Στην ανάγκη ο άνθρωπος να καλλιεργεί την εσωτερική ειρήνη, ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται την ομορφιά που υπάρχει γύρω του, στάθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας Καμαριανής στο Red Hill της Βικτώριας.
Ο αρχιεπίσκοπος ιερούργησε το πρωί της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου, απευθύνοντας προς τους πολυάριθμους προσκυνητές μήνυμα για την ανάγκη απομάκρυνσης από την κατάκριση και τις συμπεριφορές που διαταράσσουν την εσωτερική γαλήνη.
«Έξω στον κόσμο υπάρχει πάρα πολλή ομορφιά. Αλλά για να τη δούμε, πρέπει να έχουμε ειρήνη μέσα μας. Εάν δεν έχουμε ειρήνη μέσα μας, τα βλέπουμε όλα ακατάστατα και άσχημα».
Με αφετηρία το μήνυμα της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας, «ου γὰρ απέστειλεν ο Θεὸς τὸν υιὸν αυτού εις τὸν κόσμον ίνα κρίνῃ τὸν κόσμον, αλλ᾿ίνα σωθή ο κόσμος δι᾿ αυτοῦ» (Ιω. 3,17), ο αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να μην επιτρέπουν σε αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές να κυριαρχούν στην καθημερινότητά τους.
«Μην αφήνετε την κρίση, την κατάκριση, το κουτσομπολιό, τα πικρόχολα σχόλια και το μίσος να κυριεύουν την καρδιά σας», προέτρεψε και συμπλήρωσε: «Γιατί αν η καρδιά σας δεν έχει ειρήνη, δε θα μπορέσετε ποτέ να δείτε την ομορφιά που υπάρχει στον κόσμο».

Το μήνυμα για τον Σταυρό
Στο κήρυγμά του ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην Παναγία Θεομήτορα, στον Άγιο Κορνήλιο τον Εκατόνταρχο, του οποίου η μνήμη τιμάται τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά και στη μεγάλη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δοκιμασίες που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε άνθρωπος και στην αντίληψη ότι ο σταυρός που σηκώνει μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τις δυνάμεις του.
«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο Χριστός δεν μας στέλνει ποτέ σταυρό που δεν μπορούμε να σηκώσουμε», σημείωσε και συνέχισε: «Ο σταυρός, τον οποίο μας στέλνει ο Χριστός, είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα μας. Γι’ αυτό δεν πρέπει να βαρυγκωμούμε. Όπως λέγει ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, ο χριστιανός πρέπει να σηκώνει τον σταυρό του όχι παθητικά, αλλά ενεργητικά, δηλαδή με χαρά».
Στη Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν οι επίσκοποι Μελβούρνης Κυριακός και Χώρας Ευμένιος, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο μητροπολίτης Δέρβης Ιεζεκιήλ.
Το «παρών» έδωσαν επίσης η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Δήμητρα Γεωργαντζόγλου, η Ομοσπονδιακή Βουλευτής Zoe McKenzie, ο Πολιτειακός Βουλευτής Anthony Marsh και ο Άρχων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Αντώνιος Τσουρδαλάκης.

Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον Δημήτριο Κακαβά. Κατά την τελετή τον προέτρεψε όχι μόνο να μελετά τους ύμνους που αποδίδει στον ναό, αλλά να τους βιώνει ουσιαστικά.
Ο αρχιεπίσκοπος συνεχάρη παράλληλα τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του ναού, αρχιμανδρίτη Ειρηναίο Κόικα, για το έργο που επιτελεί στην Παναγία Καμαριανή και για τη διαρκή προσπάθεια ανάπτυξης του προσκυνήματος στο Red Hill.
Το ετήσιο πανηγύρι
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ξεκίνησε το ετήσιο Πανηγύρι της Ενορίας Παναγίας Καμαριανής, το οποίο συγκέντρωσε χιλιάδες επισκέπτες. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ζωντανή ελληνική μουσική, παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και εδέσματα από την Ελλάδα, ενώ ειδικές δραστηριότητες είχαν οργανωθεί και για τα παιδιά, δίνοντας στο πανηγύρι έντονο ελληνικό και κοινοτικό χαρακτήρα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

















