pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το γηραιότερο ψάρι στον κόσμο λέγεται Μαθουσάλα και ζει στο Σαν Φρανσίσκο

Πρόκειται για ένα αυστραλιανό δίπνοο ηλικίας περίπου 90 ετών

31/01/2022 - 7:51μμ
(Φωτ.: AP News)

(Φωτ.: AP News)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

To Μαθουσάλα, ένα ψάρι που του αρέσει να τρώει φρέσκα σύκα και να το τρίβουν στην κοιλιά, θεωρείται το γηραιότερο ψάρι ενυδρείου στον κόσμο.

Το ψάρι είναι ηλικίας περίπου 90 ετών σύμφωνα με τους βιολόγους της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια. Είναι έναν αυστραλιανό δίπνοο μήκους 120 εκατοστών και 18,1 κιλών, που μεταφέρθηκε στο μουσείο του Σαν Φρανσίσκο το 1938 από την Αυστραλία.

Πρόκειται για ένα πρωτόγονο είδος με πνεύμονες και βράγχια, το οποίο θεωρείται εξελικτικός σύνδεσμος μεταξύ ψαριών και αμφιβίων.

Η πρώτη εμφάνιση του ψαριού στα φώτα της δημοσιότητας έγινε στην εφημερίδα San Francisco Chronicle το 1947: «Αυτά τα παράξενα πλάσματα – με τα πράσινα λέπια που μοιάζουν με φρέσκα φύλλα αγκινάρας, είναι γνωστά στους επιστήμονες ως ένας πιθανός «κρίκος» μεταξύ των χερσαίων και των υδρόβιων ζώων».

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο γηραιότερος αυστραλιανός δίπνοος βρισκόταν στο ενυδρείο Shedd στο Σικάγο. Αλλά το ψάρι αυτό, που ονομαζόταν «Παππούς», πέθανε το 2017 σε ηλικία 95 ετών.

Οι φροντιστές του πιστεύουν ότι το ψάρι είναι θηλυκό, αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το φύλο του είδους χωρίς επικίνδυνη αιμοληψία. Η ακαδημία σχεδιάζει να στείλει ένα μικροσκοπικό δείγμα του πτερυγίου του σε ερευνητές στην Αυστραλία, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν το φύλο και να καταλάβουν την ακριβή ηλικία του ψαριού.

Το προσωπικό του ενυδρείου λέει ότι στο ψάρι αρέσει να το χαϊδεύουν και έχει μια «φιλική» προσωπικότητα.

«Λέω στους εθελοντές μου, προσποιηθείτε ότι είναι ένα υποβρύχιο κουτάβι, πολύ φιλικό, αλλά φυσικά αν τρομάξει θα έχει ξαφνικές κρίσεις πανικού. Αλλά ως επί το πλείστον είναι απλά ήρεμο», είπε ο Άλαν Γιαν, βιολόγος της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια.

«Είναι λίγο επιλεκτικό και του αρέσουν τα σύκα μόνο όταν είναι φρέσκα και στην εποχή τους. Δεν θα τα φάει όταν είναι κατεψυγμένα», δήλωσε η Τζάνετ Πιτς, εκπρόσωπος της ακαδημίας.

Τα βιολογικά βατόμουρα, τα σταφύλια και το μαρούλι εναλλάσσονται στην καθημερινή του διατροφή, η οποία περιλαμβάνει επίσης μια ποικιλία από ψάρια, μύδια, γαρίδες και γαιοσκώληκες, δήλωσε ο Τσαρλς Ντελμπέκ, επιμελητής του ενυδρείου Steinhart.

Η ακαδημία έχει άλλους δύο αυστραλιανούς δίπνοους που είναι νεότεροι. Το «Medium» έφτασε στο μουσείο το 1952 και το «Small » το 1990, και τα δύο από τον ποταμό Μέρι, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Ζυγίζουν περίπου 11 κιλά και 15 λίβρες 7 κιλά, αντίστοιχα.

Οι δίπνοοι είναι είδος προς εξαφάνιση και δεν μπορούν πλέον να εξαχθούν από τα αυστραλιανά ύδατα, επομένως οι βιολόγοι της ακαδημίας λένε ότι είναι απίθανο όταν πεθάνει κάποιος από τους τρεις να αντικατασταθεί.

«Του παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα που μπορούμε να προσφέρουμε και ελπίζουμε να ευδοκιμήσει», είπε ο Άλαν Γιαν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

H Huajiang Grand Canyon Bridge (πηγή: Χ / China Xinhua News)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Στην κυκλοφορία η ψηλότερη γέφυρα στον κόσμο – Στα 2 λεπτά από 2 ώρες ο χρόνος ταξιδιού

28/09/2025 - 7:03μμ
Ο πάτερ Κωνσταντίνος Βασιλειάδης στο μαγευτικό τοπίο του Βοΐου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ο καλύτερος διαφημιστής του Βόιου Κοζάνης είναι ένας… παπάς – Viral στους ομογενείς ΗΠΑ και Αυστραλίας τα βίντεό του στο YouTube

30/08/2025 - 1:11μμ
Λίγο πριν από τον εσπερινό, οι φανουρόπιτες έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν θέση μέσα στον ιερό ναό της Αγίας Κυριακής (φωτ.: tiktok/Χριστίνα Περεντίδου)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι φανουρόπιτες που έκαναν τη διαφορά στην Αγία Κυριακή Αλεξανδρούπολης

28/08/2025 - 1:01μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ιαπωνία: Μια λαμπρή πύρινη σφαίρα στον ουρανό έκανε τη νύχτα μέρα και πυροδότησε τη φαντασία των κατοίκων

20/08/2025 - 1:08μμ
Η ταφόπλακα με τη μορφή του ιππότη και ο σκελετός, όπως βρέθηκαν στον τάφο (φωτ.: ArcheoScan – Archaeological and Conservation Laboratory / Sylwia Kurzyńska)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Πολωνία: Ανακαλύφθηκε τάφος ιππότη κάτω από παγωτατζίδικο – Ο «Λάνσελοτ του Γκντανσκ» με την εντυπωσιακή ταφόπλακα

19/08/2025 - 10:24μμ
Πλήθος κόσμου κοντά στην ξύλινη εκκλησία
Kiruna, στη βόρεια Σουηδία. Η εκκλησία μεταφέρεται με ειδικά κατασκευασμένο τρόλεϊ, σε νέα τοποθεσία, πέντε χιλιόμετρα μακριά (φωτ.: EPA/Fredrik Sandberg SWEDEN OUT)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Σουηδία: Η ιστορική ξύλινη εκκλησία της Κιρούνα αλλάζει τοποθεσία!

19/08/2025 - 3:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Σερβία: Μισοτελειωμένο κτήριο έχει μετατραπεί σε βασίλειο πελαργών

10/08/2025 - 2:52μμ
Τα αδέρφια με τη φοβερή ψαριά τους (φωτ.: facebook / Χάρης Μπουντιός)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Κοζάνη: Γουλιανός 2,7 μέτρων έκοβε βόλτες στη λίμνη Πολυφύτου

6/08/2025 - 9:50μμ
(Φωτ.: EPA)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Μάικλ Τζάκσον: Χρυσωρυχείο ακόμα και 16 χρόνια μετά το θάνατό του – Κάλτσα του πουλήθηκε για 6.200 ευρώ!

31/07/2025 - 3:48μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ιταλία: 72χρονος «αναστήθηκε» μισή ώρα αφού είχε διαπιστωθεί ο θάνατός του

22/07/2025 - 8:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: pontosnews.gr / ΧΚ)

ΟΠΣΕ: Στη Νέα Ιωνία Αττικής το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων – Οι τρεις σύλλογοι που το συνδιοργανώνουν

10 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Σωτήρης Τρυψάνης)

Εθελοντική αιμοδοσία από την Ένωση Ποντίων Πιερίας

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: kompass-taufkirchen.de)

Ποντιακή βραδιά από τον «Ακρίτα» του Taufkirchen Vils

1 ώρα πριν
Αστυνομικοί της Σήμανσης ελέγχουν το σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη για στοιχεία (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Έκρηξη στα Ιλίσια: Εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος εντοπίστηκε στο κέντρο διασκέδασης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Ανοίγει τον Νοέμβριο η πλατφόρμα για το πετρέλαιο θέρμανσης – Πού κυμαίνονται οι τιμές, αμετάβλητα τα κριτήρια

2 ώρες πριν
Ο Θεοφύλακτος Θεοφυλάκτου (αριστερά) και ο Γεώργιος Κανδηλάπτης-Κάνις (δεξιά), με ό,τι απέμεινε από το καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Γουμερά  (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Το Λύκειο της Παναγίας Γουμερά στη Χαλδία του Πόντου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign