pontosnews.gr
Δευτέρα, 11/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκόπια: Στα πρόθυρα «διαζυγίου» ο κυβερνητικός συνασπισμός αλβανικών κομμάτων VLEN

Έτοιμο να αποχωρήσει το κόμμα του υπουργού Υγείας της χώρας, Άρμπεν Ταραβάρι – Ποιοι λόγοι έχουν οδηγήσει στη ρήξη

16/04/2025 - 2:05μμ
Από αριστερά, ο Άρμπεν Ταραβάρι με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι (φωτ.: facebook/Arben Taravari)

Από αριστερά, ο Άρμπεν Ταραβάρι με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι (φωτ.: facebook/Arben Taravari)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στα πρόθυρα διάσπασης βρίσκεται πλέον ο συνασπισμός αλβανικών κομμάτων VLEN («Αξίζει»), ο οποίος συμμετέχει στην κυβέρνηση των Σκοπίων, καθώς το κόμμα του υπουργού Υγείας της χώρας, του Άρμπεν Ταραβάρι, το ισχυρότερο των τεσσάρων του συνασπισμού, φέρεται έτοιμο να αποχωρήσει, με φόντο διαφωνίες σχετικά με το εάν ο συνασπισμός εξυπηρετεί ή όχι τα συμφέροντα της αλβανικής μειονότητας και του τρόπου συμμετοχής του στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς», της οποίας ηγείται ο Άρμπεν Ταραβάρι, σε συνεδρίαση της το βράδυ χθες Τρίτη στην πόλη Τέτοβο, αποφάσισε αυτόνομη κάθοδο στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στα Σκόπια, με δικά του, ξεχωριστά ψηφοδέλτια για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από πλευράς των υπολοίπων τριών κομμάτων του αλβανικού συνασπισμού.

Στις δημοτικές εκλογές στα Σκόπια οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε χωριστό ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και σε χωριστό για τους υποψήφιους δημάρχους στον καθένα εκ των 80 δήμων της χώρας.

«Εμείς, η “Συμμαχία των Αλβανών”, κατεβαίνουμε με δικά μας ψηφοδέλτια για τους δημοτικούς συμβούλους, ξεχωριστά από το VLEN, αυτό αποφασίστηκε και αυτό είναι οριστικό. Όσον αφορά την εκλογή δημάρχων, ζητήσαμε από τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στο VLEN να ορίσουμε ως υποψηφίους τους πλέον κατάλληλους, με βάση τις σχετικές μετρήσεις από τις δημοσκοπήσεις. Αυτοί (σ.σ. οι υπόλοιποι αρχηγοί του VLEN) αρνήθηκαν (…) Θέλουν να ορίσουν τους υποψήφιους δημάρχους, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς και μπορεί να μας διαγράψουν», συνόψισε ο Άρμπεν Ταραβάρι μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του.

Οι διαφωνίες στο εσωτερικό του VLEN ήλθαν στην επιφάνεια πριν από δύο εβδομάδες, όταν ο κ. Ταραβάρι αναφέρθηκε σε προβληματική κατάσταση στη λειτουργία του συνασπισμού εντός της κυβέρνησης. Έκρινε πως η θέση του VLEN εντός της κυβέρνησης είναι αδύναμη και ανίσχυρη.

Επιπλέον, ο Άρμπεν Ταραβάρι πρότεινε στις δημοτικές εκλογές τα τέσσερα κόμματα που συγκροτούν τον συνασπισμό να κατέβουν με χωριστά ψηφοδέλτια για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, όχι με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όπως εισηγούνταν οι άλλοι τρεις ηγέτες του αλβανικού συνασπισμού, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα προσέλκυε περισσότερους ψηφοφόρους.

Οι υπόλοιποι τρεις ηγέτες του VLEN πρόσαψαν στον κ. Ταραβάρι «υπονομευτική» δράση εντός του συνασπισμού, κατηγορώντας τον για «παρασκηνιακές» διεργασίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι –το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία–, κάτι που ο ενδιαφερόμενος αρνήθηκε.

«Αν το πρόβλημα είναι το VLEN ή γενικά η διακυβέρνηση, τότε θα ήταν πιο έντιμο και ξεκάθαρο για τον Ταραβάρι να πει: ‘Δεν θέλω συνεργασία μαζί σας, θέλω με το διεφθαρμένο DUI’. Αλλά στην περίπτωση αυτή, οφείλει να προσχωρήσει στο DUI, δηλαδή στην αντιπολίτευση» έκρινε από την πλευρά του ο Ίζετ Μετζίτι, εκ των ηγετών του VLEN σε αντιπαράθεση πλέον με τον Άρμπεν Ταραβάρι.

Ο συνασπισμός VLEN, ο οποίος συμμετέχει στην κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, συγκροτήθηκε από τέσσερις παρατάξεις: το Δημοκρατικό Κίνημα του Ίζετ Μετζίτι· το BESA του Μπιλάλ Κασάμι, του δημάρχου του Τετόβου· την Εναλλακτική («Alternativa») του Ζεκίρια Ιμπραχίμι· και τη Συμμαχία για τους Αλβανούς με επικεφαλής τον Άρμπεν Ταραβάρι, τον πιο προβεβλημένο μεταξύ των τεσσάρων ηγετών της συμμαχίας.

Ο VLEN σχηματίστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο ως αντίπαλο δέος στο ισχυρό DUI, το οποίο τα προηγούμενα 20 χρόνια συμμετείχε αδιαλείπτως σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού των Σκοπίων, εκπροσωπώντας σε αυτές το αλβανικό στοιχείο (25% του πληθυσμού της χώρας).

Στις πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, τον Μάϊο του 2024, ο συνασπισμός VLEN κατέλαβε 14 έδρες στο κοινοβούλιο. Η άλλη μεγάλη αλβανική παράταξη στη Βόρεια Μακεδονία, ο συνασπισμός υπό το κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, εξασφάλισε 18 έδρες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, προτίμησε να επιλέξει ως κυβερνητικό εταίρο που εκπροσωπεί το αλβανικό πολιτικό στοιχείο τον συνασπισμό VLEN, ερίζοντας ότι το DUI, τα προηγούμενα 20 χρόνια που συμμετείχε στις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας, μετατράπηκε σε «καθεστώς» και συνώνυμο της εκτεταμένης διαφθοράς στη χώρα των Βαλκανίων.

Ο VLEN συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού των Σκοπίων με έξι υπουργούς (επί συνόλου 23 υπουργείων της κυβέρνησης του Χρίστιαν Μίτσκοσκι).

Ο Άρμπεν Ταραβάρι, ερωτηθείς εάν η σχεδόν βέβαιη αποχώρηση του κόμματος του από τον συνασπισμό VLEN σημαίνει επίσης αποχώρηση από την κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν σχεδιάζει τίποτα τέτοιο, καθώς όπως είπε στην κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχουν τέσσερα αλβανικά κόμματα – και ένα εξ αυτών είναι η Συμμαχία για τους Αλβανούς, της οποίας ηγείται.

Η δημοτικότητα του Άρμπεν Ταραβάρι το τελευταίο διάστημα γνώρισε άνοδο, καθώς είναι γενική η εκτίμηση μεταξύ σχεδόν όλων των πολιτών της χώρας ότι ως υπουργός Υγείας (ιατρός-νευρολόγος στο επάγγελμα), ενήργησε άμεσα για τη μεταφορά σε νοσοκομεία του εξωτερικού του μεγαλύτερου μέρους των σχεδόν 200 τραυματιών από την πυρκαγιά σε νυχτερινό κλαμπ στην πόλη Κότσανι, τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου, όταν 61 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας, έχασαν τη ζωή τους, ενώ ανέλαβε επίσης πρωτοβουλίες για να προσφερθεί αποτελεσματική περίθαλψη των υπολοίπων τραυματιών σε δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Αναμενόμενες αναταράξεις

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν πως οι αναταράξεις στο εσωτερικό του VLEN ήταν αναμενόμενες, καθώς πρόκειται για ανομοιογενή συνασπισμό τεσσάρων κομμάτων και ισάριθμων αρχηγών με διαφορετικές ατζέντες και «ηγεμονισμούς».

Σε περίπτωση που ο Άρμπεν Ταραβάρι όντως αποχωρήσει από τον συνασπισμό –θεωρείται σχεδόν βέβαιο–, ο VLEN θα εξασθενήσει σημαντικά και η επιρροή του στο αλβανικό εκλογικό σώμα των Σκοπίων θα μειωθεί δραστικά, με μεγάλο κερδισμένο το DUI του Αλί Αχμέτι και πιθανόν τον Άρμπεν Ταραβάρι.

Πάντως, οι σφοδρές και πολλές φορές ακραίες πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων, οι διαχρονικοί «καυγάδες» μεταξύ τους κι η τακτική αλλαγή στρατοπέδων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην πολιτική ζωή της χώρας και δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα.

Ράμα-Κούρτι στο κάδρο της ενδοαλβανικής αντιπαράθεσης

Ο συνασπισμός VLEN έχει τη φανερή στήριξη του πρωθυπουργού του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι. Το DUI του Αλί Αχμέτι φέρεται να έχει προνομιακές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Αυτό το τελευταίο κατηγορεί συχνά τον Άλμπιν Κούρτι ότι αναμειγνύεται στις ενδοαλβανικές υποθέσεις στη Βόρεια Μακεδονία, παίρνοντας το μέρος του VLEN.

Οι σχέσεις των Άλμπιν Κούρτι και Έντι Ράμα έχουν διαταραχθεί τα τελευταία δυο χρόνια. Πλέον φέρονται να μην έχουν σχεδόν καμία επικοινωνία.

Κατά συνέπεια, τονίζουν πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, η αντιπαλότητα των δύο βασικών αλβανικών παρατάξεων στα Σκόπια (των VLEN και DUI) και το ποια από αυτές θα επικρατήσει επιδέχεται ερμηνεία και μέσα από το πρίσμα της αντιπαράθεσης Κούρτι-Ράμα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παλαιστίνια μητέρα κρατά στην αγκαλιά της το υποσιτισμένο παιδί της στο νοσοκομείο Νάσερ, στη Χαν Γιουνίς. Το παιδί είναι δύο ετών, ζυγίζει μόλις 4 κιλά και υποφέρει από διόγκωση του ήπατος, ακραίο υποσιτισμό και οξύ κοιλιακό οίδημα (φωτ.: EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Δεν έχουμε επιλογή από το να νικήσουμε τη Χαμάς – Κοινή δήλωση χωρών στον ΟΗΕ καταδικάζει την επέκταση των επιχειρήσεων στη Γάζα

10/08/2025 - 11:56μμ
Κόσμος αναζητά επιζώντες στα συντρίμμια κτηρίου μετά τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ισχυρός σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – Έγινε αισθητός και στη Λέσβο

10/08/2025 - 9:13μμ
Ξύλινες ματριόσκες σε κατάστημα στη Μόσχα, με τα πρόσωπα των Πούτιν και Τραμπ (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε διπλωματικό πόκερ το μέλλον της Ουκρανίας: Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα, που ίσως γίνει τριμερής

10/08/2025 - 10:36πμ
(Φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Τελ Αβίβ: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του σχεδίου κατάκτησης της Γάζας

10/08/2025 - 8:59πμ
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

9/08/2025 - 11:25μμ
Δημοσιογράφοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από έναν χιμπακούσα, έναν επιζώντα της πυρηνικής έκρηξης στο Ναγκασάκι, στη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης (φωτ.: EPA/Franck Robichon)
ΚΟΣΜΟΣ

Καμπάνα στο Ναγκασάκι σήμανε ξανά, 80 χρόνια μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας

9/08/2025 - 2:37μμ
Καμένα σπίτια στην περιοχή των Δαρδανελλίων (φωτ.: Χ/GZT)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στα Δαρδανέλλια, άνοιξαν τα Στενά – Τέσσερις συλλήψεις

9/08/2025 - 11:59πμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν σφίγγουν τα χέρια μετά την επίτευξη της συμφωνίας για ειρήνευση στην περιοχή του Καυκάσου (φωτ.: EPA/Nathan Howard/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ειρήνη στον Καύκασο έφερε ο Τραμπ; Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν να σταματήσουν κάθε σύγκρουση

9/08/2025 - 10:25πμ
Χειραψία Τραμπ-Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 2019 (φωτ.: EPA/Russian Press office)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Θα συναντηθεί με τον Πούτιν τον Δεκαπενταύγουστο

9/08/2025 - 9:17πμ
Δύο διαφορετικά στιγμιότυπα από τη φωτιά στην περιοχή των Δαρδανελλίων (φωτ.: Χ/İzmir Manşet/Afa)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι φλόγες περικύκλωσαν οικισμούς στα Δαρδανέλλια – Διεκόπη η ναυσιπλοΐα στα Στενά

8/08/2025 - 10:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Σοφία Σεϊρλή στη διάρκεια παλιότερης τηλεοπτικής συνέντευξης (φωτ.: glomex)

Πνίγηκε ενώ κολυμπούσε η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή

4 ώρες πριν
Παλαιστίνια μητέρα κρατά στην αγκαλιά της το υποσιτισμένο παιδί της στο νοσοκομείο Νάσερ, στη Χαν Γιουνίς. Το παιδί είναι δύο ετών, ζυγίζει μόλις 4 κιλά και υποφέρει από διόγκωση του ήπατος, ακραίο υποσιτισμό και οξύ κοιλιακό οίδημα (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Νετανιάχου: Δεν έχουμε επιλογή από το να νικήσουμε τη Χαμάς – Κοινή δήλωση χωρών στον ΟΗΕ καταδικάζει την επέκταση των επιχειρήσεων στη Γάζα

4 ώρες πριν
Το σήμα του «Χαμόγελου του Παιδιού» (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Βρέθηκε η 52χρονη που είχε εξαφανιστεί στην Άνω Τούμπα

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Ήττα με απουσίες για την Εθνική μπάσκετ κόντρα στο Ισραήλ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Βεγόρας «Η Μαυροθάλασσα»)

Ξεχωριστό ποντιακό γλέντι στη Βεγόρα από τη «Μαυροθάλασσα»

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Ειδικευόμενοι γιατροί έγραφαν συνταγές για ακριβά αντιδιαβητικά φάρμακα και τα μεταπωλούσαν

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign