pontosnews.gr
Δευτέρα, 11/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Πόντος και οι ελληνοσοβιετικές σχέσεις στο 42ο Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο

Οι εργασίες του ολοκληρώνονται την Παρασκευή στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

11/05/2023 - 9:02μμ
Οι ομιλητές του 42ου Πανελλήνιου Ιστορικού Συνδρίου σε μια οικογενειακή φωτογραφία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι ομιλητές του 42ου Πανελλήνιου Ιστορικού Συνδρίου σε μια οικογενειακή φωτογραφία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Ο Ελληνισμός του Πόντου» σε επιμέλεια Σοφίας Αμπερίδου, με τη συμμετοχή 17 καλλιτεχνών, μεταξύ και η γνωστή ζωγράφος Λία Ελευθεριάδου με έργο «Η μούσα του Πόντου», εμπλουτίστηκε η τελετή έναρξης του 42ου Πανελλήνιου Ιστορικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας και επίκουρη καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας των Σλαβικών Λαών ΑΠΘ Αγγελική Δεληκάρη δήλωσε ότι στο συνέδριο «έχουν βήμα και μεταπτυχιακοί, δίνεται βήμα και στους διδακτορικούς φοιτητές μας οι οποίοι είναι μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο, Παρασκευή 12 Μαΐου (10:00 – 14:30) με συνεδρίες ελεύθερων ανακοινώσεων, στις οποίες συμμετέχουν τακτικά και έκτακτα μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, διακεκριμένοι επιστήμονες που θεραπεύουν όλες τις περιόδους της ελληνικής Ιστορίας, νέοι ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες ελληνικών ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο, Παρασκευή 12 Μαΐου με συνεδρίες ελεύθερων ανακοινώσεων, στις οποίες συμμετέχουν τακτικά και έκτακτα μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Υπενθυμίζεται ότι κατά την έναρξη του συνεδρίου, την Τετάρτη 10 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού με ιστορική και νομική προσέγγιση.

Ελληνοσοβιετικές σχέσεις

Στο πλαίσιο των σημερινών εργασιών, παρουσιάστηκε ομιλία με θέμα «Η ύβρις του Νικήτα Σ. Χρουτσόφ: οι ελληνοσοβιετικές σχέσεις το 1961» από τον ιστορικό στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Αργύρη Τασούλα.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα τετραετούς έρευνας του 33χρονου ιστορικού στα αρχεία της Μόσχας, όπου σπούδασε ως υποψήφιος διδάκτωρ την περίοδο από 2017-2021.

Ο ιστορικός στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Αργύρης Τασούλας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Επέλεξα για μιλήσω για το 1961 συγκεκριμένα, διότι, όπως και σήμερα είναι χρονιά του ψυχρού πολέμου, είναι η χρόνια που χτίζεται το “τείχος του Βερολίνου” και σηματοδοτεί μια μεγάλη ρήξη της Ανατολής και Δύσης. Μια μέρα πριν από το κτίσιμο του τείχους του Βερολίνου, ο Χρουστσόφ κάνει μια αδιανόητη δήλωση για το πυρηνικό βομβαρδισμό της… Ακρόπολης.

»Φυσικά, δεν έχει στο μυαλό του στην Αθήνα, στο μυαλό του έχει το Βερολίνο. Ξέρει, ότι θα κατακριθεί σφοδρώς διεθνώς για ένα έργο το οποίο θα δημιουργούσε το μεγάλο ρήγμα. Επίσης, όμως η Σοβιετική Ένωση είναι στην περίοδο που παραδόξως δεν ασκεί ιδιαίτερη κριτική στην Ελλάδα για τη συμφωνία της στην ΕΟΚ, και επειδή είχα την ευκαιρία να κάνω την έρευνα μου στη Ρωσία πριν τον πόλεμο με την Ουκρανία, και έχω έγγραφα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣ και του υπουργείου Εξωτερικών, πιστεύω, είναι καλή ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα για μια κρίσιμη περίοδο του ψυχρού πολέμου, που ίσως ενδεχομένως να μας δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πως η Ρωσία γενικά βλέπει τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο στις περιόδους κρίσης», καταλήγει ο ιστορικός σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοπού Νέστου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η λύρα εσείεν τ’ ορίνια του Νέστου: Μεγάλο ποντιακό αντάμωμα στον Σκοπό

11/08/2025 - 1:17μμ
Στον Μύτικα, με τη σημαία για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλυμπος: Η σημαία της Γενοκτονίας των Ποντίων στον Μύτικα, από τους «Τραντέλλενες» Ξάνθης

11/08/2025 - 11:13πμ
Η πόλη και το κάστρο της Παϊπούρτης (φωτ.:  
Λόρδος Warkworth, «Σημειώσεις από ημερολόγιο στην ασιατική Τουρκία», Λονδίνο 1898 / houshamadyan.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Σάββα Αντωνιάδη: Ήμασταν 750 ψυχές. Στο δρόμο έμειναν καμιά εβδομηνταριά από το ξύλο και τις ταλαιπωρίες

10/08/2025 - 8:52μμ
Στις καλαμένιες καλαθούνες οι σοδειές (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι Αύγουστοι των Ποντίων είχαν λεφτοκάρυα, καπνά και κοκκύμελα

10/08/2025 - 3:48μμ
«Ζέσταμα» στο Λιστόν και μια πρόγευση από τα όσα έγιναν στην Πλατεία Παλιού Λιμανιού, στη Σπηλιά (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακός χαμός στην Κέρκυρα, στο 4ο Πανηγύρι-Φεστιβάλ

10/08/2025 - 1:28μμ
Η πρόσοψη της εκκλησίας του χωριού όπου υπήρχε και νεκροταφείο (φωτ.: karadeniz.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Αϊ-Έννες (Νίβενας): Με την Ανταλλαγή οι κάτοικοί του διασκορπίστηκαν σε Αθήνα, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη και Ρωσία

10/08/2025 - 9:47πμ
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

9/08/2025 - 9:53μμ
Αγροτικό ιατρείο της εποχής
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντιοι και Μικρασιάτες πρόσφυγες: Αντιμετωπίστηκαν ως υγειονομική απειλή όταν άρχισαν οι επιδημίες

9/08/2025 - 6:55μμ
Γεννήθηκαν στο Ατα-Παζάρ', ρίζωσαν στην Ακρινή Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Vasiliki Tsanaktsidou)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Αντάμωμα Ατα-Παζάρ’ στην Ακρινή Κοζάνης, με τα πρόσωπα των προγόνων στο επίκεντρο

8/08/2025 - 8:20μμ
Η εικόνα της Παναγίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, τον Δεκαπενταύγουστο του 2021 (φωτ.: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Οι εθνικιστικές φωνές «πνίγουν» τη Θεία Λειτουργία στη Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

8/08/2025 - 4:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Μορφωτικός Σύλλογος Απανταχού Ξηροποταμιτών Θεσσαλονίκης)

Έρχεται ο χορός του Ποντιακού Μορφωτικού Συλλόγου Απανταχού Ξηροποταμιτών

9 λεπτά πριν
Πυροσβεστικό αεροσκάφος πραγματοποιεί ρίψεις νερού στις πλαγιές του Βεζούβιου (φωτ.: EPA/Cesare Abbate)

Ιταλία: Οικολογική καταστροφή από πυρκαγιά στον Βεζούβιο, έκρηξη στο ηφαίστειο της Αίτνας

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοπού Νέστου)

Η λύρα εσείεν τ’ ορίνια του Νέστου: Μεγάλο ποντιακό αντάμωμα στον Σκοπό

1 ώρα πριν
Ο αρχαίος τεχνίτης, με εξαιρετική δεξιοτεχνία, κατόρθωσε να σκαλίσει πάνω σε μία πολύ μικρή επιφάνεια (διαστάσεων μόλις 1,65 x 2,07 εκ.) ρεαλιστικές λεπτομέρειες των πτυχώσεων του ενδύματος και των κοσμημάτων της μορφής (φωτ.: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Έκθεμα του μήνα ένα χρυσό δαχτυλίδι με σκηνή θηλασμού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μ.Π.Σ. Νεοχωρίου)

Ποντιακό πανοΰρ για τον Δεκαπενταύγουστο στο Νεοχώρι

2 ώρες πριν
O Ντόναλντ Τραμπ στις Βρυξέλλες, 25 Μαΐου 2017 (φωτ.: European Union)

Επικοινωνία με τον Τραμπ πριν από το ραντεβού με τον Πούτιν θέλουν οι Ευρωπαίοι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign