pontosnews.gr
Δευτέρα, 8/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκική πρόκληση μέσω «Barbaros» ενώ οι Έλληνες ετοιμάζονται για τη Γενεύη

24/06/2017 - 2:55μμ
Νέα τουρκική NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ 3
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι δύο ηγέτες ετοιμάζονται για την κρίσιμη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, ενώ οι τουρκικές προκλήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, όχι απλώς συνεχίζονται αλλά κλιμακώνονται. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros», το οποίο από τον περασμένο Απρίλη κινείται στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ανοικτά της περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου, έφθασε χθες ανοικτά των ελεύθερων περιοχών.

Πλήρωμα από τα σκάφη που συνοδεύουν το τουρκικό πλοίο ανοικτά της Κύπρου, πλησίασε με φουσκωτή βάρκα και παρενόχλησε αλιευτικό σκάφος Ελληνοκύπριων ερασιτεχνών ψαράδων.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ελληνοκύπριου καπετάνιου του σκάφους, ο οποίος έδωσε και γραπτή κατάθεση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, τη δεδομένη στιγμή ψάρευε μαζί με φίλο του τόνους στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από το ξενοδοχείο Golden Coast στον Πρωταρά σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 4-5 ναυτικών μιλίων.

Τόνισε δε ότι σε καμία περίπτωση δεν είχαν περάσει σε αμφισβητούμενη από τις κατοχικές αρχές περιοχή, ούτε βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα και η όλη πορεία του αλιευτικού σκάφους είναι καταγεγραμμένη στο GPS του σκάφους προς επιβεβαίωση των όσων αναφέρει. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ισχυρισμούς του, το φουσκωτό σκάφος που πλησίασε τη βάρκα τους, επιχείρησε με διάφορες μανούβρες να τους κατευθύνει προς τα κατεχόμενα. Ωστόσο, κατάφεραν να στρέψουν το πλοιάριο προς την πλευρά της παραλίας Πρωταρά αρχίζοντας να πλέουν προς αυτή. Τότε τους αναφέρθηκε από τα άτομα που επέβαιναν στο φουσκωτό σκάφος ότι θέλουν απλά να τους ενημερώσουν, δίνοντάς τους ενημερωτικό φυλλάδιο, στο οποίο καταγράφονταν οι κινήσεις του τουρκικού πλοίου σε τέσσερις γλώσσες, προειδοποιώντας τους, όπως αναγραφόταν στο φυλλάδιο για αποφυγή ατυχήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Φρίξο Θαλασσέτη, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του σκάφους, χθες το πρωί είχαν πάει με έναν φίλο του για ψάρεμα με τη βάρκα του στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από το ξενοδοχείο Golden Coast στον Πρωταρά. Καθώς ψάρευαν με τα καλάμια τόνους, είχαν διαπιστώσει σε κάποια απόσταση την παρουσία ενός πλοίου το οποίο φαινόταν αρχικά να συνοδεύεται από ένα μικρότερο στα ίδια χρώματα. Διαπίστωσαν, όπως είπε, ότι επρόκειτο για το τουρκικό πλοίο «Barbaros». Όπως είπε ο κ. Θαλασσέτης, το τουρκικό σκάφος βρισκόταν σε απόφαση όχι ιδιαίτερα μεγάλη από τους ίδιους και αυτό τους έκανε εντύπωση διότι, όπως είπε, φαινόταν να βρίσκεται εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων.

Κάποια στιγμή, ενώ το τουρκικό πλοίο προχωρούσε, διαπίστωσαν ότι μια φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν δύο άτομα, κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς εκείνους.

«Σταμάτησε για μερικά δευτερόλεπτα σε ένα πλοιάριο που βρισκόταν στο ενδιάμεσο εμάς και του τουρκικού πλοίου και στη συνέχεια άρχισαν να κατευθύνονται προς εμάς. Μας φώναζαν κάτι αλλά δεν καταλαβαίναμε τι μας έλεγαν, ενώ είχαν αρχίσει να κάνουν και διάφορες μανούβρες με τη βάρκα», ανέφερε στον Φιλελεύθερο ο κ. Θαλασσέτης. «Εγώ πήρα το τιμόνι της βάρκας μου, ενώ ο φίλος μου προσπαθούσε να καταλάβει τι μας έλεγαν. Κάποια στιγμή διαπίστωσα ότι προσπαθούσαν να μας ωθήσουν σε πορεία προς τα Κατεχόμενα, οπότε εκείνη την ώρα αντέδρασα και έστρεψα την πορεία της βάρκας μου προς την ακτή. Τότε σταμάτησαν τις μανούβρες και πλησιάζοντάς μας και άλλο άρχισαν να μας λένε στα αγγλικά ότι απλά ήθελαν να μας ενημερώσουν. Μας πλησίασαν και άλλο και έδωσαν στον φίλο μου ένα φυλλάδιο 5-6 σελίδων το οποίο αναφερόταν στις έρευνες του “Barbaros”».

Σύμφωνα με τον κ. Θαλασσέτη κατά τη διάρκεια που ελάμβανε χώρα το περιστατικό είχαν ενημερώσει μέσω ασυρμάτου τη Λιμενική Αρχή Αμμοχώστου και το Ράδιο Κύπρος. Αφού βγήκαν στη στεριά, όπως είπε, μετέβη στη Λιμενική, στην οποία κράτησαν το πρωτότυπο του φυλλαδίου που δόθηκε στους δύο Ελληνοκύπριους αναφέροντάς τους ότι είχαν λάβει το σήμα τους. Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης του πλοιαρίου κλήθηκε και έδωσε κατάθεση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης επιβεβαίωσε ότι όντως έγινε αναφορά και λήφθηκε κατάθεση για το περιστατικό. Όπως είπε, έχει ήδη ενημερωθεί προφορικώς το υπουργείο Εξωτερικών και ετοιμάζεται και η γραπτή αναφορά για τα γεγονότα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από τον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη της βάρκας.

Τουρκικά, ελληνικά, αγγλικά και αραβικά – Ενημερωτικό φυλλάδιο σε τέσσερις γλώσσες
Στο φυλλάδιο που δόθηκε προς τους δύο Ελληνοκύπριους καταγράφονται σε τέσσερις γλώσσες οι ενέργειες του «Barbaros» προς ενημέρωση για αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος. Οι πληροφορίες είναι γραμμένες στα τουρκικά, ελληνικά, αγγλικά και αραβικά.

Στο φυλλάδιο αναγράφεται ότι το τουρκικό πλοίο πραγματοποιεί έρευνες από 21 Απριλίου μέχρι 30 Ιουνίου, δηλαδή τις μέρες που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία.

Το φυλλάδιο καλεί τα αλιευτικά σκάφη να είναι προσεχτικά για αποφυγή ατυχήματος είτε με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, είτε με τα σκάφη που το συνοδεύουν. Ταυτόχρονα, ενημερώνει ότι το «Barbaros» θα ρυμουλκήσει οκτώ σεισμικά καλώδια μήκους 6.000 μέτρων σε βάθος έως 20 μέτρα. Στο ενημερωτικό φυλλάδιο περιλαμβάνονται τηλέφωνα επικοινωνίας για οτιδήποτε προκύψει και… ευχαριστούν για τη συνεργασία.

  • Πηγή: philenews.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες (φωτ.: European Union)
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα «βραχυκύκλωμα» με το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για ποινικά αδικήματα

3/09/2025 - 10:27μμ
(Φωτ.: admie.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «Μη βιώσιμο» χαρακτηρίζει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κρήτη ο υπουργός Οικονομικών

3/09/2025 - 4:22μμ
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου διακρίνονται μέσα από τα συρματοπλέγματα στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Επιστολή στο ευρωκοινοβούλιο για την παράνομη κράτηση πέντε Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

25/08/2025 - 9:40μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ η Κύπρος απαντά στη Λιβύη για το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία

19/08/2025 - 9:51μμ
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε το 2016 στην εφ. «Πολίτης» και μάλλον την τράβηξε μέλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που βρισκόταν στην περιοχή (πηγή: facebook.com/Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ 1955-1959)
ΚΥΠΡΟΣ

Ματωμένος Αύγουστος του ’74 στα Περβόλια της Πέρτσιενας στην Κύπρο – Οι Αμμοχωστιανοί παρασύρθηκαν από μια παραπλανητική είδηση

17/08/2025 - 10:30μμ
Η φωτογραφία του Αφζάλ Καν (α) που οδήγησε στην παραίτηση (πηγή: x.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Λονδίνο: Παραιτήθηκε ο απεσταλμένος Εμπορίου της Βρετανίας στην Τουρκία για την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα

17/08/2025 - 4:45μμ
(Φωτ. αρχείου: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΚΥΠΡΟΣ

Έντονη αντίδραση των Βρετανοκυπρίων στην αμυντική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας

17/08/2025 - 2:06μμ
Το πλοίο «Fugro Gauss» με σημαία Γιβραλτάρ (πηγή: Wikipedia)
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα τουρκική πρόκληση: «Μπλόκο» στην πόντιση καλωδίου στην Κύπρο

7/08/2025 - 7:29μμ
(Εικ.: facebook.com/ polyskyriacou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή μουσική εκδήλωση μνήμης στο Σκαλί Αγλαντζιάς

7/08/2025 - 6:42μμ
(Πηγή: ertnews.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Διαβήματα από τη Λευκωσία για τους 5 που συνελήφθησαν στις 20 Ιουλίου

2/08/2025 - 11:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Eurobasket 2025: Στους «8» η Εθνική με σούπερ Γιάννη

4 ώρες πριν
«Τραβήξτε την κόκκινη γραμμή για τη Γάζα» το σύνθημα της μεγάλης διαδήλωσης στο Βέλγιο (φωτ.: EPA / Frederic Sierakowski)

Βέλγιο: Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες υπέρ των Παλαιστινίων

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ασημένιες οι νεανίδες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο στη Μάλτα

4 ώρες πριν
To «Ματωμένο Φεγγάρι» πάνω από την Ακρόπολη (φωτ.: EUROKINISSI)

Μαγεύει το «Ματωμένο Φεγγάρι» του Σεπτεμβρίου – Live η ολική έκλειψη σελήνης

4 ώρες πριν
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας κοιτάζει το ρολόι του κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας (φωτ.: EPA / Robert Ghement)

Ρουμανία: Η κυβέρνηση «επέζησε» και ετοιμάζεται για σκληρά μέτρα

5 ώρες πριν
Πυκνός καπνός και φλόγες από τη φωτιά στη Λάρισα (φωτ.: onlarissa.gr)

Λάρισα: Φωτιά κοντά στο νέο κοιμητήριο και στις φυλακές

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign