pontosnews.gr
Τετάρτη, 27/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έκτορας Βασίλη: Το παιδί που τιμούν κάθε χρόνο στην Αυστραλία

Αν και έφυγε γρήγορα, κατάφερε να αφήσει ιστορία

5/01/2022 - 2:27μμ
(Φωτ.: SBSΕλληνικά)

(Φωτ.: SBSΕλληνικά)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έκτορας Βασίλη: Ένα παιδί που πέθανε την ημέρα της γιορτής του και έγινε θρύλος της Αυστραλίας. Τι συνέβη, όμως, στο άτυχο, αυτό, αγόρι;

Ο Έκτορας Βασίλη ήταν παιδί Κύπριων μεταναστών της Αυστραλίας και έζησε πριν από περίπου έναν αιώνα. Η οικογενειά του διατηρούσε ένα κατάστημα στην πόλη της Βρισβάνης, όπου και έμεναν.

Ο ιδιος, ο Έκτορας υποστήριζε ένθερμα τους Αυστραλούς στρατιώτες που είχαν καταταγεί στην 1η Αυστραλιανή Αυτοκρατορική Δύναμη. Τόσο μάλιστα, που τα χρήματα από το χαρτζιλίκι του, δεν τα ξόδευε για τον εαυτό του, αλλά αγόραζε δώρα για τους τραυματισμένους στρατιώτες που επέστρεφαν στην Αυστραλία. Τους έπαιρνε λουλούδια, σκοκολάτες, τσιγάρα και ό,τι άλλο μπορούσε με τα λίγα χρηματά του, που έβγαζε πουλώντας εφημερίδες. Στις παρελάσεις που γίνονταν, όταν επέστρεφαν από το μέτωπο, ήταν πάντα παρόν.

Η τραγωδία

Ο Έκτορας και η οικογένειά του έμεναν κοντά στη γέφυρα Βικτώρια, η οποία μάλιστα χτίστηκε και γκρεμίστηκε τρείς φορές. Σε παραπλήσιο με τη γέφυρα δρόμο, βρισκόταν ο Έκτορας στην παρέλαση της 9ης Ιουνίου του 1918.

Καθώς τους έδινε τα πράγματα, που είχε αγοράσει για αυτούς, ένα αυτοκίνητο γεμάτο στρατιώτες έστριψε απότομα για να αποφύγει ένα άλλο όχημα με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον 11χρονο Έκτορα. Ο οδηγός δεν μπόρεσε να τον δει, καθώς στη θέση του συνοδηγού βρισκόταν ένας στρατιώτης που κρατούσε μια μεγάλη αγκαλιά λουλούδια.

Ο μικρός Έκτορας έπεσε με δύναμη στο δρόμο και χτύπησε το κεφάλι του στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα να πεθάνει από κατάγματα.

Ο θρύλος

Στο κομμάτι της παλιάς γέφυρας της Βρισβάνης, που διασώζεται δίπλα στην καινούρια γέφυρα στη νότια πλευρά του ποταμού βρίσκεται η ιστορία του 11χρονου αγοριού.

Η πόλη τότε συγκλονίστηκε από την τραγωδία και γρήγορα τοποθέτησε την προτομή του 11χρονου Έκτορα μαζί με μιά πλακέτα στην πύλη της γέφυρας, λίγα μέτρα μακρία από το σημείο του ατυχήματος.

Η πλακέτα γράφει: «Στις φλέβες του έτρεχε το ηρωικό αίμα της Ελλάδας και στο παιδικό του στήθος χτυπούσε μια αντρίκια καρδιά».

Η επιγραφή στο μνημείο που βρίσκεται στη γέφυρα ξεκινά με το «άπασα δε χθων ανδρί γενναίω πατρίς» (για τον γενναίο άντρα κάθε γη είναι πατρίδα).

Εκεί, κάθε χρόνο καταθέτουν στεφάνια στην εθνική ημέρα μνήμης της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, στις 25 Απριλίου. Και από εκεί ξεκινούν οι εορτασμοί μνήμης και τιμής. Η Βρισβάνη τιμά πρώτα την μνήμη του μικρού Έκτορα με κατάθεση στεφάνου και μετά γίνονται οι καταθέσεις και στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Πηγή: SBSΕλληνικά, Dina Gerolymnoy

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μια Ποντιοπούλα και μια Κρητικοπούλα. συνδέονται με βαθιά φιλία και χόρεψαν μαζί στο φεστιβάλ του Northcote (φωτ.: The Greek Herald / Μαίρη Συνανίδη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Η κοινότητα του Northcote γιόρτασε ενωμένη το ελληνικό φεστιβάλ – Ξεχωριστή η συμμετοχή του Πόντου

26/08/2025 - 9:47πμ
Ποντιάκια της ομογένειας στον  ιερό ναό της Παναγίας Σουμελά στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κατάνυξη και γλέντι στο πανηγύρι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης για τον Δεκαπενταύγουστο

25/08/2025 - 9:06μμ
Ο νέος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Γιώργος Σκέμπερης ανάβει κερί στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Η ομογένεια υποδέχθηκε τον νέο γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ

25/08/2025 - 10:46πμ
Πλήθος ομογενών παρακολούθησε τη θεία λειτουργία (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Θεία λειτουργία για την επέτειο των 1.700 ετών από την σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νικαίας

24/08/2025 - 11:00μμ
Το Ελληνικό Κέντρο της Μελβούρνης, με κόκκινο χρώμα, σε παλιότερη επετειακή εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (φωτ.: Χ/The Greek Centre)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επτά χρόνια… φαγούρα για το Γραφείο του ΕΟΤ στη Μελβούρνη – «Απλά δεν σέβονται τη διασπορά»

24/08/2025 - 8:40μμ
Ποντιακή λύρα, αγγείο, ακορντεόν και μπουζούκι παίζουν Έλληνες που έφτασαν στα τέλη Δεκεμβρίου 1954 στην Αυστραλία, στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών Greta, στη Νέα Νότια Ουαλία. Οι μουσικοί, από αριστερά προς τα δεξιά, είναι οι Ανδρέας Κρουμπλίδης (Κιλκίς), Εμμανουήλ Λαγός (Κατερίνη), Θεόκλητος Αταλασίδης (Κιλκίς), Στέργιος Μήτκας (Κιλκίς), Νικόλαος Καλλιφατίδης (Καστοριά) (φωτ.: Εθνικά Αρχεία της Αυστραλίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δημογραφική ανάλυση των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία μέσα από τις… νεκρολογίες

24/08/2025 - 8:33πμ
Συγκίνηση, αγάπη, μια ζωή ολόκληρη σε μια αγκαλιά (φωτ.: neoskosmos.com / Μαρία Καμπύλη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Απόγονοι προσφύγων από τη Σμύρνη, ζουν μαζί 70 χρόνια από ήπειρο σε ήπειρο

23/08/2025 - 3:24μμ
Κατάμεστος ο ιερός ναός της Παναγίας Σουμελά στη Μελβούρνη της Αυστραλίας (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γιόρτασε η Παναγία Σουμελά στη Μελβούρνη – Το μήνυμα της αιώνιας ζωής

22/08/2025 - 9:25μμ
Μέλη του «Ποντοξενιτέα» συνοδεύουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην Ποντιακή Εστία (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Νίκος Βασίλας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Δεκαπενταύγουστος με λιτανεία και ποντιακό γλέντι από τον «Ποντοξενιτέα»

21/08/2025 - 4:40μμ
Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος κρατά την εικόνα του Αγίου Ανδρέα (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επέστρεψε στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας η εικόνα του Αγίου Ανδρέα μετά τη δικαστική διαμάχη – Προσκύνημα στις 24 Αυγούστου

21/08/2025 - 1:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από παλαιότερη αναπαράσταση στη Νέα Κρήνη (φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)

103 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Εικόνες ξεριζωμού στην Καλαμαριά του σήμερα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ANGEL-ROS-DIE / commons.wikimedia.org)

Ασπέργιλλος: Τι είναι, και πόσο επικίνδυνη είναι η ασπεργίλλωση; – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

4 ώρες πριν

Καλλιτεχνικός-Χορευτικός Όμιλος Πύρριχος: Αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών και διαλέκτου

4 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Ναυτικό Μουσείο Καβάλας (φωτ.: Δήμος Καβάλας)

«Ενθυμήματα Καβαλιωτών της προσφυγιάς» – Οι απόγονοι αφηγούνται

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Υπάλληλος του Δήμου Παλλήνης συνελήφθη για τέσσερις εμπρησμούς – Έβαζε φωτιά σε ξερά χόρτα ή πετούσε φλεγόμενα αντικείμενα

5 ώρες πριν
Από την Πυρκαγιά στην Παιανία, κοντά στην Αττική Οδό (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κάντζα: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων – Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign