pontosnews.gr
Σάββατο, 24/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στα βήματα του «Τσάρτιλου», στους Γεωργιανούς Ημαθίας… σερβίρουν ποντιακά μουχαπέτια

Δύο νέοι άνθρωποι συνεχίζουν την παράδοση των αυθόρμητων γλεντιών, τα οποία έχουν ενώσει όλη την Ελλάδα

18/10/2023 - 6:28μμ
Μουχαπέτι στο καφενείο-ουζερί «Τσάρτιλος» στους Γεωργιανούς Ημαθίας (φωτ.: αρχείο Χαράλαμπου Αθανασιάδη)

Μουχαπέτι στο καφενείο-ουζερί «Τσάρτιλος» στους Γεωργιανούς Ημαθίας (φωτ.: αρχείο Χαράλαμπου Αθανασιάδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μουχαπέτια αργοτραγουδισμένα, οργανοπαίχτες, λυράρηδες που με την τέχνη τους ταξιδεύουν την ποντιακή παράδοση στις επόμενες γενιές. Το καφενείο-ουζερί «Τσάρτιλος» στους Γεωργιανούς Ημαθίας αποτελεί μια ζεστή, αυθεντική γωνιά που κρατάει ζωντανή την ποντιακή παράδοση εδώ και δεκαετίες.

Μπορεί ο εμπνευστής και ιδιοκτήτης, θρύλος στο χώρο της ποντιακής μουσικής, ο λυράρης Γιώργος Τσαρτιλίδης, να έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια, ωστόσο δύο νέοι, κάτοικοι του μικρού χωριού, ο Χαράλαμπος (Χάμπος) Αθανασιάδης και ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, συνεχίζουν με το ίδιο πάθος να υπηρετούν την παράδοση, διατηρώντας ενεργό τον ξεχωριστό αυτό χώρο για μουχαμπέτια και αξέχαστες ποντιακές βραδιές με γνωστούς καλλιτέχνες και λυράρηδες.

«Η απόφαση να κρατήσουμε ανοιχτό το καφενείο-ουζερί “Τσάρτιλος” πάρθηκε στο λεπτό, χωρίς δεύτερη σκέψη. Όταν έμαθα από τον Τσάρτιλο ότι δεν μπορεί άλλο να το συνεχίσει, τον ρώτησα αν μπορούμε να το κάνουμε εμείς διατηρώντας το όνομά του, και η απάντηση του ήταν “Τιμή μου”. Έτσι ξεκινήσαμε την αλλαγή», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης.

Ο Γιώργος Τσαρτιλίδης (φωτ.: αρχείο Χαράλαμπου Αθανασιάδη)

Οι νέοι ιδιοκτήτες μπορεί να μην είναι λυράρηδες, ωστόσο είναι συνεχιστές της παράδοσης που έχει το μαγαζί στα μουχαπέτια. «Το ποντιακό στοιχείο για εμάς είναι τα πάντα. Μεγαλώσαμε μέσα σε οικογένειες ποντιακές, είμαστε και οι δύο χορευτές από πολύ μικρή ηλικία και επίσης ήμασταν και μέλη του ΔΣ στη νεολαία της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας», σημειώνει ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης.

Ο Τσάρτιλος άφησε ιστορία στο μαγαζί· απ’ όλη την Ελλάδα έφταναν στους Γεωργιανούς Ημαθίας, για να τον ακούσουν και να γλεντήσουν μαζί του.

Οι λύρες του Γιώργου Τσαρτιλίδη (φωτ.: αρχείο Χαράλαμπου Αθανασιάδη)

Όπως λένε οι τωρινοί ιδιοκτήτες, ήταν μερακλής και άνθρωπος της παρέας. «Το χώρο τον κάνει ξεχωριστό η αύρα του Τσάρτιλου. Δεν είναι τυχαίο που όσοι έχουν περάσει από αυτόν το χώρο έχουν μια ωραία ιστορία να διηγηθούν. Στο καφενείο-ουζερί “Τσάρτιλος” έχει βρεθεί όλη η ποντιακή σκηνή: ο Φάνης Κουρουκλίδης, ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Γιάννης Τσανασίδης, ο Βαγγέλης Ιντζεβίδης και πολλοί άλλοι» αναφέρουν.

Αναφερόμενος στα μουχαπέτια ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης επισημαίνει πως είναι απρογραμμάτιστα. Και προσθέτει: «Συνήθως ξεκινάνε με τρία-τέσσερα άτομα και καταλήγουν με είκοσι ανθρώπους, μια δεμένη παρέα, να τραγουδούν και να γιορτάζουν την ποντιακή παράδοση για ατελείωτες ώρες. Ακόμα και το μαγαζί να πρέπει να κλείσει, συνεχίζουν αλλού. Όσο ήταν στη ζωή ο Τσάρτιλος το γλέντι συνεχιζόταν στο σπίτι του».

Το καφενείο-ουζερί «Τσάρτιλος» (φωτ.: αρχείο Χαράλαμπου Αθανασιάδη)

Ο Τσάρτιλος, λέει, «ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Με τον 10χρονο γινόταν 10ρονος, με τον 80ρονο γινόταν 80χρονος. Είχα την τύχη να είμαι η συμπάθεια του από μικρός, με φώναζε Χάμπο και ό,τι παιχνίδι παίζαμε ήμουν ο συμπαίκτης του. Το χωριό μας έγινε γνωστό στην ευρύτερη περιοχή για τα μουχαπέτια και τις ποντιακές γιορτές που στήνονται αυθόρμητα, όχι μόνο στο καφενείο-ουζερί “Τσάρτιλος” αλλά και σε άλλα δυο μαγαζιά που υπάρχουν εδώ».

Όπως υπογραμμίζει, και σε αυτό συμφωνεί και ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει ζωντανό το χωριό τους, οι Γεωργιανοί, γιατί έχει μεγάλη ιστορία και οι ίδιοι θα ήθελαν πολύ να είναι οι συνεχιστές της. «Οι νέοι στην περιοχή ακολουθούν την παράδοση. Είναι ευχάριστο το ότι έρχονται όλο και πιο πολλοί για να γλεντήσουν μαζί και να κάνουν το μουχαπέτι τους, πάντα πάνω στα βήματα του Γιώργου Τσαρτιλίδη», καταλήγουν.

• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ροδάφ’νον»: Το αριστούργημα του Κώστα Διαμαντίδη με τον Τάκη Βαμβακίδη, και πάλι επί σκηνής για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

24/10/2026 - 1:00μμ
Το νέο έμβλημα της δραστήριας Ένωσης Ποντίων Ματσούκας (πηγή: facebook.com/epmatsoukas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Νέο έμβλημα με σύμβολα την ιστορία και την παράδοση

24/10/2026 - 8:56πμ
Η παρχαρομάνα Σανξαρίνα (Σοφία Σαχταρίδου) (φωτ.: Στέφανος Ελευθεριάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ταξίδι στις ποντιακές ρίζες μέσα από το ντοκιμαντέρ «Σανξαρίνα» στην Κοζάνη

23/10/2026 - 10:37μμ
Πλήθος συγκεντρωμένο γύρω από την καμπάνα του Καρς, στον προαύλιο χώρο του ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς (φωτ.: Αρχείο Δημήτριου Νικοπολιτίδη / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΠΟΝΤΟΣ

Η καμπάνα του Καρς, το προσφυγικό κειμήλιο των 4 τόνων – Έκανε ένα αδύνατο ταξίδι, κατέληξε στο χυτήριο

23/10/2026 - 8:06μμ
Πώς ο τουρκικός εθνικισμός οδήγησε στη Γενοκτονία των Ποντίων
ΠΟΝΤΟΣ

Γερμανία: Η Κρατική Όπερα Στουτγάρδης προαναγγέλλει το έργο «Ατατούρκ» – Οι ποντιακοί σύλλογοι αντιδρούν εντονότατα!

23/10/2026 - 6:42μμ
Άποψη του Βρετανικού Κοινοβουλίου (φωτ.: Amir Rabbani / commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Να συμπεριληφθούν οι γενοκτονίες Ποντίων και Ασσυρίων στις πρωτοβουλίες του Βρετανικού Κοινοβουλίου

23/10/2026 - 2:25μμ
Η εικαστικός και ιστορικός Σοφία Αμπερίδου ανάμεσα σε έργα της από την ατομική έκθεση «Ανθεί και φέρει» που εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 160 χρόνια από την Αρκαδική Εθελοθυσία στο Ρέθυμνο της Κρήτης (φωτ.: Αρχείο Σοφίας Αμπερίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Σοφία Αμπερίδου: «Δεν έχουμε έναν Ψηλορείτη… Έχουμε τη Σουμελά» – Η πατρίδα που άνθισε αλλού

23/10/2026 - 9:20πμ
(Φωτ.: facebook.com/epmatsoukas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η ψυχή της Ματσούκας ζωντανεύει στην οθόνη: Νέο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στις ρίζες, τους ανθρώπους και τα βιώματα του Πόντου

22/10/2026 - 10:36μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Αιγάλεω: Τα μέλη παίρνουν το λόγο για το μέλλον του Συλλόγου

22/10/2026 - 9:10μμ
Το εξώφυλλο του έργου «Συλλογή Ποντιακών Παραδοσιακών Διστίχων. Ρωμαίικα, Πατρίδας, τραγωδίας»
ΠΟΝΤΟΣ

Πάνω από 8.000 ποντιακά δίστιχα, μια ζωή καταγραφών – Η συλλογή που στήριξαν οι Πόντιοι της Νυρεμβέργης

22/10/2026 - 5:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν την αργία της 28ης Οκτωβρίου

23 λεπτά πριν
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ κατά την κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ, στην Άγκυρα. Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Χ / @aBayraktar1)

Καναδάς: Οργή στην Ομογένεια για την επίσκεψη Κάρνεϊ στην Άγκυρα και το στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Ροδάφ’νον»: Το αριστούργημα του Κώστα Διαμαντίδη με τον Τάκη Βαμβακίδη, και πάλι επί σκηνής για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

1 ώρα πριν
Ένοπλος καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας πριν ανοίξει πυρ στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου (στιγμιότυπο από βίντεο – πηγή: x.com)

Ιορδανία: Οκτώ οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/congerdesign-509903)

Γρίπη: Γιατί άλλοι νοσούν κάθε χρόνο και άλλοι μένουν ανεπηρέαστοι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Pizza Fan: Χορηγούσε εκπτώσεις και σε αστυνομικούς με τη διαμεσολάβηση της ΕΛΑΣ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV