pontosnews.gr
Κυριακή, 26/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αγαθάγγελος Τσαούσης (1890-1965) – Από την ορεινή Χόψα, μητροπολίτης Νευροκοπίου και Ζιχνών

Ο ιεράρχης με το πλούσιο θρησκευτικό και κοινωνικό έργο, που δεν εγκατέλειψε ποτέ την ποντιακή ιδέα

3/02/2025 - 8:29μμ
Ο μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Αγαθάγγελος Τσαούσης τελεί επιμνημόσυνη δέηση στον ι.ν. Αγίου Γεωργίου Καρύτση στην Αθήνα στις 26/11/1961, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 500 ετών από την άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς (πηγή: ΕΠΜ / searchculture.gr)

Ο μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Αγαθάγγελος Τσαούσης τελεί επιμνημόσυνη δέηση στον ι.ν. Αγίου Γεωργίου Καρύτση στην Αθήνα στις 26/11/1961, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 500 ετών από την άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς (πηγή: ΕΠΜ / searchculture.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Αγαθάγγελος (κατά κόσμον Νικόλαος) Τσαούσης γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Χόψα του νομού Τραπεζούντας. Ο πατέρας του, Παύλος, επέζησε εξοριών, κακουχιών και βασάνων, και με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκε στη Χαριτωμένη Δράμας, όπου και πέθανε.

Η μητέρα του, Κυριακή, θάφτηκε ημιθανής καθ’ οδόν στην εξορία από Χόψα προς Τοκάτη, το 1916.

Σε ηλικία 16 ετών ο Νικόλαος πήγε στη μονή Πρασάρεως, όπου χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρέντιο. Αργότερα εγγράφηκε στη Ροδοκανάκειο Ιερατική Σχολή της μονής των Φλαβιανών (Ζιντζίντερε), της μητρόπολης Καισαρείας, και το 1915 διορίστηκε διάκονος τον ναού των Δώδεκα Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη, ενώ συγχρόνως εγγράφηκε και στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Συνέχισε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από όπου αποφοίτησε το 1919.

(Πηγή: terra-pontus.blogspot.com)

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Δράμα. Το 1927 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Λαυρέντιο Δράμας και πήγε στην Ξάνθη, σε κενή θέση που υπήρχε εκεί.

Ο ζήλος του να στηρίξει θρησκευτικά και πατριωτικά τη συνοριακή αυτήν πόλη προκάλεσε την απέλασή του από τη βουλγαρική χωροφυλακή, στη Θεσσαλονίκη (1941).

Στη Θεσσαλονίκη εργάστηκε ως καθηγητής στο 2ο Γυμνάσιο Θήλεων (1941-1945), υπηρετώντας συγχρόνως και ως προϊστάμενος και ιεροκήρυκας του ναού Οσίας Ξένης στη Χαριλάου και ως επόπτης της γραμματείας των γραφείων της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Το 1945, σε ηλικία 55 χρόνων εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο μητροπολίτης Νευροκοπίου. Αργότερα (1951) προσάρτησε στη μητρόπολή του τη γειτονική Μητρόπολη Ζιχνών.

Από το βιβλίο του Η ιστορία του εν Πόντω χωρίου Χόψα και η καταστροφή αυτής

Από τη θέση αυτή ενήργησε για την κατασκευή οδικού δικτύου, για την ύδρευση –καθώς και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη– και του τελευταίου χωριού της περιοχής του. Αναδιοργάνωσε τη μονή της Τούμπας και επίσης ανασύστησε διάφορες διαλυμένες μονές και ησυχαστήρια.

Έχτισε, ακόμη, στη Ν. Ζίχνη, απέναντι από το μητροπολιτικό οίκημα, επιβλητικό ναό της Παναγίας Φανερωμένης, πίσω από το ιερό του οποίου ενταφιάστηκε μετά το θάνατό του, στην Τερπνή Σερρών, στις 3 Ιανουαρίου 1965.

Σε όλη του τη ζωή ο Αγαθάγγελος δεν έπαψε να παρακολουθεί κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση της ποντιακής ιδέας και των ποντιακών παραδόσεων, ενισχύοντας και συνδράμοντας πάντα τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Αποκαλυπτήρια προτομής του Αγαθάγγελου στη Νέα Ζίχνη Σερρών, 2012 (πηγή: elliniki-gnomi.eu)

Στο συγγραφικό του έργο άλλωστε ξεχωρίζουν τα βιβλία που σχετίζονται άμεσα με τον Πόντο, και ειδικά με το χωριό του: Η γενέτειρά μου, Χόψα – Ιστορία πολιτική και εκκλησιαστική, χλωρίς και πανίς αυτής και Η ιστορία του εν Πόντω χωρίου Χόψα και η καταστροφή αυτής, στο οποίο περιγράφει γλαφυρά τα μαρτύρια που έζησαν οι Έλληνες χωρικοί του Πόντου στα χέρια των Τουρκολαζών (πολλοί από τους οποίους ακολουθούσαν τον Τοπάλ Οσμάν).

Πληροφορίες
• Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη.
• Γ.Ν. Λαμψίδης, Τοπάλ Οσμάν – Ένα χρονικό μιας άγνωστης ελληνικής τραγωδίας, τόμ. Α’, Η Γενοκτονία στον Πόντο (1914-1924), εκδ. Βιβλία για όλους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Φωκίων Νέγρης την εποχή που ήταν υπουργός (πηγή: Αρχείο Οικογενείας Θρασύβουλου Ασημάκη Ζαΐμη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Φωκίων Νέγρης: Ο «αριστοκράτης» επιστήμονας πίσω από τον διασημότερο πεζόδρομο της Αθήνας είχε και ποντιακή ρίζα

13/04/2026 - 8:14μμ
Ο πρώτος Έλληνας κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, στο Μουσείο Κοσμοναυτικής στη Μόσχα (VDNKh) (πηγή: TASS / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος: Ο Πόντιος που κατέκτησε το διάστημα

26/03/2026 - 8:33μμ
Η Πολύμνια Παναγιωτίδου περιλαμβανόταν στο «Εθνικόν Ημερολόγιον» του 1900, επιμέλεια Κωνστ. Φ. Σκοκού (Αθήνα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πολύμνια Παναγιωτίδου: Η Πόντια που άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες φαρμακοποιούς

10/03/2026 - 10:00μμ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Δαυίδ Μέγας Κομνηνός: Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας και νεομάρτυρας της Ρωμιοσύνης

6/03/2026 - 10:35πμ
Φωτογραφία από τη βιντεοσκόπηση του χορού Σέρρα στον Άγιο Παντελεήμονα Μικροδάσους Κιλκίς για την καταλογογράφηση του Πυρρίχιου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς (φωτ.-εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Παύλος Τσιλογλανίδης: Οι χοροί μας είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας και η παλικαροσύνη μας (Μέρος Β΄)

1/03/2026 - 2:02μμ
Ο Παύλος Τσιλογλανίδης στο γραφείο του (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Παύλος Τσιλογλανίδης: Μισός αιώνας στην υπηρεσία της ποντιακής χορευτικής παράδοσης (Μέρος Α’)

28/02/2026 - 8:29μμ
Η φωτογραφία του Ελευθέριου Κούση και το απόσπασμα του χειρόγραφού του βρίσκονται στη συλλογή της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ελευθέριος Κούσης: Ένας λόγιος του Πόντου μέσα στη δίνη του 1918

25/02/2026 - 1:23μμ
Στο μέσο ο Πόντιος ήρωας Φώτης Κοτάνοφ, με τα μετάλλιά του (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μικρή Γη, μεγάλη ιστορία: Η απόβαση-θρύλος και ο Πόντιος ήρωας Φώτης Κοτάνοφ

4/02/2026 - 4:23μμ
(Φωτ.: Facebook/Voula Patoulidou)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Βούλα Πατουλίδου για Γιώργο Παρχαρίδη: «Χαιρετώ τον μεγάλο Πόντιο που έδωσε αγώνα ακούραστο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας»

3/02/2026 - 8:12μμ
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, 17 Μαΐου 2012 (φωτ.: MOTIONTEAM / Φανή Τρυψάνη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γιώργος Παρχαρίδης: Ένας άνθρωπος που έκανε τη μνήμη πράξη ζωής

3/02/2026 - 12:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προσωπικό ασφαλείας σε κατάσταση συναγερμού μετά από πυροβολισμούς που ακούστηκαν στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, όπου παρίσταντο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ (φωτ.: EPA/Yuri Gripas / POOL)

«Δάσκαλος του μήνα» ο δράστης στο δείπνο των ανταποκριτών στον Λευκό Οίκο – Τι ξέρουμε για τον Κόουλ Τόμας Άλεν

23 λεπτά πριν
Τμήμα από την αφίσα για την πολυθεματική έκθεση στην Πιερία

5η Πολυθεματική Έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας: Ένα οδοιπορικό μνήμης στην Αστική Σχολή Κατερίνης

50 λεπτά πριν
Ουκρανός, ντυμένος με τη στολή των εργαζομένων σε πυρηνικό σταθμό, κρατά κεριά σε τελετή μνήμης για τους «εκκαθαριστές» που έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις καθαρισμού μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, στο Σλαβούτιτς της Ουκρανίας (φωτ.: EPA/MAKSYM KISHKA)

Τσερνόμπιλ: 40 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή που σημάδεψε την Ευρώπη

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Επίσημες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Καβάλα με Νίκο Δένδια και δρ Ελένη Θεοχάρους

2 ώρες πριν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, μιλά σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, τον περασμένο μήνα (φωτ.:  EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF)

ΕΚΤ: Αμετάβλητα εκτιμάται ότι θα παραμείνουν τα επιτόκια – Στάση αναμονής με φόντο τον πόλεμο και τις αυξήσεις τιμών στα καύσιμα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)

Η Ένωση Ποντίων Αιγάλεω σε εκδήλωση αφιερωμένη στους ανταλλάξιμους πρόσφυγες της Ηπείρου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign