pontosnews.gr
Τρίτη, 1/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Πόντος και οι ελληνοσοβιετικές σχέσεις στο 42ο Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο

Οι εργασίες του ολοκληρώνονται την Παρασκευή στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

11/05/2023 - 9:02μμ
Οι ομιλητές του 42ου Πανελλήνιου Ιστορικού Συνδρίου σε μια οικογενειακή φωτογραφία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι ομιλητές του 42ου Πανελλήνιου Ιστορικού Συνδρίου σε μια οικογενειακή φωτογραφία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Ο Ελληνισμός του Πόντου» σε επιμέλεια Σοφίας Αμπερίδου, με τη συμμετοχή 17 καλλιτεχνών, μεταξύ και η γνωστή ζωγράφος Λία Ελευθεριάδου με έργο «Η μούσα του Πόντου», εμπλουτίστηκε η τελετή έναρξης του 42ου Πανελλήνιου Ιστορικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας και επίκουρη καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας των Σλαβικών Λαών ΑΠΘ Αγγελική Δεληκάρη δήλωσε ότι στο συνέδριο «έχουν βήμα και μεταπτυχιακοί, δίνεται βήμα και στους διδακτορικούς φοιτητές μας οι οποίοι είναι μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο, Παρασκευή 12 Μαΐου (10:00 – 14:30) με συνεδρίες ελεύθερων ανακοινώσεων, στις οποίες συμμετέχουν τακτικά και έκτακτα μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, διακεκριμένοι επιστήμονες που θεραπεύουν όλες τις περιόδους της ελληνικής Ιστορίας, νέοι ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες ελληνικών ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο, Παρασκευή 12 Μαΐου με συνεδρίες ελεύθερων ανακοινώσεων, στις οποίες συμμετέχουν τακτικά και έκτακτα μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Υπενθυμίζεται ότι κατά την έναρξη του συνεδρίου, την Τετάρτη 10 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού με ιστορική και νομική προσέγγιση.

Ελληνοσοβιετικές σχέσεις

Στο πλαίσιο των σημερινών εργασιών, παρουσιάστηκε ομιλία με θέμα «Η ύβρις του Νικήτα Σ. Χρουτσόφ: οι ελληνοσοβιετικές σχέσεις το 1961» από τον ιστορικό στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Αργύρη Τασούλα.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα τετραετούς έρευνας του 33χρονου ιστορικού στα αρχεία της Μόσχας, όπου σπούδασε ως υποψήφιος διδάκτωρ την περίοδο από 2017-2021.

Ο ιστορικός στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Αργύρης Τασούλας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Επέλεξα για μιλήσω για το 1961 συγκεκριμένα, διότι, όπως και σήμερα είναι χρονιά του ψυχρού πολέμου, είναι η χρόνια που χτίζεται το “τείχος του Βερολίνου” και σηματοδοτεί μια μεγάλη ρήξη της Ανατολής και Δύσης. Μια μέρα πριν από το κτίσιμο του τείχους του Βερολίνου, ο Χρουστσόφ κάνει μια αδιανόητη δήλωση για το πυρηνικό βομβαρδισμό της… Ακρόπολης.

»Φυσικά, δεν έχει στο μυαλό του στην Αθήνα, στο μυαλό του έχει το Βερολίνο. Ξέρει, ότι θα κατακριθεί σφοδρώς διεθνώς για ένα έργο το οποίο θα δημιουργούσε το μεγάλο ρήγμα. Επίσης, όμως η Σοβιετική Ένωση είναι στην περίοδο που παραδόξως δεν ασκεί ιδιαίτερη κριτική στην Ελλάδα για τη συμφωνία της στην ΕΟΚ, και επειδή είχα την ευκαιρία να κάνω την έρευνα μου στη Ρωσία πριν τον πόλεμο με την Ουκρανία, και έχω έγγραφα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣ και του υπουργείου Εξωτερικών, πιστεύω, είναι καλή ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα για μια κρίσιμη περίοδο του ψυχρού πολέμου, που ίσως ενδεχομένως να μας δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πως η Ρωσία γενικά βλέπει τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο στις περιόδους κρίσης», καταλήγει ο ιστορικός σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παιδιά του σωματείου σε παλαιότερη εκδήλωση (φωτ. αρχείου: facebook / Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Νέα Κερασούντα γιορτάζει έναν αιώνα ζωής, και ο Ποντιακός Σύλλογος προχωρά σε μια σημαντική κίνηση

30/06/2025 - 6:41μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας

30/06/2025 - 3:13μμ
Η Σπ. Τσεβρενίδου (δεξιά) με έργα της (στιγμιότυπο από το βίντεο της εκπομπής «Περίμετρος»)
ΠΟΝΤΟΣ

Σπυριδούλα Τσεβρενίδου: Μια Πόντια αστυνομικός που υπηρετεί την τέχνη της αγιογραφίας

30/06/2025 - 2:45μμ
Σέρρα από τους πυρριχιστές του Μαυρόβατου (φωτ.: facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι του Μαυρόβατου ζωντάνεψαν τις μνήμες των προσφύγων από τον Πόντο και την Καππαδοκία και στη νοηματική

30/06/2025 - 10:15πμ
Οικογενειακή φωτογραφία για το 16ο Φεστιβάλ Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά (φωτ.: Facebook / Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)
ΠΟΝΤΟΣ

Μνήμη μου σε λένε Πόντο (και στην Αμερική) – Στην ιστορία πέρασε το 16ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά

29/06/2025 - 8:29μμ
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από τη Νίκαια και το Αιγάλεω στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης για τον 28ο Ακριτικό Κύκλο

29/06/2025 - 2:04μμ
(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Φυλής Τραπεζούντα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Άνδρος: Οι Πόντιοι Φυλής καταχειροκροτήθηκαν στο 2ο Χορευτικό Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων

29/06/2025 - 11:45πμ
Άποψη της Τραπεζούντας από τον νότο, το 1833 (πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Trabzon/ Godfrey Thomas Vigne)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κιθάρενα – Αργαλί: «Εικόνες» από την αγροτική ζωή στα δροσόλουστα σιμοχώρια της Τραπεζούντας

29/06/2025 - 9:44πμ
(φωτ.: facebook.com/ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΙΝΤΙΚΗΣ "ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ")
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σιδηρόκαστρο: Με περηφάνια συμμετείχαν «Οι Κομνηνοί» της Σιντικής στην παρέλαση για την 112η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης

28/06/2025 - 10:59μμ
Άποψη του κάστρου στα Ζήλα του Πόντου όπου λέγεται ότι ο Ιούλιος Καίσαρς είπε την περίφημη φράση «veni, vidi, vici» (πηγή: zileturizm.com/zile-kalesi/)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα Ζήλα του Πόντου και η περίφημη φράση «veni, vidi, vici»

28/06/2025 - 9:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη σύλληψη των Ρώσων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν (φωτ.: Χ/BrashNews)

Αζερμπαϊτζάν: Συλλήψεις Ρώσων δημοσιογράφων κλιμακώνουν την ένταση με τη Μόσχα

1 ώρα πριν
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γιώργος Κωνσταντινίδης)

ΑΠΘ: Ιδρύεται έδρα σπουδών για τον Μέγα Αλέξανδρο

1 ώρα πριν
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

ΑΑΔΕ: Ποιοι χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο – Δείτε όλα τα ονόματα και τα «φέσια»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Σερβίων)

Με ποντιακό γλέντι θα υποδεχθεί τον Χορτοθέρτς η Εύξεινος Λέσχη Σερβίων

3 ώρες πριν
Η ομάδα του απερχόμενου προέδρου Μπιλ Παπαστεργιάδη σε αναμνηστική φωτογραφία (φωτ.: facebook/Bill Papastergiadis)

Ψήφισε για το νέο δ.σ. η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης – Σε δύο εβδομάδες το νέο σώμα

3 ώρες πριν
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οζγκιούρ Οζέλ κινδυνεύει με καθαίρεση το δικαστήριο κρίνει άκυρο το συνέδριο μέσω του οποίου εξελέγη επικεφαλής του κόμματος (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Τουρκία: Αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η δίκη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign