pontosnews.gr
Παρασκευή, 6/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Πόντος. Ιστορία – Πολιτισμός»: Με έμφαση στον αγώνα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας ξεκίνησε το Συμπόσιο της ΕΜΣ

13/12/2019 - 11:28μμ
«Πόντος. Ιστορία – Πολιτισμός»: Με έμφαση στον αγώνα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας ξεκίνησε το Συμπόσιο της ΕΜΣ

(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το μήνυμα της ενότητας και της σύμπνοιας στο θέμα της προώθησης διεθνώς του ζητήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου δόθηκε από όλους τους ομιλητές στην τελετή έναρξης του επιστημονικού συμποσίου «Πόντος: Ιστορία – Πολιτισμός», της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ), που πραγματοποιείται Παρασκευή (13/12) και Σάββατο (14/12) στη Θεσσαλονίκη με τη σύμπραξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Ο πολιτισμός και η ιστορία του Πόντου, είναι ο πολιτισμός και η ιστορία όλων των Ελλήνων. Γι’ αυτό καθήκον όλων μας, ανεξαρτήτως αν είμαστε Πόντιοι ή μη, είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη της μακράς ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού», είπε, ο Θόδωρος Καράογλου, χαιρετίζοντας το επιστημονικό συμπόσιο. Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθεί ο αγώνας για την (διεθνή) αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από όλους τους Έλληνες: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων δεν πρέπει να ξεχαστεί, είναι καθήκον μας να μην ξεχαστεί γιατί αποτελεί το συνδετικό κρίκο της δυναμικής ιστορίας της πατρίδας μας. Φέτος τιμούμε τους 358.000 Τραντέλληνες που χάθηκαν στον ξεριζωμό πριν από έναν αιώνα».

Ο δρ Βασίλειος Πάππας, πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, υπογράμμισε την έμπρακτη συμμετοχή των Ελλήνων του Πόντου στον Μακεδονικό Αγώνα.

«Ο Μακεδονικός Αγώνας συγκίνησε υπερβολικά τους Πόντιους. Πολλοί ήταν οι Πόντιοι που συμμετείχαν, είτε επώνυμοι είτε ανώνυμοι. Στους επώνυμους συγκαταλέγονταν οι μητροπολίτες Γρεβενών, Αιμιλιανός Λαζαρίδης και Κορυτσάς Φώτιος Καλπίδης, καθώς και ο ναύαρχος Γεώργιος Κακουλίδης, ο στρατηγός Νεόκοσμος Γρηγοριάδης κ.ά.», είπε.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης αναφέρθηκε στην ιστορία της Γενοκτονίας, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για τη βράβευσή του από την ΕΜΣ. «Τα 45 χρόνια πορείας μου στην ιστορική έρευνα επιβραβεύτηκαν, δίνοντάς μου την μεγαλύτερη ικανοποίηση που συνέβαλα στον αγώνα, για να πληροφορηθεί η ανθρωπότητα την αλήθεια της τραγωδίας του Ελλήνων του Πόντου», είπε. Και πρόσθεσε: «Φέτος στα 100 χρόνια από την αρχή των διωγμών, ακούστηκε επιτέλους διεθνώς η φωνή μας. Ήρθε και η αμερικανική Γερουσία να επικυρώσει το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που έγινε την ίδια περίοδο. Οι Αρμένιοι κατόρθωσαν περισσότερα από εμάς γιατί ξεκίνησαν τον αγώνα πριν από 40 χρόνια. Ήταν ενωμένοι. Ας πάρουμε για παράδειγμα από τους Αρμένιους και να συνεχίσουμε για την επιτυχία του αγώνα μας», τόνισε ο Κ. Φωτιάδης.

Στην τελετή έναρξης του συμποσίου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 80 χρόνων λειτουργίας της ΕΜΣ και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, βραβεύτηκαν ιστορικά ποντιακά σωματεία της Θεσσαλονίκης και δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε πρόσωπα που έχουν προσφέρει στον ποντιακό ελληνισμό με κάθε τρόπο. Ειδικότερα, βραβεύτηκαν οι επίτιμοι πρόεδροι της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Άννα Θεοφυλάκτου και Μαίρη Στεργιάδου, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά».

Στο συμπόσιο απηύθυνε χαιρετισμό και η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου, ενώ συμμετέχουν καταξιωμένοι ερευνητές και καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων.  Για την διπλωματική παρουσία και την οικονομική διείσδυση (εμπόριο, μεταλλεία κ.ά.) των Ευρωπαίων στην περιοχή του Πόντου στη διάρκεια του 19ου αιώνα, θα μιλήσει, κυρίως, το Σάββατο o επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

Ο συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Θεοδόσης Κυριακίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι στην εισήγησή του θα αναφερθεί στο φαινόμενο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διαφορετικών επιστημονικών προσεγγίσεων. «Σκοπός αυτής της οπτικής είναι η διεύρυνση της κατανόησής μας για το φαινόμενο στο συγκεκριμένο ιστορικό παράδειγμα. Θα γίνει προσπάθεια να σκιαγραφηθούν τα πρότυπα και τα στάδια άλλων γενοκτονιών και η συγκριτική τους παράθεση με το υπό εξέταση παράδειγμα. Επιπλέον, θα αναφερθώ στις διαφορετικές προτεραιότητες και τα διαφορετικά ερευνητικά ενδιαφέροντα διαφόρων επιστημών που ασχολούνται με το φαινόμενο της γενοκτονίας και πώς η γενοκτονία απαντά στις διαφορετικές αυτές επιστημονικές αναζητήσεις. Θα προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση της φύσης του εγκλήματος» υπογράμμισε ο Θ. Κυριακίδης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: Google maps)
ΠΟΝΤΟΣ

Δρέπανο Κοζάνης: Εκεί όπου διασταυρώνονται ο Χρυσόστομος Σμύρνης με τον Χρύσανθο Τραπεζούντας, η Θία Χάλο με τη Διδώ Σωτηρίου

5/02/2026 - 9:30μμ
Μετά το τέλος της εκδήλωσης των «Αργοναυτών» στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Καλόν χρονίαν» είπαν οι «Αργοναύτες» Κιλκίς – Οι Πόντιοι της πόλης μπήκαν δυνατά στο 2026

5/02/2026 - 8:08μμ
(Φωτ.: Facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θέρμης: Η ποντιακή παράδοση ζωντάνεψε μέσα από το θέατρο

5/02/2026 - 7:40μμ
Ο Γ. Παρχαρίδης στο βήμα του 12ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ, το 2016 στην Ξάνθη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Ιβάν Σαββίδης για την απώλεια του Γιώργου Παρχαρίδη

5/02/2026 - 6:43μμ
(Φωτ.: Facebook/Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ξεφάντωμα μέχρι το πρωί με χορό και τραγούδι για τους Πόντιους του Έβρου

5/02/2026 - 6:15μμ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Κ. Παπουτσίδης απευθύνεται στα μέλη του σωματείου (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας/Βασίλης Κηπόπουλος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Κοπή βασιλόπιτας με τραγούδια και έθιμα του Πόντου

5/02/2026 - 4:29μμ
Οι αγιογραφίες στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, πριν από τις εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης (φωτ.: MEGAPRESS / Παύλος Μακρίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεολογική Σχολή του Πόντου: Η σύντομη αλλά σημαντική πορεία ενός πνευματικού φάρου

5/02/2026 - 3:40μμ
Ο Λευτέρης Κοκκινίδης σε μουχαπέτι (πηγή: Facebook / Ένωση Ποντίων Ματσούκας)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέθανε ο Λευτέρης Κοκκινίδης, ένας γνήσιος της ποντιακής λαϊκής παράδοσης

5/02/2026 - 2:54μμ
Η μάνα του Κοσμά Τσίναλη, Άφρω, στην αργαλειό της. Με παρέα τη θεία της Μαρία Ελευθεριάδου, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 (φωτ.: Αρχείο Κοσμά Τσίναλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Ερενλίσσα» που δεν ξεχάστηκε: Μια γιαγιά, ένα χωριό και η πατρίδα που έμεινε μέσα στη γλώσσα

5/02/2026 - 10:53πμ
(Φωτ.: Facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»: Παραδοσιακά και σε κλίμα ενότητας η κοπή της βασιλόπιτας

5/02/2026 - 8:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Κατέρρευσε στο Βελιγράδι ο Παναθηναϊκός

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

e-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας

5 ώρες πριν
(Φωτ.: hoc.gr)

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες «Μιλάνο-Κορτίνα 2026»: Με πέντε αθλητές και αθλήτριες η ελληνική συμμετοχή

5 ώρες πριν

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων: Όλα έτοιμα για το μεγάλο ετήσιο γλέντι

5 ώρες πριν
Από τις προσπάθειες εντοπισμού του άτυχου οδηγού (φωτ.: EUROKINISSI / «Παρατηρητής της Θράκης»)

Κομοτηνή: Νεκρός ο οδηγός που παρασύρθηκε από χείμαρρο σε ιρλανδική διάβαση

6 ώρες πριν
(Πηγή: Google maps)

Δρέπανο Κοζάνης: Εκεί όπου διασταυρώνονται ο Χρυσόστομος Σμύρνης με τον Χρύσανθο Τραπεζούντας, η Θία Χάλο με τη Διδώ Σωτηρίου

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign