pontosnews.gr
Παρασκευή, 10/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χωρίς λίθιο η πρώτη επαναφορτιζόμενη μπαταρία πρωτονίων

13/03/2018 - 6:13μμ
Χωρίς λίθιο η πρώτη επαναφορτιζόμενη μπαταρία πρωτονίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ερευνητές στην Αυστραλία παρουσίασαν την πρώτη λειτουργική επαναφορτιζόμενη μπαταρία πρωτονίων, η οποία κάνει πέρα το λίθιο που χρησιμοποιείται στις σημερινές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου-ιόντων. Η νέα μπαταρία, που μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει σοβαρό ανταγωνιστή των μπαταριών λιθίου σε ηλεκτρονικές συσκευές, ηλεκτρικά οχήματα και σπίτια, χρησιμοποιεί άνθρακα και νερό αντί για λίθιο. Συνδυάζει πρωτόνια από το νερό και ένα ηλεκτρόδιο που είναι φτιαγμένο από ένα υλικό που έχει ως βάση τον άνθρακα.

Η μπαταρία δεν παράγει εκπομπές άνθρακα, συνεπώς δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Επίσης μπορεί να αποθηκεύσει ηλεκτρική ενέργεια που έχει παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές όπως τα φωτοβολταϊκά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Άντριους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό International Journal of Hydrogen Energy, εκτίμησαν ότι η μπαταρία πρωτονίων θα είναι διαθέσιμη στο εμπόριο σε πέντε έως δέκα χρόνια. «Η μπαταρία μας είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη δημιουργία φθηνών βιώσιμων μπαταριών πρωτονίων, που θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες μας χωρίς να βλάπτουμε κι άλλο το ήδη ευάλωτο περιβάλλον» δήλωσε ο Άντριους.

«Η μπαταρία πρωτονίων έχει τη δυνατότητα να είναι πιο οικονομική από τη χρήση λιθίου, το οποίο αποτελεί σπάνιο πόρο. Ο άνθρακας, αντίθετα, που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη στη δική μας μπαταρία πρωτονίων, βρίσκεται σε αφθονία και είναι φθηνότερος» πρόσθεσε.


Ο Τζον Άντριους (κέντρο) με τους συνεργάτες του (φωτ.: RMIT)

Κατά τη φόρτιση της καινοτόμου μπαταρίας ο άνθρακας στο ηλεκτρόδιο κάνει χημική αντίδραση με τα πρωτόνια που παράγονται από τη διάσπαση του νερού και έτσι αποθηκεύεται υδρογόνο. Στη συνέχεια, άτομα υδρογόνου απελευθερώνονται από το ηλεκτρόδιο και, χάνοντας ένα ηλεκτρόνιο, γίνονται πάλι πρωτόνια. Αυτά περνούν μέσα από μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια, ενώ παράλληλα σχηματίζουν ξανά νερό, συνδυαζόμενα με άτομα οξυγόνου.

Τα έως τώρα πειράματα έδειξαν ότι μια μικρή μπαταρία πρωτονίων με ενεργό εσωτερική επιφάνεια μόνο 5,5 τετραγωνικών εκατοστών είναι ικανή να αποθηκεύσει τόση ενέργεια ανά μονάδα μάζας, όση και μια εμπορική μπαταρία λιθίου-ιόντων. Με τις κατάλληλες βελτιώσεις (π.χ. με τη χρήση υλικών όπως το γραφένιο) η μπαταρία πρωτονίων θα έχει ακόμη καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το φαινόμενο «Earthset» όπως καταγράφηκε από το παράθυρο του διαστημόπλοιου Orion (φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αθέατη πλευρά της Σελήνης: Η στιγμή που η Γη «δύει» – Οι εικόνες που αλλάζουν όσα ξέραμε

7/04/2026 - 6:05μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Artemis II: Η ιστορική τροχιά γύρω από τη Σελήνη και η επιστροφή μετά από 406.000 χλμ.

7/04/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ιωάννα Καρδαρά)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια διάκριση για την ελληνική Τεχνητή Νοημοσύνη: Στα 100 κορυφαία έργα της UNESCO τρεις ελληνικές πρωτοβουλίες

5/04/2026 - 10:19πμ
Φωτογραφία της Γης που τράβηξε ο διοικητής της αποστολής Artemis II Ριντ Γουάιζμαν, από το παράθυρο της κάψουλας Orion στις 2 Απριλίου 2026, μετά την ολοκλήρωση της τροχιάς προς τη Σελήνη (φωτ.: NASA / EPA / Reid Wiseman)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Γη όπως δεν την έχουμε ξαναδεί – Οι πρώτες εικόνες από το Artemis II καθηλώνουν τους αστροναύτες

4/04/2026 - 3:51μμ
Άνδρας κοιτάζει το κινητό του (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οθόνες, social media και AI: Πόσο χρόνο περνάμε online και τι κόστος έχει για σώμα, νου και σχέσεις

4/04/2026 - 11:22πμ
Μέλος της ομάδας SpaceDot κρατά στα χέρια του τον νανοδορυφόρο PeakSat, στο στάδιο της κατασκευής του (φωτ. αρχείου: facebook/SpaceDot)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΑΠΘ: Εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο νανοδορυφόρος PeakSat – Δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από φοιτητές

30/03/2026 - 8:15μμ
Ανασκαφές στο βραχώδες καταφύγιο Tourtoirac στη Γαλλία, όπου βρέθηκαν τρία λείψανα Νεάντερταλ που αναλύθηκαν στη μελέτη (φωτ.: Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν/ Credit: Luc Doyon)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Χαρούλα Φωτιάδου: Ελληνίδα ερευνήτρια ρίχνει φως σε ένα από τα μεγαλύτερα προϊστορικά αινίγματα, την εξαφάνιση των Νεάντερταλ

29/03/2026 - 2:28μμ
Από αριστερά, ο Αδριανός Γολέμης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρχίζει την εκπαίδευση αστροναυτών ο πρώτος Έλληνας που θα συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

23/03/2026 - 6:50μμ
(Φωτ.: Pixabay / Marghe)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εαρινή Ισημερία: Μαθητές, εκπαιδευτικοί, ναυτικοί και επιστήμονες θα επαληθεύσουν πειραματικά τη σφαιρικότητα της Γης

16/03/2026 - 1:06μμ
Από τη δημοσίευση στο περιοδικό «Astronomy and Astrophysics» (πηγή: NAOJ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Ήλιος ίσως «μετανάστευσε» στον Γαλαξία – Νέα μελέτη αλλάζει όσα γνωρίζαμε για την προέλευσή του

13/03/2026 - 7:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Ηττήθηκε στη Βαλένθια και δυσκόλεψε η εξάδα για τον Παναθηναϊκό

7 ώρες πριν
Έξω από τον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας, Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)

«Όπως οι γιαγιάδες μας»: Ζωντάνεψε το μικρασιατικό έθιμο βαφής αυγών

7 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη της Ολλανδίας, 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Remko de Waal)

Σε δοκιμασία οι σχέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι η αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη

7 ώρες πριν
Γυναίκα περπατά δίπλα σε κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών την επομένη ισραηλινού αεροπορικού πλήγματος στη συνοικία Άιν ελ Μρέισα της Βηρυτού, στον Λίβανο. 9 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)

Διπλωματική πρωτοβουλία για επαφές Ισραήλ-Λιβάνου σε σκηνικό εύθραυστης εκεχειρίας

8 ώρες πριν
Μεγάλη Πέμπτη στον προσφυγικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη Χίο λέγεται το μοιρολόι της Παναγιάς (φωτ.: Chiosphotos)

«Στου Επιταφίου το φως»: Το μοιρολόι της Παναγίας που κρατά ζωντανές τις αλησμόνητες πατρίδες

8 ώρες πριν
«Ρωσοτουρκικό Μέτωπο του Καυκάσου. Άποψη της Τραπεζούντας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους» αναγράφεται στη λεζάντα της εικόνας που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό της προεπαναστατικής Ρωσίας «Niva» (τευχ. 25), το 1916, στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: public domain/ commons.wikimedia.org)

Μαρτυρία Μαρίας Τσιναρίδου: Μεγάλη Πέμπτη μπήκανε οι Ρώσοι στ’ Αμπέλια… για μας είχε αναστηθεί ο Χριστός

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign