pontosnews.gr
Δευτέρα, 11/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πρέπει τιμή σε αυτούς που υπηρετούν τον πολιτισμό του Πόντου – Ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο

18/01/2016 - 4:34μμ
Νέα χρονιά για την «Ποντιακή λύρα» Χαϊδαρίου (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο αγώνας για τη διατήρηση, την ανάδειξη και τη διασφάλιση της συνέχειας του πολιτισμού του Πόντου τιμήθηκε στα πρόσωπα Ποντίων, προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου στο δημαρχείο Χαϊδαρίου ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα».

«Μας κάνετε περήφανους.
Θα αποτελείτε πάντα φάρο φωτεινό. Ο Θεός και η Παναγία Σουμελά να σας έχει καλά», είπε απευθυνόμενη στους τιμωμένους η πρόεδρος
του συλλόγου Γεωργία Ερμίδου.

Ο σπουδαίος, πολυγραφότατος συγγραφέας και μελετητής Χρήστος Σαμουηλίδης, που μεταξύ άλλων συνέλεξε για το Ίδρυμα Μερλιέ 14.000 σελίδες λαογραφικού και ιστορικού υλικού από τους πρόσφυγες, η λαογράφος και συγγραφέας Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια, που το 2015 ανακηρύχθηκε από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών διακεκριμένο μέλος των Γραμμάτων, ο ιστορικός και συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης,
ο ερευνητής και χοροδιδάσκαλος Νίκος Ζουρνατζίδης, ο ηθοποιός Λάζος Τερζάς που επί δεκαετίες υπηρέτησε το θέατρο και ανέδειξε την ποντιακή λαλιά, και ο δάσκαλος της λύρας αλλά και της ποντιακής διαλέκτου Ηλίας Υφαντίδης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον πολιτισμό.


Λ. Τερζάς, Ν. Ζουρνατζίδης, Ηλ. Υφαντίδης, Γ. Χαριτίδου, Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια, Χρ. Γαλανίδης (πρόεδρος ΕΠΜ), Γ. Ερμίδου

«Τους πρέπει ο σεβασμός και η εκτίμηση για ό,τι δίνουν στον ποντιακό πολιτισμό αλλά και γι’ αυτά που στερούν από την οικογένειά τους», είπε η Γεωργία Ερμίδου.

Οι εκατοντάδες θεατές στο αμφιθέατρο του δημαρχείου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από την Άννα Καλαϊτζίδου λόγια ενός εκάστου των τιμωμένων υπό μορφή εισαγωγής στη σκέψη τους. Στη συνέχεια, μέλη του μεγάλου χορευτικού διάβαζαν το βιογραφικό των προσωπικοτήτων, πλούσιο και εντυπωσιακό σε κάθε περίπτωση. Έπειτα το λόγο έπαιρνε ο τιμώμενος.


Άννα Καλαϊτζίδου

Λόγω ενός προβλήματος υγείας, ο Χρ. Σαμουηλίδης δεν παρέστη και την τιμητική διάκριση παρέλαβε η Γεωργία Χαριτίδου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, της οποίας ο συγγραφέας είναι επίτιμο μέλος. Απών και ο Βλάσης Αγτζίδης, για λογαριασμό του οποίου παρέλαβε τη διάκριση ο γιος του.

Η Γεωργία Ερμίδου διάνθιζε με λόγια ψυχής, προσωπικά, την αναγγελία της απονομής, που έκανε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ακόμα και στην περίπτωση του Βλ. Αγτζίδη, για τον οποίον κατέθεσε τη διαφωνία του με τα γραφόμενά του. Είχε όμως δηλώσει στην εισαγωγική του ομιλία-καλωσόρισμα, ότι οι Πόντιοι θα έχουν πάντοτε τη στήριξή του.

Συγκίνησαν και καταχειροκροτήθηκαν στις παρεμβάσεις τους ο Λάζος Τερζάς, υπηρέτης του θεάτρου και ιδρυτής του Κέντρου Ποντιακού Θεάτρου και Τεχνών «Νέα Ποντιακή Σκηνή», και η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια που, όπως είπε, σημάδεψε την πορεία της στην έρευνα της λαογραφίας του Πόντου η συνάντησή της με τον Οδυσσέα Λαμψίδη.


Μιχάλης Σελέκος, Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια, Γεωργία Ερμίδου

«Είμαστε ο ελληνισμός του Πόντου και θα μείνουμε εφόσον τιμούμε τα ήθη και τα έθιμά μας. Και μέσα από τους συλλόγους. Έβαλα σκοπό να τους μάθω ποιοι είμαστε και τι μας πρέπει.

»Είμαστε από τα πιο διαλεχτά κομμάτια του ελληνισμού», είπε μεταξύ άλλων
η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια.

Σχολιάζοντας σκωπτικά το πλούσιο βιογραφικό του, με ταξίδια και εμπειρίες πέρα από την παραγωγή σκέψης, ο Νίκος Ζουρνατζίδης είπε στο κοινό: «Κάποιος που ακούει το βιογραφικό, λέει “τι τυχερός!”. Υπάρχουν όμως και κρυφές πληγές. Ευτυχώς λίγες. Κάνω αυτό που αγαπώ. Αν το αποδέχονται και οι άλλοι, καλώς».


Κατάμεστη η αίθουσα στην εκδήλωση

Την προσφορά του Χρ. Σαμουηλίδη στα γράμματα και το ρόλο που διαδραμάτισε στην προσωπική του ανέλιξη ανέδειξε ο Λάζος Τερζάς, τονίζοντας πόσο η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από τους «ποιητές». Ο νεότερος των τιμωμένων, ο –και συγγραφέας θεατρικών έργων στην ποντιακή– Ηλίας Υφαντίδης, αφού μίλησε με ταπεινότητα και σεβασμό για τους δασκάλους του Γιώργο Αμαραντίδη, Δόμνα Σαμίου και Λάζο Τερζά, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για όλους τους τιμώμενους και έκανε μια προσωπική αναφορά στην οικογένειά του· αξία απαράμιλλη του ποντιακού ελληνισμού.

Μετά το πέρας των βραβεύσεων, μικρό και μεγάλο χορευτικό (υπό την επίβλεψη της χοροδιδασκάλισσας Σοφίας Σαββουλίδου) απέδωσαν χορούς του Πόντου. Έπαιξαν οι: Ηλίας Υφαντίδης (λύρα-τραγούδι-κεμανέ), Γιώργος Κουλαξουζίδης (λύρα), Παντελής Νικολαΐδης (αγγείον-φλογέρα) και Παναγιώτης Κοπαλίδης (νταούλι).

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την προβολή του βίντεο για τη Γενοκτονία των Ποντίων σε τάξη του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου (φωτ.: 1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Γενοκτονία των Ποντίων στα σχολεία: Μαθητές στον Τύρναβο μίλησαν για μνήμη, ξεριζωμό και ανθρώπινα δικαιώματα

10/05/2026 - 10:16μμ
(Φωτ.: spfth.wordpress.com)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές – Πρόσκληση για την ετήσια Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση

10/05/2026 - 9:00μμ
Στιγμιότυπο από την ηχογράφηση ποντιακού δίσκου του Χρήστου Χολίδη με τον πατέρα του Χάρη (φωτ.: facebook.com/xolidisfans)
ΠΟΝΤΟΣ

Χρήστος Χολίδης: Πέθανε ο πατέρας του Χάρης Χολίδης – Το σημείωμα από τον εγγονό του

10/05/2026 - 6:55μμ
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

Η μάνα στον Πόντο: Η γέννα, τα έθιμα και οι φόβοι μιας άλλης εποχής στα Κοτύωρα

10/05/2026 - 3:51μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση μνήμης στην Πεντάβρυσο Καστοριάς. Στο βήμα η Έφης Κατσόγιαννου-Τριανταφύλλου. Σάββατο 9 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Στάθης Μάραντος Αμαραντίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Πεντάβρυσος Καστοριάς: Η μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων πέρασε από γενιά σε γενιά

10/05/2026 - 1:51μμ
Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, στην Πτολεμαΐδα. Σάββατο 9 Μαΐου 2026 (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Πτολεμαΐδα: Με δάκρυα, γέλιο και ποντιακή ψυχή ξεκίνησε το Φεστιβάλ Θεάτρου

10/05/2026 - 12:09μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο φουαγιέ της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης, Σάββατο 9 Μαΐου 2026 (φωτ.: kozan.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η μάνα του ποντιακού ελληνισμού στο επίκεντρο – Συγκίνηση στην Κοζάνη σε αφιέρωμα για την Ημέρα της Μητέρας

10/05/2026 - 10:31πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του 4ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, Πέμπτη 7 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / 4ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Γενοκτονία των Ποντίων μπαίνει στα σχολεία: Συγκινητική εκδήλωση στο 4ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου για τον Φίλωνα Κτενίδη

10/05/2026 - 9:44πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ανοίγει σήμερα η αυλαία για την 5η πολυθεματική έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας – Μια εβδομάδα αφιερωμένη στην ιστορία, τον πολιτισμό και τη μνήμη

10/05/2026 - 8:33πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Μιχάλης Χαραλαμπίδης – Homo politicus: Οι Πόντιοι της Ευρώπης τιμούν στο Μόναχο τον ιδεολόγο της Γενοκτονίας

9/05/2026 - 6:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Pexels)

«Θεραπείες-θαύματα» με βλαστικά κύτταρα: Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού χτυπά και στη Νέα Υόρκη για τις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές

39 λεπτά πριν
Ιρανοί οδηγοί περνούν πάνω από ζωγραφισμένες σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε δρόμο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

ΗΠΑ-Ιράν: Σκληραίνει ξανά το μέτωπο – Ο Τραμπ απορρίπτει την πρόταση της Τεχεράνης, νέο άλμα στο πετρέλαιο

1 ώρα πριν
Η είσοδος στον προαύλιο χώρο του «Αττικού» νοσοκομείου (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Από το κρουαζιερόπλοιο με το χανταϊό στο «Αττικόν» ο Έλληνας επιβάτης – Θετικός Αμερικανός επιβάτης στις ΗΠΑ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Καιρός: Επιμένουν οι «υψηλές πτήσεις» του υδραργύρου: Έως 31 βαθμούς στην Κρήτη, 30 στα ηπειρωτικά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου/ EPA/GRAEME SLOAN / POOL)

Ο Τραμπ απορρίπτει την «εντελώς απαράδεκτη» πρόταση του Ιράν

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign