pontosnews.gr
Παρασκευή, 13/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η αρμενική Γενοκτονία φόντο σε νέα ταινία Τούρκου σκηνοθέτη

1/08/2014 - 11:48πμ
Η αρμενική Γενοκτονία φόντο σε νέα ταινία Τούρκου σκηνοθέτη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, Γερμανός τουρκικής καταγωγής, αποκαλύπτει ότι αρχικά ήθελε να κάνει ταινία την ιστορία του δολοφονηθέντος Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ που είχε συγκλονίσει τον κόσμο. Όμως «κανένας Τούρκος ηθοποιός δεν ήθελε να παίξει το ρόλο». Έτσι οδηγήθηκε στο The Cut – μια ιστορία που αφορά κάθε ξεριζωμένο, θύμα γενοκτονίας. 

Πολυβραβευμένος και αγαπητός από το ευρωπαϊκό κοινό, ο γεννημένος στη Γερμανία από Τούρκους γονείς σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν μιλά πλέον ευθέως για θέματα που «καίνε» τους Τούρκους. Σε λίγες ημέρες, στις 27 Αυγούστου, αρχίζει στη Βενετία η Μόστρα και ο Ακίν θα είναι παρών με μια δυνατή ταινία. Το The Cut είναι η σπαραχτική ιστορία ενός Αρμένιου που ζει τη Γενοκτονία, ξεκινώντας το 1915 από το Μαρντίν, επιζεί αλλά χάνει τα δυο του κορίτσια. Η αναζήτησή τους από την Ανατολή έως τη Δύση αποκαλύπτει πολλά πράγματα για τα οποία είναι ικανό κάθε ανθρώπινο ον. Στην ιστορία του, άνθρωποι που ξεριζώθηκαν βιαίως, Μικρασιάτες και Πόντιοι, βρίσκουν πολλά κοινά με τη δική τους τραγική ιστορία διωγμού και σφαγών από τους Τούρκους.

Ο σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν (φωτ. αρχείου: Manfred Werner / commons.wikimedia.org)

Ο Ακίν επέλεξε να ασχοληθεί με τη Γενοκτονία των Αρμενίων μετά την αδυναμία του να βρει ηθοποιό να παίξει το ρόλο του δολοφονηθέντος Αρμένιου δημοσιογράφου της εφημερίδας Argos, Χραντ Ντινκ.

Ο Χραντ Ντινκ και η άρνηση Τούρκων ηθοποιών να παίξουν το ρόλο

Ο Ντινκ αγωνίστηκε για την προσέγγιση Τούρκων και Αρμενίων. Εκτελέστηκε όμως εν μέση οδό από εθνικιστές που (όπως και σχεδόν όλοι οι Τούρκοι) αρνούνται ότι οι Αρμένιοι έχουν υποστεί γενοκτονία. Η δολοφονία του δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί.

Μιλώντας στην εφημερίδα Argos, ο Ακίν είπε: «Δεν μπόρεσα να πείσω κανέναν Τούρκο ηθοποιό να παίξει το ρόλο του Χραντ. Όλοι τους βρήκαν το σενάριο πολύ τραχύ. Έτσι αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την ιδέα». Στη συνέχεια ο Ακίν εξηγεί την επιμονή του στην επιλογή Τούρκου ηθοποιού. «Δεν ήθελα να πληγωθεί κανένας. Είναι όμως σημαντικό να κάνουμε μια “τουρκική ταινία” για τον Χραντ. Δεν μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο Αμερικανός ή Γάλλος. Εμείς θα πρέπει να το διαχειριστούμε. Όμως δυστυχώς, φαίνεται ότι ο χρόνος δεν έχει ακόμα ωριμάσει».

Το περίεργο είναι ότι ώρες αφότου ο Φατίχ Ακίν είπε αυτά που είπε, δύο προβεβλημένοι Τούρκοι ηθοποιοί, πολύ γνωστοί και στο ελληνικό κοινό, δήλωσαν ότι θα έπαιζαν το ρόλο του Ντινκ.

Ναι στο ρόλο λένε πρωταγωνιστές του Καρανταγί και του Σουλεϊμάν

Ο Ριζά Κοτζάογλου, ο επιθεωρητής Γιασίν στο σίριαλ Καρανταγί, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι «αν ήμουν μεγαλύτερος, θα ήθελα να παίξω τον Ντινκ».

Ανάλογη ήταν και η ανάρτηση του Σαρπ Άκαγια από τη σειρά «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής»: «Μακάρι να έπαιζα τον Ντινκ». 

Ο Φατίχ Ακίν θεωρεί ότι μπορεί η τουρκική κοινωνία να μην είναι ώριμη να δεχτεί την προσωπική δραματική ιστορία γύρω από τον Χραντ Ντινκ, για τον οποίο μάλιστα γράφτηκε ευρέως ότι έπεσε θύμα προσχεδιασμένου εγκλήματος που κρύβει ύποπτους κύκλους από πίσω, «είναι όμως έτοιμη για τη νέα ταινία» του. Τονίζει μάλιστα: «Σε όσους φοβούνται, τους λέω ότι πρόκειται απλώς για μια ταινία».

Η ταινία The cut είναι στα αγγλικά, η εκδοχή που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ της Βενετίας όμως είναι στα γερμανικά.

• Με πληροφορίες από AFP, Cineuropa, The Armenian Weekly.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Μάνος Γαβράς στην τιμητική εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμητική βραδιά για τον Κώστα Γαβρά από τον δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στις Τέχνες

13/02/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Πρετεντέρης: Ένας αιώνας από τη γέννησή του – Το ελληνικό θέατρο τον τιμά

12/02/2026 - 4:56μμ
Ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς στην τελετή χωροθέτησης του «Δείκτη Μνήμης» - Σημείο Ζ, πλησίον του μνημείου Γρηγόρη Λαμπράκη, στον δήμο Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Γαβράς: Αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη συνάντησε ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης

12/02/2026 - 3:00μμ
H Κλαυδία βρέθηκε στη σκηνή και μάγεψε (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision: Οι καθηλωτικές ερμηνείες της Κλαυδίας στον Α’ Ημιτελικό και τα 7 τραγούδια που περνούν στον εθνικό τελικό την Κυριακή

12/02/2026 - 12:07πμ
(Φωτ.: un.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Εκδήλωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμβολή των ελληνικών στον διάλογο και την πολυγλωσσία εντός του διεθνούς συστήματος

10/02/2026 - 10:18πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από το Παρίσι έως τη Γενεύη, γιορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

9/02/2026 - 9:36μμ
Η επιμελήτρια των δύο τόμων, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Αμαλία Αβραμίδου μιλά στην εκδήλωση, με φόντο τα εκθέματα του ιερού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καβάλα: Δύο τόμοι φωτίζουν τα μυστικά του ιερού της Παρθένου στην αρχαία Νεάπολη

9/02/2026 - 5:25μμ
Εργάτες τοποθετούν το σήμα του φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, στον χώρο διεξαγωγής των εκδηλώσεων και τον προβολών (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βερολίνο: Με δύο ελληνικές συμπαραγωγές στο διαγωνιστικό τμήμα ανοίγει η αυλαία του 76ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου

8/02/2026 - 6:30μμ
Στιγμή από το παρελθόν στο Στρατώνι Χαλκιδικής, στον δήμο Αριστοτέλη (φωτ.: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θρύλοι, μασάλια, παλιές φωτογραφίες και ιστορίες από τον δήμο Αριστοτέλη – Το έργο της Aristotales στο Στρατώνι

8/02/2026 - 9:52πμ
Η τιμητική επιγραφή των ρωμαϊκών χρόνων βρέθηκε στις αρχές του 1916 από το 8ο βασιλικό τάγμα Σκώτων τυφεκιοφόρων (φωτ.:  Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια επιγραφή που «αναδύθηκε» μέσα στον πόλεμο, κοντά στη Θεσσαλονίκη

4/02/2026 - 12:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολεμικά πλοία σε άσκηση του τουρκικού ΠΝ (φωτ. αρχείου: Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας)

Το ντόμινο των υποχωρήσεων

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: Μαρία Αποστολίδου)

Πουγαλαμάς με τερλιπισία, από την Τραπεζούντα

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ζάκυνθος: Κατολισθήσεις σε Αγία Τριάδα και Μπόχαλη – Εκκενώθηκαν σπίτια

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)

Τουρκία: Ο Ιμάμογλου προκαλεί τον Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές «τώρα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/ Kim Novak appreciation group)

Κιμ Νόβακ: Η γυναίκα… ίλιγγος, γίνεται σήμερα 93 ετών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)

Νέος εαρινός κύκλος μαθημάτων για την ποντιακή διάλεκτο στη Θεσσαλονίκη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign