pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου

14/05/2015 - 2:32μμ
5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και το Ερευνητικό Κέντρο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στη διοργάνωση του 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού, με θέμα την ιστορική πορεία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού (Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξης), Γυμνασίου, Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου.  

Τα επιμέρους θέματα του διαγωνισμού για κάθε βαθμίδα είναι τα εξής:

Δημοτικό
Καλλιτεχνική εργασία με τη δημιουργία παιδικής ζωγραφιάς, ώστε να αποδοθεί μέσα από αυτή μια εικόνα από τον Πόντο.

Γυμνάσιο
Παραγωγή γραπτού λόγου μέσω πληροφοριών που οι διαγωνιζόμενοι αντλούν από τον οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο, ώστε να συνταχθεί αφηγηματικό κείμενο (500 λέξεων), το οποίο θα αναφέρεται στα δραματικά γεγονότα που έζησε ο ποντιακός ελληνισμός κατά τη δίωξή του από τις πατρογονικές του εστίες.

Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο
Παραγωγή γραπτού λόγου, με αφορμή την 19η Μαΐου που προβλέπει τη σύνταξη κειμένου (έως 600 λέξεις), στο οποίο οι διαγωνιζόμενοι θα εξετάσουν εάν η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μπορεί να αφυπνίσει τους λαούς, έτσι ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ενέργειες.


Τα παιδιά, το μέλλον του ποντιακού ελληνισμού

Στην ανακοίνωση αναφέρονται και οι όροι του διαγωνισμού οι οποίοι είναι οι εξής:

  1. Σε κάθε εργασία πρέπει να αναγράφονται με κεφαλαία γράμματα – στο πάνω αριστερό τμήμα της κόλλας των γραπτών εργασιών ή στο πίσω μέρος της ζωγραφιάς- όλα τα στοιχεία του διαγωνιζομένου (ονοματεπώνυμο μαθητή, όνομα πατέρα και μητέρας, τάξη, σχολείο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο επικοινωνίας, e-mail και τίτλος εργασίας)
  2. Οι εργασίες ζωγραφικής πρέπει να σχεδιαστούν σε χονδρό χαρτί σχεδίου.
  3. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τις εργασίες τους έως την 31η Ιουλίου 2015 στη διεύθυνση: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, Λ. Νίκης 1, 54624 Θεσσαλονίκη.
  4. Οι εργασίες θα αξιολογηθούν από επιτροπή εκπαιδευτικών, μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο του 2015 και τα βραβεία θα απονεμηθούν αργότερα τον ίδιο μήνα σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από τους διοργανωτές. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα και οι δέκα καλύτερες εργασίες κάθε βαθμίδας θα λάβουν ως βραβείο ένα βιβλίο.

Από φέτος η Οργανωτική Επιτροπή, με αφορμή και την κοινωνική κρίση που διανύουμε, αποφάσισε να προσδώσει στο διαγωνισμό κοινωνικό χαρακτήρα. Υιοθετώντας το σύνθημα «μια συμμετοχή – ένα παιδικό εμβόλιο» αποφασίστηκε να μην δίνονται πια χρηματικά έπαθλα στους τρεις πρώτους κάθε βαθμίδας, αλλά για κάθε συμμετοχή οι διοργανωτές να προσφέρουν ένα ευρώ σε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) αναγνωρισμένου έργου και κύρους, που θα παρέχει ιατρική φροντίδα σε παιδιά. Η επιλογή της ΜΚΟ θα γίνει από τους διοργανωτές.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» (φωτ.: poe.org.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέθανε ο Κώστας Χάρης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας»

29/12/2025 - 9:21μμ
Μωμόγεροι παντού, και στο γραφείο του δημάρχου Νίκου Κουτσογιάννη (φωτ.: Facebook / Δήμος Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μωμόγεροι στο Δημαρχείο Νάουσας: Πρόσεχε, ούτε ο δήμαρχος δεν γλιτώνει

29/12/2025 - 7:09μμ
Στιγμιότυπο από τη μεγάλη γιορτή στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας, Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντος, Μικρασία, μνήμη και γιορτή – Στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας

29/12/2025 - 6:20μμ
Κοτσιαμάνος. Σκήτη Κοζάνης, 2025 (φωτ.: Facebook / Δήμος Κοζάνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοτσιαμάνοι: Το ποντιακό δρώμενο που ενώνει χωριά, γενιές και μνήμη

29/12/2025 - 2:57μμ
Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης με την κόρη του, Λίνα (στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: Κάνει πράξη το «ανθεί και φέρει κι άλλο», στο πλάι της κόρης του

28/12/2025 - 9:26μμ
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Θέρμης χορεύουν στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Ποντιακά Χριστούγεννα στην Τούμπα

28/12/2025 - 8:58μμ
Έργα της Σοφίας Αμπερίδου στη δίγλωσση έκδοση «Το κρυφό βλέμμα» (φωτ.: Facebook / Σοφία Αμπερίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Όταν ο Χριστός κατεβαίνει στη γη: Ένα ποντιακό παραμύθι του Δωδεκαημέρου

28/12/2025 - 8:31μμ
Αριστερά το περέκ και δεξιά τα αετουδάκια που γεύτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελασσόνας (φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περέκ, σορβά και αετουδάκια υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα η Ελασσόνα

28/12/2025 - 5:05μμ
Η αναπαράσταση της ιστορίας του Κιτί Γοτσά στην Καβάλα, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας έκανε την Αστερούπολη… Μωμο-ύπολη!

28/12/2025 - 12:55μμ
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Κιουλαπέρτ από τον οποίο πήρε την ονομασία το χωριό Μεταμόρφωση του νομού Κιλκίς, όπου εγκαταστάθηκαν οι Κιουλαπερτλήδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο ναός δυστυχώς είχε την τύχη αρκετών ελληνικών εκκλησιών δηλαδή μετατράπηκε σε τζαμί. Η πόρτα της εκκλησίας έκλεισε για πάντα αφού οι Τούρκοι την έχτισαν με πέτρες (φωτ.: Πέτρος Σιδηρόπουλος, εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Το ταξίδι στον Πόντο δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Είναι προσκύνημα σε ιερό τόπο (Μέρος Β’)

28/12/2025 - 10:46πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» (φωτ.: poe.org.gr)

Πέθανε ο Κώστας Χάρης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας»

27 λεπτά πριν
Διογένης και Μεγαλέξανδρος διά χειρός Gaspar de Crayer (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)

Διογένης ο Κυνικός: Ο φιλόσοφος από τη Σινώπη του Πόντου που χλεύασε τον Πλάτωνα

55 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)

Τουρκία-Αρμενία: Νέο βήμα στην εξομάλυνση των σχέσεών τους η χαλάρωση στην έκδοση βίζας

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Τραγωδία στα Τρίκαλα με νεκρά δύο αδέρφια

2 ώρες πριν
Μωμόγεροι παντού, και στο γραφείο του δημάρχου Νίκου Κουτσογιάννη (φωτ.: Facebook / Δήμος Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας)

Μωμόγεροι στο Δημαρχείο Νάουσας: Πρόσεχε, ούτε ο δήμαρχος δεν γλιτώνει

3 ώρες πριν
Η Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ανάμεσα σε αυτές που θα επισκευαστούν από το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Υπ. Παιδείας: Αναβαθμίζονται με 4,1 εκατ. ευρώ 12 φοιτητικές εστίες σε όλη τη χώρα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign