pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας στο πλευρό των παλιννοστούντων για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια – Τι θα ζητήσουν από το ελληνικό Δημόσιο

Ρεπορτάζ: Ρωμανός Κοντογιαννίδης

3/02/2023 - 8:32μμ
Από αριστερά: Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α' αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΠ Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, η αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΠ Άννα Ηλιάδου, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και το μέλος διοικητικού συμβουλίου ΠΕΔΚΜ και δημοτικός σύμβουλος Θερμαϊκού Αντώνης Ζαβέρκος (φωτ.: ΠΕΔΚΜ)

Από αριστερά: Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α' αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΠ Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, η αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΠ Άννα Ηλιάδου, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και το μέλος διοικητικού συμβουλίου ΠΕΔΚΜ και δημοτικός σύμβουλος Θερμαϊκού Αντώνης Ζαβέρκος (φωτ.: ΠΕΔΚΜ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να βρεθεί λύση από την Πολιτεία στο μείζον θέμα των ανεξόφλητων στεγαστικών δανείων, που είχαν λάβει παλιννοστούντες, κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα και με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και σήμερα ταλανίζει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, αναλαμβάνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), μετά την ομόφωνη απόφαση που πήρε το Διοικητικό Συμβούλιό της κατά την τελευταία του συνεδρίαση.

Στο ΔΣ παρέστησαν και εκπρόσωποι της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων (ΠΟΣΕΠ), οι οποίοι παρουσίασαν το πρόβλημα και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στήριξη των δημάρχων από την Κεντρική Μακεδονία. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΠ Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει αντίστοιχη διαδικασία ενημέρωσης στο Διοικητικό Συμβούλιο και των δημάρχων δήμων της Αθήνας, προκειμένου οι παλιννοστούντες να λάβουν και τη δική τους στήριξη.

Επικοινωνία και συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς

Ειδικότερα, όπως λέει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, μετά την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της η ΠΕΔΚΜ θα αρχίσει επικοινωνία για το ζήτημα με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, αρχικά με την αποστολή επιστολών και στη συνέχεια με την επιδίωξη κατ’ ιδίαν συναντήσεων.

Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Τοσίδης)

«Τα δάνεια των παλιννοστούντων ελήφθησαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και τώρα ήρθε η ώρα η Πολιτεία να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορεί τώρα η Πολιτεία να λέει “δε γνωρίζω τίποτα”. Τι είδους εγγύηση είναι αυτή; Εμείς, ως δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, θα ζητήσουμε από το ελληνικό Δημόσιο να στηρίξει έμπρακτα τους ανθρώπους αυτούς. Να τους εντάξει στις διατάξεις του ευεργετικού νόμου για τα στεγαστικά δάνεια. Δεν μπορεί να τους αφήνει έκθετους. Θα στείλουμε επιστολές και θα τις κοινοποιήσουμε παντού. Παράλληλα, θα επιδιώξουμε και συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία, ώστε να διερευνήσουμε, τι σχεδιάζουν να κάνουν με το ζήτημα αυτό. Όλες οι ενέργειές μας θα ξεκινήσουν άμεσα», λέει στο pontosnews.gr ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την απόφαση

Απόλυτα ικανοποιημένος από την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΚΜ δηλώνει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων. Όπως επισημαίνει, δεν περίμεναν τόση στήριξη και τόσο άμεση βοήθεια από τους δημάρχους.

«Με επιστολή μας, στο τέλος Δεκεμβρίου, ζητήσαμε από το ΔΣ των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας να το απασχολήσει θέμα για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και αφορά τα δάνεια των παλιννοστούντων. Παράλληλα, ζητήσαμε να παρευρεθούμε στο ΔΣ και να παρουσιάσουμε στους δημάρχους το πρόβλημα. Πήγαμε και εξηγήσαμε τι συμβαίνει και πώς έχει η κατάσταση. Η στήριξη που πήραμε, είναι πολύ μεγάλη και ευχαριστούμε τους δημάρχους που πήραν ομόφωνα την απόφαση να σταθούν δίπλα μας», λέει στο pontosnews.gr ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΠ Αλέξανδρος Μιχαηλίδης (φωτ. αρχείου: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Ο ίδιος σημειώνει ότι, με τη βοήθεια του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, η ΠΟΣΕΠ ζήτησε με επιστολή της αντίστοιχη συνάντηση και με τους δημάρχους της Αθήνας και αναμένει απάντηση για το αν και πότε θα γίνει αυτή.

Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η συνάντηση με τους δημάρχους της Αθήνας να γίνει ακόμα και εντός του Φεβρουαρίου.

Συνεχίζονται οι καθημερινές οχλήσεις

Όπως αναφέρει ακόμα, περίπου 35.000 οικογένειες παλιννοστούντων πήραν δάνειο με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών συνεχίζει να έχει μεγάλες οφειλές, αφού ελάχιστοι κατάφεραν να αποπληρώσουν μέρος ή ολόκληρο το ποσό.

Παράλληλα, σημειώνει ότι δικηγορικά γραφεία και funds εξακολουθούν να προχωρούν σε πολλαπλές καθημερινά οχλήσεις προς τους δανειολήπτες παλιννοστούντες.

«Συνεχίζουν κάθε μέρα να μας ενοχλούν και να μας απειλούν, είτε τηλεφωνικά είτε με ηλεκτρονικά μέσα είτε ακόμα και με αποστολή διαταγών πληρωμής, ότι θα πάρουν τα σπίτια μας και θα μείνουμε στο δρόμο. Σε κάποιους παίρνουν τηλέφωνο ακόμα και έξι φορές την ημέρα. Πολλές είναι οι οικογένειες παλιννοστούντων που βρίσκονται σε απόγνωση», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΠ.

Θετικός ο πρωθυπουργός

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι θετικός για την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες παλιννοστούντες. Όπως λέει, αντιπροσωπεία της ΠΟΣΕΠ βρέθηκε και μίλησε για λίγο μαζί του πριν από λίγες εβδομάδες στην Αλεξανδρούπολη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού στην ακριτική πόλη.

«Ο πρωθυπουργός μας είπε ότι γνωρίζει πώς έχει η κατάσταση και μας υποσχέθηκε ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα πριν από τις εκλογές. Είπε ακόμα ότι μπορεί να δοθεί λύση ίσως και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου», λέει ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Συλ. Τυρνάβου-Βοτανοχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι του Τυρνάβου γλέντησαν στον Άγιο Νικόλαο

16/06/2025 - 11:24μμ
Στιγμιότυπο από τη «στέψη» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γκουντινάκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένας ποντιακός γάμος από τα παλιά στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

16/06/2025 - 2:18μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων που διοργάνωσε η Δωδεκάπολις στη Στουτγκάρδη (φωτ.: Facebook / OSEPE)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η ΟΣΕΠΕ απαντά: Διαστρεβλώθηκε η δήλωση της Αναστασίας Ντικ, καμία συγγνώμη από τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

16/06/2025 - 11:15πμ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το παραθέρισμα στα Κοτύωρα – Το θέρετρο που διάλεγαν Έλληνες, Αρμένιοι και Τούρκοι

16/06/2025 - 10:16πμ
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)
ΠΟΝΤΟΣ

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

15/06/2025 - 9:16μμ
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Νταχάου στο θερινό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο σύλλογος Bürgertreff-Ost (φωτ.: Facebook / Angeliki Koune)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Ποντιακός ήχος και βήματα σε φεστιβάλ στην πόλη Νταχάου

15/06/2025 - 4:09μμ
Στιγμιότυπο από την 5η πατινάδα στον Σταυρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Βιβή Κουρτίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η 5η πατινάδα ξεσήκωσε τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, με 11 συλλόγους και πολλή… φασαρία

15/06/2025 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος της «Τερψιθέας» (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλα τα βλέμματα στο χορευτικό τμήμα της «Τερψιθέας»

14/06/2025 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά (πηγή: ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά – Δείτε το live

14/06/2025 - 8:10μμ
(Φωτ.: facebook / ΠΜΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» Παλαγίας ταξίδεψε τον Πόντο στη Σαμοθράκη

14/06/2025 - 12:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Συλ. Τυρνάβου-Βοτανοχωρίου)

Οι Πόντιοι του Τυρνάβου γλέντησαν στον Άγιο Νικόλαο

22 λεπτά πριν
Ο χάρτης που δημοσίευσε η Τουρκία (φωτ: Turkiye MSP Platform)

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Τουρκίας «κόβει» το Αιγαίο στα δύο

56 λεπτά πριν
Εικόνα από την Τεχεράνη, σήμερα, μετά από ισραηλινό χτύπημα (φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση – Τα χτυπήματα σε Τεχεράνη και Χάιφα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

2 ώρες πριν
Μέλη και φίλοι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης γύρω από την τούρτα των 49ων  γενεθλίων (φωτ.: NeosKosmos/Κώστας Ντεβές)

Σχεδόν πενηντάρισε η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης – Αδιάκοπος ο αγώνας για την προβολή του ποντιακού ελληνισμού

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Δύσκολη πρόκριση του Τσιτσιπά στους «16» του Χάλε

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign