pontosnews.gr
Σάββατο, 2/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Tαφικό έθιμο των Ποντίων: Από τα Σούρμενα Αττικής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την εγγραφή του, η οποία είναι «η αρχή μιας νέας πορείας για την προστασία, ανάδειξη και μετάδοση της ζωντανής κληρονομιάς μας»

17/02/2025 - 7:55μμ
Ταφικό έθιμο στο κοιμητήριο των Σουρμένων (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ταφικό έθιμο στο κοιμητήριο των Σουρμένων (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι αμύητοι μπορεί να βρουν το ταφικό έθιμο των Ποντίων μακάβριο, όμως τα τραπεζομάντιλα που στρώνονται πάνω στους τάφους είναι ένας τρόπος υποδοχής των ψυχών που έρχονται στον πάνω κόσμο με την Ανάσταση και παραμένουν ως την Πεντηκοστή. Η Κυριακή του Θωμά είναι αυτή που κατά κύριο λόγο μοιράζεται με τους νεκρούς – το έθιμο αναβιώνει και τη Δευτέρα του Πάσχα, αλλά και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Όπου υπάρχουν ποντιακές κοινότητες ο κόσμος θα πάει «‘ς σα ταφία» για να φάει και να γλεντήσει με τους αγαπημένους στην τελευταία τους κατοικία.

Η μεγαλύτερη –και πιο ιστορική– αναβίωση του ταφικού εθίμου γίνεται στα Σούρμενα· μόνο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά την πανδημία της Covid-19 υπήρξε διακοπή.

Πλέον πρόκειται για ένα στοιχείο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την εγγραφή του. Ο σχετικός φάκελος υποβλήθηκε το 2022 και έτυχε συστηματικής επεξεργασίας από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και από την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) με τη συνεργασία των κοινοτήτων των φορέων.

«Κάθε στοιχείο που καταγράφεται δεν είναι απλώς ένα κομμάτι της παράδοσής μας, αλλά μια ζωντανή έκφραση της ταυτότητας, της δημιουργικότητας και της συλλογικής μνήμης των κοινοτήτων μας Η εγγραφή αυτή δεν είναι το τέλος της πορείας αλλά η αρχή μιας νέας πορείας για την προστασία, ανάδειξη και μετάδοση της ζωντανής κληρονομιάς μας στις επόμενες γενιές», ανέφερε η υπουργός Λίνα Μενδώνη.

Ταφικό έθιμο στο κοιμητήριο των Σουρμένων (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πώς περιγράφει το υπουργείο Πολιτισμού το ταφικό έθιμο στα Σούρμενα: «Ξεκινά με την τέλεση της πανηγυρικής κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας στο ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τα μέλη της κάθε οικογένειας μεταβαίνουν στο κοιμητήριο, όπου κάθε οικογένεια τελεί τρισάγιο στον οικογενειακό τάφο ενώ παράλληλα προσφέρονται στους παρευρισκόμενους συμβολικά κεράσματα (πασχαλινά αυγά και τσουρέκια). Αυτό το σημείο αποτελεί και τον πυρήνα του εθίμου, καθώς η παρουσία των μελών όλων των οικογενειών και η προσφορά των πασχαλινών εδεσμάτων σε έναν χώρο όπου αισθάνονται να συνυπάρχουν με τα κεκοιμημένα προσφιλή τους πρόσωπα, δημιουργεί το αναστάσιμο κλίμα που κυριαρχεί στο χώρο του κοιμητηριού».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Terri Sharp / Pixabay)
ΠΟΝΤΟΣ

Το κοτσόν το μελεσσίδ’ – Ένα σουρεαλιστικό ποντιακό παραμύθι από τη Χαλδία

1/08/2025 - 10:17μμ
Η Ελένη Καρακασίδου με το χρυσό μετάλλιο και το πιστοποιητικό της (φωτ.: facebook/Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Με λύρα και νταούλι υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο την Ελένη Καρακασίδου

1/08/2025 - 8:37μμ
Ο Στάθης Ευσταθιάδης, μαζί με την αδελφή του, Μαρία, καταγράφουν μαρτυρίες Πόντιου πρόσφυγα (πηγή: archive-efstathiadis.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Στάθης Ευσταθιάδης: Ο σπουδαίος Πόντιος που «ετρύπεσε το ραχίν κι εξέβε ας σ’ άλλ’ τη μερέαν»

1/08/2025 - 7:04μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο των αδελφών Συμεωνίδη
ΠΟΝΤΟΣ

Αδελφοί Συμεωνίδη: Υποδέχτηκαν τον Αύγουστο με ένα φρέσκο και δροσερό βίντεο γεμάτο ποντιακή παράδοση

1/08/2025 - 4:26μμ
Στην περιοχή που περικλείεται από τη Ματσούκα, τα Πλάτανα και τη Τόνγια, και σήμερα ονομάζεται Ντούζκιοϊ βρίσκονταν τα μοναστήρια Καραπτάλ και Χωνευτέρ' (πηγή: facebook.com/bdeveci61)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το μυστικό του Γιακούπ-αγά: Τα μοναστήρια όπου πήγαιναν Τούρκοι αγάδες από Ματσούκα, Πλάτανα και Τόνγια αλλά όχι χριστιανοί

1/08/2025 - 3:02μμ
Ο Δημήτρης Ψαθάς και το ενδεικτικό του από το φημισμένο Φροντιστήριο Τραπεζούντας. Σχολική περίοδος 1919-1920, Α’ Γυμνασίου με άριστα (φωτ.: Αρχείο Λένας Νίτσου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δημήτρης Ψαθάς, ο Όμηρος και Ηρόδοτος της Ιστορίας του Πόντου

31/07/2025 - 8:14μμ
Το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου όπου διεξήχθησαν τα 27α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα» (φωτ.: facebook / Βενιαμίν - Σύλλογος Προστασίας Παιδιών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί σύλλογοι Πιερίας: Εύλογοι προβληματισμοί για τα όσα συνέβησαν στα «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα»

31/07/2025 - 7:45μμ
Στιγμιότυπο από τα  27α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα» της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κατερίνη: Γλυκόπικρα τα 27α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα» – Αυτόφωρο, αλλά και επιτυχία

31/07/2025 - 2:50μμ
Η λεζάντα είναι του Κοσμά Τσίναλη: Φωτογραφία από την αυλή του Γουρπάσου στη γειτονιά μας. Πίσω διακρίνεται το τούρκικο σπίτι από το οποίο θυμάμαι τις ξύλινες κατασκευές σαν κρεβάτια και πάνω τους στρωμένα τα κλαδιά από τα τούτε, από τις μουριές δηλαδή και τους μεταξοσκώληκες να τρώνε τα φύλλα
ΠΟΝΤΟΣ

Ο κάματος των καπνών, κατακαλόκαιρο: T’ αϊναλούκια στην Άψαλο Αλμωπίας

31/07/2025 - 2:19μμ
Εικόνα από την Άγουρσα της Ματσούκας, σήμερα Bakimli. Υπήρχαν γεφύρια στο χωριό που κανείς δεν τα περνούσε νύχτα... (πηγή: koylerim.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Άγουρσα: Το ελληνικό χωριό της Ματσούκας όπου οι μάγισσες και τα ξωτικά είχαν κοινωνική ζωή και γλεντούσαν

31/07/2025 - 10:12πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Γλύτωσε τη φυλακή ο 20χρονος μοτοσικλετιστής που έκανε ελιγμούς διαφυγής στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας

7 ώρες πριν
Το γήπεδο της Τούμπας (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

ΑΣ ΠΑΟΚ: Δωρεά 500.000 ευρώ από τον Αριστοτέλη Μυστακίδη

7 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Εύβοια, Ηράκλειο και Λασίθι

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Terri Sharp / Pixabay)

Το κοτσόν το μελεσσίδ’ – Ένα σουρεαλιστικό ποντιακό παραμύθι από τη Χαλδία

8 ώρες πριν
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ίμερος Ροδόπης: Νεκρό ανασύρθηκε από τη θάλασσα 12χρονο κορίτσι

9 ώρες πριν
Αμερικανικό υποβρύχιο στη διάρκεια άσκησης έξω από την Ουάσινγκτον (φωτ.: . EPA/Thiep Van Nguyen II/Αμερικανικό Ναυτικό)

Δύο πυρηνικά υποβρύχια στέλνει στη Ρωσία ο Τραμπ – «Οι λέξεις μπορούν συχνά να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες»

9 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign