pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κραυγή αγωνίας από την Κομοτηνή: Στο δρόμο 1.400 οικογένειες Ποντίων από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ

Η αγανάκτηση σε ολόκληρη την πόλη ξεχειλίζει, αφού οι οικογένειες των παλιννοστούντων αισθάνονται προδομένες από την Πολιτεία

24/09/2021 - 4:15μμ
(Φωτ.: ethnos.gr / Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: ethnos.gr / Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τους κάλεσε η πατρίδα –οι επίσημοι φορείς της Πολιτείας– υποσχόμενη ότι θα τους παράσχει στέγη και θα τους βοηθήσει να βρουν δουλειά. Χωρίς δεύτερη σκέψη οι παλιννοστούντες άφησαν τα σπίτια και τις δουλειές τους, ολόκληρη τη ζωή τους και τις αναμνήσεις τους στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ήρθαν στη μητέρα-Ελλάδα, κυρίως ορμώμενοι από την απέραντη αγάπη τους γι’ αυτήν.

Στην πλειοψηφία τους δέχθηκαν με χαρά να εγκατασταθούν στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και να ενισχύσουν δημογραφικά το χριστιανικό της στοιχείο.

Περίπου τρεις δεκαετίες μετά η ίδια ελληνική Πολιτεία είναι αυτή που τους αντιμετωπίζει ως παρίες.

Ξεχνώντας τις υποσχέσεις της, στην ουσία τους πετάει έξω από τα σπίτια τους, αφού η ανεργία και η οικονομική κρίση ανάγκασε τους παλιννοστούντες, κυρίως από το 2011-2012 και μετά, να μην είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων που έλαβαν. Στεγαστικά δάνεια που τους χορηγήθηκαν μέσω ειδικών προγραμμάτων και με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο.

Σε ολόκληρη τη χώρα –και κυρίως στους νομούς της Θράκης– δεκάδες χιλιάδες οικογένειες παλιννοστούντων παίρνουν καθημερινά το τελευταίο διάστημα ειδοποιητήρια από τράπεζες, τα οποία τους καλούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλιώς θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ουσιαστικά, με τα ειδοποιητήρια τούς βγάζουν στο δρόμο, αφού τους ζητούνται μέσα σε πολύ λίγες μέρες να καταβάλουν 15.000, 17.000, ακόμα και 20.000 ευρώ. Ποσά που είναι αδύνατο να βρεθούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ακόμα και από σχετικά οικονομικά εύρωστες οικογένειες, πόσο μάλλον από ανθρώπους μεροκαματιάρηδες που χτυπιούνται αλύπητα από τη φτώχεια.

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, οι παλιννοστούντες αναγνωρίζουν το χρέος τους. Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με αξιοπρέπεια, δεν ζητούν να τους χαριστούν οι οφειλές, παρά μονάχα να γίνουν ρυθμίσεις, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τις αποπληρώσουν.

Ταμίλα Ελευθεριάδου (φωτ.: ethnos.gr / Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Απευθυνόμαστε στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση, σε όλα τα κόμματα, σε όλους τους πολιτικούς που δεν αδιαφορούν για την τύχη των παλιννοστούντων. Τους καλούμε να συνεργαστούν εποικοδομητικά, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος. Αυτοί οι άνθρωποι άφησαν τις περιουσίες τους, κατόπιν πρόσκλησης της πατρίδας και εγκαταστάθηκαν σε ευαίσθητες περιοχές, τις οποίες δυνάμωσαν δημογραφικά. Τώρα τους λένε να φύγουν από τα σπίτια τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να τους χαριστούν τα χρέη. Ρύθμιση ζητάνε, για να μπορούν να τα πληρώσουν», λέει στο ethnos.gr η Ταμίλα Ελευθεριάδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Παλιννοστούντων «Δύναμη Ενότητας».

Κομοτηνή: περισσότερες από 1.400 οικογένειες βγαίνουν στο δρόμο

Περισσότερες από 1.400 οικογένειες στην Κομοτηνή βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο από μέρα σε μέρα να πεταχθούν στο δρόμο, με τα ειδοποιητήρια από τις τράπεζες να διαδέχονται το ένα το άλλο. Πάνω από τις μισές διαμένουν στον οικισμό της Νέας Μοσυνούπολης, τον γνωστό και ως ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ.

Μια περιοχή που με μεράκι οι παλιννοστούντες άλλαξαν τη φυσιογνωμία της, φυτεύοντας δέντρα και κατασκευάζοντας όμορφα σπιτάκια για να στεγάσουν τα όνειρά τους.

Πλέον η αγανάκτηση σε ολόκληρη την πόλη ξεχειλίζει, αφού οι οικογένειες αισθάνονται προδομένες από την Πολιτεία. Κρατώντας ελληνικές σημαίες στο χέρι, με πανό και με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες, βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αναλγησία με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι.

«Ήρθε το χαρτί από το δικαστήριο και μου λένε μέσα σε λίγες μέρες να δώσω 17.000 ευρώ, αλλιώς θα μου κατάσχουν το σπίτι. Πρόκειται για τη μοναδική κατοικία μου. Πώς να πληρώσω το δάνειο όταν δεν έχω χρήματα ούτε για να βάλω τζάμια στα παράθυρα και ζω από το συσσίτιο; Έστειλαν από την ελληνική πρεσβεία στη Ρωσία γράμματα σε όλους μας και μας έλεγαν “ελάτε για δουλειά στην Ελλάδα. Και σπίτι θα σας δώσουμε και δουλειά θα έχετε”. Αλλά τελικά μας κορόιδεψαν», λέει αγανακτισμένη η Μαρία Παναηλίδου.

(Φωτ.: ethnos.gr / Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Μας είπαν, ελάτε Πόντιοι στη Θράκη και θα σας δώσουμε σπίτια και δουλειά. Δούλευα σε κλωστήρια, αλλά εδώ και δέκα χρόνια είμαι άνεργη. Θέλω αλλά δεν μπορώ να πληρώσω το δάνειο», αναφέρει από την πλευρά της η Σοφία Λοϊζίδου, ενώ ο Τζόνης Μαγδαλίδης, κάνει λόγο για τράπεζες που απειλούν συνέχεια με ειδοποιητήρια για τα χρέη: «Ακόμα και αυτήν τη στιγμή έρχονται σωρηδόν τα ειδοποιητήρια. Είμαστε όλοι έντιμοι άνθρωποι και οικογενειάρχες. Δεν πληρώνουμε τα δάνεια, όχι επειδή δε θέλουμε, αλλά διότι δεν έχουμε δουλειά».

Η επόμενη ημέρα φαντάζει πολύ δύσκολη για τους ακρίτες παλιννοστούντες στην Κομοτηνή αν δεν ενσκύψει η Πολιτεία για να δώσει λύση στο οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Τα βουρκωμένα μάτια του ηλικιωμένου, ο οποίος στο ένα χέρι κρατούσε την ελληνική σημαία και στο άλλο το μπαστούνι του, αντικατοπτρίζουν την απόγνωση που νιώθει μέσα στην ψυχή του, αλλά και τα συναισθήματα των υπολοίπων ομογενών. Όπως σημειώνουν ωστόσο στο ethnos.gr, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, για να κάνουν συμμέτοχη στο πρόβλημά τους ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

  • Αναδημοσίευση από το ethnos.gr / Ρωμανός Κοντογιαννίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απίστευτο ενδιαφέρον έδειξαν τα παιδιά για όσα τους ενημέρωσε με έξυπνο τρόπο η δυναμική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης - Αγίου Δημητρίου - Παλαιού Φαλήρου «Μαύρη Θάλασσα» (φωτ.: facebook.com/imavrithalassa
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η «Μαύρη Θάλασσα» άνοιξε παράθυρο στον Πόντο για τα παιδιά της Νέας Σμύρνης

12/07/2025 - 12:30μμ
Στο πρόσωπο του μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου είναι ζωγραφισμένη η αγαλλίαση του ανθρώπου που συναντά την πατρίδα του (φωτ.: facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Κιλκισίου Βαρθολομαίος: Τα άγια χώματα του Πόντου μέσα από τα μάτια του

12/07/2025 - 10:01πμ
(Φωτ.: facebook / Σωματείο «Αγ. Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΟΝΤΟΣ

1ο Θερινό Σχολείο για τον Πόντο: Η μεγάλη επιτυχία του, ανοίγει το δρόμο να γίνει θεσμός

11/07/2025 - 8:11μμ
Το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Τρίχας πάνω από τον Πυξίτη, ή αλλιώς Δαφνοπόταμο (φωτ.: Facebook / Συλ. Ποντίων Μπαμπαλιού Αξέχαστες Πατρίδες)
ΠΟΝΤΟΣ

Αυτό είναι το γεφύρι της Τρίχας, το χιλιοτραγουδισμένο – Συνδέει τον Πόντο με την… Άρτα

11/07/2025 - 12:12μμ
Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας στο Φεστιβάλ Αντισάρας 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στη… βιτρίνα της Καβάλας, στο Φεστιβάλ Αντισάρας 2025

11/07/2025 - 10:59πμ
Ποντιακό τραπέζι έστρωσε η «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης στο 5ο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας και Πολιτισμού Ελλάδας και Κύπρου (φωτ.: Facebook / Παναγία Σουμελά Κατερίνης - Ποντιακός Σύλλογος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φεστιβάλ γευσιγνωσίας στο Δίον με 15 ποντιακές συνταγές από την «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης

10/07/2025 - 11:49μμ
Η Αγία Μαρίνα στο Θρυλόριο (φωτ.: Facebook /  Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΠΟΝΤΟΣ

«Παρακάθ’ κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο: Μέχρι και της Αγίας Μαρίνας ο ποντιακός πολιτισμός στα καλύτερά του

10/07/2025 - 10:41μμ
(Πηγή: facebook.com/ POLITISTIKOS SILLOGOS AVGHS_Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής/ Katerina Bili)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυνατά και ποντιακά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής Λαγκαδά στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αιδηψού 2025

10/07/2025 - 3:08μμ
Γλέντι στην Κοινώνεσσα Σουρμένων για τον εορτασμό του τουρκικού Συντάγματος. 10 Ιουλίου 1908 (πηγή: Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου / Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Όταν οι Έλληνες γιόρταζαν για τους Νεότουρκους, τους μετέπειτα σφαγείς τους

10/07/2025 - 10:28πμ
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

9/07/2025 - 9:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ένας TikToker με πλούσιο ποινικό μητρώο: Συνελήφθη ξανά ο αστέρας των social media

12 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Simon Lim)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο: Ήττα στην πρεμιέρα για την Εθνική

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Οδηγός λεωφορείου καταδίωξε και παρέσυρε συνάδελφό του μετά από λογομαχία

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή – Ποιες περιοχές απειλούνται

1 ώρα πριν
12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού

12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού

2 ώρες πριν
Το πρώτο φύλλο της ομογενειακής εφημερίδας «Απογευματινή» είχε ημερομηνία 12 Ιουλίου 1925

12 Ιουλίου 1925: Στην Κωνσταντινούπολη κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Απογευματινή»

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign