Τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί σήμερα με σκοπό τη διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και τα όσα έγιναν εκείνη την περίοδο ανέλυσε ο εκδότης και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης σε εκδήλωση που έγινε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών.
Ο τίτλος της ομιλίας ήταν «Οδεύοντας στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία. Ιστορικό, στρατηγική, προοπτικές».
Ο συγγραφέας τόνισε την ανάγκη για εθνική ομοψυχία, ενώ επισήμανε πως για να επιτύχουμε το θετικό αποτέλεσμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα θα πρέπει να δράσουν από κοινού Πόντιοι, Μικρασιάτες και Θρακιώτες.
Το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του Σάββα Καλεντερίδη. Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους ήταν ο μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ του συγγραφέα και του ακροατηρίου.
Τον ομιλητή καλωσόρισε ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος ενώ τον προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και Μικρασιατών Βαρβάρα Αλεξιάδου. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών και ο Σύλλογος Ποντίων και Μικρασιατών Γρεβενών.
- Βίντεο: Star-fm Grevena TV.








![Απρίλιος. Μικρογραφία του μήνα από το χειρόγραφο Τυπικό της Μονής του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας [1346]. Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, «Η Εκκλησία Τραπεζούντος». Από το Αρχείον Πόντου, του 1933 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)](https://www.pontosnews.gr/wp-content/uploads/2026/03/aprilios-cvr-360x180.jpg)






