pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τζόλυ Γαρμπή: Από το Γιοχάνεσμπουργκ στο ελληνικό Χόλιγουντ – Η πορεία και το μοναχικό φινάλε

Έφυγε σαν σήμερα το 2002. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

9/12/2023 - 5:36μμ
Η Τζόλυ Γαρμπή με την ιδιαίτερη αρχοντιά

Η Τζόλυ Γαρμπή με την ιδιαίτερη αρχοντιά

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ενσάρκωσε από την μεγαλοαστή μέχρι τη λαϊκή γυναίκα· από την αριστοκράτισσα μέχρι την επαρχιώτισσα. Ήταν δευτεραγωνίστρια μεν, αλλά αγαπημένη από τους περισσότερους συναδέλφους της και το κοινό.

Η Τζόλυ Γαρμπή είναι η απόδειξη πως μια καλή ηθοποιός ποτέ δεν πάει χαμένη.

Και όχι μόνο. Διαβάζοντας κανείς τη ζωή της παίρνει και ένα μάθημα, πως αν κάτι καθυστερήσει, αλλά αξίζει τον κόπο και το παλέψει, τελικά θα συμβεί. Η Γαρμπή ήταν η ζωντανή απόδειξη: Η αρχή της καριέρας, αλλά και η αναγνώριση, ήρθαν σχετικά αργά αλλά ήρθαν. Και το άξιζε και το υπερασπίστηκε.

Όπως και ο μεγάλος έρωτας. Άργησε, αλλά συνέβη και αυτός.

Με τον αξέχαστο Θανάση Βέγγο (φωτ.: finosfilm.gr)

Διακοπή λόγω πολέμου

Η Ιουλία –όπως ήταν το βαφτιστικό της όνομα– Γαρμπή γεννήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα (άλλοι ισχυρίζονται ότι γεννήθηκε το 1912 και άλλοι το 1913) από Κεφαλλονίτες γονείς στη Νότια Αφρική, και συγκεκριμένα στο Γιοχάνεσμπουργκ. Εκείνη την εποχή αρκετοί Έλληνες αναζήτησαν την τύχη τους στην Αφρική. Σαν την οικογένεια Γαρμπή.

Η Τζόλυ πέρασε εκεί τα παιδικά της χρόνια, και όταν ήταν στην εφηβεία η οικογένεια επέστρεψε στην πατρίδα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα.

Έχοντας ήδη κολλήσει το μικρόβιο της υποκριτικής, έγινε δεκτή το 1934 στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Σχετικά μεγάλη για να ξεκινήσει σπουδές, αλλά –όπως είπαμε– αν υπάρχει θέληση… Ταυτοχρόνως, παρακολουθεί μαθήματα πιάνου και τραγουδιού στο Ωδείο Αθηνών και δεν λέει να σταματήσει τη μάθηση. Αν και σπουδάστρια, εμφανίζεται στη βωβή ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου Κοινωνική σαπίλα.

Αποφοιτώντας, θέλει να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό. Το 1938 την βρίσκει στο Παρίσι, την προλαβαίνει όμως ο πόλεμος και επιστρέφει άρον-άρον στην πατρίδα. Το θέατρο σχεδόν ξεχνιέται, και περνά στην πρώτη γραμμή η αγάπη για τον συνάνθρωπο. Έτσι αφήνει το θεατρικό σανίδι και τους πιθανούς ρόλους και φοράει τη στολή της νοσοκόμας για τη φροντίδα των τραυματισμένων στρατιωτών, ενώ αργότερα, κατά την περίοδο της Αντίστασης, συμμετέχει ενεργά στο ελληνικό αντάρτικο.

https://www.youtube.com/watch?v=BtxiyRnNhe0

Ηθοποιός για όλους τους ρόλους

Μετά τον πόλεμο, στην ουσία ξεκινάει η καριέρα της. Αρχικά στο θέατρο, όπου αναδεικνύεται σε μεγάλη καρατερίστα για όλων των ειδών τα είδη και τους δεύτερους ρόλους. Και προς τα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο κινηματογράφος – το μέσο που στην ουσία την καθιέρωσε.

Η ταινία που έκανε τη μεγάλη επιτυχία –αν και είχαν προηγηθεί άλλες τρεις– ήταν ο Θανασάκης ο πολιτευόμενος, στην οποία υποδύθηκε τη μητέρα της Άννας Συνοδινού και του Ντίνου Ηλιόπουλου, αν και μόλις τρία χρόνια μεγαλύτερή του.

Από την ταινία Μακρυκωσταίοι και Κοντογεώργηδες (φωτ.finosfilm.gr)

Με την άνθηση του εγχώριου σινεμά, τη δεκαετία του ’60, έρχονται απανωτοί οι ρόλοι, και αγγίζουν όλη την γκάμα. Υπηρέτρια, κυρία, λαϊκή, αυστηρή παραδοσιακή θεία (Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες), μέχρι και απατεώνισσα στη Σωφερίνα, δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Η θεατρική και η κινηματογραφική πορεία της τελείωσαν στις αρχλες των δεκαετιών ’90 και ’80, αντίστοιχα.

Η Γαρμπή ήταν περιζήτητη από θιάσους, αγαπητή στους συναδέλφους της, αλλά είχε και τις αντιπάθειές της. Όπως για παράδειγμα τη Σαπφώ Νοταρά.

Η Γαρμπή ποτέ δεν έπαιξε γυναίκες μικρότερης ηλικίας – το αντίθετο. Αλλά ως γυναίκα και ηθοποιός, περιποιόταν τον εαυτό της. Η Νοταρά εκμυστηρευόταν στους συναδέλφους τους το μεγάλο μυστικό της Γαρμπή περί λίφτινγκ, και τους καλούσε: «Μην κάνεις παρέα την Τζόλυ Γαρμπή. Αυτή κάνει τη νέα». Τώρα, αλήθεια ή ψέμα, κανείς δεν έμαθε.

Μαζί με τη Σαπφώ Νοταρά (φωτ.: Facebook / Παλιός ελληνικός κινηματογράφος)

Όταν ήρθε ο έρωτας

Η Τζόλυ παντρεύτηκε τον συνάδελφό της Θόδωρο Μορίδη και έμειναν μαζί περίπου 60 χρόνια. Το ζευγάρι δεν απέκτησε απογόνους και απέφευγε διαχρονικά τα φώτα της δημοσιότητας.

Εκείνη έκανε δύο γκεστ εμφανίσεις σε σίριαλ του Mega: στο «Μπελάδες για δύο» και το «Μονάχους-Μονάχους».

Τα τελευταία τους χρόνια τα πέρασαν αποτραβηγμένοι στο εξοχικό τους στο Μάτι, για το φινάλε της ζωής τους επέλεξαν να ζήσουν σε οίκο ευγηρίας. Αξιοπρεπείς, και μακριά από φανφάρες και καταγγελίες. Και σαν σήμερα εκείνη «έφυγε», αν και η ανακοίνωση για το θάνατό της βγήκε 10 μέρες μετά, αφότου είχε γίνει η κηδεία της.

Όσο για τον Μορίδη; Την ακολούθησε έναν χρόνο και δεκατρείς μέρες μετά (22 Δεκεμβρίου 2003). Μοιραίο;

Η ηθοποιός Τζόλυ Γαρμπή σ’ ένα κωμικό τραγουδάκι από την οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Ροζίτα

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λεπτομέρεια από τοιχογραφία της Μονής Μολντοβίτα, στη Ρουμανία, που απεικονίζει την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 626 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αύγουστος 626 μ.Χ.: Όταν η Παναγία «έλυσε» την πολιορκία Αβάρων και Περσών στην Πόλη

7/08/2025 - 12:01μμ
«Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς» (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

6 Αυγούστου 1934 – Άδεια μέχρι τα μεσάνυχτα για την «Τετράδα του Πειραιά»

6/08/2025 - 5:28μμ
Ο Γιάννης Παπαϊωάννου όπως τον ξέραμε και όπως θα θέλαμε να τον δούμε
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Παπαϊωάννου: Μια διαφορετική ματιά στον σπουδαίο Μικρασιάτη ρεμπέτη που έφυγε σαν σήμερα

3/08/2025 - 10:10πμ
Ο Βασίλ Τσακαλάρωφ και άλλοι επαναστάτες της Καστοριάς στην κατειλημμένη Κλεισούρα (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: 2 Αυγούστου 1903 – Η εξέγερση του Ίλιντεν

2/08/2025 - 3:00μμ
Πίνακας της Σοφίας Αμπερίδου με τίτλο «Νίκος Καπετανίδης» (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

1η Αυγούστου 1919: Ο Νίκος Καπετανίδης φοβίζει τους Νεότουρκους – Η προσπάθεια λογοκρισίας

1/08/2025 - 9:52πμ
(Φωτ.: Facebook / Ρένα Βλαχοπούλου / Rena Vlahopoulou)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ρένα Βλαχοπούλου: Η κορυφαία Επτανήσια και οι ιστορίες της ζωής της

29/07/2025 - 1:53μμ
O Ιωάννης Μελισσανίδης με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος. Δίπλα του ο Κινέζος Λι Χσιάο Ξουάγκ και ο Ρώσος Αλεκσέι Νέμοφ. Ατλάντα, 28 Ιουλίου 1996 (φωτ.: ΕPA)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ιωάννης Μελισσανίδης: Σαν σήμερα, το 1996, έγινε ο νεότερος Έλληνας Ολυμπιονίκης

28/07/2025 - 3:25μμ
Υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, το 1913 (πηγή: Ελληνικός Στρατός)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Συνθήκη του Βουκουρεστίου: Η ήττα των Βούλγαρων κομβικής σημασίας για την Ελλάδα

28/07/2025 - 11:45πμ
Ο βυζαντινός στρατός κατά των Αράβων, σε χειρόγραφο του Ιωάννη Σκυλίτζη (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μια ασήμαντη μάχη με τραγικά αποτελέσματα: Οι Βυζαντινοί χάνουν τη Μικρά Ασία, η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναδύεται

27/07/2025 - 12:49μμ
(Πηγή: athonian.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 26 Ιουλίου, μαρτύρησε η Αγία Παρασκευή

26/07/2025 - 8:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λαυρεωτική: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν την καμένη έκταση – Πάνω από 15.000 στρέμματα

6 ώρες πριν
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

EcommBx Cup: Την ήττα με 76-66 γνώρισε η Εθνική μπάσκετ από τη Σερβία

7 ώρες πριν

«Παρχάρια τη Καβακλί» για μια ακόμη χρονιά στον Λευκώνα Σερρών

8 ώρες πριν
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 14 Αυγούστου

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign