pontosnews.gr
Σάββατο, 3/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Πόντος. Ιστορία – Πολιτισμός»: Με έμφαση στον αγώνα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας ξεκίνησε το Συμπόσιο της ΕΜΣ

13/12/2019 - 11:28μμ
«Πόντος. Ιστορία – Πολιτισμός»: Με έμφαση στον αγώνα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας ξεκίνησε το Συμπόσιο της ΕΜΣ

(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το μήνυμα της ενότητας και της σύμπνοιας στο θέμα της προώθησης διεθνώς του ζητήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου δόθηκε από όλους τους ομιλητές στην τελετή έναρξης του επιστημονικού συμποσίου «Πόντος: Ιστορία – Πολιτισμός», της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ), που πραγματοποιείται Παρασκευή (13/12) και Σάββατο (14/12) στη Θεσσαλονίκη με τη σύμπραξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Ο πολιτισμός και η ιστορία του Πόντου, είναι ο πολιτισμός και η ιστορία όλων των Ελλήνων. Γι’ αυτό καθήκον όλων μας, ανεξαρτήτως αν είμαστε Πόντιοι ή μη, είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη της μακράς ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού», είπε, ο Θόδωρος Καράογλου, χαιρετίζοντας το επιστημονικό συμπόσιο. Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθεί ο αγώνας για την (διεθνή) αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από όλους τους Έλληνες: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων δεν πρέπει να ξεχαστεί, είναι καθήκον μας να μην ξεχαστεί γιατί αποτελεί το συνδετικό κρίκο της δυναμικής ιστορίας της πατρίδας μας. Φέτος τιμούμε τους 358.000 Τραντέλληνες που χάθηκαν στον ξεριζωμό πριν από έναν αιώνα».

Ο δρ Βασίλειος Πάππας, πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, υπογράμμισε την έμπρακτη συμμετοχή των Ελλήνων του Πόντου στον Μακεδονικό Αγώνα.

«Ο Μακεδονικός Αγώνας συγκίνησε υπερβολικά τους Πόντιους. Πολλοί ήταν οι Πόντιοι που συμμετείχαν, είτε επώνυμοι είτε ανώνυμοι. Στους επώνυμους συγκαταλέγονταν οι μητροπολίτες Γρεβενών, Αιμιλιανός Λαζαρίδης και Κορυτσάς Φώτιος Καλπίδης, καθώς και ο ναύαρχος Γεώργιος Κακουλίδης, ο στρατηγός Νεόκοσμος Γρηγοριάδης κ.ά.», είπε.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης αναφέρθηκε στην ιστορία της Γενοκτονίας, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για τη βράβευσή του από την ΕΜΣ. «Τα 45 χρόνια πορείας μου στην ιστορική έρευνα επιβραβεύτηκαν, δίνοντάς μου την μεγαλύτερη ικανοποίηση που συνέβαλα στον αγώνα, για να πληροφορηθεί η ανθρωπότητα την αλήθεια της τραγωδίας του Ελλήνων του Πόντου», είπε. Και πρόσθεσε: «Φέτος στα 100 χρόνια από την αρχή των διωγμών, ακούστηκε επιτέλους διεθνώς η φωνή μας. Ήρθε και η αμερικανική Γερουσία να επικυρώσει το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που έγινε την ίδια περίοδο. Οι Αρμένιοι κατόρθωσαν περισσότερα από εμάς γιατί ξεκίνησαν τον αγώνα πριν από 40 χρόνια. Ήταν ενωμένοι. Ας πάρουμε για παράδειγμα από τους Αρμένιους και να συνεχίσουμε για την επιτυχία του αγώνα μας», τόνισε ο Κ. Φωτιάδης.

Στην τελετή έναρξης του συμποσίου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 80 χρόνων λειτουργίας της ΕΜΣ και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, βραβεύτηκαν ιστορικά ποντιακά σωματεία της Θεσσαλονίκης και δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε πρόσωπα που έχουν προσφέρει στον ποντιακό ελληνισμό με κάθε τρόπο. Ειδικότερα, βραβεύτηκαν οι επίτιμοι πρόεδροι της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Άννα Θεοφυλάκτου και Μαίρη Στεργιάδου, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά».

Στο συμπόσιο απηύθυνε χαιρετισμό και η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου, ενώ συμμετέχουν καταξιωμένοι ερευνητές και καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων.  Για την διπλωματική παρουσία και την οικονομική διείσδυση (εμπόριο, μεταλλεία κ.ά.) των Ευρωπαίων στην περιοχή του Πόντου στη διάρκεια του 19ου αιώνα, θα μιλήσει, κυρίως, το Σάββατο o επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

Ο συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Θεοδόσης Κυριακίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι στην εισήγησή του θα αναφερθεί στο φαινόμενο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διαφορετικών επιστημονικών προσεγγίσεων. «Σκοπός αυτής της οπτικής είναι η διεύρυνση της κατανόησής μας για το φαινόμενο στο συγκεκριμένο ιστορικό παράδειγμα. Θα γίνει προσπάθεια να σκιαγραφηθούν τα πρότυπα και τα στάδια άλλων γενοκτονιών και η συγκριτική τους παράθεση με το υπό εξέταση παράδειγμα. Επιπλέον, θα αναφερθώ στις διαφορετικές προτεραιότητες και τα διαφορετικά ερευνητικά ενδιαφέροντα διαφόρων επιστημών που ασχολούνται με το φαινόμενο της γενοκτονίας και πώς η γενοκτονία απαντά στις διαφορετικές αυτές επιστημονικές αναζητήσεις. Θα προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση της φύσης του εγκλήματος» υπογράμμισε ο Θ. Κυριακίδης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πρώτη σελίδα της αναφοράς των εκπροσώπων της Αργυρούπολης προς τον Βρετανό εκπρόσωπο στην Τραπεζούντα, με αποσπάσματα από τις επόμενες σελίδες, 2 Οκτωβρίου 1919 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πόντος, 1919: «Τα ερημωθέντα χωριά είναι αναρίθμητα» – Η έκκληση της Αργυρούπολης στη Βρετανία

2/10/2026 - 9:02μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καρέα-Βύρωνα/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό Τριήμερο στην Καλλιθέα: Κόντρα στη βροχή οι εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της «Αργώς»

2/10/2026 - 4:57μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας: Νέα διοίκηση, 40 χρόνια ιστορίας και νέος κύκλος δράσεων

2/10/2026 - 3:36μμ
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Μελά, στον Πόντο, ένας από τους σημαντικότερους ιερούς τόπους του ποντιακού ελληνισμού
(φωτ.: Wikimedia Commons/Herbert Frank)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν το τουρκικό «μπλόκο» στους Ποντίους βαφτίζεται «οικονομικό μποϊκοτάζ στην Τουρκία»

2/10/2026 - 3:09μμ
Ο Χριστός ευλογεί στον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά και η Παναγία παρουσιάζει την Ειρήνη Γαβρά στον Χριστό. Από πολυτελές τετραευάγγελο του 1067, μία από τις πρωιμότερες  κτητορικές παραστάσεις στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης, σύμφωνα με την Ελένη Μπαρμπαρίτσα. Το κειμήλιο φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, στην Αγία Πετρούπολη
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Θεόδωρος Γαβράς: Ο ναός και το χαμένο μοναστήρι της Τραπεζούντας

2/10/2026 - 9:55πμ
Γυναίκα εξετάζει καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αναζητούσαν οι συγγενείς τους, στα παλιά βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας, όπου στεγάζονταν γραφεία της Near East Relief (φωτ.: Near East Relief Historical Society)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αθήνα, 1922: Το γραφείο που αναζητούσε τους ανθρώπους του ξεριζωμού

1/10/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: euxinospontos_korydallos/Instagram)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Ποντιακό Πανοΰρ στον Κορυδαλλό: Η βροχή δεν χάλασε τη γιορτή

1/10/2026 - 7:35μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Συνεχίζονται και φέτος οι επισκέψεις στην Έκθεση Λαογραφίας «Μνήμες Πόντου»

1/10/2026 - 3:22μμ
(Φωτ.: Pixabay.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Έρθεν ο Τρυγομηνάς – Ο Οκτώβριος των Ποντίων

1/10/2026 - 9:31πμ
Η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια τον Μάιο του 2012 στη Σύρο, καλεσμένη του τοπικού συλλόγου Ποντίων (φωτ.: Facebook / Rania Pantazidou)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια: Η γυναίκα που κράτησε τον Πόντο στις μικρές ιστορίες του

30/09/2026 - 11:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο σπό το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το νησί της Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Ζουριδάκης)

Κρήτη: Ήχησε 112 σε όλο το νησί για την κακοκαιρία – Κλειστοί δρόμοι και σχολεία

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Euroleague: Σκόρπισε τη Μακάμπι ο Παναθηναϊκός στο T-Center

3 ώρες πριν
Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου στο Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης(φωτ.: Javodish / Wikimedia Commons, CC0/Public Domain)

Η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης κρατά ζωντανό τον ελληνισμό με τρεις δράσεις μέσα στον Οκτώβριο

4 ώρες πριν
Από την εκκένωση της Γκράβας, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γκράβα: Δεν διαπιστώθηκε διαρροή φυσικού αερίου στο σχολικό συγκρότημα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Δημογραφικό: 56.223 λιγότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα το 2025 – Μειώθηκαν γεννήσεις και θάνατοι

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

ΟΕΝΓΕ: Απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στις 21 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV