pontosnews.gr
Παρασκευή, 2/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέρασε στην ιστορία το 13ο Συναπάντημα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας (βίντεο)

11/03/2020 - 6:30μμ
Πέρασε στην ιστορία το 13ο Συναπάντημα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Από κάθε γωνιά της Αυστραλίας Πόντιοι και μη όλων των ηλικιών έδωσαν δυναμικό παρών στην Αδελαΐδα, στο 13ο Συναπάντημα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, όπου για τρεις ολόκληρες ημέρες, από τις 6 έως τις 8 Μαρτίου, η ποντιακή παράδοση έλαμψε και με το παραπάνω.

Η αυλαία του Συναπαντήματος άνοιξε μ’ ένα δυνατό παρακάθ’

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Μίλτος Κυριλλίδης, προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας, έχοντας στο πλευρό του νέους και νέες από τα ποντιακά σωματεία της Αυστραλίας, κράτησε το κέφι στα ύψη, δίνοντας μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Οι νέοι διασκέδασαν υπό τους ήχους της λύρας, του αγγείου και του νταουλιού, με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς του Πόντου.

Το πρωί του Σαββάτου 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Κυπριακής Κοινότητας Αδελαΐδας η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Νεολαίας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Στεφανίδης κάλεσε τους νέους να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις της.

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε ο ετήσιος χορός, τόσο από την προσέλευση του κόσμου όσο και από το αμείωτο κέφι που επικράτησε μέχρι τα ξημερώματα, το ίδιο βράδυ. Η κορυφαία στιγμή της γιορτής ήταν όταν τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων πλημμύρισαν την αίθουσα της Κυπριακής Κοινότητας Αδελαΐδας παρουσιάζοντας χορούς του Πόντου και εισπράττοντας το πιο θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, οι κοπέλες των σωματείων παρουσίασαν έναν χορό αφιερωμένο στις γυναίκες-ηρωίδες του Πόντου.

Απονεμήθηκαν βραβεία σε διάφορα πρόσωπα αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στο έργο της Ομοσπονδίας.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς απονεμήθηκαν βραβεία εκ μέρους της Ομοσπονδίας σε διάφορα μέλη και στελέχη της που έχουν προσφέρει τα μέγιστα σε αυτήν και τον ποντιακό ελληνισμό. Πιο συγκεκριμένα, το βραβείο «Κομνηνός» δόθηκε στον πρόεδρο του Ποντιακού Ιδρύματος Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας «Παναγία Σουμελά» Ονούφριο Γοροζίδη για τη γενναιόδωρη δωρεά του σχετικά με την ανέγερση μοναστηριού για την Παναγία Σουμελά στην Αυστραλία.

Το βραβείο «Κτενίδης» δόθηκε στους καλλιτέχνες Μίλτο Κυριλλίδη, Κυριάκο Φωτιάδη και Νίκο Πιλτικίδη, το βραβείο «Διογένης» στον νεαρό ακαδημαϊκό Θεμιστοκλή Κρητικάκο, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Έπειτα, το βραβείο «Ευκλείδης» δόθηκε στην Μέλπω Καιμασίδου από την Παμποντιακή Ένωση «Παναγία Σουμελά» της Νέας Νότιας Ουαλίας και στην Ελένη Μακρή από τον «Ποντοξενιτέα» της Νέας Νότιας Ουαλίας, και τέλος το βραβείο «Μιθριδάτης» στον Ιωάννη Παπαδόπουλο από την Ποντιακή Αδελφότητα Αδελαΐδας για τη συνεχή ενασχόλησή του με τα κοινά με σκοπό τη διάδοση του ποντιακού ελληνισμού.


(Φωτ.: Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας)

Ακολούθησε ποντιακό γλέντι με τον Μίλτο Κυριλλίδη και καλλιτέχνες της Αυστραλίας, με την Ομοσπονδία να ανανεώνει το ραντεβού της για το επόμενο Συναπάντημα το 2021, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Μελβούρνη.

Το παρών στο ποντιακό γλέντι έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπος Σιλουανός, ο ιερέας Χρήστος Τσορακλίδης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Ν. Αυστραλία Γεώργιος Ψιάχας, ο οποίος και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, καθώς και εκπρόσωποι και μέλη ποντιακών σωματείων της Αυστραλίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Χριστός ευλογεί στον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά και η Παναγία παρουσιάζει την Ειρήνη Γαβρά στον Χριστό. Από πολυτελές τετραευάγγελο του 1067, μία από τις πρωιμότερες  κτητορικές παραστάσεις στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης, σύμφωνα με την Ελένη Μπαρμπαρίτσα. Το κειμήλιο φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, στην Αγία Πετρούπολη
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Θεόδωρος Γαβράς: Ο ναός και το χαμένο μοναστήρι της Τραπεζούντας

2/10/2026 - 9:55πμ
Γυναίκα εξετάζει καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αναζητούσαν οι συγγενείς τους, στα παλιά βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας, όπου στεγάζονταν γραφεία της Near East Relief (φωτ.: Near East Relief Historical Society)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αθήνα, 1922: Το γραφείο που αναζητούσε τους ανθρώπους του ξεριζωμού

1/10/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: euxinospontos_korydallos/Instagram)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Ποντιακό Πανοΰρ στον Κορυδαλλό: Η βροχή δεν χάλασε τη γιορτή

1/10/2026 - 7:35μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Συνεχίζονται και φέτος οι επισκέψεις στην Έκθεση Λαογραφίας «Μνήμες Πόντου»

1/10/2026 - 3:22μμ
(Φωτ.: Pixabay.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Έρθεν ο Τρυγομηνάς – Ο Οκτώβριος των Ποντίων

1/10/2026 - 9:31πμ
Η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια τον Μάιο του 2012 στη Σύρο, καλεσμένη του τοπικού συλλόγου Ποντίων (φωτ.: Facebook / Rania Pantazidou)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια: Η γυναίκα που κράτησε τον Πόντο στις μικρές ιστορίες του

30/09/2026 - 11:21μμ
Το μνημείο για τους πρόσφυγες του 1922, στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ. Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: rthess.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

ΑΠΘ: Μια ελιά για τους πρόσφυγες του 1922 – Αποκαλύφθηκε το νέο μνημείο

30/09/2026 - 8:12μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Ση προσφυγιάς τα στράτας», στην Κατερίνη. Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Κοτζά Αναστάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κατερίνη: Ο «Κοτζά Αναστάς» έφερε στη σκηνή τις μνήμες της προσφυγιάς

30/09/2026 - 7:24μμ
Τμήμα χειρόγραφης καταγραφής σε Καραμανλήδικα όπου αναφέρονται ονόματα Τούρκων διωκτών χριστιανών στο Αλατζάμ της Σαμψούντας (πηγή: archives.lib.auth.gr/u-2360)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τεκμήρια Γενοκτονίας στο αρχείο της ΕΛΘ: Ονόματα Τούρκων που εκδίωξαν χριστιανούς στη Σαμψούντα

30/09/2026 - 4:50μμ
(Φωτ. αρχείου: pontosnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κέντρο Ποντιακών Μελετών: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης

30/09/2026 - 4:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού)

Όλυμπος: Έξι μαθητές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κατερίνης μετά από αδιαθεσία στο καταφύγιο Πετρόστρουγκα

14 λεπτά πριν
Επιβάτες της πτήσης FZ 1073 στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, μετά την περιπέτεια που έζησαν στον αέρα. 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Ισραήλ: Ακυρώθηκαν οι πτήσεις για την επιστροφή των αποκλεισμένων επιβατών από το Ντουμπάι

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario- Εύξεινος Πόντος/Facebook)

50 χρόνια Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Η μεγάλη γιορτή μιας διαδρομής μισού αιώνα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Brian Hirschfeld)

Japan Open: Αποκλείστηκε από τον Βασερό ο Τσιτσιπάς

2 ώρες πριν
Το πλοίο πόντισης καλωδίων C/S Teliri (φωτ.: Μarinetraffic / John Pegden)

Έρευνες σε κυπριακά χωρικά ύδατα ανακοίνωσε η Τουρκία με NAVTEX – «Μια ακόμη προκλητική μονομερής ενέργεια» λένε διπλωματικές πηγές

2 ώρες πριν
Bourdo Photography Copyright

Η Προεδρική Φρουρά στην Αυστραλία για την 28η Οκτωβρίου: Οι Εύζωνες θα παρελάσουν στο Σίδνεϊ και για πρώτη φορά στην Καμπέρα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV