pontosnews.gr
Τετάρτη, 11/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κραυγή αγωνίας από την Κομοτηνή: Στο δρόμο 1.400 οικογένειες Ποντίων από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ

Η αγανάκτηση σε ολόκληρη την πόλη ξεχειλίζει, αφού οι οικογένειες των παλιννοστούντων αισθάνονται προδομένες από την Πολιτεία

24/09/2021 - 4:15μμ
(Φωτ.: ethnos.gr / Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: ethnos.gr / Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τους κάλεσε η πατρίδα –οι επίσημοι φορείς της Πολιτείας– υποσχόμενη ότι θα τους παράσχει στέγη και θα τους βοηθήσει να βρουν δουλειά. Χωρίς δεύτερη σκέψη οι παλιννοστούντες άφησαν τα σπίτια και τις δουλειές τους, ολόκληρη τη ζωή τους και τις αναμνήσεις τους στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ήρθαν στη μητέρα-Ελλάδα, κυρίως ορμώμενοι από την απέραντη αγάπη τους γι’ αυτήν.

Στην πλειοψηφία τους δέχθηκαν με χαρά να εγκατασταθούν στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και να ενισχύσουν δημογραφικά το χριστιανικό της στοιχείο.

Περίπου τρεις δεκαετίες μετά η ίδια ελληνική Πολιτεία είναι αυτή που τους αντιμετωπίζει ως παρίες.

Ξεχνώντας τις υποσχέσεις της, στην ουσία τους πετάει έξω από τα σπίτια τους, αφού η ανεργία και η οικονομική κρίση ανάγκασε τους παλιννοστούντες, κυρίως από το 2011-2012 και μετά, να μην είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων που έλαβαν. Στεγαστικά δάνεια που τους χορηγήθηκαν μέσω ειδικών προγραμμάτων και με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο.

Σε ολόκληρη τη χώρα –και κυρίως στους νομούς της Θράκης– δεκάδες χιλιάδες οικογένειες παλιννοστούντων παίρνουν καθημερινά το τελευταίο διάστημα ειδοποιητήρια από τράπεζες, τα οποία τους καλούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλιώς θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ουσιαστικά, με τα ειδοποιητήρια τούς βγάζουν στο δρόμο, αφού τους ζητούνται μέσα σε πολύ λίγες μέρες να καταβάλουν 15.000, 17.000, ακόμα και 20.000 ευρώ. Ποσά που είναι αδύνατο να βρεθούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ακόμα και από σχετικά οικονομικά εύρωστες οικογένειες, πόσο μάλλον από ανθρώπους μεροκαματιάρηδες που χτυπιούνται αλύπητα από τη φτώχεια.

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, οι παλιννοστούντες αναγνωρίζουν το χρέος τους. Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με αξιοπρέπεια, δεν ζητούν να τους χαριστούν οι οφειλές, παρά μονάχα να γίνουν ρυθμίσεις, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τις αποπληρώσουν.

Ταμίλα Ελευθεριάδου (φωτ.: ethnos.gr / Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Απευθυνόμαστε στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση, σε όλα τα κόμματα, σε όλους τους πολιτικούς που δεν αδιαφορούν για την τύχη των παλιννοστούντων. Τους καλούμε να συνεργαστούν εποικοδομητικά, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος. Αυτοί οι άνθρωποι άφησαν τις περιουσίες τους, κατόπιν πρόσκλησης της πατρίδας και εγκαταστάθηκαν σε ευαίσθητες περιοχές, τις οποίες δυνάμωσαν δημογραφικά. Τώρα τους λένε να φύγουν από τα σπίτια τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να τους χαριστούν τα χρέη. Ρύθμιση ζητάνε, για να μπορούν να τα πληρώσουν», λέει στο ethnos.gr η Ταμίλα Ελευθεριάδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Παλιννοστούντων «Δύναμη Ενότητας».

Κομοτηνή: Περισσότερες από 1.400 οικογένειες βγαίνουν στο δρόμο

Περισσότερες από 1.400 οικογένειες στην Κομοτηνή βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο από μέρα σε μέρα να πεταχθούν στο δρόμο, με τα ειδοποιητήρια από τις τράπεζες να διαδέχονται το ένα το άλλο. Πάνω από τις μισές διαμένουν στον οικισμό της Νέας Μοσυνούπολης, τον γνωστό και ως Εκτενεπόλ.

Μια περιοχή που με μεράκι οι παλιννοστούντες άλλαξαν τη φυσιογνωμία της, φυτεύοντας δέντρα και κατασκευάζοντας όμορφα σπιτάκια για να στεγάσουν τα όνειρά τους.

Πλέον η αγανάκτηση σε ολόκληρη την πόλη ξεχειλίζει, αφού οι οικογένειες αισθάνονται προδομένες από την Πολιτεία. Κρατώντας ελληνικές σημαίες στο χέρι, με πανό και με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες, βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αναλγησία με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι.

«Ήρθε το χαρτί από το δικαστήριο και μου λένε μέσα σε λίγες μέρες να δώσω 17.000 ευρώ, αλλιώς θα μου κατάσχουν το σπίτι. Πρόκειται για τη μοναδική κατοικία μου. Πώς να πληρώσω το δάνειο όταν δεν έχω χρήματα ούτε για να βάλω τζάμια στα παράθυρα και ζω από το συσσίτιο; Έστειλαν από την ελληνική πρεσβεία στη Ρωσία γράμματα σε όλους μας και μας έλεγαν “ελάτε για δουλειά στην Ελλάδα. Και σπίτι θα σας δώσουμε και δουλειά θα έχετε”. Αλλά τελικά μας κορόιδεψαν», λέει αγανακτισμένη η Μαρία Παναηλίδου.

(Φωτ.: ethnos.gr / Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Μας είπαν, ελάτε Πόντιοι στη Θράκη και θα σας δώσουμε σπίτια και δουλειά. Δούλευα σε κλωστήρια, αλλά εδώ και δέκα χρόνια είμαι άνεργη. Θέλω αλλά δεν μπορώ να πληρώσω το δάνειο», αναφέρει από την πλευρά της η Σοφία Λοϊζίδου, ενώ ο Τζόνης Μαγδαλίδης, κάνει λόγο για τράπεζες που απειλούν συνέχεια με ειδοποιητήρια για τα χρέη: «Ακόμα και αυτήν τη στιγμή έρχονται σωρηδόν τα ειδοποιητήρια. Είμαστε όλοι έντιμοι άνθρωποι και οικογενειάρχες. Δεν πληρώνουμε τα δάνεια, όχι επειδή δε θέλουμε, αλλά διότι δεν έχουμε δουλειά».

Η επόμενη ημέρα φαντάζει πολύ δύσκολη για τους ακρίτες παλιννοστούντες στην Κομοτηνή αν δεν ενσκύψει η Πολιτεία για να δώσει λύση στο οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Τα βουρκωμένα μάτια του ηλικιωμένου, ο οποίος στο ένα χέρι κρατούσε την ελληνική σημαία και στο άλλο το μπαστούνι του, αντικατοπτρίζουν την απόγνωση που νιώθει μέσα στην ψυχή του, αλλά και τα συναισθήματα των υπολοίπων ομογενών. Όπως σημειώνουν ωστόσο στο ethnos.gr, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, για να κάνουν συμμέτοχη στο πρόβλημά τους ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

  • Αναδημοσίευση από το ethnos.gr / Ρωμανός Κοντογιαννίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»: Μουχαπέτ’ με άρωμα παράδοσης

11/02/2026 - 3:14μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί, ή πλέον Ελευθέριος Παρχαρίδης με φωτογραφία των Πόντιων προγόνων του (φωτ.: anixneuseis.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ελλάδα απελαύνει για δεύτερη φορά τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

11/02/2026 - 12:19πμ
(Φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών τίμησε τις ρίζες της – Η εντυπωσιακή εκδήλωση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

10/02/2026 - 8:45μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας και Περιχώρων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας και Περιχώρων: Ο ηθοποιός Γιώργος Ματαράγκας έκοψε τη βασιλόπιτα και ευχήθηκε μία δημιουργική χρονιά

10/02/2026 - 8:34πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σε καθαρόαιμο ποντιακό γλέντι εξελίχθηκε ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

9/02/2026 - 11:00μμ
Ο Στάθης Ευσταθιάδης συναντά τον Βησσαρίωνα στη Νυρεμβέρη
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

50 χρόνια Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών, «Μνήμη Στάθη Ευσταθιάδη»

9/02/2026 - 10:32μμ
Δημητριάδης Οδυσσέας  - Cover Image
ΠΟΝΤΟΣ

Αφιέρωμα στον Πόντιο μαέστρο Οδυσσέα Δημητριάδη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

9/02/2026 - 10:04μμ
(Εικ.: facebook / Τεμέτερον - Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον» τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

9/02/2026 - 8:40μμ
Πεθερά και νύφε στο κελάρι, διά χειρός Χρήστου Δημάρχου
ΠΟΝΤΟΣ

«Σ’ ωβά και σην παστουρμάν απάν πάει»: Μαζί με την ελληνική γλώσσα τιμάμε και την ποντιακή διάλεκτο, με ένα ανέκδοτο από το 1938

9/02/2026 - 4:57μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερο μνημόσυνο στον ανδριάντα του Ευκλείδη Κουρτίδη, του παλικαριού της Σάντας (φωτ.: facebook/Basil Sakellarides)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην «Επτάκωμο Σάντα»

9/02/2026 - 12:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης

Άρση ασυλίας για τον γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, εν μέσω έρευνας για την υπόθεση Έπσταιν

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Lukas Coch)

Στο 2ο γύρο του τουρνουά στο Ρότερνταμ ο Τσιτσιπάς

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)

Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»: Μουχαπέτ’ με άρωμα παράδοσης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Αρχείο/EPA /  Narong Sangnak)

Τρόμος σε σχολείο στη νότια Ταϊλάνδη όταν ένοπλος άνοιξε πυρ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Joel Carrett)

Πήρε φόρα στο Qatar Open και πέρασε στα προημιτελικά η Σάκκαρη

2 ώρες πριν
Στη Ρώμη συνδιοργανώθηκε εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα από την ελληνική πρεσβεία παρά την Αγία Έδρα, την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Pontificio Istituto Orientale (φωτ.: facebook/Pontifical Oriental Institute)

Η Ιταλία τίμησε απ’ άκρη σ’ άκρη την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign