pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όλο και περισσότερα Ελληνόπουλα με υπέρταση και προδιαβήτη

20/06/2017 - 10:34πμ
Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τις λανθασμένες διατροφικές επιλογές των μεγάλων και την απουσία δράσεων πρόληψης της παχυσαρκίας «πληρώνουν» όλο και περισσότερα Ελληνόπουλα. Τουλάχιστον ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρα και ένα στα δέκα παχύσαρκα, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν από μικρή ηλικία ενδείξεις για νοσήματα «φθοράς» που έως πριν από χρόνια ήταν συχνά μόνο σε ενηλίκους.

Παιδιά με αυξημένη αρτηριακή πίεση, προδιαβήτη και αυξημένα τριγλυκερίδια βρίσκονται πλέον σε ημερήσια διάταξη στα περιστατικά που παρακολουθούν οι παιδίατροι.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης Healthy Growth του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου σε παιδιά ηλικίας 9-13 ετών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, η οποία κατέδειξε ότι το 28% των Ελληνόπουλων εμφανίζει αντίσταση στην ινσουλίνη, το 13% έχει υπερχοληστερολαιμία, το 4% εμφανίζει χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης, το 9% υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης, το 9% αυξημένα τριγλυκερίδια και το 21%-24% υπέρταση.

Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας σε εφήβους ηλικίας 14 ετών σε περιοχές της Αττικής από το Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν. Αθηνών στο «Αγία Σοφία», σύμφωνα με τα οποία το 22% των εφήβων είχε αυξημένη αρτηριακή πίεση, το 26% προδιαβητικές τιμές γλυκόζης, το 2% αυξημένα τριγλυκερίδα, το 11% χαμηλή καλή χοληστερόλη και το 10% κοιλιακή παχυσαρκία.

Όπως εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο «Αγία Σοφία» Γιώργος Χρούσος, «είναι γενετική επιλογή να αποθηκεύουμε λίπος για τις περιόδους πείνας.

Έτσι σε περιόδους αφθονίας θερμίδων, όπως αυτή που διανύουμε, σε συνδυασμό με το στρες αλλά και το ότι δεν χρησιμοποιούμε αρκετά το μυϊκό μας σύστημα, παχαίνουμε. Και η παχυσαρκία δεν πάει μόνη της. Παλαιότερα, σπάνια βλέπαμε αυξημένη γλυκόζη σε παιδιά. Τώρα βλέπουμε συχνά προδιαβήτη, βρίσκουμε υπέρταση και αυξημένη χοληστερίνη. Είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε πριν από 30-40 χρόνια και εντείνεται διαρκώς».

Τα παιδιά με παθήσεις «ενηλίκων» δεν χρήζουν ιατρικής, φαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι συστάσεις είναι κυρίως απώλεια βάρους ή διατήρηση του βάρους σε συγκεκριμένα επίπεδα, σωστή διατροφή και σωματική άσκηση, εξηγεί στην «Κ» η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Εφηβικής Ιατρικής στο «Αγία Σοφία», επίκουρη καθηγήτρια Φλώρα Μπακοπούλου. Όπως τονίζει, «το βασικό είναι να ενημερωθεί όλη η οικογένεια. Συνήθειες πρέπει να αλλάξει όλη η οικογένεια, όχι μόνο το παιδί».

Οι γονείς να αναγνωρίσουν το πρόβλημα
Όμως οι γονείς σε μεγάλο ποσοστό δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα βάρους του παιδιού τους. Σύμφωνα με μελέτες του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το 88% των γονιών υπέρβαρων παιδιών και το 55% των γονιών παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 5-6 ετών υποεκτιμούν την κατάσταση. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής-Διατροφολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Μανιός, «ο γονέας δεν είναι έτοιμος να δεχθεί ότι το παιδί του είναι υπέρβαρο. Θεωρεί ότι είναι ένδειξη καλής υγείας ή ότι το παιδί “θα πάρει ύψος”».

«Η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια κοινωνία είναι στην εγκυμοσύνη και στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής», τονίζει ο Γιώργος Χρούσος, εξηγώντας ότι η πρόληψη της παχυσαρκίας σε αυτές τις περιόδους είναι κομβικής σημασίας. «Ξέρουμε ότι εάν ένα παιδί είναι παχύσαρκο στην ηλικία των 3-5 ετών, η πιθανότητα να γίνει παχύσαρκος ενήλικος είναι πάρα πολύ υψηλή», επισημαίνει, προσθέτοντας «κατά την εγκυμοσύνη, μια παχύσαρκη μητέρα ή μια μητέρα με προδιαβήτη μπορεί να αναπτύξει διαβήτη κύησης, να επηρεαστεί το έμβρυο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος να αναπτύξει το παιδί μεγαλώνοντας παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2».

Πηγή: Καθημερινή

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/users/prinz-peter-871838/)
ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών: Η αόρατη διαταραχή που «κλέβει» τον ύπνο

13/05/2026 - 12:53μμ
(Φωτ.: Allwyn.gr)
ΥΓΕΙΑ

Η πρόληψη και η ενημέρωση σώζουν ζωές: Το Allwyn Care ενεργοποιεί την κοινωνία για την Υγεία

11/05/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΥΓΕΙΑ

«Θεραπείες-θαύματα» με βλαστικά κύτταρα: Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς

11/05/2026 - 9:35πμ
Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «MV Hondius» στην αεροπορική βάση του Αϊντχόβεν, στην Ολλανδία, στις 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA/ROB ENGELAAR)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Ασθενής είναι ο Έλληνας επιβάτης του «MV Hondius» που επιστρέφει στην Ελλάδα

10/05/2026 - 11:10μμ
Σκόνη από την αφρικανική ήπειρο στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, Παρασκευή 8 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι πρέπει να προσέξουν περισσότερο – Οι οδηγίες των ειδικών για τις επόμενες ημέρες

9/05/2026 - 2:41μμ
Αξιωματικοί της ισπανικής Πολιτοφυλακής και  αστυνομικοί προετοιμάζουν το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στο λιμάνι της Γραναδίγια ντε Αμπόνα στην Τενερίφη, για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius (φωτ.: EPA / Miguel Barreto)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius – Οι ειδικοί αποκλείουν τον κίνδυνο νέας πανδημίας

9/05/2026 - 10:21πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη δείχνει ότι όσπρια και σόγια μπορεί να προστατεύουν από την υπέρταση

8/05/2026 - 6:53μμ
Το κτήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 
στη Γενεύη από τη νοτιοδυτική πλευρά (φωτ.: en.wikipedia.org/wiki/World_Health_Organization/Thorkild Tylleskar)
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Δεν συνιστά πανδημία» ο χανταϊός στο κρουαζιερόπλοιο – Σε συναγερμό 12 χώρες

7/05/2026 - 8:27μμ
Το ολλανδικό κρουαζιερόπλοιο «Hondius» που έχει μετατραπεί σε πλωτή καραντίνα (φωτ.: EPA / Elton Monteiro)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

5/05/2026 - 1:59μμ
(Πηγή: pixabay.com/users/kaboompics-1013994)
ΥΓΕΙΑ

7χρονος κατάπιε ελατήριο από γομολάστιχα που σφηνώθηκε στον πνεύμονα – Πώς σώθηκε

4/05/2026 - 12:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/dtsiodras)

19η Μαΐου: Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου για πρώτη φορά συζητείται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: allwyn.gr)

Μια «ηλεκτρισμένη» Κυριακή στον Λυκαβηττό με το All Star Party του “Τhis is Athens City Festival” (vid.)

34 λεπτά πριν
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από ψηλά (πηγή: Facebook / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs)

Τουρκία-Αρμενία: «Πράσινο φως» για απευθείας εμπόριο μετά από 30 χρόνια

49 λεπτά πριν
(Εικ.: ΧΚ)

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι σημαίνει και από πού προέρχεται το ρήμα ζαλαλώνω;

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

«Βενιζέλος και Πόντος: Η πολιτική της εγκατάλειψης;»: Διάλεξη στην ομογένεια της Αυστραλίας για την ιστορία, τη μνήμη και τα όρια της πολιτικής επιλογής

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/prinz-peter-871838/)

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών: Η αόρατη διαταραχή που «κλέβει» τον ύπνο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign