pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όλο και περισσότερα Ελληνόπουλα με υπέρταση και προδιαβήτη

20/06/2017 - 10:34πμ
Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τις λανθασμένες διατροφικές επιλογές των μεγάλων και την απουσία δράσεων πρόληψης της παχυσαρκίας «πληρώνουν» όλο και περισσότερα Ελληνόπουλα. Τουλάχιστον ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρα και ένα στα δέκα παχύσαρκα, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν από μικρή ηλικία ενδείξεις για νοσήματα «φθοράς» που έως πριν από χρόνια ήταν συχνά μόνο σε ενηλίκους.

Παιδιά με αυξημένη αρτηριακή πίεση, προδιαβήτη και αυξημένα τριγλυκερίδια βρίσκονται πλέον σε ημερήσια διάταξη στα περιστατικά που παρακολουθούν οι παιδίατροι.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης Healthy Growth του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου σε παιδιά ηλικίας 9-13 ετών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, η οποία κατέδειξε ότι το 28% των Ελληνόπουλων εμφανίζει αντίσταση στην ινσουλίνη, το 13% έχει υπερχοληστερολαιμία, το 4% εμφανίζει χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης, το 9% υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης, το 9% αυξημένα τριγλυκερίδια και το 21%-24% υπέρταση.

Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας σε εφήβους ηλικίας 14 ετών σε περιοχές της Αττικής από το Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν. Αθηνών στο «Αγία Σοφία», σύμφωνα με τα οποία το 22% των εφήβων είχε αυξημένη αρτηριακή πίεση, το 26% προδιαβητικές τιμές γλυκόζης, το 2% αυξημένα τριγλυκερίδα, το 11% χαμηλή καλή χοληστερόλη και το 10% κοιλιακή παχυσαρκία.

Όπως εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο «Αγία Σοφία» Γιώργος Χρούσος, «είναι γενετική επιλογή να αποθηκεύουμε λίπος για τις περιόδους πείνας.

Έτσι σε περιόδους αφθονίας θερμίδων, όπως αυτή που διανύουμε, σε συνδυασμό με το στρες αλλά και το ότι δεν χρησιμοποιούμε αρκετά το μυϊκό μας σύστημα, παχαίνουμε. Και η παχυσαρκία δεν πάει μόνη της. Παλαιότερα, σπάνια βλέπαμε αυξημένη γλυκόζη σε παιδιά. Τώρα βλέπουμε συχνά προδιαβήτη, βρίσκουμε υπέρταση και αυξημένη χοληστερίνη. Είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε πριν από 30-40 χρόνια και εντείνεται διαρκώς».

Τα παιδιά με παθήσεις «ενηλίκων» δεν χρήζουν ιατρικής, φαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι συστάσεις είναι κυρίως απώλεια βάρους ή διατήρηση του βάρους σε συγκεκριμένα επίπεδα, σωστή διατροφή και σωματική άσκηση, εξηγεί στην «Κ» η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Εφηβικής Ιατρικής στο «Αγία Σοφία», επίκουρη καθηγήτρια Φλώρα Μπακοπούλου. Όπως τονίζει, «το βασικό είναι να ενημερωθεί όλη η οικογένεια. Συνήθειες πρέπει να αλλάξει όλη η οικογένεια, όχι μόνο το παιδί».

Οι γονείς να αναγνωρίσουν το πρόβλημα
Όμως οι γονείς σε μεγάλο ποσοστό δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα βάρους του παιδιού τους. Σύμφωνα με μελέτες του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το 88% των γονιών υπέρβαρων παιδιών και το 55% των γονιών παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 5-6 ετών υποεκτιμούν την κατάσταση. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής-Διατροφολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Μανιός, «ο γονέας δεν είναι έτοιμος να δεχθεί ότι το παιδί του είναι υπέρβαρο. Θεωρεί ότι είναι ένδειξη καλής υγείας ή ότι το παιδί “θα πάρει ύψος”».

«Η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια κοινωνία είναι στην εγκυμοσύνη και στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής», τονίζει ο Γιώργος Χρούσος, εξηγώντας ότι η πρόληψη της παχυσαρκίας σε αυτές τις περιόδους είναι κομβικής σημασίας. «Ξέρουμε ότι εάν ένα παιδί είναι παχύσαρκο στην ηλικία των 3-5 ετών, η πιθανότητα να γίνει παχύσαρκος ενήλικος είναι πάρα πολύ υψηλή», επισημαίνει, προσθέτοντας «κατά την εγκυμοσύνη, μια παχύσαρκη μητέρα ή μια μητέρα με προδιαβήτη μπορεί να αναπτύξει διαβήτη κύησης, να επηρεαστεί το έμβρυο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος να αναπτύξει το παιδί μεγαλώνοντας παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2».

Πηγή: Καθημερινή

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pxhere.com)
ΥΓΕΙΑ

Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

31/07/2026 - 7:00μμ
Η είσοδος της ογκολογικής μονάδας του Ιπποκρατείου, στην Αθήνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: «Έκρηξη» στα 34 εκατ. περιστατικά έως το 2050 – Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να περιορίσουμε

27/07/2026 - 5:36μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)
ΥΓΕΙΑ

Ανεπάρκεια ωοθηκών: Τα 88 ενοχοποιητικά γονίδια και τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

25/07/2026 - 1:43μμ
Έτοιμος καφές και κόκκοι καφέ (φωτ.: American Heart Association)
ΥΓΕΙΑ

Έως πέντε καφέδες την ημέρα: Τι λέει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία

20/07/2026 - 3:49μμ
Μπίρες και αναψυκτικά σε καλάθια σουπερμάρκετ
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΥΓΕΙΑ

Τα φάρμακα για την παχυσαρκία μπορεί να «κόβουν» και την επιθυμία για αλκοόλ

19/07/2026 - 7:00μμ
Η είσοδος του Κέντρου Θεραπείας Έμπολα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρουαμπάρα στην επαρχία Ιτούρι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (φωτ.: EPA / Dieudonne Dirole)
ΥΓΕΙΑ

Έμπολα: Η επιδημία καλπάζει στο Κονγκό – 796 νεκροί μέσα σε δύο μήνες

16/07/2026 - 8:27μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Γιατί οι ειδικοί λένε ότι η θεραπεία δεν πρέπει να διακόπτεται

12/07/2026 - 12:00μμ
(Φωτ.: pixabay.com / stevepb)
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Πέντε συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα που δυσκολεύουν την αντιμετώπιση του καύσωνα

9/07/2026 - 11:20μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Υψηλή γλυκόζη στο αίμα και εγκέφαλος: Νέα έρευνα φωτίζει τον ρόλο της στην επιτάχυνση της γήρανσης

8/07/2026 - 12:08πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση και υψηλές θερμοκρασίες – Πότε η ζέστη γίνεται επικίνδυνη

7/07/2026 - 3:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκίτσο που απεικονίζει τα όμορφα σπίτια της Ίμερας (εικ.: «Τραπεζούς, στα Ίχνη των Μεγάλων Κομνηνών τομ. Β΄, Μίλητος»)

Οι οκτώ Πόντιοι και οι εννέα φωτιές: Χαριτωμένο ανέκδοτο για τους Ιμεραίους

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: Μαρίλια Βασιλακοπούλου / EUROKINISSI)

Μίλτος Τεντόγλου: Ξέχασα το χρυσό μετάλλιο! – Απολαυστικός ο Γρεβενιώτης πρωταθλητής

42 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το περσινό, 2ο Ποντιακό Πανοΰρ (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»)

«Μιθριδάτης» Λαυρίου: 3ο Ποντιακό Πανοΰρ και εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το πάτριο ημερολόγιο

1 ώρα πριν
Άνθρωποι περπατούν κοντά στα συντρίμμια ενός σπιτιού στη γειτονιά Κοροσίτο της Περέιρα, στην Κολομβία (φωτ.: EPA/CARLOS ORTEGA)

Κολομβία: Διάσωση γυναίκας 30 ώρες μετά τον σεισμό των 7,4 βαθμών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΚ)

Ευρωπαϊκό U16: Στην Α’ κατηγορία η Εθνική κορασίδων!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Μέσα Αυγούστου: Μαντέψτε τι καιρό θα κάνει!

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign