pontosnews.gr
Κυριακή, 15/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο πρώτος δήμαρχος της Δραπετσώνας Δημήτριος Μισαηλίδης θυμάται…

11/06/2018 - 12:01μμ
Ο πρώτος δήμαρχος της Δραπετσώνας Δημήτριος Μισαηλίδης θυμάται...
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν έφθασα το 1922 στην Ελλάδα από την Ρωσία, εγκαταστάθηκα στον Πειραιά, στον Συνοικισμό Ποντίων, όπως ελέγετο τότε η Δραπετσώνα από τους πρώτους Ποντίους πρόσφυγας της Ρωσίας, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί εκεί από τα έτη 1919-20 και 1921 επί των ακατοικήτων μέχρι τότε περιοχών των εργοστασίων 1) Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων και 2) Τσιμέντων «Ηρακλής» όπου ασχολούντο ως εργάτες οι άνδρες και πολλές γυναίκες, με ημερομίσθιον 10 δραχμών την ημέρα. Οι πρόσφυγες αυτοί, λόγω της προελεύσεώς των από διαφόρους περιοχάς του Πόντου, είχαν τρία κοινωνικά σωματεία, καθαρώς τοπικιστικά: 1) Σωματείον Ποντίων «Υψηλάντης», 2) Σωματείον των εκ Χαλδείας Ελλήνων και 3) «Αλληλοβοήθεια». Ως έμμισθος Γραμματεύς του Σωματείου «Υψηλάντης», από την πρώτη μέρα, αντελήφθην ότι ο διαχωρισμός αυτός εις σωματεία καθαρώς τοπικιστικού χαρακτήρος, ήτο επιβλαβής δια τα συμφέροντα και τας επιδιώξεις των κατοίκων, όλων ανεξαιρέτως των Ποντίων, επεδίωξα την συνένωσίν των εις έν και μόνον σωματείον με τον τίτλον «Ένωσις Ποντίων Πειραιώς» και το επέτυχα. Το έτος 1923 επέτυχα την ίδρυσι της Ενώσεως Ποντίων Πειραιώς, εις την οποίαν συνεχωνεύθησαν και τα τρία μέχρι τότε σωματεία.

Ο Συνοικισμός απετελείτο από παραπήγματα και σκηνές εις τα οποία εστεγάζοντο οι πρόσφυγες με ατομικές τους δαπάνες.

Ήδη από το 1922, με την ανταλλαγήν των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο οικισμός στην Δραπετσώνα έφτασε στο αδιαχώρητο. Χωρίς σχέδιο, χωρίς δρόμους, χωρίς αποχέτευσι, χωρίς φως, χωρίς νερό, η ζωή ήτο μαρτυρική. Το έτος 1924, πετύχαμε με ενέργειες της Ενώσεώς μας, την κατασκευή 160 ξυλίνων παραπηγμάτων για ισαρίθμους οικογένειες, αλλά στις 5.000 οικογένειες που είχαν ανάγκη κατοικίας, αυτό ήτο σταλαγματιά στον Ωκεανό.

Σχολεία δεν υπήρχον. Στον υπουργό της Παιδείας Θωμά Βαλαλά που τον επεσκέφθηκα για ίδρυσι ενός τουλάχιστον σχολείου, μου απήντησε ότι δυστυχώς, στον Προϋπολογισμό του Κράτους δεν υπάρχει κονδύλιον για ίδρυσι νέων σχολείων. Έφυγα απογοητευμένος. Να έχουμε τα παιδιά στους δρόμους και να μη έχουμε σχολεία. Εισηγήθηκα στο Συμβούλιο της Ενώσεώς μας να νοικιάσουμε με έξοδα της Ενώσεως οίκημα για σχολείο. Να μισθώσουμε και δασκάλους –είχαμε πρόσφυγας δασκάλους από την Ρωσία και την Τουρκία, που δούλευαν ως εργάτες με 10 δραχμές μεροκάματο–, να μη μείνουν τα παιδιά αγράμματα και να διαφθείρονται και ψυχικά. Ανοίξαμε και ένα νυχτερινό σχολείο, για τα κάπως μεγάλα παιδιά. Εκεί εδίδασκα και εγώ δωρεάν.


Νυχτερινή Σχολή Δραπετσώνας, 1925. Οι τρεις δάσκαλοι μεταξύ των μαθητών, από αριστερά Χριστόφορος Παπαδάκης, Αναστάσιος Πολατώφ και Δημήτριος Μισαηλίδης (φωτ.: Από τον Πόντο και τη Μικρασία στον Πειραιά, εδώ… στη Δραπετσώνα)

Μετά από δύο μήνες, που έμειναν απλήρωτα το ενοίκιο και μισθοί των δασκάλων, πήρα τα κλειδιά των σχολείων και ανέβηκα στο Υπουργείο. Ήταν ο ίδιος υπουργός –ο Βαλαλάς–, παρουσιάστηκα και του δήλωσα ότι ήρθα να του παραδώσω τα κλειδιά του σχολείου, διότι δεν αντέχουμε στα έξοδα – ενοίκια και μισθοί δασκάλων. Ο υπουργός κάλεσε τον γεν. γραμματέα να του πει τι πρέπει να γίνει. Ο γεν. γραμματέας του είπε επί λέξει: «Κύριε υπουργέ, νέα σχολεία δεν μπορούμε να ιδρύσουμε, λειτουργούντα όμως σχολεία δεν μπορούμε να τα κλείσουμε». Γενικός γραμματεύς ήτο ο Γιάννης ο Κωνστανταράκης. Με κάλεσε στο γραφείο του και μου είπε επί λέξει: «Κάνε το εξής, κάνε ένορκες βεβαιώσεις ότι οι δάσκαλοι είναι όντως δάσκαλοι. Να μου τις φέρεις εδώ στο υπουργείο μαζί με το συμβόλαιο της μισθώσεως του κτιρίου». Έκανα όπως μου είπε και σε μια βδομάδα τα πήγα. Έγινε επίταξις του Σχολείου από το υπουργείο και οι δάσκαλοι διωρίσθηκαν ως δημόσιοι υπάλληλοι.

Από κει και πέρα ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας τας σχετικάς δαπάνας. Γλυτώσαμε από το βαρύ φορτίο των εξόδων.

Το έτος 1925 εξελέγη δήμαρχος Πειραιώς ο Τάκης Παναγιωτόπουλος (φιλελεύθερος) με αντίπαλον τον γέρο Σκυλίτση, του Λαϊκού Κόμματος. Ενωμένος ο προσφυγικός κόσμος ψήφισε τον φιλελεύθερο Παναγιωτόπουλο. Εκείνη την εποχή ο Πειραιεύς με τους συνοικισμούς που αποτελούν τώρα τους Δήμους Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Νικαίας, Κορυδαλλού και Περάματος, ήτο ενιαίος Δήμος. Ο Παναγιωτόπουλος με τον οποίον είχα συνδεθή αφ’ ότου έφτασα στον Πειραιά, μετά την εκλογή του, με κάλεσε το 1926 από λόγους ευγνωμοσύνης προς την προσφυγιά, η οποία στάθηκε στο πλευρό του κατά την εκλογή του και με παρεκάλεσε να αναλάβω υπηρεσία στον Δήμο και να μεριμνήσω για τις ανάγκες των προσφυγικών συνοικισμών του Πειραιά. Του συνέταξα έναν Οργανισμό Δημοτικής Συνοικιακής Μερίμνης.

Εγκαταστήσαμε Δημοτικά Γραφεία στους συνοικισμούς Δραπετσώνας (ο νυν Δήμος Δραπετσώνας), στην Κοκκινιά (ο νυν Δήμος Νικαίας) και στα Ταμπούρια (νυν Δήμος Κερατσινίου). Τα γραφεία αυτά εξυπηρετούσαν πάρα πολύ τους πέριξ συνοικισμούς, εις τα πολλαπλάς των ανάγκας. Το έτος 1929 προήχθην εις Εισηγητήν της Διοικήσεως. Το έτος 1934 έγιναν νέες Δημοτικές εκλογές. Προηγήθηκαν βουλευτικές εκλογές, κατά τας οποίας επλειοψήφησε το Λαϊκό Κόμμα. Επηκολούθησαν εκλογές, αι δημοτικαί εκλογαί, κατά τας οποίας, κυβερνώντος ήδη του Λαϊκού Κόμματος, με νοθείες καταφανείς, επεκράτησαν στον Πειραιά οι Λαϊκοί και δήμαρχος εξελέγη αντί του υποψηφίου των Φιλελευθέρων Μιχαήλ Ρινόπουλου, ο υποψήφιος των Λαϊκών, ιατρός Σωτήριος Στρατήγης. Σε μια εβδομάδα μού εκοινοποιήθη απόλυσις από την υπηρεσίαν μου, αλλά την επομένην ανεκλήθη η απόλυσίς μου, δια τον φόβον ότι σε περίπτωσι ενδεχομένης επικρατήσεως του Φιλελεύθερου Κόμματος, θα ήτο ενδεχόμενον επανερχόμενος να κυνηγήσω τους εισηγηθέντας την απόλυσί μου, συναδέλφους του Λαϊκού Κόμματος.

  • Πηγή: Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Από τον Πόντο και τη Μικρασία στον Πειραιά, εδώ… στη Δραπετσώνα, εκδ. Ινφογνώμων, Δραπετσώνα 2016.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Α' Κομνηνός εικονίζεται δίπλα στον γιο και διάδοχό του Αλέξιο Β΄ σε μικρογραφία βυζαντινού χειρόγραφου του 12ου αιώνα (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι εκκλησιαστικές έριδες στα χρόνια των Κομνηνών – Όταν η θεολογία συναντούσε την πολιτική

13/03/2026 - 3:07μμ
Οι Πόντιοι Έφεδροι Ανθυποσμηναγοί Ματθαίος Τσολακίδης (αριστερά) και Στέφανος Μαυροματίδης (δεξιά) (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Στέφανος Μαυροματίδης και Ματθαίος Τσολακίδης: Οι Πόντιοι ήρωες του έπους του ’41 που αντάλλαξαν τα νιάτα τους με την αθανασία

11/03/2026 - 9:28μμ
O Κώστας Φαλτάιτς στο μικρασιατικό μέτωπο και χειρόγραφό του (πηγή: Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κώστας Φαλτάιτς: Ο πολεμικός ανταποκριτής που κατέγραψε και τις σφαγές στη Μικρά Ασία – Η μαρτυρία που συγκλόνισε

7/03/2026 - 9:53πμ
Από τις πλέον χαρακτηριστικές φωτογραφίες της εποχής (πηγή: Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης: Το σχέδιο που διέλυσε το Ρωμαίικο το 1964-65

3/03/2026 - 4:23μμ
Φωτογραφία από πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας Πόντιου πρόσφυγα από τα Άργανα Θεοδοσουπόλεως, μαζί με ανήλικα μέλη της οικογένειας. 1926 (πηγή: Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Zωές μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης – Οι Πόντιοι πρόσφυγες μέσα από τα αρχεία της Εθνικής Τράπεζας

2/03/2026 - 3:18μμ
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας προσκαλεί μέλη και φίλους στην κοπή της βασιλόπιτάς της

23/01/2026 - 10:33πμ
Το Συνέδριο του Βερολίνου [13 Ιουλίου 1878], σε πίνακα του Anton von Werner. Οι Μεγάλες Δυνάμεις αναδιαμόρφωσαν τους όρους της ειρήνης, αφήνοντας τους Αρμένιους εκτός αίθουσας και εκτός προστασίας (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η αρμενική δεκαετία της διάψευσης: Από το Βερολίνο στις σφαγές

19/01/2026 - 9:32μμ
Η Σμύρνη 7 μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου 1923. Η λήψη της φωτογραφίας, στην οποία απεικονίζονται τα κατεστραμμένα από τη φωτιά κτήρια, έγινε από ελληνικό πλοίο που μετέβη στη Σμύρνη για την παραλαβή Ελλήνων αιχμαλώτων πολέμου (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Κεντρική Υπηρεσία)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι Σμύρνη, τι Βενεζουέλα: Όταν η Ιστορία γράφεται με πετρέλαιο

5/01/2026 - 12:16μμ
Βυζαντινό κτίσμα στη Νίκαια της Βιθυνίας, πιθανότατα λουτρά, γνωστό ως «Ανάκτορο των Τσιγγάνων» (πηγή: Louis de Launay, «La Turquie que l'on voit», 1913 / Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Νίκαια Βιθυνίας: Από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στο τέλος της ελληνικής κοινότητας

2/01/2026 - 9:18μμ
Διογένης και Μεγαλέξανδρος διά χειρός Gaspar de Crayer (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Διογένης ο Κυνικός: Ο φιλόσοφος από τη Σινώπη του Πόντου που χλεύασε τον Πλάτωνα

29/12/2025 - 8:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ορκωμοσία του πρώτου μικρασιατικού στρατού. Διακρίνονται ο αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού κατοχής Σμύρνης Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ο ύπατος αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης, ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος και πρώτος δεξιά επιτελάρχης ο Θεόδωρος Πάγκαλος. 15 Μαρτίου 1920. Αρχείο Λεωνίδα Παρασκευόπουλου (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)

Σαν σήμερα: Όταν οι Σύμμαχοι έδωσαν το «πράσινο φως» για την απόβαση στη Σμύρνη

25 λεπτά πριν
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρούν μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, στις 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Gonzalo Fuentes / POOL)

Τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος

53 λεπτά πριν

Η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού διοργανώνει τον ετήσιο χορό της και υπόσχεται γλέντι μέχρι το πρωί

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Τουρκική μαφία: Τέσσερις προσαγωγές για τους πυροβολισμούς στη Νέα Μάκρη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας Κρίστοφερ Κόσμος φέρνει τους ομογενείς πιο κοντά στην Κρήτη, μέσα από τις σελίδες του νέου μυθιστορήματός του

2 ώρες πριν
Υποστηρικτές του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν στις Βρυξέλλες, στις 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Γιατί η Ευρώπη είναι «άοπλη» στον πόλεμο του Κόλπου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign