pontosnews.gr
Σάββατο, 1/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μανώλης Μητσιάς: Η φωνή, το μυαλό, η προσωπικότητα και η τεράστια καριέρα

Γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1946 στη Δουμπιά Χαλκιδικής. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

26/02/2025 - 12:54μμ
Συναυλία στο Ηρώδειο για τα 50 χρόνια του Μανώλη Μητσιά (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Συναυλία στο Ηρώδειο για τα 50 χρόνια του Μανώλη Μητσιά (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Το να παρασυρόταν ο γιος μου και να έλεγε “Γίνομαι τραγουδιστής” ήταν το μόνο εύκολο. Του είπα να το αφήσει αυτό και να πάρει ένα πτυχίο να έχει στα χέρια του, να έχει να φάει αύριο-μεθαύριο. Του είπα ότι δεν κάνει για τραγουδιστής, και έγινε οδοντίατρος».

Τα παραπάνω ανήκουν στον Μανώλη Μητσιά και αφορούν τον γιο του Μίλτο. Ατάκα που, εκτός από αληθινή και χαριτωμένη, δείχνει το πόσο προσγειωμένος ήταν πάντα ο τραγουδιστής.

Τα χρόνια της Θεσσαλονίκης

Σαν σήμερα λοιπόν, το 1946, ήρθε στον κόσμο ο Μανώλης Μητσιάς, στη Δουμπιά Χαλκιδικής. Η πρώτη του επαφή με το τραγούδι και τη μουσική ήταν στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, καθώς ήταν ψάλτης στην εκκλησία του χωριού του. Αργότερα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για σπουδές, και εκεί έγινε μέλος της χορωδίας Λέσχης Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος.

Την πρώτη δημόσια εμφάνιση την έκανε στα «Σκαμνιά», ένα ζαχαροπλαστείο που ήταν δίπλα στον κινηματογράφο «Ναβαρίνο» στην πλατεία Ναβαρίνου, και είχε διαμορφώσει τον πίσω χώρο του σε μπουάτ. Σ’ αυτήν την μπουάτ πρωτοεμφανίστηκε ο Μανώλης Μητσιάς, με αρχιμουσικό στο πιάνο τον Ανδρέα Πρέζα.

Με την αξέχαστη Ρένα Κουμιώτη (φωτ.: Facebook/ Μανώλης Μητσιάς)

Ο πρώτος του μικρός δίσκος 45 στροφών ήταν δυο συνθέσεις του Ανδρέα Πρέζα· η μία έγινε και μικρή επιτυχία, «Της Ευτυχίας το νερό».

Εγκατέλειψε τα «Σκαμνιά» και συνέχισε στην μπουάτ «107», στην πολυκατοικία της οδού Εγνατίας αριθμός 107. Τη δεκαετία του 1960 ο Δήμος Μούτσης τον είχε καλέσει στο σπίτι του για να κάνουν πρόβα τα τραγούδια «Μ’ ένα παράπονο» και «Αύριο πάλι» που τελικά τα ερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Η στροφή στην καριέρα του έγινε το 1969 με πρώτη του επιτυχία, το τραγούδι «Στην Ελευσίνα μια φορά» σε μουσική του Δήμου Μούτση και στίχους του Βασίλη Ανδρεόπουλου.

Αναμνήσεις που… πονάνε

Όμως τα χρόνια στην Θεσσαλονίκη δεν είχαν μόνο ευχάριστα γεγονότα. Την περίοδο της χούντας φιλοξενούσε έναν από τους τρεις που πήγαν να ανατινάξουν τους στύλους της ΔΕΗ στη ΔΕΘ γιατί θα πήγαινε ο Παπαδόπουλους να μιλήσει στα εγκαίνια.

Ο τραγουδιστής διηγείται το περιστατικό: «Έμενα επάνω στο Διοικητήριο στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη την ημέρα είχε έρθει ο πατέρας μου να με δει από το χωριό. Όταν πήγαμε στις 8 το βράδυ στο σπίτι, μπήκα μέσα και είδα 40 αστυνομικούς. Με συνέλαβαν, άρχισαν να με χτυπούν και ο πατέρας μου έμεινε άφωνος γιατί δεν ήξερε, δεν του είχα πει τίποτα.

»Το ότι ζω… παρά τρίχα ζω. Είχαν συλλάβει τον φιλοξενούμενο μου, αλλά είχαμε έναν λόγο τιμής να μην πούμε ποιος είναι ο ένας στον άλλον, ούτε ήξερα που τον συνέλαβαν. “Τον ξέρεις αυτόν;” μου λέει ο στρατιωτικός διοικητής, λέω “Όχι”. Τον ρωτάει “Πώς τον λένε;” και απαντάει “Μητσιά Μανώλη”. Βγάζει το πιστόλι από εδώ πέρα, μου δίνει μια εδώ στον κρόταφο με πήραν τα αίματα και μου λέει μετά ένας γιατρός “Λίγα χιλιοστά και θα είχες μείνει στον τόπο”.

»Μετά με πήραν μέσα, με περιέλαβαν στο ξύλο οι υπόλοιποι και ήμουν επί δύο μήνες σχεδόν σε απομόνωση στο 6ο Αστυνομικό Τμήμα Βαρδάρη».

Εθνική Ελλάδος (φωτ.: Facebook / Μανώλης Μητσιάς)

Στο διπλανό κελί ήταν ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο “Δράκος” του Σέιχ Σου. «Ήσυχο ανθρωπάκι, δεν έμοιαζε για “δράκος”», αναφέρει ο Μανώλης Μητσιάς.

Ο αγαπημένος των συνθετών

Νέος, ωραίος, εμφανίσιμος, με μοναδική φωνή. Θα μπορούσε να γίνει ένα ποπ ίνδαλμα της εποχής, όμως ο ίδιος αποδείχθηκε στοχοπροσηλωμένος στο τραγούδι. Έκανε και κάποια… τραγουδιστικά περάσματα και από το σινεμά – μάλιστα σε μια ταινία ερμήνευσε και έναν ύμνο:

Και ακολούθησαν συνεργασίες με το νέο αίμα του ελληνικού τραγουδιού, όπως με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, ενώ η τεράστια επιτυχία που γνώρισε με το «Παρών» του Άκη Πάνου δίχασε κυρίως τους κριτικούς της εποχής.

Το 1984 συνεργάστηκε με Κραουνάκη–Νκολακοπούλου. Από τα τραγούδια που έκαναν το «Ποτέ» κατέχει περίοπτη θέση. «Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα την μητέρα μου να κλαίει ακούγοντας ένα τραγούδι μας είχε δηλώσει ο συνθέτης.

Και οι επιτυχίες συνεχίστηκαν μέχρι την αυγή του 21ου αιώνα.

Η αγαπημένη οικογένεια και η αντοχή στο χρόνο

Κοντεύει έξι δεκαετίες με τη σύζυγό του που λατρεύει και δεν διστάζει να πει: «Ως νέος γονιός δεν είχα πολύ χρόνο για να ασχοληθώ, η σύζυγός μου με αναπλήρωσε επάξια».

Αλλά και ο γιος του, τα καλύτερα έχει να πει για τον πατέρα του: «Μου έκανε και πολλές χάρες. Τα πρωινά της Κυριακής, ενώ ήταν ξενυχτισμένος, τον ξυπνούσα και με πήγαινε για μπάσκετ. Ξυπνούσε ο καημένος, και ήταν με τρεις ώρες ύπνο. Αυτό είναι τεράστιο για ένα παιδί»

Και συνεχίζει: «Η μητέρα μου μού έλεγε πόσο σημαντικός καλλιτέχνης είναι ο πατέρας μου. Ήμουν ένα παιδί 7,8,10 ετών και συνυπήρχα στον ίδιο χώρο με τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Γκάτσο. Από την ηλικία των 9-10 ετών συνειδητοποίησα το “μέγεθος” του πατέρα μου. Βέβαια, το σπίτι μας ήταν ταπεινό. Ήμασταν μια πολύ φυσιολογική οικογένεια, και μάλιστα όποτε εγώ πήγαινα να “φουσκώσω” πιο πολύ μου έλεγε να είμαι ταπεινός και ότι όλα χάνονται σε μια στιγμή»

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κατά τα αλλά ο Μανώλης Μητσιάς είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος. Που θα πάει στο μανάβικο να ψωνίσει και uα πιάσει κουβέντα με τον ιδιοκτήτη, κυρίως για την αγάπη τους τον Παναθηναϊκό. 

Αυτός ο γλυκός άνθρωπος που έχει τραγουδήσει τον αφρό του ελληνικού τραγουδιού, ζει με ηρεμία την κάθε του στιγμή.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Vintage καρτ ποστάλ Μαριούπολης, περίπου 1900-1910 (φωτ.: Мариуполь — Пристань / Quai du Calmions/Public Domain)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1778, η Κριμαία έχασε τον ελληνισμό της – Ο ξεριζωμός που γέννησε τη Μαριούπολη

31/07/2026 - 9:57πμ
Ο ηθοποιός Γιώργος Τζώρτζης (φωτ.: 80s Nostalgia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Τζώρτζης: Η διακριτική πορεία και η ζωή ενός ήσυχου ηθοποιού

30/07/2026 - 7:59μμ
Το Καριάνδειο ελληνικό Παρθεναγωγείο της Αγχιάλου πριν από την πυρπόληση της πόλης. Στις 30 Ιουλίου 1906 το κτήριο τυλίχθηκε στις φλόγες και από αυτό απέμειναν μόνο οι τοίχοι (φωτ.: Ιστορικό Μουσείο Πομόριε)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το πογκρόμ της Αγχιάλου: Η πόλη που κάηκε στον Εύξεινο Πόντο και ξαναγεννήθηκε στη Μαγνησία

30/07/2026 - 1:39μμ
Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής στα χέρια του κόσμου (πηγή: Μουσείο «Αλ. Μπαλτατζής)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλέξανδρος Μπαλτατζής: Ο Πόντιος πρόσφυγας που έδωσε δύναμη στην ελληνική αγροτιά

29/07/2026 - 1:48μμ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Συνθήκη των Σεβρών: Η Ελλάδα στο απόγειό της και η Δημοκρατία του Πόντου που έμεινε εκτός

28/07/2026 - 5:32μμ
Κολάζ (φωτ.: tzenikarezi2014/elenasdiary_blog)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

34 χρόνια χωρίς την Τζένη Καρέζη – Η γυναίκα πίσω από το μύθο, η σύγχυση με την ημέρα θανάτου της και ένα θρυλικό νυφικό

26/07/2026 - 11:21πμ
Ο Μιχάλης Κακογιάννης στο Ηρώδειο μετά το τέλος του «Κοριολανού», που σκηνοθέτησε για το Ελληνικό Φεστιβάλ 2006 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το μεγαλείο της ζωής και του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη

25/07/2026 - 4:53μμ
Από εξώφυλλο άλμπουμ
ΕΛΛΑΔΑ

Ζωή Φυτούση: Η διανοούμενη ηθοποιός με την ξεχωριστή φωνή και τις μικρασιατικές ρίζες – Ποτέ δεν ξέχασε την προσφυγική παράγκα, παρά την επιτυχία

24/07/2026 - 4:35μμ
(Πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Συνθήκη της Λοζάνης: Η νομική επικύρωση της έξωσης Ποντίων και Μικρασιατών – Το καθεστώς της Κωνσταντινούπολης

24/07/2026 - 2:00μμ
Κολάζ (φωτ.: eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Γκάλης: Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ελληνικό μπάσκετ, σήμερα γιορτάζει τα 69α γενέθλιά του

23/07/2026 - 8:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Πόρτο Γερμενό: Τρομάζει η έκταση της πυρκαγιάς – Σοκάρουν οι εικόνες

6 ώρες πριν
Η καστανοκαλλιέργεια σε άνθηση, προσελκύει ολοένα και περισσότερους νέους

Ισπανία: Ένα ολόκληρο χωριό ενώθηκε για να σώσει από τις φλόγες μια καστανιά 500 ετών

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έβρος: Ισχυρό και εθνικό μήνυμα η επίσημη κατάθεση της αίτησης για αναγνώριση της θρησκευτικής κοινότητας των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Μουσουλμάνων

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Πρωταθλήτρια κόσμου η Εθνική Πόλο Κορασίδων!

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)

Σπουδαία ανακάλυψη στην Άνδρο: Αρχαίο ναυάγιο με εκατοντάδες αμφορείς στον βυθό – Ένα ταξίδι στο εμπόριο του 5ου αιώνα π.Χ.

8 ώρες πριν
(Φωτ,: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου: Πρωταθλήτριες Ευρώπης οι αδελφές Αλεξανδρή

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign