pontosnews.gr
Κυριακή, 1/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σώμα Ορκωτών Λογιστών: Σειρά παρατυπιών και εκτεταμένη κακοδιαχείριση των οικονομικών στην Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΣΔΝΑ

Την περίοδο 2020-2023, σύμφωνα με πορίσματα που κατέθεσε στον Οικονομικό Εισαγγελέα ο Νίκος Χαρδαλιάς

9/02/2025 - 7:22μμ
(Φωτ.: patt.gov.gr)

(Φωτ.: patt.gov.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σειρά παρατυπιών και κραυγαλέες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης των οικονομικών τόσο της Περιφέρειας Αττικής όσο και του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου (ΕΣΔΝΑ) κατά την περίοδο 2020-2023, καταγράφουν τα δύο πορίσματα του διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποίησε το Σώμα Ορκωτών Λογιστών και κατατέθηκαν προ ημερών στο γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα από τον νυν περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά.

Στο επίκεντρο των ερευνών του Οικονομικού Εισαγγελέα βρίσκονται 13 συμβάσεις έργων, ύψους 299 εκ. ευρώ, όπου υπήρχε μόνο μια έγκυρη τελική προσφορά και 297 απευθείας αναθέσεις συνολικού προϋπολογισμού 15,9 εκ. ευρώ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα πορίσματα εντοπίζονται αρκετές περιπτώσεις διαγωνισμών, στους οποίους συμμετείχε… μόλις ένας υποψήφιος. «Στην πλειοψηφία των έργων διαπιστώθηκε ότι συμμετείχε στη διαδικασία μόνον ένας φορέας, ο οποίος και τελικά επιλεγόταν, με ασήμαντη ή ακόμα και με μηδενική προσφορά έκπτωσης σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου» αναφέρει το ένα εκ των πορισμάτων.

Σε άλλες περιπτώσεις, αν και υπήρχαν περισσότεροι συμμετέχοντες, οι προσφορές τους απορρίπτονταν «για τυπικούς λόγους», αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε συγκεκριμένους αναδόχους. Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι για πολλά από τα έργα που υλοποιήθηκαν την τετραετία Πατούλη, ο προϋπολογισμός τους καθορίστηκε χωρίς επαρκή τεκμηρίωση. Μάλιστα ουκ ολίγες φορές το τελικό κόστος των έργων διογκώθηκε μέσω αλλεπάλληλων συμπληρωματικών συμβάσεων, ανεβάζοντας δραματικά το συνολικό ύψος των δαπανών.

Πληροφορίες από κύκλους της Εισαγγελίας και της Δικαιοσύνης αναφέρουν πως στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται 13 συμβάσεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 299.222.416 ευρώ (+ ΦΠΑ).

Σε αυτές, αν και συνυποβάλλονται προσφορές από διάφορες εταιρείες για το κάθε έργο, τελικά, τελικά προκύπτει μόνο μία έγκυρη, η οποία οδηγεί σε εκπτώσεις 1%-3%. Έτσι, στους 13 διαγωνισμούς υπάρχει αθροιστική έκπτωση μόλις 6,5 εκατ. ευρώ (2,17%).

Ειδικότερα:

– Σε έργο ύψους 18,448 εκατ. ευρώ υπήρξαν τέσσερις προσφορές εταιρειών. Οι τρεις ακυρώθηκαν καθώς η πρώτη εταιρεία δεν κατέθεσε την απαραίτητη εγγυητική επιστολή, η δεύτερη δεν επισύναψε κανένα δικαιολογητικό, η τρίτη δεν απέστειλε ηλεκτρονική επιβεβαίωση της εγγυητικής και απέμενε μόλις μία που κάλυπτε όλες τις προϋποθέσεις οπότε της δόθηκε το έργο.

– Σε διαγωνισμό για άλλο έργο, ύψους 24,697 εκατ. ευρώ, συμμετείχαν τρεις εταιρείες με τις δύο να μην καλύπτουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και η τρίτη να παίρνει τη δουλειά.

– Ομοίως για έργο ύψους 44 εκατ. ευρώ, δύο προσφορές εταιρειών κρίθηκαν άκυρες και απέμενε μόνο μια, που αναδείχθηκε τελικά ανάδοχος.

– Σε ένα ακόμη έργο, προϋπολογισμού 8.883.360 ευρώ, κατατέθηκαν ξανά τρεις προσφορές και πάλι οι δύο ακυρώθηκαν λόγω έλλειψης εγγυητικής επιστολής και μη κατάθεσης δικαιολογητικών αντιστοίχως.

Σε πέμπτο διαγωνισμό, για έργο 9.295.238 ευρώ, κατατέθηκαν τρεις προσφορές εταιρειών μα μόνο μία συμμετείχε τελικά ως έγκυρη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα πορίσματα, σε πολλούς διαγωνισμούς μετέχει σταθερά μια εταιρεία που καταθέτει προσφορά με έκπτωση 1% και πάντα απορρίπτεται γιατί στο τέλος δεν καταθέτει εγγυητική επιστολή. Παράλληλα επισημαίνονται τα εξής:

• Οι προϋπολογισμοί των έργων καθορίζονται χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, ενώ σε περιπτώσεις όπου αναφέρεται ότι έχει προηγηθεί έρευνα αγοράς, δεν υπάρχουν έγγραφα που να την αποδεικνύουν.

• Πολλές από τις δαπάνες που αφορούν συμβάσεις με απευθείας ανάθεση δεν περιλαμβάνονται στον αρχικό προϋπολογισμό, αλλά προστίθενται εκ των υστέρων μέσω τροποποιήσεων.

• Η επίκληση κατεπείγουσας ανάγκης ως λόγος για την επιλογή της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης δεν τεκμηριώνεται επαρκώς σε αρκετές περιπτώσεις.

• Οι μελέτες που συνοδεύουν τις συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών εμφανίζουν ελλείψεις, καθώς δεν παρέχουν λεπτομερή στοιχεία για τα ποσοτικά χαρακτηριστικά των υπό ανάθεση εργασιών.

• Δεν υπάρχουν σαφώς καθορισμένα κριτήρια για την επιλογή των οικονομικών φορέων που προσκαλούνται να υποβάλουν προσφορά, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία να περιορίζεται σε έναν μόνο υποψήφιο.

• Διαπιστώνεται επαναλαμβανόμενη ανάθεση έργων σε συγκεκριμένους αναδόχους, γεγονός που εγείρει ερωτήματα ως προς τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό.

• Σχεδόν σε όλα τα εξεταζόμενα έργα, οι διακηρύξεις περιλαμβάνουν ρήτρα Δικαιώματος Προαίρεσης του αναδόχου, με δυνατότητα αύξησης του αρχικού συμβατικού ποσού κατά 50% έως και 100%.

• Σε αρκετές περιπτώσεις, έργα εκτελέστηκαν μέσω διαδοχικών συμβάσεων, όπου αν και αφορούσαν το ίδιο αντικείμενο, το κόστος τους παρουσίασε σημαντικές αυξήσεις, χωρίς να παρέχεται σαφής και τεκμηριωμένη αιτιολόγηση για τις οικονομικές διαφοροποιήσεις.

Πηγές του ΑΠΕ ανέφεραν πως εντοπίστηκαν πολλές μελέτες με αμφίβολα παραδοτέα και υπερτιμημένες, που θα μπουν στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών, καθώς διαπιστώθηκαν 297 απευθείας αναθέσεις, συνολικού ύψους 15,9 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα υπήρξε εταιρεία που έλαβε οκτώ συμβάσεις για απολυμάνσεις, μυοκτονίες και οφιοαπώθηση, με το κόστος να φτάνει τα 3,7 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες δύο εξασφάλισαν τέσσερις ακόμη συμβάσεις για το ίδιο αντικείμενο, αξίας 1,86 εκατ. ευρώ. Ποσά υπερβολικά υψηλά σε σύγκριση με αντίστοιχες συμβάσεις άλλων φορέων.

Σε ότι αφορά τον ΕΔΣΝΑ, την περίοδο 2009 – 2023 ένα συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο έχει λάβει 891 παραστατικά αμοιβών συνολικού ύψους 3,223 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο νομικό γραφείο παραπέμπει σε συγγένεια πρώτου βαθμού με πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι 448 εξ αυτών, αφορούν την περίοδο 2019-23, με το σύνολο των αμοιβών, να ανέρχονται σε 1.236.147 ευρώ.

Επίσης εντύπωση προκαλούν και οι απευθείας αναθέσεις του ΕΔΣΝΑ την περίοδο 2020-2023 ως προς το ύψος των δαπανών όσο και ως προς το αντικείμενο των συμβάσεων.

– Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έργο προμήθειας οξειδωτικών για απορρύπανση, απόσμηση και προστασία της χωματερής της Φυλής από τον κορονοϊό. Η αρχική σύμβαση ανήλθε σε 5 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω δικαιώματος προαίρεσης προστέθηκαν επιπλέον 673.000 ευρώ. Ωστόσο, η εταιρεία που ανέλαβε το έργο είχε ως κύρια δραστηριότητα την εμπορία ειδών υγιεινής.

– Εξίσου αξιοσημείωτη είναι και η απευθείας ανάθεση συμβάσεων ύψους 231.000 ευρώ σε συγκεκριμένη εταιρεία για τη δημιουργία μοντέλων εικονικής περιήγησης μέσω 3D τεχνολογίας στις εγκαταστάσεις της χωματερής,

Το πόρισμα θέτει και ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών του ΕΔΣΝΑ. Τα ετήσια έσοδα του Συνδέσμου ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ, με το 50% να προορίζεται για επιχορηγήσεις προς τους δήμους που επηρεάζονται από τη λειτουργία της χωματερής και το υπόλοιπο για έργα, λειτουργικά έξοδα και ανελαστικές δαπάνες, όπως οι μισθοί. Ωστόσο, κατά την τετραετία 2020-2023, ο ΕΔΣΝΑ πραγματοποίησε αναθέσεις ύψους 395 εκατ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά τα έσοδά του, οδηγώντας στη δημιουργία χρεών, ζημιών και απαιτήσεων για τόκους υπερημερίας.

Ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς κατά την κατάθεση των πορισμάτων στον Οικονομικό Εισαγγελέα δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα.

Επανέλαβε ότι «η διαφάνεια αποτελεί ζήτημα αξιοπρέπειας και ευθύνης», και πως «επιδίωξη μέσω των ελέγχων, είναι να έρθουν “όλα στο φως”». Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος, στα μέσα της εβδομάδας, ενημέρωσε για τα πορίσματα, τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, ζητώντας τη στήριξή τους, ώστε να μην μείνει καμία «σκιά».

•Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κ. Ρουμελιώτη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλό πένθος για το ΠΑΣΟΚ – Έφυγαν από τη ζωή οι Νίκος Ακριτίδης και Λευτέρης Κωνσταντινίδης

31/01/2026 - 8:42μμ
Το μνημείο πεσόντων Ιμίων στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ίμια: Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία τίμησαν την 30ή επέτειο – Στο επίκεντρο των δηλώσεων η θωράκιση της χώρας

31/01/2026 - 3:16μμ
Ο Μακάριος Λαζαρίδης στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος φταίει για τα Ίμια; Χαμός στη Βουλή ανάμεσα στον Μακάριο Λαζαρίδη και το ΠΑΣΟΚ

28/01/2026 - 6:39μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ψήφισα τη ρύθμιση για την επιμέλεια των παιδιών μαζί με ακόμα 179 βουλευτές και έκανα άμεσα χρήση

23/01/2026 - 5:21μμ
Κοπάδι στην ορεινή Ηλεία (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των αιγοπροβάτων – Σταθερά κατά του εμβολιασμού η Ελλάδα

22/01/2026 - 4:29μμ
Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Χάρης Θεοχάρης και Mehmet Kemal Bozay (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Τουρκία: Στην Αθήνα έγινε ο 9ος γύρος συνομιλιών για το Κοινό Σχέδιο Δράσης στο πλαίσιο της «Θετικής Ατζέντας»

22/01/2026 - 12:10πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Πάνω από τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνάντηση στο Μαξίμου – Τι δήλωσαν οι δύο πλευρές

19/01/2026 - 8:10μμ
Από αριστερά, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αιγύπτιος ομόλογός του Μπαντρ Αμπντελατί και ο κύπριος ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπο στο Κάιρο (φωτ.: EPA/Mohamed Hossam)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει λάβει πρόσκληση από τον Τραμπ για το Συμβούλιο Ειρήνης

18/01/2026 - 3:46μμ
Ο εκλιπών Αλέξανδρος Παπαδόγγονας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας

17/01/2026 - 2:23μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έβρος: Στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης και Εξωτερικών της Ολλανδίας

15/01/2026 - 3:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο Μουσείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών  (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)

Ένα λεύκωμα μνήμης και πολιτισμού από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / James Ross)

Australian Open: Ο Αλκαράθ νίκησε τον Τζόκοβιτς και κατέκτησε για πρώτη φορά το τρόπαιο

33 λεπτά πριν
Με την πλωτή παρέλαση στο Μεγάλο Κανάλι ξεκινούν κάθε φορά οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού της Βενετίας, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Carnevale di Venezia - Official Page)

Καρναβάλι Βενετίας 2026: Ο Όλυμπος κατεβαίνει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου

57 λεπτά πριν
Έντονες καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου με δυνατούς ανέμους, Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία – Τα νεότερα για τα έντονα φαινόμενα

1 ώρα πριν
Κοπή πίτας για το 2026  (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI /  Χρήστος Μπόνης)

Κοπές πίτας ποντιακών συλλόγων – Μια κοινή αρχή γεμάτη ευχές και μνήμες

2 ώρες πριν
Ό,τι απέμεινε από το τμήμα του «Βιολάντα» όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: offnetwork.gr / EUROKINISSI)

Φόβοι για νέα έκρηξη στο εργοστάσιο «Βιολάντα» στα Τρίκαλα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign