις

25/01/2026 - 6:06μμ
Πολίτες στη Μινεάπολη συμμετέχουν σε πορεία διαμαρτυρίας για την ανθρωποκτονία του 37χρονου νοσηλευτή, κρατώντας πανό που αναγράφει «Η δολοφόνος ICE έξω από τους δρόμους μας» (φωτ.: EPA/Craig Lassig)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξεγέρσεις μετά τη νέα ανθρωποκτονία άοπλου στη Μινεάπολη – Ήταν νοσηλευτής και «ήθελε να αλλάξει τον κόσμο»

25/01/2026 - 3:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού στην Ολλανδία και πρόκριση στα πλέι οφ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες ενόψει επιδείνωσης του καιρού

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

FIBA Europe Cup: «Πτήση» για τους «8» το Περιστέρι

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στιγμές συγκίνησης στην Τούμπα για τα θύματα – Επίσκεψη Βαρθολομαίου στο γήπεδο του ΠΑΟΚ με 7 λευκά τριαντάφυλλα

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Μίλησε στο φινάλε ο Πανιώνιος

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κω - ο Ξενιτέας)

Βασιλόπιτα, Γενική Συνέλευση και έκτακτη επίσκεψη στους Πόντιους της Κω

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign