pontosnews.gr
Τετάρτη, 10/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στα βήματα του «Τσάρτιλου», στους Γεωργιανούς Ημαθίας… σερβίρουν ποντιακά μουχαπέτια

Δύο νέοι άνθρωποι συνεχίζουν την παράδοση των αυθόρμητων γλεντιών, τα οποία έχουν ενώσει όλη την Ελλάδα

18/10/2023 - 6:28μμ
Μουχαπέτι στο καφενείο-ουζερί «Τσάρτιλος» στους Γεωργιανούς Ημαθίας (φωτ.: αρχείο Χαράλαμπου Αθανασιάδη)

Μουχαπέτι στο καφενείο-ουζερί «Τσάρτιλος» στους Γεωργιανούς Ημαθίας (φωτ.: αρχείο Χαράλαμπου Αθανασιάδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μουχαπέτια αργοτραγουδισμένα, οργανοπαίχτες, λυράρηδες που με την τέχνη τους ταξιδεύουν την ποντιακή παράδοση στις επόμενες γενιές. Το καφενείο-ουζερί «Τσάρτιλος» στους Γεωργιανούς Ημαθίας αποτελεί μια ζεστή, αυθεντική γωνιά που κρατάει ζωντανή την ποντιακή παράδοση εδώ και δεκαετίες.

Μπορεί ο εμπνευστής και ιδιοκτήτης, θρύλος στο χώρο της ποντιακής μουσικής, ο λυράρης Γιώργος Τσαρτιλίδης, να έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια, ωστόσο δύο νέοι, κάτοικοι του μικρού χωριού, ο Χαράλαμπος (Χάμπος) Αθανασιάδης και ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, συνεχίζουν με το ίδιο πάθος να υπηρετούν την παράδοση, διατηρώντας ενεργό τον ξεχωριστό αυτό χώρο για μουχαμπέτια και αξέχαστες ποντιακές βραδιές με γνωστούς καλλιτέχνες και λυράρηδες.

«Η απόφαση να κρατήσουμε ανοιχτό το καφενείο-ουζερί “Τσάρτιλος” πάρθηκε στο λεπτό, χωρίς δεύτερη σκέψη. Όταν έμαθα από τον Τσάρτιλο ότι δεν μπορεί άλλο να το συνεχίσει, τον ρώτησα αν μπορούμε να το κάνουμε εμείς διατηρώντας το όνομά του, και η απάντηση του ήταν “Τιμή μου”. Έτσι ξεκινήσαμε την αλλαγή», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης.

Ο Γιώργος Τσαρτιλίδης (φωτ.: αρχείο Χαράλαμπου Αθανασιάδη)

Οι νέοι ιδιοκτήτες μπορεί να μην είναι λυράρηδες, ωστόσο είναι συνεχιστές της παράδοσης που έχει το μαγαζί στα μουχαπέτια. «Το ποντιακό στοιχείο για εμάς είναι τα πάντα. Μεγαλώσαμε μέσα σε οικογένειες ποντιακές, είμαστε και οι δύο χορευτές από πολύ μικρή ηλικία και επίσης ήμασταν και μέλη του ΔΣ στη νεολαία της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας», σημειώνει ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης.

Ο Τσάρτιλος άφησε ιστορία στο μαγαζί· απ’ όλη την Ελλάδα έφταναν στους Γεωργιανούς Ημαθίας, για να τον ακούσουν και να γλεντήσουν μαζί του.

Οι λύρες του Γιώργου Τσαρτιλίδη (φωτ.: αρχείο Χαράλαμπου Αθανασιάδη)

Όπως λένε οι τωρινοί ιδιοκτήτες, ήταν μερακλής και άνθρωπος της παρέας. «Το χώρο τον κάνει ξεχωριστό η αύρα του Τσάρτιλου. Δεν είναι τυχαίο που όσοι έχουν περάσει από αυτόν το χώρο έχουν μια ωραία ιστορία να διηγηθούν. Στο καφενείο-ουζερί “Τσάρτιλος” έχει βρεθεί όλη η ποντιακή σκηνή: ο Φάνης Κουρουκλίδης, ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Γιάννης Τσανασίδης, ο Βαγγέλης Ιντζεβίδης και πολλοί άλλοι» αναφέρουν.

Αναφερόμενος στα μουχαπέτια ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης επισημαίνει πως είναι απρογραμμάτιστα. Και προσθέτει: «Συνήθως ξεκινάνε με τρία-τέσσερα άτομα και καταλήγουν με είκοσι ανθρώπους, μια δεμένη παρέα, να τραγουδούν και να γιορτάζουν την ποντιακή παράδοση για ατελείωτες ώρες. Ακόμα και το μαγαζί να πρέπει να κλείσει, συνεχίζουν αλλού. Όσο ήταν στη ζωή ο Τσάρτιλος το γλέντι συνεχιζόταν στο σπίτι του».

Το καφενείο-ουζερί «Τσάρτιλος» (φωτ.: αρχείο Χαράλαμπου Αθανασιάδη)

Ο Τσάρτιλος, λέει, «ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Με τον 10χρονο γινόταν 10ρονος, με τον 80ρονο γινόταν 80χρονος. Είχα την τύχη να είμαι η συμπάθεια του από μικρός, με φώναζε Χάμπο και ό,τι παιχνίδι παίζαμε ήμουν ο συμπαίκτης του. Το χωριό μας έγινε γνωστό στην ευρύτερη περιοχή για τα μουχαπέτια και τις ποντιακές γιορτές που στήνονται αυθόρμητα, όχι μόνο στο καφενείο-ουζερί “Τσάρτιλος” αλλά και σε άλλα δυο μαγαζιά που υπάρχουν εδώ».

Όπως υπογραμμίζει, και σε αυτό συμφωνεί και ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει ζωντανό το χωριό τους, οι Γεωργιανοί, γιατί έχει μεγάλη ιστορία και οι ίδιοι θα ήθελαν πολύ να είναι οι συνεχιστές της. «Οι νέοι στην περιοχή ακολουθούν την παράδοση. Είναι ευχάριστο το ότι έρχονται όλο και πιο πολλοί για να γλεντήσουν μαζί και να κάνουν το μουχαπέτι τους, πάντα πάνω στα βήματα του Γιώργου Τσαρτιλίδη», καταλήγουν.

• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ετήσιο μνημόσυνο για τον Κοτζά Αναστάς στη Νεοκαισάρεια Πιερίας (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοτζά Αναστάς: Το μνημόσυνο που ξαναζωντάνεψε το έπος του αρχικαπετάνιου του Πόντου

9/12/2025 - 6:26μμ
Το εξώφυλλο του ημερολογίου (φωτ.: facebook.com/profile.php?id=100064713371624/ Ένωση Μικρασιατών Λαμίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας προσφέρει «Γεύσεις που μιλάνε πολίτικα»

9/12/2025 - 4:33μμ
(Φωτ.: facebook.com/estia1930ns)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαγικό το 5ο Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ της Μ.Φ.Η. «Οίκος Γαλήνης» στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης

9/12/2025 - 3:30μμ
Δημήτρης Τομπουλίδης, Κούλα Ιορδανοπούλου και Ισαάκ Λαυρεντίδης στο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών το 1993 (φωτ.: ΕΠΜ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Δημήτρης Τομπούλιδης τιμάται με το βραβείο «Ισαάκ Λαυρεντίδη» – Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών ενώνει γενιές

9/12/2025 - 1:36μμ
Στιγμιότυπο από τη φετινή Ημέρα Μνήμης της 19ης Μαΐου 1919, στην Αθήνα (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

9η Δεκεμβρίου: Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι στέλνουν μήνυμα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και την εξάλειψη του ειδεχθούς εγκλήματος

9/12/2025 - 10:05πμ
Μωμόγεροι εν δράσει, στα 7α «Διογένεια» (φωτ.: KosTV)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κως: Αντίστροφη μέτρηση για τα 8α «Διογένεια» του «Ξενιτέα» – Περισσότεροι από 170 χορευτές θα ενώσουν τα χέρια στην τελετή έναρξης

9/12/2025 - 9:07πμ
Ιερά κειμήλια από τον Πόντο μεταφέρθηκαν στη νέα Μονή στο Ροδοχώρι (φωτ.: Αρχείο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΠΟΝΤΟΣ

60 χρόνια «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» στο Ροδοχώρι Νάουσας – Μεγάλη επετειακή εκδήλωση από το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»

8/12/2025 - 8:45μμ
Σύνθεση εικόνων από την εκδήλωση για την 9η Δεκεμβρίου στη Ρόδο (πηγή: facebook.com/
groups/Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο ΔΙΓΕΝΗΣ»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι, Κύπριοι και Αρμένιοι στη Ρόδο έκαναν για ακόμα μία χρονιά το χρέος τους τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος της γενοκτονίας

8/12/2025 - 6:27μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου «Τάμα Ψυχής – Οδοιπορικό στις Ρίζες», στην Αγλαντζιά. Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Lina Feneridou Lfe)
ΠΟΝΤΟΣ

«Τάμα Ψυχής – Οδοιπορικό στις Ρίζες»: Η αυτοβιογραφία μιας Πόντιας από το Σοχούμι

8/12/2025 - 1:27μμ
Στον κόμβο του Φιλώτα, με... στολισμένα τρακτέρ και τανωμένο σορβά (φωτ.: Facebook / Στέγη Ποντίων Αμυνταίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Στέγη Ποντίων Αμυνταίου στο πλευρό των αγροτών, με τανωμένο σορβά

8/12/2025 - 9:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Χακάν Φιντάν στο βήμα της τουρκικής Βουλής (φωτ.: Χ/Hakan Fidan)

Εκκρεμότητες στο Αιγαίο βλέπει ο Φιντάν – Τι απαντά η Ελλάδα

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

EuroCup: Πάλεψε αλλά δεν απέφυγε τη νέα ήττα ο Πανιώνιος

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Basketball Champions League: Έχασε από τη Μερσίν και οριστικά τρίτη η Καρδίτσα

6 ώρες πριν
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ (πλάτη) στον Λευκό Οίκο (φωτ. αρχείου: EPA/Aaron Schwartz/POOL

Ουκρανία: Έτοιμος για εκλογές ο Ζελένσκι – Διορία ημερών τού δίνουν οι ΗΠΑ για το ειρηνευτικό σχέδιο

7 ώρες πριν
Το κόψιμο της τούρτας για τα 45 χρόνια του Ποντιακού Σπιτιού (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)

Νέα Νότια Ουαλία: 45 χρόνια παρουσίας γιόρτασε το «Ποντιακό Σπίτι» – «Είναι το δεύτερο σπίτι μας, εδώ συνεχίζουμε την ποντιακή παράδοση»

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)

Προφυλακίστηκε ο φαρμακοποιός που ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ 435.000 ευρώ

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign