pontosnews.gr
Κυριακή, 12/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το ψωμί στον Πόντο

2/01/2015 - 10:00πμ
Το ψωμί στον Πόντο - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βασική τροφή στον Πόντο, το ψωμί παρασκευαζόταν από τις αγροτικές οικογένειες αλλά και από αρκετές αστικές. Ελάχιστες οικογένειες προμηθεύονταν το ψωμί τους από τους φούρνους της πόλης.

Ωστόσο το ψωμί δεν ήταν ίδιας ποιότητας, ούτε και είχε ίδια γεύση. Οι εύποροι προτιμούσαν το σταρένιο αλεύρι («καθαρόν αλεύρ’» ή «κοκκένεν αλεύρ’») που έδινε μαύρο ψωμί. Η μεσαία τάξη έβαζε και λίγο καλαμποκίσιο αλεύρι, επιλογή που υποβάθμιζε τη γεύση του ψωμιού, ιδιαιτέρως εάν δεν καταναλωνόταν φρέσκο. Οι φτωχοί αγόραζαν καλαμποκίσιο αλεύρι («λαζουδένον αλεύρ’») ή καλαμποκίσιο φουρνισμένο αλεύρι («φούρνικον αλεύρ’») και έφτιαχναν ένα πολύ εύγευστο ψωμί. Η γεύση του ήταν εξαιρετική όταν ήταν φρέσκο, ενώ η μυρωδιά στη διάρκεια του ψησίματος κάλυπτε όλη τη γειτονιά.

Ζύμωμα
Οι γυναίκες που αναλάμβαναν να φτιάξουν το ψωμί, έβαζαν στο ζύμωτρο (ζούμωτρον) 4-5 κότια αλεύρι και τα κοσκίνιζαν με ψιλό κόσκινο (τσαροκόσκινον). Το ζύμωτρο ήταν μια μονοκόμματη ξύλινη σκάφη που λεγόταν και καρσάν, από το αρχαίο κάρδοπος (σκάφη). Στη συνέχεια πρόσθεταν προζύμι που είχε ετοιμαστεί από το προηγούμενο βράδυ και ζύμωναν καλά τα υλικά. Σκέπαζαν το ζυμάρι και το άφηναν να φουσκώσει. Με τη ζουμωξύστρεν το έκοβαν σε κομμάτια, το έπλαθαν πρόχειρα και το μετέφεραν στο φούρνο.

Ψήσιμο
Γινόταν σε ιδιόκτητους ή σε φούρνους της γειτονιάς που τους διατηρούσαν γυναίκες. Όσες γυναίκες επέλεγαν να ψήσουν μόνες τους το ψωμί για την οικογένεια, πύρωναν αρκετά το σάτζ’ (κοίλη και στρογγυλή λαμαρίνα) που το τοποθετούσαν πάνω στην εμπροστία (πυροστιά). Η κάτω επιφάνεια του σάτζ’ επαλειφόταν με ζυμωμένη στάχτη για να είναι πιο ομαλό το ψήσιμο. Στην πάνω επιφάνεια έβαζαν ομοιόμορφα τη ζεστή στάχτη, με τη βοήθεια ενός μεταλλικού στεφανιού που βρισκόταν περιφερειακά.

Αρκετές γυναίκες αντί να κάνουν όλη τη διαδικασία από την αρχή, πήγαιναν το αλεύρι και τα αντίστοιχα ξύλα στη φουρνάρισσα (φουρουντζιάβα) που είχε και βοηθό, και έπαιρναν έτοιμο το ψωμί τους. Εξάλλου υπήρχε εμπιστοσύνη στη φουρνάρισσα αλλά και η πεποίθηση ότι ο Θεός θα την τιμωρούσε εάν έκλεβε.

Συνήθως παρασκεύαζαν ψωμί για μια εβδομάδα, οπότε χρειάζονταν ένα ή δύο πατμάνια (περίπου 12 οκάδες).

Η αμοιβή της φουρνάρισσας ήταν αλεύρι ή ψωμί. «Ένα ζεστό ψωμί της φουρουντζιάβας το χουλέν» –γράφει ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Θωμάς Σαββίδης στο βιβλίο του Η διατροφή στον Πόντο– ήταν ένα ικανοποιητικό ψηστικό δικαίωμα. Από ένα κομμάτι ψωμί (χουλέν ψωμίν) δικαιούνταν και όλοι όσοι παρευρίσκονταν στο φούρνο. Γι’ αυτό και συχνά πολλοί, κυρίως φτωχοί, φρόντιζαν να βρίσκονται παρόντες για να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους.

Το νοστιμότερο
Γνωστό για τη νοστιμιά του ήταν το σταρένιο ψωμί από το Τσάμπασι που φούσκωνε πολύ και είχε ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση. Όσοι παραθέριζαν στην περιοχή φρόντιζαν επιστρέφοντας να παίρνουν πολλά «κωλόθια» (ψωμιά) για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. «Η νοστιμιά αυτή πιθανόν να οφειλόταν στην ποικιλία του σιταρίου που καλλιεργούνταν στα υψίπεδα εκείνα του Πόντου. Σε πολλές περιπτώσεις γινόταν ανάμιξη αλεύρων από σιτάρι και σίκαλη, που έκανε ψωμιά σε χρώμα περίπου ώριμου βατόμουρου (“μώρικον ψωμίν”). Αυτό ήτανε νοστιμότερο από το κοινό μαύρο ψωμί, ιδιαίτερα όταν ήταν ακόμα ζεστό» επισημαίνει ο Θ. Σαββίδης.

Στον Πόντο οι γυναίκες χρησιμοποιώντας τα περισσέματα του ψωμιού παρασκεύαζαν ζυμαρικά, αρτοπαρασκευάσματα και άλλα φαγητά όπως ήταν το βραστάρ’, το τσουμούρ’, τα λαβάσια, τα δεμέσια, τα πισία κτλ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιάννης Αραματανίδης με το αγγείο του στο στούνιο ηχογραφήσεων (φωτ.: facebook/Μαρία Παπαδοπούλου)
ΠΟΝΤΟΣ

Σίγησε για πάντα το αγγείο του Πόντιου «πλανητάρχη» Γιάννη Αραματανίδη

12/10/2025 - 5:52μμ
(Φωτ.: facebook / sevasteia.london)
ΠΟΝΤΟΣ

Με κότσαρι και εμπροπίσ’ συστήνεται η «Σεβάστεια» στο Λονδίνο

12/10/2025 - 5:18μμ
Η Αγγέλα Μυγδαλιά υπήρξε ενεργό μέλος του χορευτικού τμήματος της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης (φωτ.: instagram/enwsi_pontiwn_menemenis/ΣΠοΣ Νομού Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Μενεμένης «Ο Εύξεινος Πόντος» θρηνεί για το χαμό της Αγγέλας Μυγδαλιά

12/10/2025 - 3:35μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης καλωσορίζει τους νέους φοιτητές

12/10/2025 - 12:04μμ
(Φωτ.: facebook.com/TemeteronAmmochostou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον»: Κάλεσμα για συμμετοχή στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

12/10/2025 - 9:07πμ
(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Φυλής Τραπεζουντα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα»: Αύριο ο αγιασμός για τη νέα πολιτιστική σεζόν

11/10/2025 - 10:09μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα σεζόν, νέα μαθήματα στον Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»

11/10/2025 - 8:34μμ
(Φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι της Ελασσόνας παρέλασαν στην επέτειο της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό

11/10/2025 - 8:00μμ
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση «Τρέχω για την Κατερίνη» (φωτ.: Ολύμπιο Βήμα)
ΠΟΝΤΟΣ

«Τρέχω για την Κατερίνη», παίρνω μετάλλιο αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

11/10/2025 - 10:45πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Τοπάλ Οσμάν: Θύμα προδοσίας ο Κερασούντιος Ατματζίδης που ήθελε να απαλλάξει τον Πόντο από την «ύαινα»

11/10/2025 - 10:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γιάννης Αραματανίδης με το αγγείο του στο στούνιο ηχογραφήσεων (φωτ.: facebook/Μαρία Παπαδοπούλου)

Σίγησε για πάντα το αγγείο του Πόντιου «πλανητάρχη» Γιάννη Αραματανίδη

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / sevasteia.london)

Με κότσαρι και εμπροπίσ’ συστήνεται η «Σεβάστεια» στο Λονδίνο

1 ώρα πριν
Ψηφοφόροι περιμένουν τη σειρά τους σε εκλογικό κέντρο που έχει στηθεί στο δημοτικό σχολείο «Άγιος Σάββας» στη βόρεια Μιτρόβιτσα (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Ομαλά εξελίσσονται οι δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο – Ποια είναι τα φαβορί

2 ώρες πριν
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη χειροτονία του επισκόπου Σκιάθου Ιωάννη Καραμούζη (φωτ.: Ιερά Σύνοδος/Χρήστος Μπόνης)

Ήπιο ισχαιμικό επεισόδιο υπέστη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

2 ώρες πριν
Η Αγγέλα Μυγδαλιά υπήρξε ενεργό μέλος του χορευτικού τμήματος της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης (φωτ.: instagram/enwsi_pontiwn_menemenis/ΣΠοΣ Νομού Θεσσαλονίκης)

Η Ένωση Ποντίων Μενεμένης «Ο Εύξεινος Πόντος» θρηνεί για το χαμό της Αγγέλας Μυγδαλιά

3 ώρες πριν
Ξενάγηση και ελληνικός χορός στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (φωτ.: facebook/Λύκειον των Ελληνίδων)

Λύκειο Ελληνίδων: Ξεναγήσεις στην Αθήνα και μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών σε ομογενείς χοροδιδασκάλους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign