pontosnews.gr
Κυριακή, 14/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βίβιαν Λι: Η εύθραυστη και καταραμένη ζωή μιας μεγάλης σταρ

Ήρθε στη ζωή στις 5 Νοεμβρίου 1913 και πέθανε μόλις 54 χρόνια μετά. Για τη σπουδαία ηθοποιό γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

5/11/2022 - 12:59μμ
(Φωτ.: Facebook / Iconic figures)

(Φωτ.: Facebook / Iconic figures)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αν και Βρετανίδα –γεννημένη στην Ινδία– κέρδισε 2 Όσκαρ υποδυόμενη Αμερικανίδες: Τη Σκάρλετ Ο’ Χάρα στο Όσα παίρνει ο άνεμος και την Μπλανς Ντιμπουά στο Λεωφορείο ο πόθος.

Και όπως αποδείχθηκε, ξέχωρα από τις σπουδαίες ερμηνείες, όταν τις ενσάρκωνε βρισκόταν σε παρόμοια ψυχοσύνθεση. Την περίοδο της Σκάρλετ ήταν η νεαρή πρωταγωνίστρια που έβλεπε με αισιοδοξία το μέλλον, αν και στο παρόν υπήρχαν θέματα. Όταν υποδύθηκε την Μπλανς, η κατάσταση της ψυχικής κυρίως υγείας της είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια της. Και η ίδια είχε αρχίσει σιγά-σιγά την κατάδυση της.

Αυτή είναι η Βίβιαν Λι, η οποία ήρθε στη ζωή στις 5 Νοεμβρίου 1913.

Μια πυρκαγιά που έφερε τον έρωτα

Και όμως, η καριέρα της μπορούσε να μην είχε ξεκινήσει καν. Αιτία θα ήταν ο πρώτος της σύζυγος, ο δικηγόρος Χέρμπερτ Λι Χόφμαν. Παντρεύτηκαν όταν εκείνη φοιτούσε στη Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου του Λονδίνου.

Το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη, τη Σούζαν Φάρινγκτον, και… that’ s all. Ο κατά πολύ μεγαλύτερος σύζυγος ήθελε να σταματήσει, εκείνη καταπιεζόταν, αλλά είχε αρχίσει να έχει τις πρώτες της επιτυχίες.

Η Βίβιαν Λι σε παιδική ηλικία (φωτ.: Facebook / Seyhun Ağar)

Το 1937 στα γυρίσματα του φιλμ Φλόγες πάνω από την Αγγλία γνωρίστηκαν με τον Λόρενς Ολίβιε. Και προέκυψε κεραυνοβόλος μεν, προβληματικός δε έρωτας, αφού και οι δύο όχι μόνο ήταν παντρεμένοι αλλά οι συζυγοί τους αρνιούνταν πεισματικά να δώσουν διαζύγιο.

Έτσι ξεκίνησε η περίοδος του παράνομου έρωτα, οι πρώτες επιτυχίες, αλλά και τα πρώτα σημάδια για την ψυχική της υγεία.

Συγκεκριμένα ο Ολίβιε της έδωσε το ρόλο της Οφηλίας στο ανέβασμα του Άμλετ στο Old Vic Theatre, αν και πολλοί τον είχαν κατηγορήσει για εκείνη την επιλογή. Το βράδυ της πρεμιέρας, λίγο πριν εμφανιστεί στη σκηνή, χωρίς προφανή λόγο άρχισε να φωνάζει στον Ολίβιε και έπειτα έμεινε σιωπηλή κοιτάζοντας αόριστα το χώρο. Ωστόσο, έπαιξε στην παράσταση χωρίς κανένα πρόβλημα.

Την επόμενη μέρα είχε ξεχάσει εντελώς το περιστατικό. Ήταν η πρώτη φορά που ο Βρετανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός γινόταν μάρτυρας τέτοιας συμπεριφοράς.

Ένας μεγάλος, αλλά καταραμένος έρωτας (φωτ.: Facebook / Blanco y Negro)

Το λαμπερό 1939

Ο Λόρενς Ολίβιε προσπαθούσε για καιρό να περάσει στις ΗΠΑ μέσω του κινηματογράφου. Και η χρυσή ευκαιρία εμφανίστηκε το 1939, όταν του  προσφέρθηκε ο ρόλος του Χίθκλιφ στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Έμιλι Μπροντέ Ανεμοδαρμένα ύψη.

Μάλιστα ο σκηνοθέτης της ταινίας, Γουίλιαμ Γουάιλερ, έδωσε στη Βίβιαν Λι τον δευτερεύοντα ρόλο της Ισαβέλλας. Εκείνη όμως απέρριψε την πρόταση, καθώς προτιμούσε να είναι πρωταγωνίστρια στη θέση της Μερλ Όμπερον.

Η άρνηση αυτή αποδείχθηκε… σωτήρια, καθώς της προέκυψε ρόλος ζωής και αιώνιας καθιέρωσης. Αυτός στο Όσα παίρνει ο άνεμος.

Μάλιστα η ίδια είχε προβλέψει ότι θα ενσάρκωνε τη Σκάρλετ Ο’ Χάρα. Με δήλωσή της στην αγγλική εφημερίδα The Observer εξέπληξε τους πάντες λέγοντας:

«Εγώ θα ενσαρκώσω τη Σκάρλετ Ο’ Χάρα. Ο Λόρενς δεν πρόκειται να υποδυθεί τον Ρετ Μπάτλερ, αλλά εγώ θα ενσαρκώσω τη Σκάρλετ. Περιμένετε και θα δείτε».

Αν και η Βίβιαν Λι ήταν το αουτσάιντερ, κατάφερε να «κερδίσει« καταξιωμένες ηθοποιούς όπως τις Μπέτι Ντέιβις, Τζόαν Μπένετ και Τζιν Αρθουρ, εντυπωσιάζοντας τον σκηνοθέτη Τζορτζ Κιούκορ. Ο τελευταίος αντικαταστάθηκε από τον Βίκτορ Φλέμινγκ με τον οποίο η πρωταγωνίστρια είχε συνεχείς διενέξεις. Και δεν ήταν η μόνη.

Το Όσκαρ που κέρδισε, η τεράστια επιτυχία του φιλμ, και τα «στόματα» που έκλεισαν ενώ πριν εξέφραζαν απορία τι γυρεύει αυτή η Αγγλίδα στο Χόλιγουντ, έκαναν όλο το σκληρό παρασκήνιο να ξεχαστεί. Η δεκαετία του ’40 ξεκινούσε με τη Λι να είναι βραβευμένη και επιτέλους παντρεμένη με τον Ολίβιε.

Ο δρόμος για το λεωφορείο

Η άρνηση του Χίτσκοκ να παίξει η Λι στις Υποψίες δίπλα στον σύζυγο της, δύο κινηματογραφικές αποτυχίες και μια αποβολή κλόνισαν ακόμα περισσότερο την υγεία της.

Μετά την αποβολή επιτέθηκε στον Ολίβιε μέχρι που έπεσε στο πάτωμα, σπαράζοντας με λυγμούς.

Αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά εκρήξεων που προκαλούνταν από τη διπολική διαταραχή. Τα συμπτώματα ήταν οι κρίσεις υπερκινητικότητας που ακολουθούνταν από μια περίοδο κατάθλιψης και εκρηκτικής συμπεριφοράς. Μετά τα επεισόδια η ηθοποιός δεν είχε καμία ανάμνηση της συμπεριφοράς της.

Επιπλέον, διαγνώστηκε με φυματίωση, ενώ σε μια κοινή περιοδεία του ζευγαριού στη Νέα Ζηλανδία έφτασαν στο σημείο να ανταλλάσσουν χαστούκια.

Τον Οκτώβριο του 1949 υποδύθηκε την Μπλανς Ντιμπουά στο λονδρέζικο ανέβασμα του Λεωφορείον ο πόθος. Σε αντίθεση με το Μπροντγουέι, οι Βρετανοί κριτικοί δεν το αγκάλιασαν με θέρμη. Μάλιστα βρήκαν τη Λι πολύ καλοαναθρεμμένη για το ρόλο και το έργο δεύτερο.

Παρ’ όλα αυτά είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία, και έτσι οι κινηματογραφικοί παραγωγοί την προτίμησαν για την κινηματογραφική μεταφορά, αντί για την Τζέσικα Τάντι που είχε ερμηνεύσει το ρόλο στο Μπροντγουέι.

Από την άλλη, και ο σκηνοθέτης του φιλμ Ελία Καζάν δεν ήθελε τη Λι – η κατάσταση στα πλατό ήταν έκρυθμη. Τελικά η Μπλανς έφερε τη δικαίωση και το δεύτερο Όσκαρ.

Στα άκρα

Και αν η πρώτη δεκαετία με τον Ολίβιε είχε την τρέλα του μεγάλου έρωτα, τα επόμενα 10 χρόνια ήταν σχεδόν τραγικά.

Σύμφωνα με τη βιογραφία της Βίβιαν Λι με τίτλο Σκοτεινό Αστέρι, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Άλαν Στράχαν είχε περιγράψει: «Ήταν φάσεις που ένιωθε έντονα μόνη και απελπισμένη, και άλλες που την καταλάμβανε μια υστερία με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί γυμνή στους δρόμους, να ξεχειλίζει από μια απίστευτη οργή».

Το 1953 μπήκε στη ζωή της ο ηθοποιός Πιτερ Φιντς με τον οποίο προέκυψε σχέση εν γνώσει του συζύγου της. Μαζί έμειναν δύο χρόνια, ώσπου τα ανεβοκαταβέσματα στον ψυχισμό και την καριέρα της Λι έφεραν το χωρισμό.

Το 1955 συνεργάστηκε ξανά με τον Ολίβιε στον Κοιμωμένο πρίγκιπα. Ύστερα από καιρό οι κριτικές ήταν θετικές. Το 1956 απέβαλε ξανά και άρχισαν εκ νέου τα προβλήματα στην ήδη κλονισμένη σχέση με τον σύζυγό της.

Τελικά το 1960 πήραν και επισήμως διαζύγιο. Η ψυχική και η σωματική της υγεία παρουσίαζαν μεταπτώσεις, όχι όμως και η σχέση της με το κοινό. Στη δεκαετία του ’60 που αλλάζαν όλα, η Λι δεν ξεχάστηκε. Μάλιστα το 1963 κέρδισε το Bραβείο Tόνι για το μιούζικαλ Τόβαριτς.

Στο θεατρικό Τόβαριτς (φωτ.: Facebook / Vivien Leigh)

Τα ξημερώματα της 8ης Ιουλίου 1967 άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 54 ετών από υποτροπή της φυματίωσης. Είχε σηκωθεί και είχε προσπαθήσει να περπατήσει μέχρι το μπάνιο· κατέρρευσε, καθώς οι πνεύμονες της ήταν γεμάτοι υγρό.

Άδοξο τέλος για μια ντίβα, έστω και αν εκείνη θεωρούσε εαυτόν ηθοποιό και μόνο ηθοποιό.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/ Ρετρό Ελληνικού ποδοσφαίρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Μητσιμπόνας: Το καμάρι της Λάρισας που έγραψε ιστορία στα γήπεδα αλλά έφυγε στα 35 του

13/09/2025 - 12:23μμ
Συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα από τους πραξικοπηματίες, 12 Σεπτεμβρίου 1980 (φωτ.: Αρχείο Anadolu)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

12 Σεπτεμβρίου 1980: Το στρατιωτικό πραξικόπημα που απομάκρυνε την Τουρκία από το κεμαλικό μοντέλο

12/09/2025 - 2:50μμ
Δέκα μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις έτσι έμοιαζε από τη θάλασσα το «Σημείο μηδέν» (φωτ.: EPA / Anja Niedringhaus)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

11η Σεπτεμβρίου 2001 – Τα 102 λεπτά του απόλυτου τρόμου που άλλαξαν τον κόσμο

11/09/2025 - 9:45πμ
(Φωτ.: instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η Αδαμαντία που έγινε Γκιζέλα Ντάλι και έγραψε τη δική της ιστορία

10/09/2025 - 5:12μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: To blues της ζωής ενός αληθινού ροκ δημιουργού

9/09/2025 - 1:50μμ
Ο Τζαβαλάς Καρούσος ως Γιαρλ Σκούλε στους «Μνηστήρες του θρόνου», 1945 (φωτ.: Λ. Φραντζής / πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζαβαλάς Καρούσος, o σπουδαίος ηθοποιός με τη μυθιστορηματική ζωή – Η φοβερή οικογένεια, η πορεία και η Αριστερά

8/09/2025 - 2:38μμ
Οι καταστροφές στο εσωτερικό του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου από το πογκρόμ του 1955 (πηγή: Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως / the-hellenic-mosaic.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σεπτεμβριανά 1955-2025: Μαρτυρίες και σπάνιες φωτογραφίες με αφορμή την 70ή θλιβερή επέτειο – Οι εκκλησίες στο στόχαστρο

6/09/2025 - 10:38πμ
Ίσως η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία, σίγουρα η πιο γνωστή: Μέλος του «Μαύρου Σεπτέμβρη» στο μπαλκόνι του καταλύματος της ισραηλινής αποστολής στους Ολυμπιακούς του 1972 (πηγή: Wikipedia / φωτ.: AP)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου 1972: Η σφαγή του Μονάχου

5/09/2025 - 11:15πμ
Η Έλλη Λαμπέτη στο «Κυριακάτικο ξύπνημα» (πηγή: Ψηφιακές Συλλογές Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Έλλη Λαμπέτη: Η μυθιστορηματική ζωή μιας μεγάλης αρτίστας

3/09/2025 - 12:29μμ
Θρήνος πάνω στους τάφους δύο δίδυμων10χρονων παιδιών (φωτ.: EPA / Sergei Chirikov. Επεξ. εικ.: ΧΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μπεσλάν, 3 Σεπτεμβρίου 2004: Η ομηρία, η τραγωδία, οι 334 νεκροί και ο Πόντιος ήρωας Γιάννης Κανίδης

3/09/2025 - 10:59πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αρχαιολόγος και καθηγητής Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν (φωτ.: Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών)

Ομογένεια: Αξίζει να ερευνούμε την ιστορική ακρίβεια στα ομηρικά έπη;

36 λεπτά πριν
(Φωτ. ΤΕΡΝΑ)

Την άνοιξη του 2026 θα ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Ε65 – Σύνδεση Αθήνας με Δυτική Μακεδονία και Εγνατία Οδό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Chrisa Vasiliadou)

Με εγγραφές και χορούς αρχίζει η χρονιά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος»

2 ώρες πριν
Πόντιοι πρόσφυγες στην Κέρκυρα τον Ιανουάριο του 1923 (φωτ.: Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)

Μικρασιατική Καταστροφή: Ο παππούς μου μέχρι το ΄84 που πέθανε, έβαζε αγγελία στον Ερυθρό Σταυρό για να ψάξει να βρει τον δίδυμο αδερφό του

2 ώρες πριν
Απελπισμένοι Έλληνες προσπαθούν να διαφύγουν από την καταστροφή της Σμύρνης

ΠΟΕ για τη Μικρασιατική Καταστροφή: Άσβεστη η ιστορική μνήμη

3 ώρες πριν
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Η πόλη που μαρτύρησε»: Το συγκλονιστικό ποίημα του George Horton για την αγαπημένη του Σμύρνη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign