pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το ψωμί στον Πόντο

2/01/2015 - 10:00πμ
Το ψωμί στον Πόντο - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βασική τροφή στον Πόντο, το ψωμί παρασκευαζόταν από τις αγροτικές οικογένειες αλλά και από αρκετές αστικές. Ελάχιστες οικογένειες προμηθεύονταν το ψωμί τους από τους φούρνους της πόλης.

Ωστόσο το ψωμί δεν ήταν ίδιας ποιότητας, ούτε και είχε ίδια γεύση. Οι εύποροι προτιμούσαν το σταρένιο αλεύρι («καθαρόν αλεύρ’» ή «κοκκένεν αλεύρ’») που έδινε μαύρο ψωμί. Η μεσαία τάξη έβαζε και λίγο καλαμποκίσιο αλεύρι, επιλογή που υποβάθμιζε τη γεύση του ψωμιού, ιδιαιτέρως εάν δεν καταναλωνόταν φρέσκο. Οι φτωχοί αγόραζαν καλαμποκίσιο αλεύρι («λαζουδένον αλεύρ’») ή καλαμποκίσιο φουρνισμένο αλεύρι («φούρνικον αλεύρ’») και έφτιαχναν ένα πολύ εύγευστο ψωμί. Η γεύση του ήταν εξαιρετική όταν ήταν φρέσκο, ενώ η μυρωδιά στη διάρκεια του ψησίματος κάλυπτε όλη τη γειτονιά.

Ζύμωμα
Οι γυναίκες που αναλάμβαναν να φτιάξουν το ψωμί, έβαζαν στο ζύμωτρο (ζούμωτρον) 4-5 κότια αλεύρι και τα κοσκίνιζαν με ψιλό κόσκινο (τσαροκόσκινον). Το ζύμωτρο ήταν μια μονοκόμματη ξύλινη σκάφη που λεγόταν και καρσάν, από το αρχαίο κάρδοπος (σκάφη). Στη συνέχεια πρόσθεταν προζύμι που είχε ετοιμαστεί από το προηγούμενο βράδυ και ζύμωναν καλά τα υλικά. Σκέπαζαν το ζυμάρι και το άφηναν να φουσκώσει. Με τη ζουμωξύστρεν το έκοβαν σε κομμάτια, το έπλαθαν πρόχειρα και το μετέφεραν στο φούρνο.

Ψήσιμο
Γινόταν σε ιδιόκτητους ή σε φούρνους της γειτονιάς που τους διατηρούσαν γυναίκες. Όσες γυναίκες επέλεγαν να ψήσουν μόνες τους το ψωμί για την οικογένεια, πύρωναν αρκετά το σάτζ’ (κοίλη και στρογγυλή λαμαρίνα) που το τοποθετούσαν πάνω στην εμπροστία (πυροστιά). Η κάτω επιφάνεια του σάτζ’ επαλειφόταν με ζυμωμένη στάχτη για να είναι πιο ομαλό το ψήσιμο. Στην πάνω επιφάνεια έβαζαν ομοιόμορφα τη ζεστή στάχτη, με τη βοήθεια ενός μεταλλικού στεφανιού που βρισκόταν περιφερειακά.

Αρκετές γυναίκες αντί να κάνουν όλη τη διαδικασία από την αρχή, πήγαιναν το αλεύρι και τα αντίστοιχα ξύλα στη φουρνάρισσα (φουρουντζιάβα) που είχε και βοηθό, και έπαιρναν έτοιμο το ψωμί τους. Εξάλλου υπήρχε εμπιστοσύνη στη φουρνάρισσα αλλά και η πεποίθηση ότι ο Θεός θα την τιμωρούσε εάν έκλεβε.

Συνήθως παρασκεύαζαν ψωμί για μια εβδομάδα, οπότε χρειάζονταν ένα ή δύο πατμάνια (περίπου 12 οκάδες).

Η αμοιβή της φουρνάρισσας ήταν αλεύρι ή ψωμί. «Ένα ζεστό ψωμί της φουρουντζιάβας το χουλέν» –γράφει ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Θωμάς Σαββίδης στο βιβλίο του Η διατροφή στον Πόντο– ήταν ένα ικανοποιητικό ψηστικό δικαίωμα. Από ένα κομμάτι ψωμί (χουλέν ψωμίν) δικαιούνταν και όλοι όσοι παρευρίσκονταν στο φούρνο. Γι’ αυτό και συχνά πολλοί, κυρίως φτωχοί, φρόντιζαν να βρίσκονται παρόντες για να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους.

Το νοστιμότερο
Γνωστό για τη νοστιμιά του ήταν το σταρένιο ψωμί από το Τσάμπασι που φούσκωνε πολύ και είχε ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση. Όσοι παραθέριζαν στην περιοχή φρόντιζαν επιστρέφοντας να παίρνουν πολλά «κωλόθια» (ψωμιά) για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. «Η νοστιμιά αυτή πιθανόν να οφειλόταν στην ποικιλία του σιταρίου που καλλιεργούνταν στα υψίπεδα εκείνα του Πόντου. Σε πολλές περιπτώσεις γινόταν ανάμιξη αλεύρων από σιτάρι και σίκαλη, που έκανε ψωμιά σε χρώμα περίπου ώριμου βατόμουρου (“μώρικον ψωμίν”). Αυτό ήτανε νοστιμότερο από το κοινό μαύρο ψωμί, ιδιαίτερα όταν ήταν ακόμα ζεστό» επισημαίνει ο Θ. Σαββίδης.

Στον Πόντο οι γυναίκες χρησιμοποιώντας τα περισσέματα του ψωμιού παρασκεύαζαν ζυμαρικά, αρτοπαρασκευάσματα και άλλα φαγητά όπως ήταν το βραστάρ’, το τσουμούρ’, τα λαβάσια, τα δεμέσια, τα πισία κτλ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι μαθητές του Κεχρόκαμπου με το βραβείο και τα αναμνηστικά διπλώματά τους (φωτ.: Δημοτικό Σχολείο Κεχρόκαμπου)
ΠΟΝΤΟΣ

Βραβείο για την προβολή της ποντιακής διαλέκτου στους μικρούς ηθοποιούς του Κεχρόκαμπου

2/06/2025 - 5:33μμ
Στιγμιότυπο από το 6ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νομού Θεσσαλονίκης (φωτ.: facebook.com/katerina.bili)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεσσαλονίκη: Πολύχρωμο και δίνοντας ελπίδα για το μέλλον το 6ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

2/06/2025 - 2:17μμ
Η Άννα Κανετίδου με την ποντιακή της φορεσιά (πηγή: YouTube / 
My Style Rocks Germany)
ΠΟΝΤΟΣ

My Style Rocks με ποντιακή φορεσιά! – Στη γερμανική τηλεόραση

2/06/2025 - 1:15μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οδοιπορικό στα μονοπάτια του Πόντου με τους «Κομνηνούς» της Εύβοιας

2/06/2025 - 11:45πμ
Ο Μίμης Τσελεπίδης το 2016, στην Αγροσυκιά Πέλλας  (φωτ. αρχείου.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μίμης Τσελεπίδης: Πέθανε ένας ποιητής και υμνητής του Πόντου

1/06/2025 - 10:00μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι έφηβοι του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης στη «2η Χορευτική Συνάντηση» του «Θάμυρις»

1/06/2025 - 8:14μμ
Στιγμιότυπο από το 5ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (φωτ.: facebook.com/katerina.bili)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

6ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νομού Θεσσαλονίκης – Δείτε το live

1/06/2025 - 7:02μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γέλιο μέχρι δακρύων με την ποντιακή κωμωδία «Η Σαββατού»

1/06/2025 - 4:40μμ
Η Μονή της Παναγίας Σουμελά από ψηλά (πηγή: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά στον Πόντο από drone

1/06/2025 - 4:13μμ
Στο πάνελ των ομιλητών, από αριστερά ο Κ. Φωτιάδης, ο Πέτρος Πεσκελίδης, ο Αντώνης Παυλίδης, ο Νίκος Λυγερός και ο Βασίλης Ασημακόπουλος (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ζωντανός διάλογος ανάμεσα στη νέα γενιά και τους πρωτοπόρους του ποντιακού αγώνα από τους Πόντιους φοιτητές της Αττικής

1/06/2025 - 2:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Αικατερίνη Παπαδοπούλου σε νεαρή ηλικία (φωτ.: neoskosmos.com)

Ομογένεια: Η ποντιακής καταγωγής Αικατερίνη Παπαδοπούλου έζησε μέχρι τα 101, άλλαξε τρεις πατρίδες, αλλά δεν το χάρηκε

9 λεπτά πριν
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Σε ανταλλαγές κρατουμένων συμφώνησαν Ρωσία και Ουκρανία

56 λεπτά πριν
Οι μαθητές του Κεχρόκαμπου με το βραβείο και τα αναμνηστικά διπλώματά τους (φωτ.: Δημοτικό Σχολείο Κεχρόκαμπου)

Βραβείο για την προβολή της ποντιακής διαλέκτου στους μικρούς ηθοποιούς του Κεχρόκαμπου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης στην άμμο: Χάλκινο μετάλλιο για την Ανδρούτσου στην Κροατία

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη. Στο κέντρο διακρίνεται ο Χακάν Φιντάν (φωτ.: EPA/Murat Gok/Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας)

Με ομιλία Φιντάν η έναρξη του β’ γύρου των συνομιλιών Ουκρανίας και Ρωσίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μ.Π.Σ. Νεοχωρίου)

Το Νεοχώρι Πέλλας ετοιμάζεται για παρακάθ’ και… πεζοπορία

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign