pontosnews.gr
Τετάρτη, 1/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Άγιον Όρος παραχώρησε εκτάσεις για τους πρόσφυγες της καθ’ ημάς Ανατολής – Απαλλοτριώθηκαν αλλά ποτέ δεν έφθασαν στα χέρια τους

Ούτε και η Αθωνική Πολιτεία αποζημιώνεται ανάλογα, σύμφωνα με τον μοναχό Νικόδημο Αγιοπαυλίτη. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

9/11/2022 - 4:30πμ
Ντοκουμέντο από την επετειακή έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες» που παρουσιάζουν στη Ροτόντα το ΥΠΠΟΑ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Ντοκουμέντο από την επετειακή έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες» που παρουσιάζουν στη Ροτόντα το ΥΠΠΟΑ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συνολικά 108 μετόχια έκτασης περίπου 1.600.000 στρεμμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και πολλά ακίνητα, σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στη Χαλκιδική, τις Σέρρες, τη Θάσο και τη Λήμνο, δόθηκαν από μονές του Αγίου Όρους για την εγκατάσταση προσφύγων από την καθ’ ημάς Ανατολή.

Από αυτά, τα 1.200.000 στρέμματα αποτελούσαν αγροτικὴ και καλλιεργήσιμη γη, τα 200.000 στρέμματα ήταν δάση και βοσκοτόπια, και άλλα 200.000 στρέμματα αποτελούνταν από ελαιόδενδρα, μορεόδενδρα, αμπελώνες, σημαντικά οικήματα, βουστάσια, ποιμνιοστάσια, υδρόμυλους, ελαιοπιεστήρια και άλλες εγκαταστάσεις.

Αυτό ανέφερε ο μοναχός Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, κατά την εισήγησή του στο συμπόσιο «Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή – Η Συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην υποδοχή και αποκατάσταση των προσφύγων» της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Όπως είπε ο μοναχός της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου της Αθωνικής Πολιτείας, ήταν πολύ μεγάλη η ανάγκη της παραχώρησης εκτάσεων για την εξεύρεση στέγης για τους πρόσφυγες.

Κατά την Ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν τριπλάσιοι οι Έλληνες από τον Πόντο, την Ιωνία και εν γένει τη Μικρά Ασία που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους τόπους των προγόνων τους, σε σύγκριση με τους Οθωμανούς που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Μάλιστα, τα ακίνητα που άφηναν οι Τούρκοι δεν έφταναν για να στεγάσουν ούτε τους μισούς Έλληνες πρόσφυγες από την καθ’ ημάς Ανατολή.

«Η Αγιώνυμος Πολιτεία του Άθωνος συνέδραμε γενναίως εις την μεγάλην ανάγκην του έθνους, ήτις προέκυψε εκ της ανταλλαγής των πληθυσμών και της ελεύσεως υπερτριπλασίων ψυχών, εξ όσων Οθωμανών ανεχώρησαν εκ της πατρίδος ημών», σημείωσε κατά την ομιλία του ο Αγιορείτης μοναχός.

Ο μοναχός Νικόδημος Αγιοπαυλίτης (φωτ.: YouTube/doxologia.ro)

Δεκαετή ενοικίαση προέβλεπε η συμφωνία

Έτσι, δόθηκαν από την Αθωνική Πολιτεία τα εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων κτήματα για την εγκατάσταση των προσφύγων, με τη συμφωνία να προβλέπει δεκαετή ενοικίασή τους από την Πολιτεία, με το νόμο 5377/1932.

Ο ίδιος νόμος προέβλεπε ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να καταβάλει κάθε χρόνο στις μονές ένα οικονομικό αντιστάθμισμα.

Ωστόσο, κατά το μοναχό Νικόδημο Αγιοπαυλίτη, προτού εκπνεύσει η ημερομηνία της δεκαετούς ενοικίασης κι επειδή οι εγκατασταθέντες πρόσφυγες ζητούσαν τίτλους κυριότητος, η Πολιτεία προσπάθησε ανεπιτυχώς να παρατείνει για μία ακόμα δεκαετία την ενοικίαση των αγιορειτικών μετοχίων. Αφού δεν κατάφερε να παρατείνει τη συμφωνία το ελληνικό κράτος, πρότεινε να γίνει ανταλλαγή των παραχωρηθέντων στους πρόσφυγες μετοχίων με αστικά ακίνητα ή να αποζημιωθούν τα μοναστήρια με σταθερό κατ’ έτος χρηματικό ποσό, το οποίο θα ήταν ίσο με την αξία παραγωγής των καλλιεργήσιμων κτημάτων των μετοχίων των ιερών μονών.

«Βεβαίως, η Πολιτεία δεν εκτίμησε, όσο θα έπρεπε, την προσφοράν ταύτην του Αγίου Όρους. Διότι, ενώ επετεύχθη διά του νόμου 5377/1932 η συμφωνία του τρόπου παραχωρήσεως των Αγιορειτικών κτημάτων και η υποχρέωσις του κράτους διά την καταβολὴν κατ‘ έτος του οικονομικού αντισταθμίσματος, τούτο ήλλαξεν όψιν και χαρακτηρισμόν και όνομα δια του νόμου 324/1947, ότε ονομάσθη εις τον νόμον αυτόν “χαριστικὴ οικονομική βοήθεια του κράτους προς τας ιεράς μονάς του Αγίου Όρους”, εν αντιθέσει με την επιτευχθείσαν συμφωνίαν του έτους 1932», ανέφερε ο Αγιορείτης μοναχός.

Χάρτης με τις περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, έως το 1926 (πηγή: commons.wikimedia.org / Renee Hirschon)

Πολύχρονες προσπάθειες των μοναχών για αλλαγή του νόμου

Κατά τον ίδιο, τότε ξεκίνησε από την Αθωνική Πολιτεία μεγάλη προσπάθεια και αγώνας για την απάλειψη «του άκρως προσβλητικού επιθέτου χαριστική». Όμως η πολιτική κατάσταση και ιδίως την περίοδο της χούντας δυσκόλεψε την προσπάθεια των Αγιορειτών. Μάλιστα, το 1972 η χούντα παντελώς στέρησε από τα μοναστήρια το δικαίωμά τους να εισπράξουν το οφειλόμενο ποσό. 

Μετά τη Μεταπολίτευση τα πράγματα βελτιώθηκαν και με νέο νόμο, τον 1196/1981, η οικονομική υποχρέωση της Πολιτείας ονομάστηκε οικονομική χορηγία του κράτους για το επιτελούμενο πνευματικό έργο από τις ιερές μονές του Αγίου Όρους. 

Ο πατήρ Νικόδημος δε βλέπει ούτε τον εν λόγω νόμο ως οριστική λύση, διότι το όλο θέμα εναπόκειται στην κρίση των εκάστοτε κυβερνώντων. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, μετά το 2008, η κατ’ έτος μείωση του αντιτίμου προς τις μονές έφθασε έως και στο 60% σε σχέση με το 2008 διδόμενο ποσό. Μάλιστα, αν και βαθμιαία βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση, η κατά 60% μείωση παραμένει σταθερή μέχρι σήμερα.

Κατά τον ίδιο, το ποσό αυτό τα τελευταία χρόνια είναι 1.250.000 ευρώ για το σύνολο των 20 ιερών μονών, δηλαδή περίπου ένα ευρώ το στρέμμα, ενώ η αξία των κτημάτων αυτών σήμερα, ιδίως στη Χαλκιδική και τη Θάσο, είναι ανυπολόγιστη. 

«Και να σημειωθεί ότι τα ανωτέρω στρέμματα, τα υπέρ των προσφύγων απαλλοτριωθέντα, δεν έφθασαν πάντα εις τας χείρας των προσφύγων. Το επίσημον κράτος και κατασκηνώσεις εδημιούργησε εντός των μετοχίων και αγροτικὰς φυλακὰς, και λοιπάς χρήσεις κατὰ βούλησιν», κατέληξε ο μοναχός Νικόδημος Αγιοπαυλίτης.

Το έθνος γέννησε τον Λεωνίδα αλλά και τον Εφιάλτη…

Τέλος, ο μοναχός Νικόδημος Αγιοπαυλίτης με αιχμηρό τρόπο σχολίασε την τοποθέτηση Ελλήνων ιστορικών, οι οποίοι, αναφερόμενοι στις τραγικές στιγμές της Καταστροφής της Σμύρνης και τη σφαγή των Ελλήνων, κάνουν λόγο για συνωστισμό στο λιμάνι της πόλης.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην εισήγησή του, «αυτό το έθνος από την αρχαιότητα έβγαζε αναστήματα, όπως ο Λεωνίδας και παράλληλα εξέτρεφε και τον Εφιάλτη!!! Αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα».

Δείτε τους πίνακες με τα 108 μετόχια, έκτασης περίπου 1.600.000 στρεμμάτων:

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το μνημείο για τις αλησμόνητες πατρίδες στο Γηροκομείο (φωτ.: Δήμος Πατρέων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

100 χρόνια Γηροκομείο Πάτρας – Μνημείο για τους Μικρασιάτες με το βλέμμα στην Παλαιστίνη

30/09/2025 - 11:59μμ
Στιγμιότυπο από τον περσινό αγώνα (φωτ.: facebook/Δήμος Νέας Ιωνίας - Municipality of Nea Ionia)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τρέχοντας «στις γειτονιές των Μικρασιατών προσφύγων» την Κυριακή 5 Οκτωβρίου

29/09/2025 - 8:06μμ
Το Μνημείο Μικρασιατών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας (φωτ.: Facebook / Άγιος Γεώργιος Νέας Μανωλάδος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ηλεία: Μνημείο στη Νέα Μανωλάδα για τους Μικρασιάτες της Ανταλλαγής

29/09/2025 - 1:43μμ
(Πηγή: facebook.com/ profile.php?id/Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια βολά κι έναν καιρό…»: Η μουσικοχορευτική παράσταση για το Κιόστε, στο Τσεσμέ της Μικράς Ασίας

28/09/2025 - 6:08μμ
Η υποδοχή του σκηνώματος του Οσίου Ιωάννη και των προσφύγων στη Χαλκίδα. Τοιχογραφία στο ναό στο Προκόπι Εύβοιας (πηγή: oir.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από την Καππαδοκία στην Εύβοια – Ο «πρόσφυγας» Όσιος Ιωάννης Ρώσος

28/09/2025 - 9:26πμ
(Φωτ.: facebook / ΟΙΟΜΚΩ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φως στην ιστορία του ελληνισμού της Πόλης από τα Σεπτεμβριανά και τις Απελάσεις μέχρι σήμερα, στο διήμερο συνέδριο της ΟΙΟΜΚΩ

25/09/2025 - 9:27μμ
Φωτογραφία της ΠΜΓΣ που συνοδεύει την ανακοίνωση του Φαναρίου (πηγή: facebook / Dimitris Zotos)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μεγάλη του Γένους Σχολή: Μετακομίζει λόγω εργασιών ενίσχυσης της στατικότητας

25/09/2025 - 5:32μμ
(Φωτ.: facebook.com/Ένωση Μικρασιατών Λαμίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιατικές αναμνήσεις ξετύλιξε η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης

25/09/2025 - 11:46πμ
Η Αγνή Νικολαΐδου είναι η διευθύντρια της Αστικής Σχολής Πριγκήπου (φωτ.: facebook.com/SyllogosPrigipianon)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αστική Σχολή Πριγκήπου: Παιδικές φωνές ακούγονται ξανά στο περίφημο σχολείο

25/09/2025 - 9:39πμ
Στο Μνημείο Προσφύγων Μικρασιατικού Ελληνισμού (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής

23/09/2025 - 4:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού διήρκεσε σχεδόν 12 ώρες (φωτ.: EUROKINISSI)

Λάρισα: Νεκρός ο 53χρονος που εγκλωβίστηκε στην αυτοσχέδια σήραγγα

13 λεπτά πριν
Το άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά (Πηγή: facebook.com/nikoskapetanidis1921)

Δήμος Παύλου Μελά: Μνημόσυνο για τους μάρτυρες του Πόντου στη Σταυρούπολη

45 λεπτά πριν
(Φωτ. EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com/Macyvi)

Ο Τρυγομηνάς χιονίζ’ και κρύον νερόν ποτίζ’ – Ο Οκτώβριος στην ποντιακή λαογραφία

2 ώρες πριν
Φθινοπωρινό σκηνικό στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Πρωτομηνιά με τοπικές βροχές και καταιγίδες και φθινοπωρινό «κρύο»

2 ώρες πριν
Το μνημείο για τις αλησμόνητες πατρίδες στο Γηροκομείο (φωτ.: Δήμος Πατρέων)

100 χρόνια Γηροκομείο Πάτρας – Μνημείο για τους Μικρασιάτες με το βλέμμα στην Παλαιστίνη

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign