pontosnews.gr
Σάββατο, 6/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κραυγή απελπισίας από τα ελληνικά σχολεία στο Μόναχο – Κινδυνεύουν με λουκέτο ή το υπουργείο Παιδείας θα αντιδράσει;

Μαθητές και γονείς ζητούν από το ελληνικό κράτος να λύσει άμεσα και μόνιμα το κτηριακό πρόβλημα

11/12/2023 - 7:28μμ
Γονείς των ελληνόπουλων που φοιτούν στο σχολικό συγκρότημα, στο Freimann διαμαρτύρονται για την κατάσταση και τις καθυστερήσεις από πλευράς ελληνικού κράτους (φωτ.: facebook.com/DoryforosMuc)

Γονείς των ελληνόπουλων που φοιτούν στο σχολικό συγκρότημα, στο Freimann διαμαρτύρονται για την κατάσταση και τις καθυστερήσεις από πλευράς ελληνικού κράτους (φωτ.: facebook.com/DoryforosMuc)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αντιμέτωποι μ’ ένα πρόβλημα που πλέον χρονίζει και το οποίο το ελληνικό κράτος επιλέγει να μην επιλύει, βρίσκονται και φέτος τα Ελληνόπουλα που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία του Μονάχου στη Γερμανία. Περίπου ένα χρόνο μετά το λουκέτο που μπήκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο «Πυθαγόρας», ανάλογος κίνδυνος απειλεί τις σχολικές μονάδες του 4ου Δημοτικού «Αριστοτέλης» και του 1ου Γυμνασίου Μονάχου όπου φοιτούν περισσότεροι από 380 μαθητές και κάθε Σάββατο λειτουργούν Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) με τον ίδιο ή και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύμα του ομογενειακού μέσου ενημέρωσης Δορυφόρος, τα συμβούλια γονέων και κηδεμόνων Μονάχου, τα συμβούλια γονέων 1ου Γυμνασίου και 4ου Δημοτικού απέστειλαν κοινή επιστολή  σχετικά με το θέμα της ανανέωσης του μισθωτηρίου συμβολαίου για το κτήριο, που στεγάζει τις παραπάνω σχολικές δομές. Στην επιστολή ρωτούν τα εξής:

«1. Τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, όπως περιγράφονται παραπάνω, εξυπηρετούνται οικονομικά από τις βαυαρικές επιχορηγήσεις, ναι ήόχι;

2. Υπάρχουν εισηγήσεις και αιτήματα των εμπλεκομένων υπαλλήλων των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας για όλες τις δυνατές λύσεις και την καλύτερη εξυπηρέτηση των κτηριακών αναγκών;

3. Αν ναι, τότε ποιες είναι; Διότι τέτοια έγγραφα ούτε διαβαθμισμένα ούτε απόρρητα είναι. Εξάλλου αφορούν δημόσια σχολεία και χρηματικές επιχορηγήσεις.

4. Στο Μόναχο και γενικότερα στο εξωτερικό, είναι τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου πάνω από την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών;

Εικόνα από το 5ο Δημοτικό Μονάχου. Διαμαρτυρία υποστήριξης των σχολικών μονάδων στο Freimann (φωτ.: facebook.com/DoryforosMuc)

Η έκταση του προβλήματος γίνεται αντιληπτή έχοντας υπόψη και τις παραμέτρους:

»i. Το κτηριακό συγκρότημα του Freimann, τη δεδομένη στιγμή, είναι η ναυαρχίδα των ελληνικών σχολείων εκτός Ελλάδας, στην Ευρώπη ίσως και παγκοσμίως, άκρως λειτουργικό και σε τέτοια στρατηγική θέση στο Μόναχο που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής παροικίας. Μετά δε και το άδικο κλείσιμο του 2ου Δημοτικού έχει καταστεί αναντικατάστατο.

ii. Το έλλειμμα σε σχολικά κτήρια στο Δήμο του Μονάχου αριθμεί περί τα 35 σχολεία, σύμφωνα με τη βαυαρική Αρχή. Υπό αυτό το πρίσμα η εύρεση νέου σχολικού κτηρίου ή πολύ περισσότερο μια μετατροπή ενός κτηρίου σε σχολείο καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη και κυρίως ακριβή υπόθεση.

iii. Οι απαιτήσεις του βαυαρικού υπουργείου Παιδείας για δανειοδότηση ενός νέου σχολείου από το 2016 και μετά έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα, κατά την γνώμη μας, το ποσό της μετατροπής ενός κτηριακού συγκροτήματος σε σχολείο με προδιαγραφές αυτού του μεγέθους να φτάσει ακόμα και σε επταψήφιο πόσο.

Η άμεση εντολή ορισμού νομικού συμβούλου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θεωρείται άκρως απαραίτητη, θα λέγαμε “από εχθές“ κατά τη συνήθη ρήση!

Με όλο το σεβασμό στο χρόνο και τις υποχρεώσεις σας, περιμένουμε τις άμεσες απαντήσεις σας, ώστε να ενημερωθούν οι Έλληνες του Μονάχου ανοιχτά και να αποφασίσουν για το μέλλον των παιδιών τους», αναφέρεται στο έγγραφο που υπογράφουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Μονάχου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Στέφανος Σοφίας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ελληνικού Γυμνασίου Μονάχου Στέλιος Ελευθεριάδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων Θωμάς Γκουδούλας.

Για το πρόβλημα που έχει προκύψει στο κτηριακό συγκρότημα του 4ου Δημοτικού Σχολείου «Αριστοτέλης» και του 1ου Γυμνασίου Μονάχου τοποθετήθηκε με ψήφισμά της και ΕΛΜΕ Βαυαρίας. Όπως είναι φυσικό καταδίκασε κάθε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων που θα δώσουν μόνιμη λύση στο κτηριακό πρόβλημα των ελληνικών ομογενειακών σχολείων.

Η απραξία του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Βαυαρίας, «δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος και οράματος για τη διατήρηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό».

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

«Η Ε.Λ.Μ.Ε Βαυαρίας στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τον δίκαιο αγώνα των γονέων για την επίλυση του προβλήματος που ανέκυψε με το κτιριακό συγκρότημα, στο οποίο στεγάζονται το 4ο Δημοτικό Σχολείο «Αριστοτέλης» και το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου. Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, ώστε να βρεθεί λύση στο κτηριακό πρόβλημα. Ζήσαμε πέρυσι ξανά αυτή την παρελκυστική πολιτική από την πλευρά του ελληνικού κράτους, που οδήγησε στο κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου «Πυθαγόρας».

»Εκφράζουμε τη λύπη και την αγανάκτησή μας για τη διαφαινόμενη επανάληψη του έργου φέτος, καθώς δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος και οράματος για τη διατήρηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαυαρίας, που τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια επιχορηγούνται από την Βαυαρική Κυβέρνηση, δε χωρά καμιά δικαιολογία για κλείσιμο σχολείων, θα έπρεπε να είναι το τελευταίο μέρος στον κόσμο που θα κλείσουν τα σχολεία του.

»Εμείς, ως εκπαιδευτικοί που εργαζόμαστε στα Ελληνικά Σχολεία του εξωτερικού, ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, ώστε να εφαρμοστεί έμπρακτα το άρθρο 108 του Ελληνικού Συντάγματος “Tο Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Eπίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Eλλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια”.

»Δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων που εργάζονται για την επίλυση του προβλήματος του κτιριακού συγκροτήματος στο Freimann.

To Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας»

⇒Με πληροφορίες από το doryforos.org.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Διπλή δόση Πόντου στο χορό της Ποντιακής Αδελφότητας Δυτικής Αυστραλίας – Η συγκινητική στιγμή με το «’Πάρθεν η Ρωμανία»

4/09/2025 - 2:23μμ
Μέλη του «Ποντοξενιτέα» με τον αρχιμανδρίτη Χριστόφορο (φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ευχές του «Ποντοξενιτέα» στον νέο Επίσκοπο Κερασούντας

4/09/2025 - 12:26μμ
Οι Ίβριοι του Σίδνεϊ στολίζουν την εικόνα της Παναγίας (φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Ίμβριοι του Σίδνεϊ και της Νέας Νότιας Ουαλίας γιόρτασαν την Παναγία Ιμβριώτισσα

4/09/2025 - 11:30πμ
Περίτεχνα κεντημένα παπούτσια και ρούχα από το Καστελόριζο στη μακρινή Αυστραλία (φωτ.: TheGreekHerald/Μαίρη Συνανίδη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Έναν αιώνα ζωής συμπλήρωσε ο Σύνδεσμος Καστελοριζιών Βικτόριας

3/09/2025 - 5:34μμ
Οι τρεις παραιτηθέντες επιστήμονες, από δεξιά ο δρ Δημήτρης Δασκαλάκης, η Ντέμπρα Χούρι και ο Ντάνιελ Τζέρνιγκαν ποζάρουν εν μέσω χειροκροτημάτων από εργαζομένους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ατλάντας (φωτ.: EPA / Erik S. Lesser)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΗΠΑ: Καταχειροκροτήθηκε ο ομογενής επιστήμονας που παραιτήθηκε λόγω της αυξημένης κυβερνητικής παρέμβασης στην Υγεία

2/09/2025 - 4:48μμ
Μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σίδνεϊ με παραδοσιακές ελληνικές ενδυμασίες (φωτ.: facebook/Hellenic Lyceum Sydney)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Δωρεάν μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών από το Λύκειο Ελληνίδων

30/08/2025 - 10:54μμ
Στιγμιότυπο από την περσινή παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Πανάγος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα Υόρκη: Νέες κόντρες για τα οικονομικά της παρέλασης στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων

30/08/2025 - 4:47μμ
(Φωτ.: facebook/Federation of Pontian Associations of Australia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα εκτελεστική επιτροπή στην Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων της Αυστραλίας

30/08/2025 - 10:36πμ
Μια Ποντιοπούλα και μια Κρητικοπούλα. συνδέονται με βαθιά φιλία και χόρεψαν μαζί στο φεστιβάλ του Northcote (φωτ.: The Greek Herald / Μαίρη Συνανίδη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Η κοινότητα του Northcote γιόρτασε ενωμένη το ελληνικό φεστιβάλ – Ξεχωριστή η συμμετοχή του Πόντου

26/08/2025 - 9:47πμ
Ποντιάκια της ομογένειας στον  ιερό ναό της Παναγίας Σουμελά στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κατάνυξη και γλέντι στο πανηγύρι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης για τον Δεκαπενταύγουστο

25/08/2025 - 9:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Εθνική πέντε… αστέρων – Ιδανικό ξεκίνημα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου

8 ώρες πριν
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: EUROKINISSI/Νάσος Σιμόπουλος)

Πιλοτικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης σε 20 λύκεια – «Τεράστια πρόκληση αλλά και ευκαιρία»

8 ώρες πριν
O γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νικόλαος Παπαδάκης (φωτ.: facebook/Kyriakos Pierakkakis)

Πέθανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Ν. Παπαδάκης

9 ώρες πριν
Έλληνες στο Τσανάκκαλε (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Β', εφ. «Καθημερινή»)

1922 – Μαρτυρία Κυριάκου Κουκουλήθρα: Οι άλλοι που ήταν εξορία γύρισαν αποδεκατισμένοι· πέθαναν πολλοί εκεί

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο Νεανίδων: Φουλ για μετάλλιο η Εθνική

10 ώρες πριν
Ο όχλος λεηλατεί κατάστημα στο Πέρα (φωτ.: αρχείο Fahri Çoker / Εκδόσεις Ιδρύματος Ιστορίας)

Κωνσταντινούπολη: Σε εκδήλωση για τα Σεπτεμβριανά ο Οικουμενικός Πατριάρχης

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign