Να δημοσιοποιηθούν όλα τα τεχνικά στοιχεία και να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στα κτήρια που εμφάνισαν ρωγμές μετά τη διέλευση του μετροπόντικα ζητούν οι κάτοικοι της Κυψέλης.
Σε συνέντευξη Τύπου της επιτροπής τους τη Δευτέρα, παρουσία του Χάρη Δούκα, έθεσαν επίσης ζήτημα άμεσης αποκατάστασης των ζημιών.
Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι ορισμένες πολυκατοικίες που είχαν αρχικά καταταχθεί ως «πράσινες» χαρακτηρίστηκαν στη συνέχεια «κίτρινες» ή «κόκκινες». Ζήτησε να δοθούν όλα τα δεδομένα στους εμπειρογνώμονες, να γίνουν οι αναγκαίοι στατικοί έλεγχοι και ενισχύσεις και να εξασφαλιστεί προσωρινή διαμονή όπου απαιτείται.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ και εμπειρογνώμονας των κατοίκων Δημήτρης Καλιαμπάκος υποστήριξε ότι, σε ακραία περίπτωση, οι μετρήσεις ξεπέρασαν έως και τέσσερις φορές τα όρια που είχε θέσει η «Ελληνικό Μετρό». Ζήτησε να διερευνηθεί αν πρόκειται για μεμονωμένη αστοχία.
Σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο των κατοίκων Θανάση Καμπαγιάννη, 35 πολυκατοικίες έχουν καταγραφεί από την πλευρά τους ως πληγείσες.
Τι απαντά ο Ταχιάος
Μιλώντας στο ΕΡΤnews, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αυτοψίες, δεν έχει προκύψει ανάγκη εκκένωσης.
Όπως είπε, έχουν ελεγχθεί 35 πολυκατοικίες και για 14 απαιτείται περαιτέρω πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ. Οι παρεμβάσεις θα καθοριστούν από τις μελέτες, ενώ η προσωρινή μετακίνηση ενοίκων θα εξεταστεί αν χρειαστεί κατά τη διάρκειά τους. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι ο μετροπόντικας δεν θα επανεκκινήσει χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις.
Οι κάτοικοι καλούν σε συγκέντρωση το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 18:00, στην πλατεία Κυψέλης, στην αρχή της Φωκίωνος Νέγρη, με σύνθημα «Δεν θα πληρώσουμε το μετρό με τις ζωές μας».

















