pontosnews.gr
Πέμπτη, 1/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έλληνας της Γερμανίας πάτησε το… Print και «εκτυπώνει» διώροφο κατοικήσιμο σπίτι!

14/10/2020 - 9:01πμ
Έλληνας της Γερμανίας πάτησε το… Print και «εκτυπώνει» διώροφο κατοικήσιμο σπίτι!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένας ανήσυχος κι επίμονος Έλληνας, χωρίς επιστημονικές γνώσεις αλλά με τόλμη, ισχυρή θέληση και δημιουργικό «θράσος», ετοιμάζεται σε λίγες μέρες να παρουσιάσει το πρώτο, όπως λέει, κατοικήσιμο διώροφο σπίτι που τυπώθηκε με 3D εκτυπωτή στην Ευρώπη, ενώ έχει ήδη δρομολογήσει το επόμενο βήμα, που είναι η ενεργειακή αυτονομία του χώρου.

Ο Γιώργος Στάικος, ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας στο Μπέκουμ της Γερμανίας, κατάφερε να συντονίσει μια υπερ-ομάδα, να κάμψει όλες τις αντιστάσεις της γερμανικής κυβέρνησης και να είναι πλέον έτοιμος να πατήσει το «print» ώστε ν’ αρχίσει να τυπώνεται το τρισδιάστατο σχέδιο της πολυτελούς μεζονέτας.

Μόνο που η εντολή εκτύπωσης δεν δίνεται στον κλασικό οικιακό εκτυπωτή, αλλά σ’ ένα τεράστιο μηχάνημα που αντί για μελάνι εκτυπώνει με… μπετόν.

«Ο 3D εκτυπωτής παίρνει τα δεδομένα που του δίνουμε και κάνει το μοντέλο πραγματικότητα στην κλίμακα που του έχει δοθεί. Εκτελεί μια διαδρομή πάνω στο οικόπεδο που θέλουμε να στήσουμε αυτήν τη μεζονέτα, αφήνοντας στο πέρασμά του το ειδικής χρήσης τσιμέντο, ενώ οι κινήσεις του “σέβονται” κάθε λεπτομέρεια του σχεδίου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Στάικος.

Σε κάθε επανάληψη της διαδρομής, το υπό κατασκευή σπίτι υψώνεται κατά δύο πόντους. «Στην αρχή τυπώνονται οι εξωτερικοί και εσωτερικοί τοίχοι, ενώ, ακριβώς όπως στο σχέδιο, μένουν κενά τα σημεία που αργότερα θα καλυφθούν από μονωτικά υλικά ή θα γίνουν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις», εξηγεί.

Τις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμο το πρώτο επίπεδο του σπιτιού, ενώ σε λιγότερο από έναν μήνα θα είναι ολοκληρωμένο στο σύνολό του.

Η υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος, έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στον Έλληνα επιχειρηματία, που «κυνήγησε» ανελέητα το όνειρό του.

Ο 38χρονος Γιώργος Στάικος κατάγεται από τον Βώλακα της Δράμας. Την παιδική του ηλικία την πέρασε ως… μαστοράκος στο πλευρό του παππού του Πασχάλη, που ήταν ξυλουργός. Στα δεκατέσσερά του μετακόμισε στο Μπέκουμ της Γερμανίας, μια μικρή πόλη στο βόρειο τμήμα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, και από τότε εργάζεται στην οικογενειακή τους επιχείρηση, μια κατασκευαστική εταιρεία με αντικείμενο τις ανακαινίσεις, που μετρά σήμερα 27 χρόνια λειτουργίας.

Όλα αυτά τα χρόνια τον έχουν… επισκεφθεί πολλές καινοτόμες ιδέες, που όμως δεν μπόρεσε να υλοποιήσει διότι οι άνθρωποι στις θέσεις-κλειδιά δεν του έδειξαν εμπιστοσύνη, καθώς οι ιδέες του ήταν άσχετες με το γνωστικό και επαγγελματικό του αντικείμενο.

Τη διαφορά έκανε ο απερχόμενος δήμαρχος του Μπέκουμ (σ.σ. έχασε στις πρόσφατες εκλογές και θα εκτίσει τη θητεία του έως τις 31 Οκτωβρίου), στον οποίο απευθύνθηκε ο Γ. Στάικος πριν από δύο χρόνια.

«Ρώτησα αν είχε τη διάθεση να υποστηρίξει τις ιδέες μου, τις οποίες θα υλοποιούσα δωρεάν. Ήταν πολύ θετικός και μου έδωσε άμεσα το πράσινο φως», αναφέρει.

Το όραμά του ήταν μεγαλεπήβολο, και η πρωτοτυπία του έγκειται στο γεγονός ότι το σπίτι που παρουσιάζει είναι και διώροφο και κατοικήσιμο. Όπως λέει, τα εκτυπωμένα σπίτια στην Ευρώπη συνήθως γίνονται στο πλαίσιο επίδειξης, με στόχο να διαφημίσουν την τεχνολογία του μέλλοντος, αλλά και για την απόκτηση εμπειρίας. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μονώροφα, σπάνια έχουν τις σχετικές άδειες για να μπορέσει να διαμείνει κάποιος στο εσωτερικό τους, και ποτέ δεν έχουν δοθεί για διώροφη κατοικία.

«Δημιούργησα την ομάδα που –εκτός από εμένα– αποτελείται από τον κάτοχο του 3D εκτυπωτή, τον αρχιτέκτονα, την εταιρεία των υλικών που χρησιμοποιούμε και τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου όπου γίνεται το έργο», λέει ο Γιώργος Στάικος, παραθέτοντας τη σειρά των γεγονότων: «Κάναμε μια παρουσίαση στο δήμο, στη συνέχεια πήραμε την έγκριση της πολεοδομίας, αλλά το θέμα σκόνταψε στο υπουργείο Υποδομών, καθώς δεν υπήρχε σχετική νομοθεσία που να επιτρέπει αυτό το εγχείρημα. Με υπομονή και πολλή πίεση, σε λιγότερο από έναν χρόνο βγήκαν οι άδειες, εκπονήθηκαν όλες οι απαιτούμενες μελέτες, πιστοποιήθηκαν τα υλικά, και αυτήν την ώρα η μεζονέτα κατασκευάζεται».

Σημειώνεται ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στο συγκεκριμένο έργο προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, ενώ όλα τα υλικά είναι προϊόντα χορηγιών που συνέλεξε ο ίδιος.

Ο επίμονος Δραμινός κατάφερε να αποδείξει τις ικανότητές του, κάτι που του ανοίγει πλέον το δρόμο να προχωρήσει και άλλα μεγαλόπνοα σχέδιά του, όπως οι ενεργειακές πλάκες πεζοδρομίου. «Ο εξωτερικός χώρος του εκτυπωμένου σπιτιού θα περιβάλλεται από πλάκες πεζοδρομίου που στην πραγματικότητα θα είναι φωτοβολταϊκά πάνελ. Την ημέρα θα συλλέγουν φως, τη νύχτα θα φωτίζονται περιμετρικά, το χειμώνα θα θερμαίνονται ώστε να λιώνει το χιόνι που πέφτει πάνω τους, και με την περίσσεια ενέργειας θα μπορεί να φορτίζεται ακόμη και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη», τονίζει ο Γ. Στάικος, που ήδη έχει καταθέσει τον σχετικό φάκελο για κατοχύρωση της συγκεκριμένης πατέντας.

Αυτό που επίσης επιθυμεί, είναι να δημιουργήσει κάτι σπουδαίο και στην χώρα καταγωγής του. «Ευελπιστώ να προωθήσουμε τις πλάκες για πάρα πολλές χρήσεις, ακόμη και στην Ελλάδα, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικά κατασκευής ποδηλατόδρομων, πεζόδρομων, ακόμη και ως βάση φόρτισης για drone».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βαρβάρα Καζαντζίδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα μέλη του «Ποντοξενιτέα» με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Γιώργο Σκεμπέρη (φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Τα «έψαλε» στον Έλληνα πρόξενο ο «Ποντοξενιτέας»

31/12/2025 - 11:30μμ
Νεαρά μέλη της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας τραγουδούν τα ποντιακά κάλαντα (φωτ.: facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας έγινε 67 και το γιόρτασε με χορούς και κάλαντα

30/12/2025 - 10:56πμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Χορευτικός Σύλλογος Neckartenzlingen «Ακρίτας»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πρωτοχρονιάτικο ποντιακό ρεβεγιόν στο Neckartenzlingen

30/12/2025 - 9:14πμ
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Σίδνεϊ σε ένα από τα σπίτια όπου έψαλαν τα κάλαντα (φωτ.: facebook/Sophia Tsipidis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με ποντιακά κάλαντα από την «Παναγία Σουμελά» ήρθαν τα Χριστούγεννα στο Σίδνεϊ

28/12/2025 - 3:15μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας» γέμισε τα σπίτια των μελών της με το φως των Χριστουγέννων

21/12/2025 - 9:13μμ
Η Τζώρτζια και η Σεβάνα Παντελή, δύο Ελληνοαυστραλές αδελφές, μιλούν για τον καθημερινό αγώνα τους με τη χρόνια ασθένειά τους (φωτ: The Greek Herald-The Advertiser)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σεβάνα και Τζώρτζια Παντελή: Οι δυσκολίες δύο Ελληνίδων της ομογένειας στην Αυστραλία με διαβήτη τύπου 1

21/12/2025 - 12:51μμ
Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος της Αυστραλίας στο μνημείο που δημιουργήθηκε για τα θύματα της επίθεσης στο Σίδνεϊ (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο επίσκοπος Κερασούντος Χριστόφορος τίμησαν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σίδνεϊ

21/12/2025 - 11:00πμ
Ο Ντμίτρι Μπίστι, ακαδημαϊκός της Σοβιετικής Ακαδημίας Τεχνών και Λαϊκός Καλλιτέχνης της Ρωσίας, ήταν ένας από τους κορυφαίους εικονογράφους της πρώην ΕΣΣΔ. Ο στενός φίλος και συνάδελφος του Ντούρντι Μπαϊράμοφ, τον ζωγράφισε το 1979. Το έργο έχει τίτλο «Καλλιτέχνης Ντμίτρι Μπίστι» (λάδι σε καμβά)
και βρίσκεται σε μόνιμη συλλογή της Κρατικής Πινακοθήκης Τρετιακόφ στη Μόσχα (πηγή: facebook.com/bbayramov1)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δημήτρης Μπίστη: Ένας σπουδαίος λαϊκός ζωγράφος της Ρωσίας άγνωστος στο ελληνικό κοινό

20/12/2025 - 7:30μμ
(Φωτ.: Facebook Ελληνική ορθόδοξη ενορία και κοινότητα Kongarah)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνορθόδοξη κοινότητα του Kogarah στη Νέα Νότια Ουαλία φωτίζει τα Χριστούγεννα παιδιών και οικογενειών

17/12/2025 - 11:59μμ
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο Μέγαρο της Aegean και της Ναυτεμπορικής, στον Πειραιά (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επιστροφή χωρίς σύνορα: Η νέα γενιά των Ελλήνων της Ρωσίας στην Αθήνα και τον Πειραιά

17/12/2025 - 10:18πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Με χαμηλές θερμοκρασίες η υποδοχή του 2026

22 λεπτά πριν
Η Παναγία Σουμελά σε χαρακτικό του 1880 (πηγή: commons.wikimedia.org. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Πρωτοχρονιάτικο του Πόντου» – Ένα ποίημα του Μιχαήλ Μεταλλείδη από το μακρινό 1961

43 λεπτά πριν
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη, εκ μέρους της ομάδας του Pontos News)

Ευτυχισμένο το 2026: Το Pontos News σας εύχεται υείαν, ευλοΐαν και καλοχρονίαν!

9 ώρες πριν
Τα μέλη του «Ποντοξενιτέα» με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Γιώργο Σκεμπέρη (φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)

Ομογένεια: Τα «έψαλε» στον Έλληνα πρόξενο ο «Ποντοξενιτέας»

9 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex)

Πρωτοχρονιά 2026: Πυροτεχνήματα, παραδόσεις και… παγωμένες βουτιές για το νέο έτος

10 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)

Οι «Μίθριοι» της Καλαμαριάς αποχαιρετούν το 2025 και ετοιμάζονται για τη βασιλόπιτα

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign