pontosnews.gr
Κυριακή, 18/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μοσκοβισί: Τώρα οι Έλληνες θα δουν πως άξιζαν οι κόποι τους!

30/07/2018 - 1:35μμ
Μοσκοβισί: Τώρα οι Έλληνες θα δουν πως άξιζαν οι κόποι τους!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι αγορές εμπιστεύονται και πάλι στην Ελλάδα παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την οικονομική και νομισματική πολιτική Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο αυστριακό πολιτικοοικονομικό περιοδικό Profil.

«Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και υπάρχουν περιθώρια για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και οι Έλληνες θα δουν τώρα ότι άξιζαν οι κόποι τους» τόνισε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει η Ελλάδα έχει και πάλι την ελευθερία να διαμορφώνει η ίδια την πολιτική της, ότι τώρα υπάρχει πάλι ανάπτυξη, ότι η ανεργία μειώνεται ‒παρόλο που εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή‒ ενώ παρατηρεί πως οικονομική κρίση στην Ελλάδα υπήρχε ήδη πριν από την έναρξη του προγράμματος το 2010. Κατά την άποψή του, δεν ήταν η πολιτική λιτότητας που οδήγησε στην κρίση, αλλά αντίθετα η κρίση κατέστησε αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς τις οποίες, όπως σημειώνει, η κρίση θα ήταν ακόμη χειρότερη.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κάναμε λάθη, τα οποία δεν μπορούν να αποφευχθούν, όταν κανείς αναπτύσσει τελείως νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσει άγνωστες έως τώρα προκλήσεις. Στην αρχή της κρίσης, μεταξύ 2008 και 2009, υποτιμήσαμε το μέγεθος του προβλήματος και αργότερα χάσαμε χρόνο όταν έπρεπε να αναπτύξουμε τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που χρηματοδοτείται από τα δάνεια, κατέστη λειτουργικός από το 2011 και μετά, εάν είχε λειτουργήσει νωρίτερα η κρίση θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί ακόμη καλύτερα» επισημαίνει.

«Αγωνίστηκα κατά του Grexit»

Ο Πιερ Μοσκοβισί υπενθυμίζει πως Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα αυτά τα χρόνια απέρριπτε δραστικά κάθε μορφή ενός Grexit, μίας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, «που δεν θα ήταν μόνον μία τεράστια ζημία για την Ελλάδα, αλλά ένας κίνδυνος για ολόκληρη την Ευρωζώνη, έχοντας τελείως απρόβλεπτες συνέπειες και ίσως αποτελούσε την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης».

(Φωτ.: EPA / Dmitrijs Suļžics)

Όπως αναφέρει, προσωπικά αγωνίστηκε εναντίον ενός Grexit και δεν ήταν μεταξύ εκείνων που υποδαύλισαν έναν τέτοιο κίνδυνο, όπως συνέβη, κατά την άποψή του, με τον Γερμανό πρώην υπουργό Οικονομικών, Βόλγφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όπως παρατηρεί ο Επίτροπος, το 2015 αντέδρασε πολύ επιθετικά, όταν δεν απέκλειε πλέον κατηγορηματικά ένα Grexit και επίκειτο μία καταστροφή και βιώνονταν έντονες και δραματικές στιγμές. Ωστόσο, ο ίδιος δεν πιστεύει ότι ο Σόιμπλε ήθελε ένα Grexit, αλλά πως εκείνος είχε προχωρήσει πολύ, εξαιτίας του θυμού του απέναντι στον τότε Έλληνα ομόλογό του τον Γιάνη Βαρουφάκη. 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Πιερ Μοσκοβισί σημειώνει πως οι Έλληνες διαπραγματεύτηκαν πάντα σκληρά για τις θέσεις τους και γι’ αυτό, την 21η Ιουνίου, όταν τελικά συμφωνήθηκε το τέλος του προγράμματος βοήθειας, οι Έλληνες πολιτικοί αποκόμισαν ευρύτατες παραχωρήσεις υπέρ της χώρας τους.

Αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως όχι μόνον θα παραταθεί η αποπληρωμή του χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, εκτιμά, ότι, επιπλέον, για παράδειγμα, η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να πληρώνει τόκους μέχρι το 2032, γεγονός που προσφέρει, όπως λέει, αποφασιστικό δημοσιονομικό περιθώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιθώρια για βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις, και, κατά την άποψή του, αυτή η συμφωνία της 21ης Ιουνίου ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να επιτευχθεί. 

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ.Δ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ (φωτ: pixabay.com / PePeggy_Marco)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 85 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

16/01/2026 - 9:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου

16/01/2026 - 12:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/helpsg-399520/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: 10.000 νέες θέσεις εργασίας για άνεργες γυναίκες – Δίνεται έμφαση στη μητρότητα

16/01/2026 - 11:25πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΔΕΟΣ»: Νέοι «ράμπο» με ανακριτικές υπερεξουσίες και στόχο φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

14/01/2026 - 11:49μμ
Το ελληνικών συμφερόντων «DELTA HARMONY» (φωτ: marinetraffic / Dimitris Alipasalis)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στην ελληνική ναυτιλία: Επίθεση με drones σε δεξαμενόπλοια στον Εύξεινο Πόντο

13/01/2026 - 2:13μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χειμερινές εκπτώσεις: Σήμερα η πρεμιέρα – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν – Ποιες Κυριακές θα μπορούν να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

12/01/2026 - 10:33πμ
Αγροτικό μπλόκο στην Ισπανία, ενάντια στη συμφωνία με τη Mercosur (φωτ.: EPA / David Borrat)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαίοι αγρότες για Mercosur: Πούλησαν τη γεωργία για να ευνοήσουν την αυτοκινητοβιομηχανία

11/01/2026 - 2:19μμ
Στιγμιότυπο από εμπορικό κατάστημα στην οδό Ερμού στην Αθήνα (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χειμερινές εκπτώσεις: Αρχίζουν τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου

11/01/2026 - 11:45πμ
Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 63 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 16 Ιανουαρίου

10/01/2026 - 3:46μμ
Σιταροχώραφα στην περιοχή Κρόκος Κοζάνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mercosur: Ακραία δυσανάλογη η συμφωνία για την Ελλάδα – Ποια τα δεδομένα

10/01/2026 - 1:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: European Union)

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ – Ευρώπης με φόντο τη Γροιλανδία: Δασμοί, αντιδράσεις και έκτακτη κινητοποίηση της ΕΕ

3 ώρες πριν
Παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον δήμαρχο Πατρέων για την έναρξη του καρναβαλιού της Πάτρας σήμερα, 17 Ιανουαρίου (φωτ.: EUROKINISSI)

Με λάμψη, παλμό και χιλιάδες συμμετέχοντες άνοιξε η αυλαία για το Πατρινό Καρναβάλι

4 ώρες πριν
Χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία δημαρχείου, στο κέντρο της Κοπεγχάγης (φωτ.: EPA/Emil Nicolai Helms)

Χιλιάδες κόσμου στη Δανία και τη Γροιλανδία διαδήλωσαν ενάντια στις επεκτατικές διαθέσεις Τραμπ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)

Οι «Μίθριοι» της Καλαμαριάς κόβουν αύριο τη βασιλόπιτά τους

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιστορική υπογραφή Ευρωπαϊκής Ένωσης – Mercosur: Τέλος σε 25 χρόνια διαπραγματεύσεων, αρχή για τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου

5 ώρες πριν
Η Κεντρική Σχολή των Σουρμένων εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1888. Το 1914 είχε συνολικά 220 μαθητές (πηγή: ozhanozturk.com)

Μια περιπέτεια στα Σούρμενα – Στο έλεος των Τούρκων η ενορία Καρακαντζή

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign