pontosnews.gr
Σάββατο, 6/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μικρά Ασία 1922: Επιστημονικό συνέδριο για τους πρόσφυγες του 1922 και τις όψεις του Προσφυγικού

Διοργανώνουν ο δήμος Μυτιλήνης και η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών

5/09/2022 - 11:48πμ
Άποψη της Σμύρνης πριν την Καταστροφή (πηγή: mytilene.gr)

Άποψη της Σμύρνης πριν την Καταστροφή (πηγή: mytilene.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Μικρά Ασία του 1922 και οι όψεις του Προσφυγικού ζητήματος θα βρεθούν στο μικροσκόπιο τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου που αρχίζει, σήμερα στις 18:00, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Το συνέδριο με τίτλο «Μικρά Ασία 1922 – Όψεις του προσφυγικού ζητήματος: Μνήμη, Πολιτικές Αποκατάστασης, Πολιτισμική Ιστορία» διοργανώνουν ο δήμος Μυτιλήνης και η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών.

Οι εργασίες αρχίζουν με την κεντρική ομιλία του δρ Ιστορίας Νίκου Ανδριώτη που θα μιλήσει για την άφιξη και το πρώτο διάστημα εγκατάστασης των προσφύγων στη Λέσβο (1922-1923).

Θα ακολουθήσει συζήτηση ενώ η πρώτη μέρα θα κλείσει με την προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ Η Ελευθερία άργησε να έρθει του Γιάννη Σ. Αναγνώστου, με θέμα το χρονικό της κατασκευής και τοποθέτησης του ηρώου/αγάλματος της Ελευθερίας στη Μυτιλήνη (1919-1930).

Πρόγραμμα 6&7 Σεπτεμβρίου

Τρίτη 6/9, στις 09:00

  • Αθανάσιος Καλαμάτας, δρ Θεολογίας ΑΠΘ, Θεολόγος Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης Πανεπιστημίου Αιγαίου «Η “γενιά του ’30” και η Μικρασιατική Καταστροφή»
  • Αριστείδης Καλάργαλης, συγγραφέας, δρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου «Η συμμετοχή των Μικρασιατών δημιουργών στη “Λεσβιακή Άνοιξη”»
  • Σπύρος Μοσχονάς, δρ Ιστορίας της Τέχνης, ΕΚΠΑ, διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο «Κόντογλου – Κανέλλης – Καπάνταης: Tο εικαστικό αποτύπωμα του ’22»
  • Αφροδίτη Κουρία, Ιστορικός Τέχνης, ανεξάρτητη επιμελήτρια και Ελίζα Πολυχρονιάδου, Συντηρήτρια έργων τέχνης και μνημειακών συνόλων, Μουσειολόγος «Σπύρος Παπαλουκάς. Μνήμες από τη Μικρά Ασία σε έργα της «περιόδου της Μυτιλήνης»
  • Μάρα Πούλου, Ιστορικός Τέχνης, Έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας» «Με κοσμοπολίτικη συνείδηση και φιλότεχνο ήθος: Όψεις εικαστικής δραστηριότητας στον προσφυγικό συνοικισμό της Κοκκινιάς»
  • Μαρία Γ. Μόσχου, δρ Ιστορίας της Τέχνης, ΕΚΠΑ «Η προσφυγική παράγκα ως αρχέτυπο του μοντέρνου κατά τον Μεσοπόλεμο»
  • Στρατής Χαραλάμπους, αντιστράτηγος ε.α., Μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών «Τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής και το Κίνημα Χίου και Μυτιλήνης»
  • Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας, Νομική Σχολή ΑΠΘ «Ο ιταλικός παράγοντας στη Μικρασιατική πολιτική του Βενιζέλου (1914- 1920)».
  • Σάββας Κωφόπουλος, γιατρός, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών «H ανταλλαγή των Μουσουλμάνων της Λέσβου το 1923»
  • Παναγιώτης Γρηγορίου, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου «Τα ανταλλάξιμα κτήματα κατά το ελληνικό Δίκαιο»
  • Κλειώ Χατζηδανιήλ, Ιστορικός, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου «Η Κοινωνία των Εθνών, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και το έργο της αποκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων του 1922»
  • Αφροδίτη Πελτέκη, υποψήφια διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου «Ο σχηματισμός και η εξέλιξη της σωματειακής οργάνωσης της πρώτης γενιάς Μικρασιατών προσφύγων στη Λέσβο (1914-1936)».
  • Νίκος Ανδριώτης «Τα προβλήματα στην αποκατάσταση των προσφύγων στη Λέσβο και τη Λήμνο μέσα από την έκθεση του γενικού επιθεωρητή της ΕΑΠ Π. Ευριπαίου τον Νοέμβριο του 1924»
  • Μαρία Τσιτιμάκη, δρ Αρχιτεκτονικής, ΕΜΠ «Στοιχεία για την προσφυγική, αστική και αγροτική, αποκατάσταση στη Λέσβο από το Αρχείο Υπουργείου Υγείας, ΓΑΚ, Κ.Υ.».
  • Δήμητρα Γλεντή, αρχιτέκτων Μηχανικός, Υποψήφια Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου «Στεγάζοντας τους πρόσφυγες. Σχεδιασμός, χωροθέτηση και κατασκευή των προσφυγικών συνοικισμών της Μυτιλήνης».
  • Μαρία Τσιτιμάκη, δρ Αρχιτεκτονικής, και Στρατής Αναγνώστου, δρ Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών «Σίγρι 1912-1922: Όψεις κοινωνικού και αγροτικού μετασχηματισμού».

Τετάρτη 7/9, στις 09:00

  • Στρατής Μπαλάσκας, δημοσιογράφος, συγγραφέας «Η οργάνωση της Κοινότητας των Ρωμιών της Περγάμου από την περίοδο του Καραοσμάνογλου (1820) μέχρι το 1922»
  • Θανάσης Χρήστου, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου «Η γονιμοποίηση του ανατολικού στοχασμού από τη δυτική σκέψη στον ιδεολογικό ορίζοντα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης και ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950)»
  • Αγγελική Ράλλη, ομότιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ευρώπης «Ελληνική γλώσσα και γλωσσική ποικιλία στη Μικρά Ασία των αρχών του 20ού αιώνα»
  • Δημήτριος Μπούμπας, δρ του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πρόεδρος της Εταιρείας Αιολικών Μελετών «Η Μικρασιατική Καταστροφή ως καθοριστικός παράγοντας εξελίξεων στον τομέα της εκπαίδευσης και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο της Λέσβου» με προβολή της ταινίας Μικτόν Δημοτικόν Σχολείον Μυτιλήνης. Το Σχολείο της Μικρασιατικής προσφυγιάς αναζητά την καταγωγή του.

-Στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Μυτιλήνης (νυν Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου) από τον Αθανάσιο Καλαμάτα.

-Θα ακολουθήσει η β’ συνεδρία της τρίτης ημέρας με τις εισηγήσεις:

  • Θάλεια Κυριακοπούλου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και Μαρία Παπαγεωργίου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου «Αποτυπώματα προσφυγικής μνήμης στους αρχαιολογικούς χώρους της Λέσβου»
  • Μάκης Αξιώτης, γιατρός, δρ του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Στρατής Αξιώτης, αρχιτέκτονας «Παράπλευρα τεκταινόμενα της Μικρασιατικής τραγωδίας. Καταστροφές επιγραφών στις οθωμανικές κρήνες της Μυτιλήνης και των περιχώρων της»
  • Ιωάννα Κατσαργύρη, φιλόλογος, δρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «Αφηγήσεις από τους Μικρασιάτες ιδιοκτήτες των χαμάμ της Μυτιλήνης»
  • Στρατής Αναγνώστου, δρ Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών «”Φιλούσαν το χώμα που πατούσαμε”. Ανέκδοτες επιστολές του Μηθυμναίου λοχία Άγγελου Σωτηριάδη από το Μικρασιατικό μέτωπο»
  • Χρήστος Χατζηλίας, φιλόλογος, δρ του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου «”Αχ, βαχ, Κεμέρ, Αϊβαλί / Η δικιά μου πατρίδα είναι η Μυτιλήνη…”. Μικρασιάτες πρόσφυγες στο Σκαλοχώρι, Σκαλοχωρίτες μουσουλμάνοι στο Αϊβαλί».
  • Δημήτρης Παπαχρυσός, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» «Το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 στη Σκάλα Λουτρών: Ιστορικό ίδρυσης, δραστηριότητες και προοπτικές»

–Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου με συζήτηση και σύνοψη των εργασιών του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έλληνες στο Τσανάκκαλε (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Β', εφ. «Καθημερινή»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

1922 – Μαρτυρία Κυριάκου Κουκουλήθρα: Οι άλλοι που ήταν εξορία γύρισαν αποδεκατισμένοι· πέθαναν πολλοί εκεί

5/09/2025 - 10:22μμ
Ο όχλος λεηλατεί κατάστημα στο Πέρα (φωτ.: αρχείο Fahri Çoker / Εκδόσεις Ιδρύματος Ιστορίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Σε εκδήλωση για τα Σεπτεμβριανά ο Οικουμενικός Πατριάρχης

5/09/2025 - 9:13μμ
Μικρασιάτες πρόσφυγες σε πλοίο που τους έφερε στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Κατίνας Γεωργιάδου: Λίγο ψωμί μάς έδιναν μόνο. Νερό δεν υπήρχε. Μας δίνανε θάλασσα και πίναμε

2/09/2025 - 9:55μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΠΣΕ: Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

1/09/2025 - 10:10μμ
Το εσωτερικό του Μεγάρου της Εστίας Νέας Σμύρνης (φωτ.:  Εστία Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μικρασία χαίρε!» από την Εστία Νέας Σμύρνης – 8ος κύκλος επετειακών εκδηλώσεων

30/08/2025 - 2:26μμ
Σινασίτισσες με την τοπική καππαδοκική φορεσιά σε φωτογραφία του 1924 (πηγή: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στην Τελμησσό Καππαδοκίας – Αυστηρή νηστεία, απαγορεύσεις, συμβολισμοί

29/08/2025 - 9:08πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Ναυτικό Μουσείο Καβάλας (φωτ.: Δήμος Καβάλας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Ενθυμήματα Καβαλιωτών της προσφυγιάς» – Οι απόγονοι αφηγούνται

26/08/2025 - 10:23μμ
Στολισμένη η ιερή εικόνα από την Αφησιά της Μικρασίας (φωτ.: Θάνος Χατζηγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα Εννιάμερα της Παναγίας με την Αφησιώτισσα Παναγία Ελεούσα

23/08/2025 - 8:36πμ
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο καππαδοκικού χορού από παλαιότερο Γαβούστημα (φωτ.: facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γαβούστημα 2025: Ανοίγει αυλαία απόψε το 25ο πανελλήνιο αντάμωμα των Καππαδοκών – Στο πόδι η Ανάβυσσος για τη μεγάλη γιορτή

22/08/2025 - 4:28μμ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού: Άνοιξαν οι εγγραφές για τα μαθήματα της περιόδου 2025-2026

22/08/2025 - 1:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου)

Το φθινόπωρο με τα… λόγια της ποντιακής διαλέκτου

34 δευτερόλεπτα πριν
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο του υπουργείου Υγείας. Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Άδωνις Γεωργιάδης: Από 1η Οκτωβρίου θα κλείνουμε ραντεβού στα νοσοκομεία σε 2 ημέρες

26 λεπτά πριν
Ποντιακοί χοροί στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων της ΔΕΘ (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

100 χρόνια Απόλλων Καλαμαριάς στη ΔΕΘ – Χορός και μουσική πλημμύρισαν το περίπτερο!

1 ώρα πριν

Οι «Ακρίτες» Ασπροπύργου τιμούν τον Στάθη Νικολαΐδη για τα 50 χρόνια προσφοράς του στην ποντιακή μουσική

2 ώρες πριν

Βέλο Κορινθίας: «Από τις φλόγες στο Βέλο» – Διήμερες επετειακές εκδηλώσεις Μικρασιατικής Μνήμης

2 ώρες πριν
Ο άτυχος ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης

Αυστραλία: Ο ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης έχασε τη ζωή του από επίθεση καρχαρία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign