pontosnews.gr
Παρασκευή, 4/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Λαμία αποκτά μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ένα όραμα ετών υλοποιείται

Το απόγευμα τα αποκαλυπτήρια του έργου του Γιώργου Κικώτη, το οποίο είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας

13/11/2023 - 9:00πμ
Η πλατεία  στην Άμπλιανη Λαμίας όπου τοποθετήθηκε το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας)

Η πλατεία στην Άμπλιανη Λαμίας όπου τοποθετήθηκε το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

1922. Με φόντο τη Μικρασιατική Καταστροφή και το σχέδιο εθνοκάθαρσης που προηγήθηκε και πήρε τη μορφή της γενοκτονίας, πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα.

Μια από τις πόλεις υποδοχής ήταν η Λαμία· σε φωτογραφία του Ελασσώνειου Νοσοκομείου (το οποίο χτίστηκε με πρότυπο τον «Ευαγγελισμό», ήταν δωρεά του Κωνσταντίνου Παπαθανασίου Ελασσώνα) και λειτούργησε από το 1911), διακρίνονται συγκεντρωμένες οικογένειες προσφύγων και από πίσω υπάρχει η λεζάντα «Συνοικισμός προσφύγων Ελασσωνείου Νοσοκομείου και διανομή αγαθών, Εν Λαμία 1922».

Από αυτή και μόνο τη φωτογραφία τεκμηριώνεται ότι σε κοντινή απόσταση είχαν εγκατασταθεί πρόσφυγες, ώστε η περιοχή να χαρακτηρίζεται ως συνοικισμός.

Οικογένειες προσφύγων έξω από το Ελασσώνειο Νοσοκομείο περιμένουν τη διανομή αγαθών (πηγή: amfictyon.blogspot.com)

2023. Εκτός από το νοσοκομείο (που εκκενώθηκε το 1933) ο ευεργέτης έφτιαξε και το ναό του Αγίου Γεωργίου, που αποτελούσε τμήμα του. Η περιοχή πλέον ονομάζεται Άμπλιανη και στην πλατεία δίπλα στην εκκλησία στις 6:30 το απόγευμα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου που είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων. Αποτελεί το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας χρόνων από την Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας.

Μιλώντας στο pontosnews.gr η γραμματέας της Ένωσης Ηλιάνα Κόκκοτα εξήγησε: «Η επιθυμία για τη δημιουργία μνημείου αφιερωμένου στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υπήρχε πάντα. Ήταν όνειρο όλων των μελών και όλων των ΔΣ, από την ίδρυση του συλλόγου μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι γι’ αυτό το έργο».

Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε πριν από έναν χρόνο στο Δήμο Λαμιέων, με τον δήμαρχο Ευθύμη Καραΐσκο να αγκαλιάζει την ιδέα. «Εκτός από το δήμο μας, συμπαραστάτης σε αυτόν τον αγώνα, αλλά και σε ό,τι χρειαστούμε, είναι η Νίκη Χειμωνίδου, χήρα του Βασίλη Χειμωνίδη που ήταν ο ευεργέτης της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας, αφού βοήθησε και στη δημιουργία της στέγης μας που έχει λάβει το όνομά του», πρόσθεσε η Ηλιάνα Κόκκοτα.

Δημιουργός του μνημείου ο Γιώργος Κικώτης, ο οποίος προσπάθησε να φτιάξει κάτι που θα συμβολίζει τη συνέχιση της παράδοσης. «Το σημείο που επιλέξαμε είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για εμάς. Είναι εκεί όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες από τον Πόντο, οι οποίοι ήρθαν στη Λαμία το 1922 και  φιλοξενήθηκαν στο Ελασσώνειο Νοσοκομείο. Εκεί όπου ήταν το πρώτο τους σπίτι, με λίγα λόγια» σημείωσε η γραμματέας της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας.

Το σωματείο –που ανήκει στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΣΠοΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων)– ιδρύθηκε το 1986 από τον Θεόδωρο Πατσινακίδη, ο οποίος ήταν ο πρώτος πρόεδρος. Καταστατικός σκοπός είναι η διατήρηση και η διάδοσή της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Λειτουργούν τμήματα όλο το χρόνο: χορευτικά ενηλίκων με χοροδιδασκαλο την Κωνσταντία Μεργιά· γλώσσας και πολιτισμού (τραγούδι, λαογραφία, λογοτεχνία) με υπεύθυνη τη φιλόλογο, γλωσσολόγο και συγγραφέα Αγγελική Παμπουκίδου· κοπτικής-ραπτικής και σχεδίου μόδας.

Γεωργία Βορύλλα

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/el/ users/adrian-fatu-30741607/)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Ντελή Μεμέτ έγινε μουχτάρης με τα πεσκέσια – Έξι μήνες δεν αρρώστησε και δεν πέθανε κανείς στο χωριό του

4/07/2025 - 1:37μμ
(Πηγή φωτ.: facebook.com/efxsinospontos)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι Μεταμόρφωσης: Κάλεσμα στην αυριανή εκδρομή με γελοιογραφία στα ποντιακά και πρωταγωνίστρια την… πεθερά

4/07/2025 - 10:46πμ
Στιγμιότυπο από τη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Παρχάρ' αέρα φύσεσεν» (φωτ.: Δήμος Δράμας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αέρας παρχαριών φύσηξε στη Δράμα, χάρη σε τρεις ποντιακούς συλλόγους

4/07/2025 - 10:08πμ
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ηλίας Ιορδανίδης: Η ΠΟΕ και τα ποντιακά σωματεία εκφράζουν τη θλίψη τους για το θάνατό του

3/07/2025 - 5:22μμ
Ο Ηλίας Ιορδανίδης (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πέθανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ηλίας Ιορδανίδης

3/07/2025 - 1:10μμ
Άγιος Γεώργιος ο Ζαντός στη Μούζενα (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης*)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Ζανταέρτς (Άγιος Γεώργιος) στη Μούζενα του Πόντου – Το θαύμα του Ιουλίου στο γυναικείο μοναστήρι

3/07/2025 - 10:55πμ
Η Κλαυδία φωτογραφίζεται με μέλη και το λάβαρο της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κλαυδία Παπαδοπούλου ξέρει πώς να μιλάει στις καρδιές μας: Η υπέροχη βραδιά στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών

2/07/2025 - 9:30μμ
Μέλη της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας στην τιμητική εκδήλωση (φωτ.: Facebook / Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας τίμησε τα ιδρυτικά της μέλη

2/07/2025 - 5:46μμ
Το χορευτικό της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών στα 57α Καραϊσκάκεια (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Αθηνών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καραϊσκάκεια 2025: Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών παρουσίασε τον Πόντο

2/07/2025 - 3:00μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι το κλαίος; – Παροιμίες και τραγούδια έχουν γραφτεί γι’ αυτό

2/07/2025 - 12:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Κορωπί: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Παραμένουν στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

McLaren Racing Live: Η Trafalgar Square γέμισε με το papaya color της McLaren

44 λεπτά πριν
Ισραηλινή σημαία τοποθετημένη πάνω σε αυτοκίνητο που βρισκόταν στην πόλη Ραμάτ Γκαν της μητροπολιτικής περιοχής του Τελ Αβίβ, η οποία χτυπήθηκε από ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

Η Εθνική Ομάδα Νέων Ανδρών στο ΟΠΑΠ Game Time: «Όνειρό μας να σηκώσουμε το Κύπελλο»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Σύγκρουση λεωφορείων στη Βούλα: Στους 47 ανέρχονται οι τραυματίες – Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΟΑΣΑ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MEGA PRESS / Παύλος Μακρίδης)

Η κλήρωση των ομίλων του Eurocup – Έμαθαν αντιπάλους Άρης και Πανιώνιος

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign