pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φυλακισμένα Μνήματα, Τύμβος Μακεδονίτισσας, μουσείο ΕΛΔΥΚ: Προσκυνηματική περιήγηση σε τόπους ιερούς στην Κύπρο

Ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης βρέθηκε στο νησί με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

27/05/2023 - 5:16μμ
Οι τάφοι των Αυξεντίου-Παλληκαρίδη στα Φυλακισμένα Μνήματα (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Οι τάφοι των Αυξεντίου-Παλληκαρίδη στα Φυλακισμένα Μνήματα (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Προσκυνηματική περιήγηση σε ιερούς τόπους όπου έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Μεγαλονήσου, και στους οποίους βρίσκονται θαμμένοι Κύπριοι αλλά και Ελλαδίτες ήρωες κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1859) αλλά και κατά την τουρκική εισβολή του 1974, πραγματοποίησε το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης».

Αντιπροσωπεία του σωματείου βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο, καθώς παρουσία του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη έγινε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Την τελετή συνδιοργάνωσαν το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», η Ένωση Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά» και το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου.

Τα Φυλακισμένα Μνήματα

Ρίγη συγκίνησης και απέραντο σεβασμό δημιουργεί στον επισκέπτη ο ιερότερος χώρος του κυπριακού ελληνισμού, τα Φυλακισμένα Μνήματα, και τα κελιά όπου κρατήθηκαν και απαγχονίσθηκαν –όλοι τους μετά τα μεσάνυχτα και μετά από βασανισμούς και εξευτελισμούς–, οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Μικρότερα από 5 τετραγωνικά μέτρα ήταν τα σκοτεινά και τετράγωνα κελιά. Μόνη επικοινωνία κάποιες κουβέντες μεταξύ των αγωνιστών, ο εθνικός ύμνος, τα πατριωτικά εμβατήρια και τα θρησκευτικά τροπάρια. Πριν απαγχονισθούν τους μετέφεραν στα δύο κελιά απομόνωσης, με τα μαύρα σιδερένια κάγκελα και τη σίτα σε αυτά, ώστε να μην μπορούν να τους δουν καλά οι συγγενείς όταν τους επισκέπτονταν λίγο πριν φύγουν από τη ζωή, λίγο πριν μεταφερθούν στην αίθουσα της αγχόνης, εκεί όπου οι ήρωες άφησαν την τελευταία τους πνοή, αρνούμενοι να βάλουν κουκούλα και ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.

Οι εννέα απασχονισθέντες και τέσσερις πεσόντες είναι θαμμένοι σε εννέα τάφους στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Σε αυτόν το χώρο το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» τέλεσε τρισάγιο και άπλωσε την Ενωτική Σημαία της Κύπρου πάνω από τους τάφους των Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Γρήγορη Αυξεντίου. Στεφάνι κατέθεσε και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης «Φίλων Κτενίδης».

Αμέσως μετά ο Κύπριος τραγουδιστής Στέφανος Πελεκανής πάνω από τον τάφο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη τραγούδησε τους στίχους-μοιρολόι που έγραψε ο πατέρας του ήρωα, Μιλτιάδης Παλληκαρίδης, προς τιμήν του γιου του.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Τα δύο ποντιακά σωματεία κατέθεσαν στεφάνι και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται το μνημείο και οι τάφοι των πεσόντων Κυπρίων και Ελλαδιτών κατά την εισβολή του «Αττίλα» το 1974. Στο σημείο αυτό έπεσε το Noratlas με τους Έλληνες καταδρομείς από φίλια πυρά τη νύχτα της 21ης προς 22ης Ιουλίου 1974. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους 33 Έλληνες στρατιώτες.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Το μουσείο της ΕΛΔΥΚ

Μπαίνοντας στο μουσείο της ΕΛΔΥΚ που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου «Αντιστράτηγος Σταυριανάκος» στη Μαλούντα, περίπου μισή ώρα έξω από τη Λευκωσία, το πρώτο που συναντάει κανείς είναι η φωτογραφία και το αφιέρωμα στη «Γιαγιά της ΕΛΔΥΚ», την Καλλιόπη Αβραάμ, η οποία φρόντιζε και βοηθούσε με πολλούς τρόπους τους Έλληνες στρατιώτες που πολεμούσαν το 1974 στον Γερόλακκο.

Της είπαν οι Έλληνες αξιωματικοί να φύγει από το σπίτι της για να μην κινδυνεύσει. Απάντησε περήφανα: «Εγώ δεν αφήνω τα παιδιά μου».

Κατά την υποχώρηση επιχείρησε να βοηθήσει να απομακρυνθούν 19 Έλληνες στρατιώτες, οδηγώντας τους μέσα από περάσματα. Βομβαρδίστηκαν και σκοτώθηκαν όλοι. Βρέθηκε νεκρή έχοντας στην αγκαλιά της τα εγγόνια της.

Συγκλονιστική είναι και η φωτογραφία ενός ηλικιωμένου Κύπριου, όταν οι άντρες της ΕΛΔΥΚ έφτασαν για πρώτη φορά στο νησί το 1960 μετά την απελευθέρωσή του από τους Άγγλους. Ο άνδρας γονατίζει με σεβασμό. Οι Έλληνες στρατιώτες γυρίζουν το βλέμμα τους προς εκείνον ενώ παρελαύνουν, για να τον χαιρετήσουν.

Εντύπωση προκαλούν και τα απομεινάρια του Noratlas με τους Έλληνες κομάντος που έπεσε από φίλια πυρά, κατά την επιχείρηση ΝΙΚΗ.

Στο μουσείο υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τη συμμετοχή Κύπριων αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821 και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, την Κυπριακή Ανεξαρτησία, τη δράση της ΕΛΔΥΚ, τις πρώτες εχθροπραξίες με τους Τούρκους το 1963 και τα γεγονότα του 1974.

Επίσης, υπάρχουν στολές αξιωματικών και οπλιτών και όπλα.

Εντυπωσιακό εντός του στρατοπέδου είναι και το Μνημείο Πεσόντων Αξιωματικών και οπλιτών της ΕΛΔΥΚ κατά την τουρκική εισβολή το 1974.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στο λιμάνι του Πόρτσμουθ, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)
ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon – Τρεις εβδομάδες μετά το πλήγμα ιρανικού drone στο Ακρωτήρι

23/03/2026 - 8:36μμ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Δέσμευση Γκουτέρες για πρόοδο έως το τέλος της θητείας του – «Στόχος η ουσία» λέει ο Χριστοδουλίδης

18/03/2026 - 11:32μμ
Πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου στον κόλπο του Γκουαγιακίλ, στον Ισημερινό (φωτ. αρχείου: EPA/Gerardo Menoscal)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος θα μπορούσε να εξάγει φυσικό αέριο από το 2028

13/03/2026 - 11:28μμ
Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Αναχώρησε για την Κύπρο το αντιτορπιλικό HMS Dragon

10/03/2026 - 8:02μμ
Κύπριοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας (φωτ.: EPA / Alex Mita)
ΚΥΠΡΟΣ

Σύλληψη στην Κύπρο για σχέδιο επιθέσεων της Χαμάς στην Ευρώπη – Ύποπτος για μεταφορά πυρομαχικών

10/03/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΥΠΡΟΣ

Ασπίδα στήριξης από την Ευρώπη στην Κύπρο – Ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας από Μέτσολα και Μακρόν

9/03/2026 - 11:07μμ
Από αριστερά, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια δηλώσεων στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους στη στρατιωτική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο (φωτ.: EPA/Gonzalo Fuentes / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Εμ. Μακρόν: Όταν επιτίθεται κάποιος στην Κύπρο επιτίθεται σε όλη την Ευρώπη – Κ. Μητσοτάκης: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μείνει ποτέ μόνη

9/03/2026 - 3:56μμ
Από αριστερά ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πάφο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Τριμερής συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν-Χριστοδουλίδη στην Κύπρο – Οι ΗΠΑ αποσύρουν μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό από τη νότια Τουρκία

9/03/2026 - 2:14μμ
Τούρκος πιλότος πολεμικού αεροσκάφους (φωτ.: Χ/T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η Τουρκία έστειλε έξι F-16 στα κατεχόμενα

9/03/2026 - 9:47πμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνομιλεί με τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 20 Μαρτίου 2025 (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Μακρόν στην Κύπρο μετά την επίθεση με drone – Μήνυμα στήριξης από τη Γαλλία

8/03/2026 - 1:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τελετή αφής του Αγίου Φωτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο στον Πανάγιο Τάφο. 4 Μαΐου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Άγιο Φως: Χωρίς πιστούς η αφή στον Πανάγιο Τάφο – Αυστηρά μέτρα και περιορισμοί στην Ιερουσαλήμ

3 ώρες πριν
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του, Τρίτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Eleftheros Parharadis)

Γιαϊλαλί: «Δεν πήγε καλά η ακρόαση για το άσυλο» – Καταγγέλλει «παραλογισμό» μετά τη διαδικασία

3 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρώντας μετά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου (φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)

Μπορεί ο Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ; Τα σενάρια και τα νομικά εμπόδια

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

EBNL: Αποκλείστηκε ο Ηρακλής με δεύτερη ήττα από την Ντζίκι

4 ώρες πριν
Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Πασαλιμάνι, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση)

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Φεστιβάλ «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» – Δυναμική παρουσία στο Πασαλιμάνι

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Basketball Champions League: Προβάδισμα για Final 4 η ΑΕΚ

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign