Ανάρπαστο έγινε και φέτος το καλοβρασμένο χοιρινό που προετοιμάστηκε από τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Αλεξάνδρειας Ημαθίας και Περιχώρων, ένα απαραίτητο «συστατικό» για το ποντιακό γλέντι που στήθηκε τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στο χώρο του σωματείου. Τα καζάνια μπήκαν από νωρίς στη φωτιά προκειμένου να ετοιμαστεί η καβουρμά, ένα εξαίρετο δείγμα οικιακής οικονομίας.
Οι ποντιακές οικογένειες τσιγάριζαν χοιρινό ή μοσχαρίσιο ή πρόβειο κρέας καλυμμένο με λίπος. Εάν το κρέας ήταν πολύ το έκοβαν σε μικρά κομμάτια και το τσιγάριζαν με αλάτι και μπόλικο λίπος.
Στη συνέχεια το έβαζαν σε στρογγυλά χάλκινα ή πήλινα δοχεία και από πάνω έχυναν το ζεστό λίπος το οποίο όταν πάγωνε μπορούσε να διατηρήσει το κρέας για πολλούς μήνες. Τα δοχεία φυλάσσονταν σε δροσερό μέρος και έτσι η οικογένεια είχε κρέας καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι καβουρμάδες μαγειρεύονταν συνήθως με λάχανα, κρεμμύδια, πατάτες και όσπρια, ως πρόχειρο γεύμα τηγανίζονταν με αυγά, ενώ τα μικρά κομμάτια λίπους ανάμικτα με λίγο κρέας (τσιγαρίδες, τσιλγάνια στα ποντιακά) καταναλώνονταν μόνα τους ή τα πρόσθεταν ως άρτυμα σε φαγητά.
Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, πάντως, δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολύ για να καταναλώσουν το κρέας. Τα τραπέζια στρώθηκαν, τα ποτήρια γέμισαν με κρασί, οι ευχές δόνησαν την ατμόσφαιρα, η λύρα και το νταούλι ξεσήκωσαν τον κόσμο, ενώ οι Μωμόγεροι έκαναν εντυπωσιακή είσοδο δίνοντας τον δικό τους τόνο στην ποντιακή γιορτή.
Φυσικά, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα emvolos.gr, δεν έλειψαν και οι επίσημες παρουσίες, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Αντωνίου και τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη να εντυπωσιάζουν με τις χορευτικές τους ικανότητες.