pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι δήλωσαν Άντριου Γούλφορντ και Γιώργος Βαρυθυμιάδης στο pontos-news.gr

19/05/2017 - 10:52μμ
Τι δήλωσαν Άντριου Γούλφορντ και Γιώργος Βαρυθυμιάδης στο pontos-news.gr
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν το έγκλημα της Γενοκτονίας των Ποντίων ατιμώρητο εμφανίστηκαν τόσο ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS) Άντριου Γούλφορντ όσο και ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης μιλώντας στο pontos-news.gr λίγο πριν πάρουν το λόγο στην κεντρική εκδήλωση μνήμης και τιμής της ΠΟΕ στην Αθήνα.

Κοινός τόπος, η υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το έγκλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και όλων των υπόλοιπων χριστιανών της Ανατολής.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να εκφράσουμε τη στήριξή μας στους ανθρώπους που ζητούν δικαίωση και τη διεθνοποίηση όλων όσων συνέβησαν» είπε ο Άντριου Γούλφορντ, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars – IAGS). Αφού τόνισε πως νιώθει τιμή για την πρόσκληση της ΠΟΕ στη σημερινή εκδήλωση, υπογράμμισε ότι η IAGS έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους Οθωμανούς Τούρκους και για αυτό καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αρνείται όλα όσα συνέβησαν και να προχωρήσει σε αποκατάσταση.

Απαντώντας σε ερώτηση του pontos-news.gr για το τι θα έπρεπε να κάνει η Τουρκία σχετικά με το Ποντιακό Ζήτημα, ο πρόεδρος της IAGS είπε ότι προφανώς πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Έλληνες Ποντίους. Ωστόσο «αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν προηγηθεί η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Οθωμανούς Τούρκους» υπογράμμισε.


Ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης (φωτ.: Β. Τσενκελίδης)

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταθεί δίπλα μας»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης δήλωσε ότι «σήμερα 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμούμε τους προγόνους μας. Δίνουμε το παρών εδώ. Ανανεώνουμε κάθε χρόνο τον όρκο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων.»

Όπως όμως πρόσθεσε «ζητάμε από την κυβέρνηση να γίνει σύμμαχός μας γιατί εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις μας αφήνουν μόνους μας να παλεύουμε. Καλό είναι να μας συμπαρασταθούν ώστε ο αγώνας μας να έχει αποτέλεσμα και να αποκτήσει μια διαφορετική δυναμική. Προωθώντας μόνοι μας κάτι τόσο μεγάλο, χωρίς τη συμμετοχή της κυβέρνησης, αντιμετωπιζόμαστε ως ακτιβιστές και οι ξένες χώρες δεν μπορούν να μας πάρουν στα σοβαρά. Δεν είναι δυνατό να μπαίνει μπροστά η ομοσπονδία και το κράτος να μην είναι δίπλα μας. Οι Πόντιοι βουλευτές, ειδικά εκείνοι που είναι στο κυβερνών κόμμα, πρέπει να πάρουν τη σκυτάλη».

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης αναγνώρισε ότι η σημερινή συζήτηση στη Βουλή ήταν αναβάθμιση ως προς το χειρισμό του Ποντιακού Ζητήματος από το κράτος, ωστόσο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί δεν δόθηκε ο λόγος στους Ποντίους να μιλήσουν.

«Αντί οι βουλευτές να μας πουν τις θέσεις τους, το πώς θα διεκδικήσουμε πολιτικά την αναγνώριση, μάς είπαν ιστορίες που τις είχαν ακούσει από τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους. Δεν γίνεται έτσι η αναγνώριση και η διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων και κάλεσε τους Ποντίους να παραμείνουν ενωμένοι και να μην ξεφύγουν από το στόχο τους καθώς όλοι μαζί μπορούν να κάνουν περισσότερα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του, Τρίτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Eleftheros Parharadis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιαϊλαλί: «Δεν πήγε καλά η ακρόαση για το άσυλο» – Καταγγέλλει «παραλογισμό» μετά τη διαδικασία

1/04/2026 - 11:33μμ
Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Πασαλιμάνι, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Φεστιβάλ «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» – Δυναμική παρουσία στο Πασαλιμάνι

1/04/2026 - 10:31μμ
Από το φινάλε της παράστασης «Προξενείας τη Γιωρίκα» που παρουσιάστηκε από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημήτριου - Ρυακίου στο 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

«Να γίνει θεσμός»: Νέοι δίνουν φωνή στο ποντιακό θέατρο – Έρχεται το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της ΠΟΕ

1/04/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: Facebook/Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα»

1/04/2026 - 11:24πμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η εικόνα της Σουμελά στην Καβάλα – Στον ιστορικό ναό του Αποστόλου Παύλου για τα 100 χρόνια

1/04/2026 - 10:00πμ
Απρίλιος. Μικρογραφία του μήνα από το χειρόγραφο Τυπικό της Μονής του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας [1346]. Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, «Η Εκκλησία Τραπεζούντος». Από το Αρχείον Πόντου, του 1933 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Απρίλτ’ς στον Πόντο: Κρύο, βροχές και ξενιτιά – Ο μήνας της άνοιξης μέσα από ένα ποίημα

1/04/2026 - 9:04πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: Τα έργα που θα παρουσιαστούν – Τα θεατρικά σχήματα που θα συμμετάσχουν

31/03/2026 - 4:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσ/νίκης «Φίλων Κτενίδης»)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διήμερο ποντιακής παράδοσης στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης από το Σύλλογο «Φίλων Κτενίδης»

31/03/2026 - 12:59μμ
(Φωτ.: alexandreia-gidas.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλεξάνδρεια: Αδιανόητος βανδαλισμός στο κτήριο του Συλλόγου Ποντίων – Άγνωστοι κατέστρεψαν τους ανάγλυφους αετούς

31/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ΠΟΕ αποχαιρετά τη Μεγάλη Κυρία του ελληνικού τραγουδιού: «Η φωνή της Μαρινέλλας έφερε την “ποντιακή ψυχή”»

31/03/2026 - 10:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ένδειξη δείχνει ότι το ρεζερβουάρ είναι σχεδόν άδειο (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Fuel Pass 2026: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις, ποιοι παίρνουν έως 60 ευρώ, πότε οι πληρωμές

11 λεπτά πριν
(Πηγή: commons.wikimedia.org

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Β’)

39 λεπτά πριν
Πλημμύρες στην περιοχή της Ραφήνας από την κακοκαιρία "Erminio", Πέμπτη 2 Απριλίου 2026. (Θανάσης Δημόπουλος/EUROKINISSI)

Κακοκαιρία Erminio: Ένας νεκρός και εκτεταμένες ζημιές στην Αττική ο απολογισμός

1 ώρα πριν

Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Θα τους πλήξουμε εξαιρετικά σκληρά κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ως τριών εβδομάδων»

2 ώρες πριν
Πυκνή ομίχλη καλύπτει το Ναύπλιο, Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και κόκκινο συναγερμό στην Κρήτη – Πού θα «χτυπήσουν» τα πιο έντονα φαινόμενα

2 ώρες πριν
Τελετή αφής του Αγίου Φωτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο στον Πανάγιο Τάφο. 4 Μαΐου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Άγιο Φως: Χωρίς πιστούς η αφή στον Πανάγιο Τάφο – Αυστηρά μέτρα και περιορισμοί στην Ιερουσαλήμ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign