pontosnews.gr
Παρασκευή, 27/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

3ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών: Από την Καλαμαριά στη Μικρασία με τραγούδια και χορούς

Εντυπωσιακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

3/07/2022 - 6:24μμ
Εικόνα από το 3ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών στην Καλαμαριά

Εικόνα από το 3ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών στην Καλαμαριά

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μικρασιάτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας αντάμωσαν χθες στην προσφυγομάνα Καλαμαριά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης Μια θάλασσα μνήμες… και γινήκαμε όλοι ένα, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, και έφεραν αρώματα από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Εβδομήντα σύλλογοι, σε άριστη συνεργασία με το δήμο, την οργανωτική ομάδα του επετειακού προγράμματος εκδηλώσεων «Καλαμαριά 1922-2022», την ΟΠΣΕ και τους τοπικούς συλλόγους που ανέλαβαν τη διοργάνωση του 3ου Πανελλήνιου Ανταμώματος, κατάφεραν να εντυπωσιάσουν όσους έδωσαν το παρών στην εκδήλωση.

Μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης η «Αγία Παρασκευή», τον Προοδευτικό Σύλλογο Αρετσούς & Δέρκων, το Σύλλογο Κουριωτών Δήμου Καλαμαριάς «Ο Ταξιάρχης» και το Σύλλογο Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», οι συμμετέχοντες έκαναν αλλά και πρόσφεραν στο κοινό ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο.

Όσο για τους 1.400 χορευτές από ολόκληρη τη χώρα που έδωσαν το παρών στο 3ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών, εκείνοι απέδειξαν ότι «ο χρόνος δεν έφερε τη λήθη για τις αλησμόνητες πατρίδες».

Η έναρξη του Ανταμώματος έγινε στις 10:30 στην πλαζ Αρετσούς, με την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Αμέσως μετά έγινε η παράδοση λαβάρου και της εικόνας του Ανταμώματος από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο στον δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλλη.

Ο Θανάσης Βασιλόπουλος παραδίδει τα λάβαρα στον Γιάννη Δαρδαμανέλλη

Οι παρευρισκόμενοι άφησαν ένα λευκό τριαντάφυλλο στη θάλασσα, στη μνήμη των Μικρασιατών που δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από την τραγωδία και να ζήσουν στη νέα τους πατρίδα.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για το απόγευμα στις 19:00, όπου οι χορευτές των μικρασιατικών συλλόγων κρατώντας λάβαρα πήραν μέρος στην «πατινάδα». Χόρεψαν στον πεζόδρομο και την πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού για να καταλήξουν όλοι μαζί στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, όπου ακούστηκαν μικρασιατικά τραγούδια και παρουσίασαν μικρασιατικούς χορούς.

«Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή και μέσα σ’ αυτόν τον αιώνα ζήσανε φτώχεια, πολέμους, κακουχίες. Όμως το βλέμμα τους ήταν πάντα στραμμένο ψηλά, όσο χαμηλά κι αν τους έριχναν οι δοκιμασίες», επισήμανε σε ομιλία του ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, για τους πρόσφυγες της Μικρασίας.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς μιλά στο 3ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών

«Δούλεψαν σκληρά, πάλεψαν, έκλαψαν, όμως δεν εγκατέλειψαν ποτέ το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Και τα κατάφεραν. Μετατρέψανε την Καλαμαριά από λασπότοπο σε μια σύγχρονη πόλη που γνωρίζει διαρκώς την ανάπτυξη. Γι’ αυτό κι εμείς με τη σειρά μας, εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Να προκόψει ο τόπος μας. Με τον τρόπο αυτόν τους τιμούμε και δικαιώνουμε τη μνήμη τους», πρόσθεσε.

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ούτε ποιοι είμαστε, ούτε τι πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας. Οι επόμενες γενιές πρέπει να μάθουν τη λαμπρή ιστορία και να γίνουν συμμέτοχοι του σπουδαίου αυτού πολιτισμού μας», τόνισε.

Στις εκδηλώσεις εκτός των Μικρασιατών έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος και Χρήστος Γιαννούλης, οι αντιδήμαρχοι, η γ.γ. του Δήμου Καλαμαριάς, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: enosismyrneon.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Σμύρνη και το 1821: Από την Κυριακή Ναύτη, πρώτη γυναίκα της Φιλικής Εταιρείας, στο λάβαρο της Αγίας Λαύρας και τη Νέα Σμύρνη που δεν χτίστηκε

25/03/2026 - 9:16μμ
Εκπρόσωποι συλλόγων στο μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Θρακών, από Βούλγαρους και Νεότουρκους. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μαύρο Πάσχα» των Θρακών: Συγκίνηση στην Κομοτηνή για τα θύματα της Γενοκτονίας

23/03/2026 - 9:35πμ
Τη βαλίτσα την έφεραν μαζί τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στην Κίσσαμο. Δωρεά της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου στο Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης στα Χανιά (φωτ.: flashnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθητές απ’ όλη όλη την Κρήτη για τον μικρασιατικό ελληνισμό – Διαγωνισμός δημιουργικής γραφής

20/03/2026 - 6:59μμ
1964: Επίσημη παράδοση του κτηρίου μετά από επτά χρόνια, με πολλές ατέλειες (πηγή: Βιβλιοθήκη Εστίας Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα ορφανά της Μικρασιατικής Καταστροφής που βρήκαν νέα ζωή στην Καλαμάτα

20/03/2026 - 9:32πμ
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο φως άγνωστες πτυχές του ρόλου της Σμύρνης στην Επανάσταση του 1821

18/03/2026 - 3:16μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Μικρά Ασία - Πόντος: Ενθυμήματα» (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθήτριες κρατούν ζωντανή τη μνήμη Μικρασίας και Πόντου – Βραβεύσεις στον πανελλήνιο διαγωνισμό

18/03/2026 - 9:12πμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: YouTube)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με μαθητές από την Ελλάδα η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Φανάρι

15/03/2026 - 9:25μμ
Πάσχα στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας, 1927
(φωτ. ΥΠΠΟΑ / Συλλογή Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ιωνία Βόλου: Η προσφυγική ενορία γιορτάζει τον πρώτο ναό των Μικρασιατών – 100 χρόνια

13/03/2026 - 6:37μμ
Έργα από την έκθεση «Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών», που φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών»: Έκθεση ζωγραφικής στη Μυτιλήνη, από μια Τουρκάλα

12/03/2026 - 6:52μμ
Η Ελένη Κυραμαργιού ήταν καλεσμένη στον κύκλο ανοιχτών μαθημάτων «Η Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα» του Δήμου Ζωγράφου και των ΑΣΚΙ. Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Δήμος Ζωγράφου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πώς άλλαξαν την Αθήνα οι πρόσφυγες της Μικρασίας – Διάλεξη στο Δήμο Ζωγράφου για τη μεγάλη εγκατάσταση μετά το 1922

12/03/2026 - 5:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/worldpontianfolk)

Παγκόσμιος Ποντιακός Λαογραφικός Οργανισμός: Μια διεθνής πρωτοβουλία για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου και της Ανατολίας

26 λεπτά πριν
Το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Δίκη οπαδών του ΠΑΟΚ: Νέα αναβολή στην υπόθεση προπηλακισμού δημοσιογράφων στην Τούμπα

1 ώρα πριν
Κούτες και ένας εκτυπωτής μεταφέρονται έξω από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών της Τσαπάκουα αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κατέθεσε στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής σχετικά με την υπόθεση του Τζέφρι Έπστιν (φωτ.:  EPA/OLGA FEDOROVA)

Υπόθεση Έπστιν: Θύματα κατέθεσαν αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης και της Google για την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους

1 ώρα πριν
(Φωτ.: gastronomos.gr / Θεοδόσης Γεωργιάδης)

Νηστίσιμα φασουλομπιφτέκια αλάδωτα, με λαχανικά και μυρωδιές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ArmenianBlueCrossGreece)

Bazaar αγάπης από τον Αρμενικό Κυανού Σταυρό στην Αθήνα

2 ώρες πριν
(Πηγή: ΥΠΠΟ)

Αναβιώνει ο ιστορικός Μεντρεσές των Αθηνών: Πράσινο φως για την αποκατάσταση και ανάδειξή του σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign