Παγωμάρα, και στη συνέχεια ερωτηματικά, προκάλεσε στους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν τη συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στην εκπαίδευση η δήλωση του Κώστα Ζουράρι σχετικά με τα ελληνικά νησιά, και το ότι να χάσουμε μερικά δεν είναι σπουδαίο.
Οι επίμαχες φράσεις του υφυπουργού Παιδείας έχουν έως εξής: «Νομίζετε ίσως ότι δεν απειλούμαστε τώρα ως χώρα, μόνο κάποια νησιά μάς ζητάει ο Ερντογάν. Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει. Τα νησιά θα τα ξαναπαίρνουμε πάντοτε. Τη γλώσσα έχει σημασία να μην μας πάρουν».
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έσπευσε να διευκρινίσει ότι «αυτό που είπε ο υφυπουργός δεν αφορούσε τα ελληνικά νησιά, αλλά τα ελληνικά πράγματα γενικά». Η ελληνική γλώσσα απειλείται από γενικευμένη παρακμή και υπονόμευση, η ελληνική γλώσσα τελεί υπό απειλή, συμπλήρωσε ο Κώστας Ζουράρις.